DooFooS DooFooS komentáře u knih

☰ menu

Bez slitování Bez slitování Tim Weaver

Pátá kniha se opět vrací ke standardu. Opět tu máme příběh, který je překombinovaný, ale ne přitažený za vlasy. Hlavní hrdina je stále stejný srdcař, který nejdříve jedná a pak přemýšlí, ale nakonec mu to vždycky dojde a dostaví se i štěstí. Opět parádní oddechovka, kde nechybí skvěle sepsané napětí a dopředu neodhadnutelné rozuzlení.

31.10.2022 5 z 5


Není cesty zpět Není cesty zpět Tim Weaver

Čtvrtá kniha v řadě a poprvé se zadrhla. Výjimka byla pouze na začátku, kde se zodpověděla otázka s konce minulé knížky. Dlouho jsem se nemohl dostat do děje a pak se to začlo ještě kombinovat a tak nějak z toho nemám pocit, že bych si knížku užil stejně, jako ty předešlé. Pořád ale platí, že autor umí v knížce předvést napětí, které mě nutí číst na nejvyšší rychlost.

31.10.2022 4 z 5


Ztracený Ztracený Tim Weaver

Tady už jdu najistotu. Nechte rozum odpočívat, informace přijímejte tak, jak jsou a knížku si parádně užijete v napětí a nejistotě, jak to dopadne. Výborná oddechovka

31.10.2022 5 z 5


Údolí mrtvých Údolí mrtvých Tim Weaver

Převážně příjemně čtivá a napínavá pohádka, která Vás nenechá nadechnout. Hlavní hrdině je trochu střelec, který se do všeho vrhne po hlavě a jedná pak pod tlakem. Stále platí, že to je parádní oddechovka.

31.10.2022 5 z 5


Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Ze začátku jsem se chvíli pral s pocitem, že takhle detektivka vypadat nemá, ale pak jsem to přijal jako fakt a začal se bavit. Hlavní hrdina je sice asi nesmrtelný, ale vše je napsáno tak, že mu to každou chvíli nevěřím. Stupňování napětí a jeho udržování má autor zvládnuto opravdu dobře. Příběh je překombinovaný, ale co se musí nechat je fakt, že všechny postavy jsou v knize představeny v průběhu a nakonci se neobjeví žadný nový záporák, jen byste to z té strany fakt nečekali. Za mě je to parádní oddechovka.

31.10.2022 5 z 5


Hlídka na konci vesmíru Hlídka na konci vesmíru J.S. Dewes

Mám rád knížky, kde se nic neděje a na posledních stránkách se pak využije každičký detail z té nudy na začátku a vše do sebe zapadne. Tady se některé linky v příběhu ztratily, jiné se vyřešily sami a když něco drhlo nastupoval vždy jeden z hlavních (super)hrdinů. Vždy jsem si vzpomněl na Deus ex machina. Inu pokud je to jako první díl Harryho Pottera, který stál za starou bačkoru, ale představil svět, který mě uhranul v dalších dílech, tak proč ne. Ale zatím marně hledám, co mě na tom bavilo.

03.07.2022 3 z 5


Honicí psi Honicí psi Jørn Lier Horst

Klasická detektivka ze současné Skandinávie, kde tak nějak od začátku tušíte, kdo je tady ten zlý. To ale to nebrání postupnému vyprávění děje i stupňování napětí. Především pak oceňuji uvěřitelnost postav a uzavřenost příběhu, který je odvyprávěn celý bez jakéhokoliv přesahu, či odkazu na další knihu.

09.04.2018 5 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Kniha je jak časosběrný dokument o životě sourozenců. Pěkně akčních a osudem zmítaných sourozenců, se kterými se život ani trochu nemazlil. Dva příběhy z pohledu Veroniky a Jáchyma, které se protínají a zase rozcházejí, si dokážu představit i jako zcela samostatné knihy a ani u jedné bych se nenudil. Druhý rozměr, který knize dodává náhled na příběh z jiné strany je fajn. Pravdou je, že některé krkolomné eskapády mi připadaly až za hranou možného, ale život je pes, občas se to asi semele. Začal jsem Veronikou a jsem za to rád, mám pocit, že Jáchymův příběh by mi některé překvapivé zvraty prozradil dopředu. Jáchymův příběh je více samostatnější a při průletu tím Veroničiným jen vyjasní některé dopady jejího jednání, které si do té doby můžete jen domýšlet. Inu, za mě dobrý.

01.05.2017 5 z 5


Občanský průkaz Občanský průkaz Petr Šabach

V době, kdy se příběh odehrává, bych žít nechtěl, ale po přečtení knížky snad i chtěl. Je to prostě paráda, když někdo umí popsat dobu svého dospívání tak, aby mu ostatní záviděli snad i to zlé. Po dlouhé době se povedlo i zfilmování tak, že je příjemným a nerušivým doplňkem knihy. Závěr je ale pro mě jasný: Dospívání nejni žádnej med nikdy!

03.01.2016 5 z 5


Tsunami blues Tsunami blues Markéta Pilátová

Tak tahle knížka mě, dle mého chlapského názoru, zavedla do ženského myšlení asi nejdál. To bylo něco! Víc k tomu napsat nemůžu, to bych totiž hodnotil něco, čemu nerozumím. Příběhová linie je fajn, neotřelý děj, ale co z této knihy u mě dělá absolutní nadstandard je popis toho, co se honí ženským postavám v hlavě. Smekám!

03.01.2016 5 z 5


Lord Mord Lord Mord Miloš Urban

Postupné budování atmosféry s popisem i těch nejtitěrnějších detailů je úžasná práce. Jako detektivní příběh to rozhodně nevnímám, to je jen doplněk úžasného světa, kde jsem hned zatoužil chvíli pobýt, tedy jako minimálně šlechtic, samosebou. Příběh je vláčný, pomalý, postupně stavěný a u jiných knížek bych vytkl slabý děj, ale tady ne. Tady mělo všechno svůj smysl a řád a nic mě nenutilo hltat stránky, už abych se dozvěděl, kdo, nebo co je hybatelem a v klidném tempu jsem si vychutnával každou stránku. Klobouk dolů!

03.01.2016 5 z 5


Na hranicích Nadace Na hranicích Nadace Isaac Asimov

První kniha ze sérii o Nadaci, kterou jsem nepřečetl během pár dnů. Nedokázal jsem se začíst. Spousta myšlenek, ještě více obratů, hutný text a sledování toku myšlenek, nežli děje mě zkrátka do děje nevtáhlo. Nadace na hranicích je ale stále knihou nadprůměrnou a v kontextu série i nezbytnou, jen si mě pan Asimov lehce namlsal předešlými díly.

08.12.2014 4 z 5


Druhá Nadace Druhá Nadace Isaac Asimov

V pořadí s třetí knihou o Nadaci mám stále více pocit, že sleduji prozaicky sepsanou šachovou partii. Vzhledem k tomu, že jsem v polovině, nepadl žádný mat ani tentokráte, ale opět jsem byl svědkem strategického obětování několika figurek. Pokud použiji šachovou symboliku, tak každá z knih začíná stejně: Nesmyslným tahem. Tento nesmyslný tah vám v průběhu knížky začíná pomalu dávat smysl, ale to už se vezete ve víru tahů následujících, kde jste svědkem pádu další figurky. Jak prosté, jak geniální!

24.11.2014 5 z 5


Nadace a Říše Nadace a Říše Isaac Asimov

Přes opět ospalý rozjezd, který jsem tentokráte hltal po zkušenostech s první knihou o poznání smířlivěji a hlavně rychleji, následoval ještě větší hukot v podobě dočtení během jediného dne. Opět obdivuji budoucí svět, kde mě věci běžného užívání nepřipadají úsměvné. Inu, zkuste si představit lidstvo za dvacet tisíc let, sepsat to a pak si to přečíst za padesát let tak, abyste se nad svou naivitou smířlivě neusmívali. Asimov to krásně zvládá tak, že nám předkládá minimalisticky popsané reálie a odvěký boj o nadvládu. Ten lidskou motivaci provází od nepaměti a ono to u mě překvapivě funguje.

24.11.2014 5 z 5


Jen šmouha po nebi Jen šmouha po nebi Ivan Binar

Obdivuji to umění měnit časové roviny děje s takovým citem, že na sebe navazovaly snad i věty! Poetické vyprávění o syrových událostech jednoho života, který byl prožit především v okolí nuceně osídlené vesnice Spálené. Příběhy a osudy několika postav očima mladého snílka pohladí, ukolébají a to všechno napříč tomu, že budete svědky nejedné lidské tragédie.

23.11.2014 5 z 5


Nadace Nadace Isaac Asimov

Přes padesát let stará kniha mě s těžkopádným začátkem předstírající napětí nudila tak, že jsem prvních pár desítek stránek louskal snad týden. Zbytek jsem dočetl během několika hodin. Neuvěřitelné! Nadčasová záležitost nepůsobí vůbec tak směšně, jak se to sci-fi knihám staršího data stává, ba právě naopak. Politické intriky zkrátka nestárnou, ale nebojte, není to kniha o politice v budoucnosti, je to kniha o lidech a ti jsou stále stejní, jen možnosti mají v budoucnosti jiné.

23.11.2014 5 z 5


Záhada hlavolamu Záhada hlavolamu Jaroslav Foglar

Dovolím si politicky okomentovat: Bez komentáře. A to všechno jen proto, že i teď po těch letech, se stále při vzpomínce na napětí a všechno to dobrodružství neustále jen blbě a zasněně culím.

18.11.2014 5 z 5


Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Mika Waltari

První povinná literatura u které jsem zjistil, že povinná neznamená nudná a odstartoval si tak čtecí koníček, který stále trvá. Ještě teď si pamatuji, jak se mi kniha zdála odpudivě tlustá a jak jsem byl rozmrzelý, když jsem ji dočetl. Sledovat dospívání a život Sinuheta se všemi životními kotrmelci je všechno, jenom ne nudné a nezáživné. Egypt díky knize vnímám nejen jako dovolenkouvou destinaci s pyramidami, ale hlavně, jako zemi plnou nevšední historie s neustálým bojem o moc, s vrcholně intrikánskou diplomacií a se vším, co k úspěšné velmoci patří …a navíc také s pyramidami.

18.11.2014 5 z 5


Tufova dobrodružství (6 povídek) Tufova dobrodružství (6 povídek) George R. R. Martin

Hlavní hrdina mi ze všeho nejvíce připomíná vesmírného Colomba. V každém příběhu se každý div ne plácá po rameni, jak to s Tufem koulí a nakonec, ti, kteří přežijí, vždycky zapláčou. Výborný decentní humor a sympatie k hlavnímu hrdinovi mi z knihy udělaly nevšedně příjemnou záležitost. V neposlední řadě mám také první vlastní zkušenost s tím, že i G.R.R. Martin umí knihu dopsat a ukončit.

29.07.2014 5 z 5


Tkáč iluzí Tkáč iluzí Ewa Białołęcka

Začátek knihy mě navnadil na pomalu vystavované vyprávění, které se ale kdesi v polovině krapet zvrhlo v Rychlé šípy disponující kouzly a draky namísto pejskem Bublinou. Další vadou na kráse pro mě znamenaly napínavé pasáže knihy, kdy jsem až na jednu čestnou výjimku měl dopředu jasno, jak vše dopadne, neboť ji vypravoval ten, který byl v ohrožení života a já tak neměl možnost držet palce postavě v ohrožení. Na druhou stranu, jako pohádka je to funkční a důstojné a na prvotinu autorky pak dvojnásob.

09.07.2014 3 z 5