DominikV DominikV komentáře u knih

☰ menu

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Epika biblických rozměrů. Rozměrově i obsahově. Kniha vnáší na světo (dle mého názoru) největší problém současné společnosti. Totiž možnost být za každý svůj názor, hejt nebo nenávistný komentář schovaný za sociální sítí/ internetem. Chatové konverzace mě dokázaly naporsto uchvátit a nad nepřeberným množstvím podezřelých zaplesá fanouškům (nejen) Agathy Christie černočerné srdce blahem. Jen musím připustit a souhlasit s komentáři níže, že konec by klidně dalších 50-100 stran snesl.

03.04.2024 5 z 5


Černé díry a zborcený čas Černé díry a zborcený čas Kip S. Thorne

Na toto dílo jsem narazil díky filmu Interstellar a seriálu Teorie Velkého třesku. A jsem za to neskutečně vděčný. I přes některé (pro mě) nepochopitelné výpočty a fyzikální zákony se jedná o spektakulární knihu zabývající se "historií" černých děr a životy fyziků řešící tuto otázku. Přesto, že jsem ne vše úplně pochopil, jsem si čtení užil a jsem nesmírně rád, že jsem zase o něco málo chytřejší.

18.12.2020 4 z 5


Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Pět hvězdiček dávám, jelikož se zatím jedná o nejlepší knihu pana Bryndzy, kterou jsem doposud četl. V žádném případě nejde o dokonalý krimi roman a vytknul bych mu nejednu věc, ale na druhou stranu se dobře čte a nenašel jsem žádný vyložený moment, kdy bych se nudil. Predchozi serie mě (již od prvního dílu) extra neuchvatila a kdybych si musel vybrat, nejspíše bych pokračoval pouze v této. I proto se přikláním k plnému hodnoceni.

04.11.2020 5 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Předpověď na prvolistopadovou neděli léta páně 2020 nebyla nijak optimistická. Den bez sluníčka a většinu času s deštěm tudíž nešlo využít jinak, než si vzít do rukou Trhlinu. Nevím, jestli to bylo atmosférou temného a mokrého dne, ale kniha mi sedla natolik, že do večera byla přečtená. Uznávám, že toto dílo není pro každého, obzvláště pak první "dokumentární" polovina. Ovšem druhá půlka je natolik správně "kingovsky" vystupňovaná, že nebylo možné přestat otáčet stránky.

02.11.2020 5 z 5


Hlubina Hlubina Steve Alten

Mně se to líbilo strašně moc. Před započetím četby jsem se obával, aby to nebylo stejné jako první díl a tím mě to mohlo nudit. Ano, nese se to ve stejném duchu jako předešlá kniha, ale za mě jí ve všech ohledech překonává. Karty jsou sice předem rozdané a žádné zvraty nelze očekávat, jinak se ale jedná o skvělou akční a dobrodružnou jízdu, kterou jsem nečetl naposledy.

07.05.2020 5 z 5


Island Island Jiří Kolbaba

Příjemná fotokniha plná krásných fotografií a zajímavých komentářů. Velmi mě inspirovala k návštěvě míst při mém vlastním islandském dobrodružství.

25.02.2020 4 z 5


Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

Takhle má, prosím pěkně, vypadat správně napsaný krimi román. Patrání v minulosti, pátrání v současnosti, napínavé, osudové. Autorka na začátku nastavila takové tempo, až jsem si říkal, že to prostě nemůže vydržet do konce. Vydrželo. Krátké kapitoly a rychlé střídání děje (jako tomu bylo i v předešlých dílech) jen prospívaly "zažrání se" do příběhu. Knihu prostě a jednoduše nešlo odložit. Za mě jednoznačně nejlepší díl série. Dokonalost.

10.01.2020 5 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Co si budeme nalhávat. Jo Nesbø je prostě někde úplně jinde než drtivá většina autorů. Kniha se opět četla sama a neuvěřitelně rychle utekla. Na druhou stranu mi tento díl přišel slabší než předešlé Žízeň a Policie. Nejspíš to bude tím, že se zde řeší podstatně méně vražd než v předešlých knihách a všechno okolo mi přišlo trochu zbytečně natahované. Úmrtí je zde sice pouze jedno, bohužel ale značně osudové. Osudové je i odhalení pachatele (můžu říct, že můj typ byl těsně vedle), které mění vše, v co jsme byli zvyklí. Dva roky čekání za námi, další minimálně dva do dalšího dílu nastávají.

08.11.2019 5 z 5


Clona Clona Samuel Bjørk (p)

Musím připustit, že jsem knihu bral do ruky s velkou nedůvěrou, jelikož se mi (velmi mírně řečeno) předchozí díl vůbec nelíbil. Nejen díky tomu jsem byl velmi překvapen, s jakou suverenitou si autor u mě napravil reputaci. Všechny neduhy, které jsem kritizoval posledně, jsou pryč, motiv je uvěřitelný a uspokojivý a děj plyne s pedálem na podlaze až do konce. Jen tak dál pane Bjørku.

29.09.2019 4 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Dlouho jsem knihu odkládal, jelikož jsem se nechal strhnout negativními ohlasy, ale nakonec to taková katastrofa nebyla. Jedná se příjemné, nijak neubližující doplnění potterovského světa. Dílo na mě zapůsobilo nejen jako skvělý fan-service pro fanoušky Ohnivého poháru, ale hlavně v něm byl cítit sociologický podtext, který nám ukazuje, jak je těžké být synem (syny) slavného otce (slavných otců). Rozhodně souhlasím s názorem, že kniha jako taková by byla "kouzelnější" než jako předložená scénářová verze (a také tajně doufám, že někdy v budoucnu nám knižní verzi paní Rowlingová naservíruje), na druhou stranu i při čtení scénáře má fantazie a představivost pracovaly na plné obrátky, takže i zde jsem celkem spokojený. Ano, kniha/scénář má své mouchy (uspěchanost) a jednoznačně se jedná o nejslabší příběh z celého univerza, ale někdy v budoucnosti, reálné či alternativní, až budu číst celou sérii znovu, tuto knihu určitě nevynechám.

16.08.2019 4 z 5


Temný cypřiš Temný cypřiš Agatha Christie

Tři roky a deset dnů. To jest přesně 1105 dní. Před tímto časovým úsekem jsem započal dobrodružnou pouť Hercula Poirota a jeho pátrání. 33 románů, 4 povídkové knihy a jedna přepracovaná divadelní hra mě dokonale dokázaly vtáhnout do detektivova vyšetřování, že každý z případů jsem měl přečtený téměř na posezení. Děkuji paní Christie za tohoto jedinečného kníratého Belgičana a je mi neuvěřitelně líto, že touto mnou poslední přečtenou knihou vše končí. Poirot byl, je a bude a já se k němu v budoucnu budu stále vracet. Aby také ne, když se jedná, Sherlock Holmes jistě odpustí, o největšího detektiva v literárním světě.

28.12.2018 5 z 5


Temné říční proudy Temné říční proudy Sharon J. Bolton

Narovinu napíšu, že po absolutně dokonalém třetím díle jsem byl celkem zklamán, což ovšem mohlo způsobit mé nadměrné očekávání. Opět se jedná o skvěle odvyprávěný a napínaví příběh. Bohužel mi přišlo, že tu bylo jaksi hodně (ehm) Temže. Ne že by toto prostředí nebylo zajímavé, jen lehce převažovalo nad příběhem. A závěrečná pointa mi také napřišla tak hubuotevírající jako posledně. Přes tuto mou značnou kritiku to i tak na 4 hvězdy stačí, protože se to opět četlo jedním dechem a nutilo mě to číst dál a dál. Knihu doporučuji a budu se těšit na další knihy autorky.

09.07.2018 4 z 5


Do vody Do vody Paula Hawkins

Na knihu "Do vody" jsem se velice těšil, jelikož předešlá kniha autorky byla pro mě velmi milým překvapením. Velkým plusem knihy je zasazení příběhu do anglického maloměsta, které autorka popisuje na jedničku (stejně jako v "Dívce ve vlaku" popis předměstí Londýna). Již v předešlých komentářích je zmíněno, že kvalitativně je kniha rozdělena do dvou částí, a já s tím souhlasím. Zde ale půjdu proti proudu a troufnu si tvrdit, že první část je daleko lepší než část druhá. Dle mého názoru v první části knihy paní Howkinsová dokonale vykresluje děj a stupňuje atmosféru, kterou bohužel v části druhé nedokáže náležitě umocnit a všechno zahodí do koše jako nevýherní ticket. Kniha se rozhodně hezky čte a za přečtení stojí, bohužel ale nenaplnila má (velká) očekávání.

13.02.2018 3 z 5


Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Na to, jaká byla kniha V lese visí anděl neuvěřitelná pecka, je Sova... ano, budu kritický... neuvěřitelně špatná. Do nějaké 320. stránky se prakticky nic neděje. Poté se to sice tak nějak rozjede, ale zdaleka ne dostatečně uspokojivě, aby to zachránilo celou knihu. Postavy hlavních vyšetřovatelů, tak sympatických v prvním díle, se mi zde naprosto zhnusily. Navíc jsem toho názoru, že by si oba měli zajít na ušní, protože neustále opakující se otázky typu "co?" a "kdo?" několikrát v jednom dialogu hraničí s hluchotou. Neuvěřitelné zklamání!!!

04.09.2017 2 z 5


Zkurvenej příběh Zkurvenej příběh Bernard Minier

Bernard Minier si mou přízeň získal až posledním dílem "toulouské trilogie", kde bych ovšem i přes pět ohodnocených hvězdiček našel nějaký ten škraloup. Proto jsem s koupí a četbou této knihy dlouho otálel. Nakonec jsem jí dostal jako dárek k svátku od přítelkyně, která mi takto podobně pořídila výborného Mesiáše a která ani tentokrát nestřelila vedle. Abych byl ale přesnější, ten kdo nestřelil vedle byl autor. Kniha je svižná, lehce se čte, funguje a baví. Samozřejmě se vždy nejde něco, co lze vytknout, ale zdejší komentáře typu "je to těžce uvěřitelné.." mě lehce iritují a nebral bych je absolutně vážně, jelikož se jedná o detektivku a ne o příručku kriminologie. A nakonec konec :-) ten bych si dovolil přirovnat jako součet vyvrcholení dvou knih A. Christie. Které, to už nechám na ostatních čtenářích, kteří toto dílo zatím nečetli.

24.08.2017 5 z 5


Ten, který zabil draka Ten, který zabil draka Leif G. W. Persson

Dlouho mě nikdo nebavil tak jako právě teď komisař Evert Bäckström. Po ne příliš záživném a těžko zkousnutelném Severském mysteriu jsem s opatrností sáhl nejdříve po Lindě a ihned po ní po Drakovi. V první knize jsem nemohl dlouho komisaři přijít na jméno, ale zde mě doslova odrovnal. Jeho myšlenkové pochody, nadávky a "bäckströmovská superklobása" prostě nemají chybu. Ale ono to není jen vtipné a urážlivé, ono je to i čtivé a hlavně neuvěřitelné napínavé. Skvělé, skvělé, skvělé.

20.06.2017 5 z 5


Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Na začátek si dovolím trochu kritiky. Laťka vysoce nastavena Policií nebyla,byť jen o kousek, překonána. Alespoň pro mě. To ovšem nic nemění na tom, že Nesbø od první stránky nastavuje tempo, kterému by nestačil ani Ussian Bolt, a od knihy se doslova nelze odtrhnout. Písmena, slova, věty, odstavce, stránky. Ničeho nebylo málo, ničeho nebylo moc. Dle mého názoru, momentálně není na světě autor, který by psal v takové formě a s chutí jako právě Nesbø. Na závěr malý SPOILER- zase otevřený konec?? Mistře Jo, proč nám to děláte?? :-)

16.05.2017 5 z 5


Rozvaliny Gorlanu Rozvaliny Gorlanu John Flanagan

Skvělé, skvělé, skvělé. Prakticky nemám co vytknout. Kniha mě bavila, měla spád a nemá žádné hluché místo, které by nudilo. Je to sice kniha pro mládež, přesněji řečeno pro autorova syna, ale myslím, že právě proto je psaná od srdce a je to na ní neuvěřitelným způsobem znát. Jednu hvězdičku z hodnocení si zatím nechám v zástavě do té doby, než přečtu druhý díl, na který se ihned vrhnu, a poté uvidíme, jak to bude fungovat jako celek.

04.05.2017 4 z 5


Stále půlnoc Stále půlnoc Denise Mina

Absolutně tuctová kniha, s nikterak překvapivým dějem a s naprosto nezajímavými postavami. Na druhou stranu musím uznat, že děj se nijak nevlekl a celkem odsýpal. Dalším plusem je, že jsem knihu pořídil za 29,- kč, tudíž nemusím ničeho litovat :-)

04.05.2017 2 z 5


Limit Limit Frank Schätzing

Knihu jsem si koupil s tím, že se jedná o scifi detektivku. Bohužel jsem byl zklamaný, že se z ní nakonec vyklubal politický thriller, což je žánr, který dvakrát nemusím. Toto je ovšem jediná vada na kráse tohoto díla (plus rozsáhlá délka, kterou jsem již kritizoval u autorovi Vzpoury oceánů). Zajímavé postavy a hlavně popsané akční scény neměli chybu. Přiznám se, že jsem občas něco přeskočil (hlavně popisy politických situací a vztahů), ale jinak řadím knihu mezi vysoce povedené.

04.05.2017 5 z 5