DuncanIdaho DuncanIdaho komentáře u knih

☰ menu

Černá smečka Černá smečka František Kotleta (p)

Základní myšlenka a kostra příběhu jsou dobré. Vlastní provedení je už méně povedené. Od p. Kotlety jsem četl první knihu, takže nechci nějak kritizovat jeho dílo, ale na mne tam bylo místy až moc brutality a tvrdého sexu.

11.04.2024 3 z 5


Učitel na frontě: Deník legionáře Josefa Dudka Učitel na frontě: Deník legionáře Josefa Dudka Josef Dudek

První světová válka je zde popsána očima skutečného účastníka bojů. Nejsou zde popsány boje do podrobna, ale život na frontě i v zázemí tu je pěkný.

29.03.2024 5 z 5


Kedrigern a kouzelná hůlka Kedrigern a kouzelná hůlka John Morressy

Tento díl Kedrigerna je další oddechová kniha. Jde o nenáročné čtení, je tu napětí, magie, hrdinové, sbabělci, padouši, prostě vše co do pohádkového příběhu patří. Je tu i pár drsnějších scén, takže to do dětské literatury zařadit nejde.

23.03.2024 4 z 5


Vendulka: Útěk za svobodou Vendulka: Útěk za svobodou Ondřej Kundra

Podle anotace jsem čekal něco jiného. Kniha je pro mne trochu zklamání. Příběh Vendulky za války tam sice je, ale je tu i více omáčky okolo. Zdá se mi, že většina knihy není ani o Vendulce.

17.03.2024 3 z 5


Mrtvý posel Mrtvý posel Vlastimil Vondruška

Jde opět, alespoň pro mne, o další pěkný a čtivý příběh. Sice se jako vždy z minima podaří Jirkovi Ádovi na vše přijít. Jen ten konec byl trochu hrhr.

14.03.2024 5 z 5


Na kole po nejkrásnějších oblastech České republiky Na kole po nejkrásnějších oblastech České republiky Ivo Paulík

V knize je spoustu zajímavých informací pro cyklisty. Pro plánování výletu to je dobrá kniha, je to zdroj inspirací na trasy.

12.03.2024 5 z 5


Skutečné zločiny na Plzeňsku Skutečné zločiny na Plzeňsku František Müller

Toto je poučná kniha. Případy jsou tu popisovány jednoduše a srozumitelně i pro neodborníky. Jen nevím, proč některé názvy obcí autor měnil a ostatní ne.

29.02.2024 5 z 5


Za pověstmi Šumavy Za pověstmi Šumavy Ondřej Fibich

Některé pověsti byly pěkné, jiné méně a některé mi jako pověsti ani nepřišly. Celkově to je ale zábavné čtení.

26.02.2024 4 z 5


Fotografujeme Fotografujeme Zdenek Zaoral

Kniha je vydána v době, kdy ještě nebyly digitální fotoaparáty. Na tehdejší dobu to byla dobrá kniha, která začátečníkům přinesla dost nový poznatků. Některé věty tam však jsou dost těžko pochopitelné. Je tam mnoho překlepů, chybných označení fotografiíí v textu (např. odkaz na v knize neexistující fotografii). Často autor píše o fotografii, ale při tom odkazuje na jinou. Text zasahuje až do vazby. Určitě si v ní vyberete spoustu užitečních informací, ale editorská práce mne zklamala.

21.02.2024 3 z 5


Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

V tomto případě ani nejde o román, ale o popis života/neživota, o přežívání lidí, jejichž způsob žití nezapadá do žití v jejich okolí.

04.02.2024 4 z 5


Robocop Robocop Ed Naha

Film jsem viděl před mnoha lety. Při čtení se mi některé scény vybavovaly i po tak dlouhé době. Zápletka je jednoduchá ale nápaditá, takže kniha se čte dobře. Je tam sice několik tvrdých scén, celkově je to však trochu pohádka pro dospívající. Kdo si to přečte, neprohloupí.

23.01.2024 4 z 5


Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Knihu jse přečetl, abych splnil první téma ČV 2024. Ze začátku mi to jako detektivka nepřipadalo. Konec je ve stylu rychlého vyřešení případu, za pomoci intuice a postřehu hlavního detektiva. Alespoň není policajt zktoskotanec, věčně opilý a nerespektující pravidla a autority.

16.01.2024 3 z 5


Útěk do divočiny Útěk do divočiny Jon Krakauer

Dobrá kniha o jednom snílkovi a jeho nedobrém konci. Jen je zde moc zbytečné omáčky, která s případem nesouvisí, škoda. Ale na film se podívám.

01.01.2024 3 z 5


Příběh zbloudilé kulky Příběh zbloudilé kulky Lubomír Kubík

Koukám, že autor je tím novodobým hledačem té pravé pravdy. Město bylo plné hodných Němců, kteří nešli s Hitlerem. Dobrý dojem z města kazí jen ti zlí Češi, kteří těm chudálům Němcům ublížují. V té době určitě bylo spoustu hajzlů, prospěchářů (my Češi už prostě takový jsme), al a takovéhle dipólové dělení lidí se mi nezdá. Ještěže naši čest zachraňoval hlavní hrdina. Kniha ale zase pěkně popsala neduhy tehdejší dobu: zmáhající se soudruzi, ovlivňování politiky ČSR Rusy, hamounství některých lidí, kteří využívali odsunu Němců k svému prospěchu, atd.

28.12.2023 3 z 5


Za plotem Za plotem Jan Cimický

V několika kapitolách jsou tu jednoduché příběhy nějak související s psychikou a psychiatrií. Povídky se číst dají, ale nečekejte nějakou hlubokomyslnou knihu. Pro takové pohodové čtení na odpočinutí si od náročného tématu to ale vhodné je.

12.12.2023 4 z 5


Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

Opět zajímavé čtení. Tentokrát na mne samotáři působili tak, že to chtí, ne že jsou sami, protože jsou ztroskotanci.

03.12.2023 5 z 5


Zkamenělá krev Zkamenělá krev Johan Theorin

Autor pokračuje ve stylu větší část knihy nic a pak strhující závěr. I v této knize 3/4 knihy detektivku moc nepřipomíná, pak se začínají objevovat první náznaky a vše se vyřeší a vysvětlí na několika posledních stránkách. Knihu si ale přečtěte.

19.11.2023 4 z 5


Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Uf, konečně přečtené. Trvalo mi to ale dost dlouho. Nějak nebyl čas, což mne dost mrzí, protože to je opět pěkná kniha. Jen trochu nechápu ten název. Nepřišlo mi, že by byla tato cesta pro Mašinu Ládíka nějak nepříjemná nebo dokonce hrůzostrašná.

29.10.2023 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Při čtení této knihy jsem se po dlouhé době dost nasmál. Nejsou zde kdovíjaké vtipy, ale když jsem si představil některé situace, které na Kostce nastaly, musel jsem se smát. Kniha rozhodně pobaví, teda pokud nejste totální suchar.

01.10.2023 5 z 5


Neuvěřitelně uvěřitelné příhody z hor Neuvěřitelně uvěřitelné příhody z hor Martin Úbl

Kniha má drobný humor. Čte se dobře a zabaví.

21.09.2023 5 z 5