Dooma Dooma komentáře u knih

☰ menu

Etika svobody Etika svobody Murray Newton Rothbard

Murray Rothbard v této knize velmi jasným a logickým stylem vysvětluje základy etiky svobody, ve které obhájí soukromé vlastnictví jakožto přirozené právo člověka a vlastnictví sebe sama, jakožto nezcizitelné právo. Právo na vlastnictví sebe sama a vlastnictví vyrobeného či smluvně získaného majetku, jak v knize dokazuje Rothbard, je součástí přirozené univerzální lidské etiky a není možné obhájit univerzální etiku, která by toto popírala. Dále se v knize věnuje věcem, které odvozuje z této etiky, jako jsou otázky legitimního a nelegitimního násilí (agrese), vynutitelné a nevynutitelné smlouvy atd. V závěru knihy poté podrobuje kritice instituci státu, která ve světle univerzální lidské etiky je institucí páchající agresi vůči svobodným občanům. Ukazuje proč zdanění je nutně aktem agrese a proč by libertarián měl usilovat o zrušení státu. V této souvislosti poukazuje i na to, jak by mohla fungovat libertariánská společnost bez státu a to i v oblasti zajištění obrany a spravedlnosti (Rothbard zde zmiňuje rozpor, kdy instituce, která páchá největší agresi vůči občanům - stát - má zajišťovat bezpečnost těchto občanů). Rothbard je tedy se svými úvahami jinde než jeden z nejznámějších představitelů Rakouské škola F. A. Hayek, neboť nepřisuzuje státu ani tu roli vynucovatele obecných pravidel chování a dokonce považuje za velmi negativní a nebezpečné, pokud si stát udržuje monopol na obranu a vynucování spravedlnost. Představu liberálů věřících v omezený stát považuje za utopii. V závěru knihy Rothbard diskutuje pojetí jiných ekonomů - zkritizuje Nozickovu teorii, Hayekovu definici donucení a poukazuje i na chybné pojetí etiky u Misese, který jako hodnotově neutrální ekonom byl zastáncem utilitarismu v etice - Rothbard poukazuje na chybnost tohoto postoje ve světle jím vyložené etiky svobody (a to i přesto, že Misese považuje za ekonoma, který mu dal nejvíce v jeho ekonomickém vzdělání a kterého velmi ctí - pouze doladil některé drobnosti v jinak dle něho vynikajícím díle Ludwiga von Misese).

Kniha mne přivedla ke spoustě novým myšlenkám a donutila mne se zamyslet nad tvrzeními, které člověk do té doby považoval za jaksi nepopiratelná či nezpochybnitelná.

13.06.2012 5 z 5


PHP 5 PHP 5 Jiří Bráza

Dobrá kniha pro získání základů syntaxe jazyka PHP. Výhodou je její stručnost, kdy vysvětluje opravdu jen to nejnutnější pro to, abyste mohli hnedka začít programovat. Já ji četl spíše pro zopakování základní syntaxe a svůj účel pro mne splnila dobře.

13.06.2012 4 z 5


Jak fungují trhy Jak fungují trhy Israel Kirzner

Půjčil jsem si ji jen tak náhodou v knihovně a nakonec to bylo překvapivě moje nejlepší čtení v poslední době. Israel Kirzner jako představitel Rakouské školy zde vysvětluje, proč jsou neoklasické ekonomické modely postavené na nereálných předpokladech (dokonalé informace, dokonalá konkurence, naprostá racionalita lidí) pouhou pomůckou a intelektuálním cvičením, aniž by dokázaly vysvětlit, jak funguje reálný svět.

Kirzner jako alternativu představuje rakouskou teorii podnikatelského objevování, pomocí které obhajuje efektivitu svobodného trhu a to i v případě, že se lidé dělají někdy chyby, že nemají dokonalé informace (počítá, narozdíl od neoklasických modelů, i s tím, že lidé většinou ani nevědí, že něco nevědí). Na základě této teorie vysvětluje kritiku antimonopolního zákonodárství z pohledu Rakouské školy, kdy antimonopolní zákonodárství postrádá smysl a je dokonce škodlivé, neboť jsou dvě možnosti, jak reálně vytvořit monopol - 1) státním omezením vstupu na trh (licencování, regulace) a za 2) že by jediný výrobce disponoval jako jediný na světě určitým přírodním zdrojem (např. ropou), což je poměrně málo pravděpodobné. Vysvětluje poté, proč je státem udržovaný monopol škodlivý a proč to vede ke snížení ekonomické efektivity společnosti.

07.01.2012 5 z 5


Technická analýza cenných papírů Technická analýza cenných papírů Josef Říha

Kniha staršího data se věnuje technické analýze, ze které poměrně podrobně rozebírá jednotlivé grafy či formace. Rozebírá i některé technické indikátory, avšak mnohdy pouze velmi stručně a pouze slovně bez mnohdy užitečných ilustrací, na kterých si to člověk lépe představí a lépe to z toho pochopí. Na závěr je vložena kapitola o softwarových prostředcích pro technickou analýzu, která je z dnešního pohledu už out-of-date, ale v roce vydání mohla být pro čtenáře přínosná.

07.01.2012 2 z 5


Trhy cenných papírů Trhy cenných papírů Petr Musílek

Dlouhá avšak poměrně čtivá kniha o všem možném na kapitálových trzích. Autor se nevěnuje pouze akciím a analýzám akcií, ale i například kolektivnímu investování a podrobně se věnuje i penzijním fondům. Velká část knihy je věnována i investičnímu bankovnictví a vysvětleny jsou tak pojmy depotní obchody či emisní obchody atd. Nejslabší bych hodnotil kapitolu o finančních krizích, kde pouze povrchně rozebírá teorie finančních krizí, přičemž některé významné proudy a názory vůbec nezmiňuje. Celkově je však kniha zdařilá a pro získání rozsáhlejšího obzoru o kapitálových trzích je vhodná.

06.01.2012 3 z 5


Teorie peněz Teorie peněz Milan Sojka

Kvalitní kniha, jenž v poměrně stručné formě vysvětlí názory různých ekonomických škol a ekonomů na vznik a funkci peněz v ekonomice. Představeny jsou názory od Aristotela, přes Marxe, Rakouskou školu, Klasickou školu, Neoklasickou školu, Keynese, Monetarismus až po Postkeynesovce. Kniha je čtivá, i když v ní je spousta informací, a neobsahuje žádné velké množství grafů či vzorců.

06.01.2012 5 z 5


Deriváty Deriváty Petr Dvořák

V knize jsou podrobně i s ukázkami příkladů vysvětleny základy derivátů. Od Forward Rate Agreement, přes Futures, Swapy až po Opce. Vysvětleny jsou i některé exotické opce. Pro začátečníky skvělá publikace. Její výhodou je fakt, že se jedná prakticky o skripta, a proto jde kniha přímo k věci a není tolik rozvláčná, jako bývají mnohdy více komerčně zamýšlené publikace.

06.01.2012 4 z 5


Umění klamu Umění klamu Kevin Mitnick

Zajímavá kniha, kterou jsem četl již před 3 lety, ale byl sem z ní tenkrát nadšen a chystám se jí přelousknout zrychleně znovu. Nejlepší jsou pasáže, kde podrobně popisuje jednotlivé telefonáty, pomocí kterých získá na první pohled neškodné informace, které mu však pomohou získat další, až se dostane tam, kam potřeboval.

Řekl bych, že se jedná o povinnou literaturu pro všechny manažery bezpečnosti a ty, co se v oblasti bezpečnosti (nejen na internetu) pohybují.

06.01.2012 4 z 5


Registrace partnerství: pokrok, nebo nezodpovědné riziko? Registrace partnerství: pokrok, nebo nezodpovědné riziko? Václav Klaus

Uvedenou argumentaci by si měl přečíst každý, kdo kritizuje autory za kritiku registrovaného partnerství, neboť zde nejde vůbec o kritiku homosexuálů a vůbec ne homosexuality, ale o kritiku nesmyslnosti tohoto zákona a jeho nepovedeném obsahu.

Co se týká komentáře uživatele WEIL, pak si myslím, že témata, o kterých prezident V. Klaus píše, mají spolu jedno společné - a to ekonomii, což je věda o účelném lidském jednání v reálném světě omezených zdrojů a neomezených potřeb (nikoli tedy primárně o penězích, jak se mnozí domnívají). Pohledem ekonomie se můžeme tedy dívat na téměř jakékoli lidské jednání a snažit se ho pomocí ekonomie pochopit a popsat. Jako ukázka toho, k čemu všemu může přistoupit ekonomie a pokusit se to vysvětlit, může být kniha Špekonomie od Stephena Levitta. Podobný přístup dělá i V. Klaus, kdy z ekonomického pohledu rozebírá otázku globálního oteplování a především snahu mu zabránit - nejde ani tak o to, zda se otepluje nebo ne, ale zda je racionální se snažit za každou cenu tomu zabránit (obzvlášť pokud existují spory, zda za to vůbec může člověk).

06.01.2012 5 z 5


Modrá planeta v ohrožení Modrá planeta v ohrožení Václav Klaus

Nejedná se o souvislý text, ale o souhrn určitých esejí, přednášek a rozhovorů, jež mají společné to, že se týkají globálního oteplování a názoru Václava Klause na něj. Překvapilo mne při čtení knihy, že Klausův odmítavý postoj nesměřuje ani tak k samotnému globálnímu oteplování, jako spíše k tomu, jak politici mohou toto téma zneužít ve prospěch omezování lidské svobody a direktivnímu řízení společnosti. Klaus podává argumenty, proč není vhodné, aby státy zasahovaly do lidských svobod a proč neexistuje nic jako omezené přírodní zdroje, ale spíše omezené technologické schopnosti využití různých zdrojů (například před stovkami let byla ropa zcela bezcenná, stejně tak za pár desítek let může být nějaká látka, jež je dnes bezcenná, hlavní přírodní surovinou využívanou lidmi). Klausova kritika spočívá daleko více v ekonomické argumentaci, proč není vhodné nyní pomocí direktivního řízení (jako za socialismu) sypat miliardy peněz na to, aby se planeta ochladila možná o 0,1 stupně celsia, než v popírání globálního oteplování.

06.01.2012 4 z 5


Osudná domýšlivost : Omyly socialismu Osudná domýšlivost : Omyly socialismu Friedrich A. Hayek

Nepříliš dlouhá knížka avšak velice nadupaná, není snadné ji číst, jelikož myšlenky jsou hutně naskládány za sebe a Hayek tedy nepíše takovým tím "moderním" stylem, kdy se dokáže o jedné věci bavit na 50-ti stránkách. Velice poučné čtení, avšak o to více náročné na pozornost, často jsem některé úseky četl třeba pětkrát, abych to nějak vstřebal a pochopil autorovu myšlenku.

06.01.2012 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Po tom, co nám o té knize říkali ve škole, jsem od ní čekal více. Avšak její síla je v jednoduchém přednesení důležitých myšlenek. Takové příjemné počtení na večer:-)

06.01.2012 3 z 5


Slova, která se hodí aneb jak si povídat o matematice, kybernetice a informatice Slova, která se hodí aneb jak si povídat o matematice, kybernetice a informatice Milan Mareš

Velice zajímavá kniha i pro lidi v matematice a informatice nevzdělané. Autor popisuje čtivým stylem zajímavá témata z matiky a informatiky, mezi která vkládá vyprávění o zajímavých životech některých matematiků, fyziků či informatiků.

06.01.2012 4 z 5


Kostolanyho burzovní seminář pro kapitálové investory a spekulanty Kostolanyho burzovní seminář pro kapitálové investory a spekulanty André Kostolany

Zajímavá kniha, ve které Kostolany odpovídá na položené otázky. Jedná se vždy o krátkou otázku a o relativně stručnou odpověď, pričemž otázky na sebe postupně navazují.

Kostolany v knize popisuje svůj přístup k akciových trhům a svoje různé životní příhody. Poměrně příjemné čtení pro zájemce o kapitálové trhy.

06.01.2012 3 z 5


Ekonomické bajky pro studované i laiky Ekonomické bajky pro studované i laiky Peter D. Schiff

Povedená kniha - ať už po obsahové, tak i po grafické stránce (obrázky jsou výstižné, vtipné a dokreslující obsahovou část). Pro neekonomy je zajímavá bych řekl především první část knihy, kde bratři Schiffové popisují vznik jednoduché ekonomiky a nejzákladnější ekonomické principy jako investice, úspory, úrok, dělba práce - specializace, absolutní výhody při dělbě práce, z čehož i neekonom jednoduše pochopí, jak funguje a jak roste reálná ekonomika. Další část knihy už je možná pro neekonomy obtížnější pro pochopení, ale i tak si myslím, že to je dobré čtivo pro všechny. Oceňuji část o deflaci, ve které se Schiffové snaží vyvrátit dnes převládající názor, že mírná inflace je pozitivní a že se za každou cenu musíme vyhnout deflaci.

06.01.2012 5 z 5


Rosemary má děťátko Rosemary má děťátko Ira Levin

Dobrá knížka především tehdy, pokud ještě vůbec nevíte, co vás čeká (neviděli jste film a nikdo vám o ní nevyprávěl). Já to četl a dlouho mě vůbec nedocházelo, co se děje, a autor pak skvěle všechny myšlenky rozpletl. Každopádně doporučuji číst, aniž byste si předem zjišťovali podrobnější info o obsahu knihy. Viděl jsem i film, ale jeho kvalita je daleko nižší než kvalita knihy.

06.01.2012 4 z 5


Liberalismus Liberalismus Ludwig von Mises

V porovnání s Misesovou knihou Human Action je toto velmi stručná obhajoba liberalismu (v evropském smyslu), ale řekl bych poměrně povedená. V knize se dozvíte mimo jiné, proč je mír tak důležitý pro rozvoj ekonomiky, proč je socialismus dlouhodobě neudržitelný, proč jakákoli malá regulace povede postupně k větší a větší byrokracii a proč je nebezpečná nadvláda většiny nad menšinou, neboli proč liberálové trvají na tom, aby pomocí demokratického hlasování nemohlo 6 (většina) lidí utlačovat zbylé 4 (menšinu).

06.01.2012 5 z 5


Soukromé peníze: Potřebujeme centrální banku? Soukromé peníze: Potřebujeme centrální banku? Friedrich A. Hayek

Pro mnoho lidí je obsah této knihy možná naprosto nepředstavitelný a v praktickém životě nerealizovatelný. F. A. Hayek totiž v této knize navrhuje rozšíření působnosti trhu i na ten možná nejdůležitější trh v ekonomice a to trh peněz. Pokládá si zde otázku, kterou si pokládá jen velmi málo ekonomů - proč musí existovat centrální banka? Proč je monopol na emisi peněz prospěšný, když dle ekonomické teorie jsou monopoly škodlivé na každém jiném trhu? Proč má centrální banka a stát právo zakázat lidem používat své zlaté peníze a od nich odvozené bankovky?

Hayek předkládá mnohé argumenty, kdy zmiňuje škodlivost monopolu na emisi peněz a popisuje historická fakta, kdy panovníci a centrální bankéři neustále znehodnocovali peníze (inflace). Dle něj by zrušení centrální banky mělo výhodu i v tom, že by nemohla provádět měnovou politiku, která je dle teorie hospodářského cyklu příčinou současných krizí. Úroková míra (jako možná jedna z nejdůležitějších cen v ekonomice) by byla určována trhem a nikoli centrální autoritou.

Zajímavé je, že Hayek nepředpokládá, že by se jako peníze ustanovily na svobodném trhu zlaté mince a bankovky 100% kryté zlatem, ale předpokládá, že by soukromí emitenti emitovali nekryté bankovky, kdy by přislíbili držet stabilní kupní sílu vůči definovanému koši komodit, k čemuž by je nutil trh, neboť by lidé od emitenta rychle odešli, pokud by nebyl schopen držet kupní sílu. Kooperace všech lidí na svobodném trhu by tedy postupně vedla k výběru nejlepších měn, které si lidé přejí, přičemž by neustále každý emitent byl podroben tvrdé konkurenci a možnosti odlivu zákazníků, pokud by je zklamal - neměl by tedy monopol na emisi peněz a lidé by mohli změnit měnu, pokud by emitent prováděl takovou inflaci jako dnešní centrální banky.

06.01.2012 5 z 5


Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Zatím moje nejoblíbenější kniha od tohoto autora. Opravdu nadupaná jak zábavnými, tak dojemnými příběhy, které autor umí především dobře podat. Co nejvíce oceňuji, je především příběh o hodinách s kukačkou. Pokud si tedy někdo chce přečíst jen jeden jediný příběh z této knihy, pak doporučuji tento.

06.01.2012 4 z 5


Já: o vztahu mozku, vědomí a sebeuvědomování Já: o vztahu mozku, vědomí a sebeuvědomování František Koukolík

Přestože se v této knížce dozvíme ohromnou hromadu zajímavých faktů a příběhů z lidského života, nenašel jsem v ní to, proč jsem ji začal číst - a to podrobnější vysvětlení lidského sebeuvědomování, neboli vědomí vyššího řádu. Každopádně poučná kniha.

06.01.2012 4 z 5