dzandre dzandre komentáře u knih

☰ menu

Pohádky Vlasty Buriana 1. díl Pohádky Vlasty Buriana 1. díl Eduard Šimáček

Nechápu, proč je zde uveden Vlasta Burian jako autor, když on ty pohádky nenapsal...

27.01.2018


Zlost tiší pomsta Zlost tiší pomsta David Gerrold

Pro mě nejhorší díl série. Kromě věcí, o kterých mluvím u prvního dílu, mně tady vyloženě vadilo, že většina postav, se kterými se McCarthy setká, má plno psychologicko-filosofických řečí a děj knihy by se vešel do dvou tří kapitol. Asi je to hlavně mým očekáváním, ale takhle si sci-fi nepředstavuju - když budu chtít psychologický román, tak si nevyberu knihu s tématem mimozemské invaze (a obráceně)...

02.11.2016


Věc pro lidi Věc pro lidi David Gerrold

Moje pocity z téhle tetralogie jsou dost rozporuplné. Námět a zápletka - výborné. Snaha autora o nazvu to komplexnost pohledu na věc (politika, ekonomika, vývoj situace ve vzpomínkách hlavní postavy...) - za mě OK.
Ovšem právě hlavní hrdina, toho nějak nedokážu strávit. Mně přijde jeho osobnost naprosto nereálná a mám pocit, že ho autor prostě nezvládnul. Některé jeho charakterové vlastnosti si podle mě vlastně odporují. Často se chová jako 12letá holčička, je psychicky dost labilní a nevěřím, že by se v reálu taková povaha v bojové akci místo chladnokrevného zabíjení naopak nesesypala. A co mě vyloženě irituje, jeho dialogy ve stylu braku čevené knihovny. Počínaje třetí knihou se podle mně autorovi začíná také rozpadat logika invazní ekologie (já vím, je mimozemská a můžu mít příliš "pozemský" pohled na věc, ale přesto...).
Série také v českém předkladu (v prvním vydání), který místy nepovažuji za úplně zdařilý (takhle - já originál neznám a anglicky moc neumím, ale mnoho obratů je tak strašně kostrbatých, že je to očividné - už název první knihy je v češtině totální nesmysl), trochu trpí změnou překladatele jednotlivých dílů a bohužel i spoustou pravopisných a tiskových chyb.

19.08.2016 3 z 5