Dyrmon Dyrmon komentáře u knih

☰ menu

Cirkadiánní kód Cirkadiánní kód Satchin Panda

Tato kniha se přesně trefila do toho co mne již dlouho zajímá. A to vliv denního rytmu na náladu, efektivitu a zdraví člověka.
Dalo by se říci, že kniha je velmi podobná publikaci - Proč spíme.
Ale narozdíl od této jmenované, je více zaměřena na praxi. Kdežto Proč spíme je spíše teoretická publikace, vysvětlující evoluční důvody spánku a také jak spánek funguje, zde se vás spíše snaží přimět k tomu, jak svůj spánek co nejvíce optimalizovat a zlepšit. Ale cirkadiánní rytmus se netýká jen spánku, zasahuje významným způsobem do nálady, obezity a různých nemocích. Takže kniha tak nějak "krouží" okolo všech těchto záležitostí. Podstatná část je také věnovaná stravě, nebo-li výhodám přerušovaného půstu, další část rozebírá i vliv cvičení, škodlivosti nočního osvětlení a jak to ovlivnit, atd..

Takže kniha mi dala přesně to co jsem od ní očekával a to co mi chybělo právě v knize Proč spíme, nemohu tedy dát jiné hodnocení, než plný počet.

08.11.2020 5 z 5


Jídlo na prvním místě Jídlo na prvním místě Dallas Hartwig

Za mne bezpochyby nejlepší kniha o stravě. Intuitivně jsem již předtím k takové stravě inklinoval, nebo alespoň mi tělo říkalo že to je ta správná cesta kudy se vydat. Takže tato publikace mi přesně padla do noty.
Kniha je psána poutavou formou, nese se v pozitivním duchu, že vás to kromě jiného i motivuje něco dělat. Především vám ale vysvětlí přesně vše co potřebujete vědět pro změnu stravovacích návyků. Pro mne je to bible o zdravém způsobu stravování, které má prokazatelné výsledky. Zkuste sami a uvidíte.

12.08.2020 5 z 5


Atómové návyky Atómové návyky James Clear

Kniha je opravdu příjemná, dobře se čte, mnoho příkladů z různých výzkumů. Velmi se mi líbili témata o dopaminu a superstimulech. Kupodivu se témata neopakují jak bývá zvykem u jiných publikací, naopak publikace vám dá přesně to co od takové knihy očekáváte. Mnoho příkladů a rad jak aplikovat nové prospěšné zvyky a zbavit se svých zlozvyků. I když některé pasáže mi přišli už trochu na hraně (nebo-li nedokáži si představit jejich provedení v praxi).

12.08.2020 4 z 5


Ticho promlouvá Ticho promlouvá Eckhart Tolle

Dle mého nejlepší Eckhartovo dílo. Bez zbytečné omáčky a balastu, kterým trpí jeho ostatní knihy. Jen čistý souhrn celé jeho nauky, o nic více, o nic méně. Přijde mi že v porovnání s touto jsou všechny jeho další díla poněkud zbytečné. U všech rozebíraných témat se jde hned k věci a kniha se čte velmi příjemně, podobně například jako díla od Anthony de Mella. Ovšem tak jako u jiných podobných knih bych doporučil číst velmi pomalu a pečlivě se zamýšlet nad tím, co se nám autor snaží předat. Asi není co bych vytknul, za plný počet.

04.08.2020 5 z 5


Moc přítomného okamžiku – Pracovní kniha Moc přítomného okamžiku – Pracovní kniha Eckhart Tolle

I když jsem očekával že to bude mírně stravitelnější než původní dílo, bohužel, ze začátku se to tak jevit může, ale následně to zabředne do podobného stylu (viz. můj komentář u původního díla). Nebo-li probírané téma je podáváno příliš rozvláčně, technicky a neosobně. Přeci jen je to ale o něco lepší, a doporučil bych začít spíše s touto knihou, než s originálem.

04.08.2020 4 z 5


Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Eckhart Tolle

Pro člověka, jenž je toto první knihou do úvodu nauky o sobě samém (nebo-li spíše o přítomném okamžiku, probuzení, bdělosti), to může být určitě zajímavá kniha. Obvykle se "normální" člověk s tímto tématem setká jen okrajově a tak ho to může svým způsobem poněkud fascinovat.
Ale bohužel já knize nemohu dát lepší hodnocení a to především z toho důvodu že je příliš rozvláčná a neurčitá k tomu co chce sdělit. Obsahuje tolik zbytečné (a několikrát opakované) omáčky, podivných slovních kombinací a frází (resistence, energetická pole, apod..), že si opravdu nedokáži představit člověka který po dočtení dosáhnul čistého prožitku přítomného okamžiku. Kniha vám sice dá povědomí o tom co je vlastně tím přítomným okamžikem myšleno, ale v poněkud technické a neosobní formě. Pokud se o tuto tématiku zajímáte či chcete zajímat, tak jsou zde mnohem lepší a vhodnější díla. Například - Ticho promlouvá, od stejného autora.

04.08.2020 3 z 5


V pekle plynových komor V pekle plynových komor Shlomo Venezia

Opravdu síla kam je až schopná zajít lidská mysl. Děsivý pohled vyjádřený tím nejhodnotnějším svědkem činů koncentračních táborů. Bude vás mrazit čím vším si museli ty lidi projít. Představte si že by jste na jejich místě byli vy, to je něco naprosto šíleného.
Tato a další podobné knihy jsou podstatným varováním a měli by se číst pravidelně, aby se už podobné hrůzy nikdy neopakovaly.

05.02.2020 5 z 5


Čirá radost Čirá radost Anthony De Mello

Další dílo tohoto filosofa a zase za plný počet. Pro mne je tento pán naprostou špičkou co se týče duchovního poznání (nebo-li poznání sebe sama). Kniha je podobná dalším jeho dílům, ale vyplatí se číst všechny, protože v každé je téma bráno trochu z jiného úhlu. Anthony de Mello dává konkrétní rady jak dosáhnout probuzení a vysvětluje o co se vlastně jedná. Všichni podobní filosofové mluví o tom samém, ale nejvíce srozumitelný mi připadá právě Anthony. Například Osho dokáže mluvit hodiny, ale nakonec jste spíše více zmatení, než bdělý. Eckhart Tolle zase téma vysvětluje poměrně složitě, ale Anthony ne, ten umí používat slova ve správném pořadí, a pokud dobře nasloucháte, tak je vám to zcela zřejmé.

05.02.2020 5 z 5


Jak přelstít ďábla - Tajemství svobody a úspěchu Jak přelstít ďábla - Tajemství svobody a úspěchu Napoleon Hill

Ze začátku jsem byl trochu skeptický, protože jsem očekával něco jiného a málem bych knihu odložil. To by ale byla chyba, jakmile vám totiž přesně dojde co tím autor zamýšlí, tak vás kniha vtáhne a nakonec vám poskytne naprosto dokonalý pohled na lidskou existenci. Nebo-li návod jak se vymanit ze zvyku unášení. Ďábel je zde v podstatě vyobrazen jako vaše lenivá mysl, která jedná na základě automatického jednání a ne vaším vědomým rozhodováním. Ke knize se budu často vracet.
Co mne ale iritovalo byli přidané poznámky (tučným písmem) paní která tento rukopis přepsala. Poznámky jsou ve většině případů rušivé a co je nejhorší, paní většinou vůbec nepochopila myšlenku autora.

05.02.2020 4 z 5


Cesta k lásce Cesta k lásce Anthony De Mello

Kniha je v podstatě rozšířením dalšího autorova díla, Bdělosti. Jestli v původní knize tématiku načne, zde ji více rozšíří a vysvětlí. Doporučuji obě knihy, i když tato je možná o trochu lepší, jelikož nemá kolem sebe zbytečnou omáčku a jde rovnou k věci.
Za mne obě dvě díla patří k nejlepším knihám, které jsem kdy držel v ruce. Rozhodně mohu doporučit, i když asi ne každý dokáže pochopit co se nám autor snaží říct.

06.08.2019 5 z 5


Bdělost Bdělost Anthony De Mello

Tato kniha je pro mne jako pro jiné bible, hotový poklad.
Text knihy vám mluví přímo do duše, do míst, kde tak nějak sami tušíte že má autor pravdu, jen to neumíte vyjádřit tak, jak je to zde poddané.
Občas je třeba přehlédnout některé náboženštější poznatky, ale jinak je to naprosto perfektní kniha, která se vám dostane pod kůži. Stále se k ní vracím a stále tam nacházím nové a nové poznatky. Od autora bych doporučil i knihu - Cesta k lásce. Možná dokonce o něco lepší, než tato původní kniha.

06.08.2019 5 z 5


Snězte tu žábu! Snězte tu žábu! Brian Tracy

Nečekejte žádné prázdné motivační bláboly. Kniha vám dává konkrétní rady, jak si nejlépe organizovat váš drahocenný čas. Bohužel některá témata se opakují a myslím že by bohatě stačilo 10 lekcí, přesto si z knihy můžete odnést několik podstatných rad. Ale především je dobré zmínit, že kniha je určena primárně pro velmi zaměstnaného člověka co nemá na nic čas, úkoly se mu kupí na hromadu a neví kudy ven. Tam kniha přínos mít nepochybně bude, pro "normálního" člověka co se po práci chce uvolnit a moc neřešit asi příliš přínosná nebude.

06.08.2019 4 z 5


Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Světlana Alexandrovna Alexijevič

Leč, kniha je plná zajímavých poznatků a koho zajímá tématika Černobylu, tak zde najde mnoho zajímavých poznatků od lidí, jenž byli přímými svědky oné události. Bohužel ale musím strhnout hvězdičky za autorčin podivný útržkovitý styl psaní, který mi vůbec nesedl. Kvůli tomu jsem si z knihy odnesl mnohem horší požitek, než jaký bych chtěl. Dokonce sem měl kvůli tomu problémy knihu dočíst.

06.08.2019 3 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Příběh sledující člověka, jenž se těší do života a vlivem okolností z něj stane pouze chodící stín.
Jestli čekáte že se celý příběh bude odehrávat v koncetračním táboře, tak jste na omylu. Tam se podíváme až téměř k samému konci knihy a to navíc poměrně stroze.
Každopádně kniha je čtivá, stránka mizí za stránkou. Co mi tedy trochu kazilo požitek, bylo příliš mnoho různých jmen, ale nic v čem by se nakonec nedalo orientovat.

06.08.2019 4 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Kniha v podstatě shrnuje vše co doposud o spaní víme. Téma spánku mne velmi zajímá, ale bohužel jsem se zde nic tak převratného nedozvěděl. Čekal jsem že se více rozeberou rady jak se dopracovat ke kvalitnějšímu spánku a ne to rozebrat jen na poslední cca 2 stránky. Též mne celkem iritovalo natahování některých témat (například přepracovaní doktoři v Usa). Každopádně tak jako tak vám kniha ujasní všechny základní okolnosti ohledně spánku a vysvětlí proč je důležité se dostatečně vyspat.

15.05.2019 4 z 5