Doubravka1975

Další moc milé, autobiografické čtení, kde se spolu s naší legendou předválečného a válečného filmu Zitou Kabátovou ve vzpomínkách přeneseme do 20. až 40. let minulého století, kterému se dnes říká " první republika '
Zita Kabátová se narodila roku 1913, tak jako moje jedna babička. Takže si trochu připomínám období i jejího života, ale paní Zita se narodila do měšťanské rodiny a celý život prožila v Praze. Navíc už od raného dětství se pohybovala okolo divadla a filmu. Což je úplně jiný svět. Takže její vzpomínky se trošku :) liší od vzpomínek mojí babičky, která svůj celý život prožila na vesnici v rodině sedláka a pak si za muže vzala řezníka :)
Rok 1918 byl opravdový historický přelom, který znamenal nástup nového života. Změnilo se všechno a každý den se objevilo něco nového. Byla to závratná doba, která přinášela doslova zázraky.

Autor, lékař, přednosta Hematologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské vinohrady. Od studentských let se věnuje horolezectví. Účastnil se řady výprav do světových velehor. Mimo jiné i úspěšné expedice na Mount Everest roku 1998 přes Severní sedlo z Tibetu bez použití umělého kyslíku.
Příběh tvoří takové spíš povídkové útvary tří kamarádů Žiži, Krásy a Špíny. Příběh o kamarádství, horolezectví a nechybí samozřejmě prostředí nemocnice.
Jako oddechovka dobrý. A i když se to nezdá, tak medicína a horolezectví má k sobě neskutečně blízko.
Nikdy to nevzdávat a vždy se snažit dojít až na vrchol !

Další moc milá ( teda až na tu poslední hororovou kapitolu :)) autobiografická knížka naší prvorepublikové herečky Zity Kabátové. Tentokrát na téma psí kamarádi .
Psi ztělesňují naše pouto s rájem...

Martina Formanová sepsala úplně jednoduše, ale čtivě životní, dramatický příběh své kamarádky světoznámé české modelky z Prostějova Pavlíny Pořízkové a jejích rodičů. Rodiny rozdělené sovětskou okupací.
Říká se, že špatná rozhodnutí dělají dobré příběhy...

Knížka vybraná v knihovně hlavně podle autorky a názvu. Podle fotky bych paní Zitu Kabátovou vůbec nepoznala. Znám ji už jako sympatickou bělovlasou důchodkyni. A přesně taková fotka je z druhé strany knížky. Některé filmy pro pamětníky, kde hrála, jsem viděla, akorát jsem vůbec nevěděla, že je to ona:) Mě se zdají všechny ty prvorepublikové herečky stejné nebo si jsou hrozně podobné:)
Moc pěkná autobiografie plná optimismu, životního elánu a energie + pár rad do života k tématu dlouhověkosti.
Vita data est uterda
Užívejme života, jenž nám byl dán.

Krásně napsaný, silný příběh několika postav Živy, Slávka, Ludmily, Karla, Amélie... z válečných a poválečných Beskyd. A už podle názvu, který se mě osobně zdál jakýsi divný, důležitou roli zde hrají psi !
Moje první kniha od autorky a určitě ne poslední
DOPORUČUJI !!!
Když člověk cítí strach, má chuť se mu vzepřít, bojovat, zachránit se. Ale beznaděj je mnohem horší, ta paralyzuje, vyvolá dojem, že stavět se na jakýkoliv odpor, něco vysvětlovat nebo se pokusit dohodnout je stejně naprosto zbytečné.
Jediné řešení jak přežít potupu, je pomsta ...

(SPOILER) Další skvělý, čtivý psychothriller mojí oblíbené autorky. Na začátku příběhu jedna nevěra odstartuje události, že se ve zdánlivě poklidném městečku z jejích obyvatel stanou postupně všichni podezřelí a jak název knihy říká, opravdu jsou Všude Samí Lháři.
Pomsta - nejstarší motiv v dějinách...
Spoilery:
Zde v komentářích čtu hodně nepravděpodobné chování a myšlení devítiletého dítěte. No, já bych tyhle jakože ještě malé děti vůbec nepodceňovala. Dnešní děti mají všechny možné diagnózy, které omlouvají jejich chování a jednání. A jejich rodiče, prarodiče, učitelé.. nemůžou vůbec nic říct a udělat. Vše mají omluveno a jsou jakože chápané a oni potom už jen zkouší a posouvají svoje hranice dál a dál...
Konec se mi líbil. Jsem sice zvyklá od autorky ještě na úplném konci na nějaký zvrat a ten mi tady chybí. Moje první kniha od ní Manželé odvedle, tam mi ta poslední kapitola doslova vadila. Pak jsem si na ty její konce zvykla a tak tady mi hold chybí :)
Neznámé svoje děti tak dobře, jak si myslíme. Nevíme, co dělají, nekontrolujeme je na každém kroku....

Moc pěkný, romantický příběh odehrávající se na venkově v Anglii roku 1802
Muž, který miluje dobrodružství, nikdy nedá přednost otevřené bráně před pevností, jejíž hradby je nutno dobýt :)

4.díl série Holger Munch a Mia Krügerová a jejich pátý případ. Předešlý díl Vlk je napsaný jako před před díl celé série :) I když mě Mia ve 3.dílu už neskutečně vytáčela, tak tady se jela na ostrov Hitra uklidnit a dát se dohromady. A to se jí myslím povedlo. Příběh čtivý a napínavý. Krátké kapitoly. Pěkné prostředí ostrova. Trochu jsem se sice ztrácela ve velkém množství postav + ještě ty severská jména,uf :), ale Mia i Holger v pohodě.
Takže nakonec plný počet a doporučuji
Omrzel vás už život na Zemi ? Vydejte se s námi na Jupiter !

První knížka pro děti a jejich rodiče se Patrikovi Hartlovi moc povedla. Moc pěkný příběh andulky Anduly.
Život ve dvou je o tolik lepší, než když jsem byla sama.

Moc pěkný příběh o přátelství dvou čtrnáctiletých chlapců z rozdílného prostředí, odehrávající se v Záhoří u Prachatic o prázdninách roku 1938.
A do tohoto krásného letního přátelství se vkrádá strach a hrůza z blížící se války.
...možná, že je do kočáru, ale za vůz se nestydí...

Pokračování Babičky Drsňačky i když Benova babička zemřela ?
Ale je to tak. Babička je mrtvá, ale přesto se něco špatného v Londýně děje a Ben musí tu záhadu vyřešit....:)
Tak to byl teda úlet. Ale proč ne. Bavilo mě to i pobavilo i když vůbec nejsem cílová skupina. Těch mega citoslovců, u toho jsem se smála chvílemi i nahlas + perfektní ilustrace.
V tomto životě můžete udělat jen jedno. A to jít za svými sny. Jinak ztrácíte čas! B.D.

Krásná hra se slovy, perfektní překlad M.Hilského a i příběh skvělý.
Ve jménu moudrosti, jež muži ctí.
Ve jménu lásky, která ctí zas muže.
Ve jménu mužů stvořitelů žen.
Ve jménu žen, jež z mužů muže činí...

Pokračování Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel odkládám a tím pádem nehodnotím *.
Začalo to velice slibně, ale postupně to upadlo do samé politiky. Alan má hrozně málo prostoru a humor nikde.
Alan v první knize oslavil svoje sté narozeniny a prošli jsme s ním celé 20.století z jehož chyb jsme se měli poučit ....bohužel se tak nestalo...
V tomhle díle je staříkovi už stojedna let a máme 21. století a s ním události a politiku současnou a blízké budoucnosti.
Ale podle názvu prý se stařík vrátil, aby zachránil svět. Takže super!
Jak říká Alanova máma v prvním díle : Je tak, jak je. A bude tak, jak bude !!!

Skvělý, vtipný příběh. Plno ironického humoru a bizarních situací. Střídají se dvě dějové linie. Současnost, kdy stařík Alan Karlsson žijící ve Švédsku v domově důchodců má právě oslavit své sté narozeniny, ale rozhodne se, že si ještě něco užije, tak vyleze oknem a.... A druhá dějová linie jsou některé velké historické události 20. století z celého světa, při kterých se náš hlavní hrdina vždycky náhodou vyskytl a doslova je ovlivnil. A to se vůbec o politiku nezajímá. Tady některé popisy té světové politiky pro mě byly zbytečně zdlouhavé a nezáživné. A trochu mi vadil drsný slovník Krásky nebo spíš jen jedno slovo, které fakt nemusím.
Mstít se není dobrý. Se mstou se to má jako s politikou. Jedno pořád plodí druhý, až se nakonec špatné stane horším a horší nejhorším...
Když žiješ přesčas můžeš si leccos dovolit :)

Čtivý, ale hrozně smutný, doslova depresivní příběh plný bolesti, samoty a odcizení. Silný příběh jedné rodiny o nelehkém osudu tři generací žen Emilky, Jany a Johanky odehrávající se v podhůří Brd, ve středních Čechách od konce první světové války po současnost.
Když se budeš pořád bát, neuděláš ani jeden krok dál....

Po zklamání z originálni verze o Louskáčkovi od Hoffmanna jsem musela dnes do knihovny pro nějakou jinou pěknější :) verzi o Louskáčkovi. A objevila jsem tohle, moc pěkně upravené vydání vánočního příběhu o Louskáčkovi. Málo textu, moc pěkné ilustrace. Fakt vhodné pro děti i jejich rodiče

Už loni jsem viděla v Janáčkově divadle v Brně balet Louskáček, ze kterého jsem byla nadšená. Samozřejmě jsem si přečetla na wikipedii děj, ať jsem v obraze. A v plánu byl samozřejmě originál. Z knihovny vypůjčená verze z roku 1955, 92 stran. Přeložila Helena Kubová. Ilustrace Marina Richterová.
Ale jsem zklamaná. Plno nezajímavého textu, který mě vůbec nebavil, šílené ilustrace. Louskáček tady popsán jako ohyzda s ne zrovna pěknou postavou a obličejem. Přitom i já už mám moc pěknou figurku dřevěného Louskáčka a visí na předním, čestném :):) místě na našem vánočním stromku:):)

Noční dům - Jo Nesbo v novém žánru. Thriller s hororovými prvky.
Anotace divná, to je fakt, ale Jo Nesbo je můj oblíbený autor a má to jen 230 stran...
Ze začátku, první třetina úplná magořina, že jsem i uvažovala, že to odložím. Naštěstí přichází druhá třetina, která začíná úplně reálně, takže v pohodě. Pokračují ve čtení :), ale pak to zase sklouzává do úplné magořiny. No a třetí třetina....uf, jsem ráda za takový konec :)
Hodně zajímavé čtení a jak jinak než za plný počet
Někdy se lži, které člověk říká nahlas a moc často, mění tak trochu v pravdu.
Bohatí jsou ti, kdo jsou milováni.

Moc pěkný temperamentní příběh z Itálie.
Děti jsou přece děti, všechny jsou stejné:)