domcalo domcalo komentáře u knih

☰ menu

Kdysi Kdysi Morris Gleitzman

Kdysi. Na první pohled jednoduchá knížka by dokázala každému po přečtení vysvětlit téma 2. světové války mnohem rychleji a lépe než všechny ty odborné a složité a dlouhé dokumenty . Po přečtení si uvědomíte, že není tak důležité vědět všechny letopočty a události, jako spíše pochopit celou podstatu této války, všechny ty nechutné věci, které nacisté udělali, všechny ty děti, které byly nuceny dospět příliš brzy..... Felix všechny tyto věci jemně popisuje očima dítěte, které se ještě ani nestihlo pořádně rozkoukat po světě. Z chlapce plného představivosti se tak přímo před vámi zrodí stvoření, které už nezná radost, ale jenom bolest, To je to nejděsivější a nejsmutněší, důvod, proč mě tato kniha tak zasáhla. Je to knížka o bolesti, ale i nezměrné odvaze, kvůli které stálo za to riskovat.

16.08.2018 4 z 5


Rychlé šípy Rychlé šípy Jaroslav Foglar

Tohle je moje dětská láska. Jako jednu z mála knížek, kterou jsem měla schovanou ve své knihovničce jsem ji přečetla alespoň pětkrát. Zkrátka nikdy neomrzí. Není to nějaké originální, nemá to celistvý příběh....a přesto si každé dítě tato česká klasika prostě musí získat. Za mě doporučuji všem klukům a holkám, kteří mají rádi dobrodružství, málo textu a partu dobrých kamarádu. A taky rodičům, kteří pro své ratolesti vyhledávají knihu, která má nějaký výchovný záměr a zábavnou formou děti učí , jak být správným člověkem.

23.05.2018 5 z 5


Hry o život Hry o život Suzanne Collins

Lidi se mě často ptají, co mě přivedlo k lukostřelbě. A já jim vždy odpovím, že to byla tato kniha. Pro někoho je klasickou young adoult a musím říct, že knih s podobným příběhem už jsem přečetla spoustu. Nikdy se mi ale nestalo, že by ji nějaká předčila.

Námět knihy nebyl sám o sobě nijak výrazný. Mě ale nejvíc v Hladových hrách chytly za srdíčko postavy. Úplně nejvíce se mi líbila Katniss a její neohroženost, skromnost a odevzdanost. Že dokázala i v Kapitolu,městě plném mrhání a luxusu, zůstat sama sebou, nemusela se přetvařovat, že je kdovíjak sympatická a nemusela se smát věcem, které jí vtipné nepřišly. Naopak Peeta a jeho sebelítostivost mě pěkně štvali. Katniss alespoň uměla zatnout zuby. Autorka dokonale popisuje co si postavy myslí a vykresluje postupně jejich osobnosti. A nakonec si nemůžu pomoct a musím se vás zeptat. Taky vám připadalo téma knihy hodně blízké komunismu a totalitě?
Myšlenka knihy mě přece přišla docela jasná. Že si nikdy nenecháme vzít svobodu, nenecháme si nic diktovat a pořád budeme v sobě uchovávat kus vlastního já. A nikdo nemá právo nám cokoli z toho brát...

20.04.2018 5 z 5


Pasažérka Pasažérka Alexandra Bracken

Jedno se musí Pasažérce uznat...je neuvěřitelně čtivá!Romantické knížky příliš nevyhledávám,ale tahle mi přišla místy až moc přeslazená.Knížka by mohla být klidně kratší, autorka to místy hodně protahovala a když už to bylo opravdu nudné, prostě tam hodila nějakou romantickou scénku a bylo to! Oslovit vás může ale třeba to, že románek se odehrává mezi houslistkou se slibnou kariérou a černochem.
ZA nejpovedenější ale považuji popisy.Tak například to, jak Etta hrála na housle dokázala autorka popsat tak přesvědčivě, jako bych přímo z těch stránek slyšela hudbu. Neptejte se mě jak, ale prostě se to fakt stalo!

20.04.2018 3 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Kdo by si nezamiloval tajemného Kaze s koženými rukavičkami? Mě se asi nejvíce líbilo to, že i tato fantasy knížka dokáže všechny věci vysvětlit naprosto pochopitelně a neobjevuje se tam nic, co by nedávalo smysl a taky žádné nepochopitelné kouzla. Taky jsem si zamilovala celkové balení knížky a pár Kaz+Inej, kteří působí tak nesměle a přirozeně. Nečekejte žádné typické přeslazené románky! Tahle knížka je prostě povinná knížka v knihovničce každého milovníka fantasy. A mně už nezbývá, než čekat na druhý díl...

20.04.2018 5 z 5


Jablečný koláč naděje Jablečný koláč naděje Sarah Moore Fitzgerald

Jeden z mých největších objevů vůbec, který musím doporučovat všem přátelům! Každého uchvátí na první pohled už obálka, ale to co je uvnitř? To je nádherné. Autorka dokáže jednoduchou formou podat téma lásky, důvěry, kamarádství, ale také myšlenek na sebevraždu, depresí a celkové dospívání. A právě v té jednoduchosti je krása. Příběh působí tak uvěřitelně,je čtivý . Autorce se podařilo vytvořit i dokonalého záporáka. Paloma mě ale taky občas donutila přemýšlet, její systém dělení lidí byl celkem zvláštní , ale nedivila bych se, kdyby někdo jako ona opravdu existoval... A i když je kniha místy depresivní, pár dní po jejím přečtení ve mě ještě zůstával ten hřejivý pocit. Myšlenka ,která připomíná že i když je nám v životě nejhůř,vždy se najde kousek světla,ať už ve formě jablečného koláče nebo čehokoli jiného.

20.04.2018 5 z 5


Ztracené světlo Ztracené světlo Jill Santopolo

Moc se omlouvám všem milovníkům této knihy. Mě se tedy rozhodně NELÍBILA.
Tak dávám alespoň * za snahu autorky něco napsat. Může mi někdo vysvětlit, proč se za jeden den ( to je deset stránek knihy ) holka seznámí s klukem svých snů 11.září v New Yorku, hned další stranu už spolu bydlí a za pár stránek se rozejdou?! Nevím, kde se stala chyba nebo jak bude kniha pokračovat, ale bohužel mě to už ani nezajímá. Knížce se moc omlouvám, že se stala mou vůbec první knihou, kterou jsem musela odložit asi po 15 stránkách. Celkově ani autorčin styl vyprávění se mi moc nelíbil a celé to na mě působilo tak nějak...divně. Asi se to mohlo ještě nějak dobře vyvinout, ale to už se nedozvím, protože trpělivost s touhle knížkou už mi opravdu nezbyla. Tak snad si ji užijete alespoň vy....

20.04.2018 1 z 5


Magonie Magonie Maria Dahvana Headley

Myslela jsem, že ve světě fantasy se už nic jiného, než snaha o předělání Tolkienovy klasiky neobjeví. A pak jsem v knihkupectví narazila na tuto knížku. Asi před týdnem bych jí dala jenom tak 3 *** ale názor jsem změnila, protože přijít mezi čtenáře s něčím odvážným a originálním se fakt cení. Líbilo se mi téma létajících lodí a velryb, mluvících ptáků a autorčino vysvětlení původu kruhů v obilí. Knížka byla čtivá, dějově nenáročná, objevila se v ní klasická milostná linka. Mě ale prostě uchvátila...už jenom díky obálce!

20.04.2018 5 z 5