dobroslav9182 dobroslav9182 komentáře u knih

☰ menu

Do pekel Do pekel Nicholas Sansbury Smith

Slušné tři hvězdy zdobí postapokalyptický příběh ve kterém je poslední nadějí lidstva skupina paragánů, která pro zásoby a náhradní díly i do pekla skočí. Knížka odsýpá rychlostí střemhlavého pádu i navzdory již zmíněným nelogičnostem, ale celou dobu jsem nemohl dostat z hlavy jméno Kristýna Sněgoňová a její trilogii Města, která je imho o několik řádů výš. Téma je obdobné, jen namísto vzducholodí má Kristýna města na sloupech a místo Helldiverů průzkumníky využívající výtahy. Tak jako tak první díl série se dobře četl a druhý už je na cestě.

18.12.2023 3 z 5


Dungeons&Dragons: Čest zlodějů: Cesta do Neverwinteru Dungeons&Dragons: Čest zlodějů: Cesta do Neverwinteru Jaleigh Johnson

Příjemná, oddechová dobrodružná fantasy kniha sloužící jako povedený úvod ke stejnojmennému filmu. Vzhledem k tomu, že jde o prequel není třeba film vidět, ale pokud vám atmosféra a humor knihy sednou, tak film rozhodně stojí za vidění. Nejde o žádnou epickou fantasy alá Pán Prstenů, ale spíše o pohodovu četbu, tak trochu jako Legendy a Latéčka (atmosférou). Hvězdy sice jen tři, ale zato tvořící Orionův pás :-)

18.12.2023 3 z 5


Hustej nářez Hustej nářez František Kotleta (p)

Takový slušný průměr. Děj celkem ujde, postavy ploché jak přistávací dráha. Potěší pár nerdích mrknutí směrem ke čtenáři a naopak zamrzí celkem odfláknutý konec. Moje třetí Kotletovka a pořád nevím, jaký postoj k autorovi vlastně mám. Četba druhého dílu není vůbec jistá...

20.11.2019 2 z 5


Hvězda Hvězda Robert Fabian

Jak by řekla Janice - Oh! My! God! Přiznám se na rovinu, že tohle je dílo z autorových, se kterým jsem měl dříve asi největší problémy. Většinou jsem se stěží dostal přes první knihu a tím to haslo. Možná za to mohl výrazný odklon od autorových dalších děl, kde převládá militarismus, ale především ono "chlapácké" přátelství, což mi zde chybělo. Pak se mi dostalo do rukou toto souborné vydání (v pevné vazbě a s podpisem autora - he he he :-D ), tak jsem se rozhodl konečně dotáhnout tenhle případ do konce. Hlavní hrdina John Dormer je samotářský "likvidátor" problémů, který trpí rozsáhlou amnézií. Jeho jediným společníkem je umělá inteligence Sarah a flaška alkoholu, která mu pomáhá usnout a potlačit zmatené flashbaky ze zapomenuté minulosti. Poslední úkol, který dostane jej ale zavede k nejriskantnějšímu případu jeho kariéry. Možná i poslednímu. John dostane za úkol vypátrat unesenou adoptivní dceru milionáře Hellera a přivést ji domu živou a zdravou (víceméně). Jenže po stopách ztracené dcerušky jde i někdo Jiný. Ve více smyslech.
První kniha (zde jako první a druhá část) je kyberpunková akční detektivka se vším všudy. Pátrání, přestřelky, bitky. Dormer je nejenom velice schopný bojovník s pozadím v armádě, ale je zde také vyobrazen jako nadsamec, kterému se dívky vrhají k nohám. Nebo lépe řečeno poklopci. Až příliš mi zrovna tenhle hrdinův rys nesednul, přišlo mi, že bez možnosti využití válečné vřavy (Mariňáci), či zupácké vřavy cvičiště (první Carpe Diem), si auztor nevěděl moc rady jak zdůraznit Dormerovo chlapáctví a tak ho nechal zklátit každou druhou. Potom ale přišel zlom v podobě amnézie (další, tentokrát krátkodobé), nalezení ztraceného a rozjíždí se druhá kniha. Tady už je označení "detektivní" spíše takovou kamufláží. Autor se vrací k tomu, co mu jde nejlépe, a tak se Dormer setkává s bývalými vojáky ve výslužbe, spolčuje s piráty připomínajícími spíše vojenské jednotky, a na povrch probublává to "vojenské cítění". Druhá polovina/kniha tak dle mého předčila poměrně výrazně první část. Všeho všudy si kniha zaslouží poctivé čtyři hvězdy. Pro fanoušky Mariňáků je zde i ta pátá Hvězda z názvu, protože, jak už to tak bývá, Dormer se rozvzpomene co bylo, a my se tak dozvíme, co se stalo s přeživšími na Regulu 5.

03.08.2018 5 z 5


Morituri Morituri Simon R. Green

Takže, tentokrát se zdržím hvězdičkového hodnocení, protože jsem knihu pouze "slyšel" a navíc v angličtině. Tato série se rázem stala mojí oblíbenou, protože je to za a) skvělá (parodie) space opera, za b) Simon perfektně míchá akci, humor a dokonce i hororové pasáže a za c), protože jsem ji slyžel v produkci Graphic Audio, jejichž motto je "Movie in your mind" a je naprosto přesné - skvělá práce s audio efekty. Proč se ale zdržuju hodnocení? Protože bych musel dát české verzi hodně nízkou známku z důvodu překladu. Ano, chápu, že překládání názvu věcí je vždy ošemetné, takže jsem ochoten překousnout překlad názvu zbraně Darkvoid jako Temnoprázdno, možná bych i snesl "rasu" Hadenmenů přeloženou jako Hádoidé, ale proč je sakra císařovna Lionstone přeložena jako Kamenná lvice, když Hazel D´ark je pořád Hazel D´ark a ne třeba Líska Č´erná (popř T´mavá či jiná krávovina). A co mě na tom všem opravdu se¤e nejvíc? Owen Morituri. Proč (následuje série nepublikovatelných vulgarismů) je (opět následuje série nepublikovatelných vulgarismů) Owen Deathstalker přejmenován na Owena (sorry, ale znovu následuje série nepublikovatelných vulgarismů) Morituri? PROBŮH PROČ?!? Morituri = jdoucí na smrt, ten, který jde zemřít, kdežto Deathstalker (když už je nutno to překládat) znamená stopař smrti. V některém z dílů je to i zmíněno přímo Gilese Deathstalkerem - "Jmenuje se Deathstalker, protože přinášíme smrt našim nepřátelům pro dobro našich poddaných." Takže nejen, že to (imho) hůř zní, ale zároveň je překlad Morituri spíš významovým opakem oproti původnímu Deathstalkerovi. Proto nemůžu knihu hodnotit a, bohužel, si ji v češtině nikdy nepřečtu.

Všechno výše uvedené je pouze můj názor. Pokud máte nějaké rozumné vysvětlení pro to, proč jsou výše uvedené věci přeloženy tak, jak jsou přeloženy, klidně mi to napište (opravdu by mě to zajímalo). Pokud chcete jenom nekonstruktivně dehonestovat můj názor, tak raději ušetřte čas sobě i mi a běžte si raději pustit další díl Ordinace v růžové zahradě :-)

29.01.2018


Město mrtvých Město mrtvých Stephani Danelle Perry

Do světel reflektorů opět vstupují nové postavy - Leon Kennedy a Claire Redfieldová. Jeden přijíždí do města za novou prací, ten druhý za ztraceným bratrem. Oba ale zažijí největší překvapení svých životů. Uvítací výbor Raccoon city totiž docela zapáchá, je poměrně nemluvný a má pořád hlad. Nebudou to ale donuty z místní pekárny na které se všichni tak těší...
V třetím díle se opět vracíme do Raccoon city, které už se ani trochu nepodobá tomu idylickému městečku, kterým dříve bývalo. Oproti předešlému dílu přibylo akce, ubylo hádanek a opět se rozrostla škála monster. Tentokrát dokonce i o ten druh monster, které nevznikly působením žádného z -virů. Stephani opět zvládla vytvořit velice čtivý díl série a dokázala, že i potřetí zvládne zpracovat tu samou látku opět novým způsobem. Jen doufám, že jí talent vydrží i u čtvrtého a pátého dílu :-)

15.08.2017 4 z 5


Caliban Cove Caliban Cove Stephani Danelle Perry

Opět se vracíme do Raccoon city, i když jen na chvíli. Přeživší z prvního dílu jsou terčem Umbrelly a ani pomoci ze strany S.T.A.R.S. si nemůžou být jisti. Ne všichni se ale dají koupit a tak se najde pár jedinců, kteří neustále věří v ideály, jenž S.T.A.R.S. dlouhou dobu zastávala. A když se odmlčí další z tajných laboratoří Umbrelly, nezbývá, než opět vyrazit do akce.
Kniha je dějově dosti podobná prvnímu dílu - tajemná laboratoř, řešení hádanek, nemrtví laboranti. Do popředí se dostává více Rebecca a noví, stále věrní, členové S.T.A.R.S. . A tak, zatímco Jill, Chris a Barry mají práci jinde, Rebecca a nové posily vyrážejí do Caliban Cove aby opět jednou nakopali pár nemrtvých zadků, zachránili svět a pořádně Umbrelle zatopili.
U knihy se mi paradoxně navzdory většiny komentářů líbila první třetina v Raccoonu a příprava do akce. Prostřední část se poměrně vleče, luštění hádanek a průzkum laboratoří postrádá drajv a napětí Spencerova sídla, ale závěr je opět povedený. Celkově je kniha slabší, než první díl, přesto ale nemůžu jít s hodnocením níže, protože navzdory všem problémům se kniha velice dobře čte.

15.08.2017 4 z 5


Konspirace Umbrella Konspirace Umbrella Stephani Danelle Perry

Budu naprosto upřímný - hru jsem (bohužel) nikdy neměl to štěstí hrát. O fenoménu Resident Evil jsem se dozvěděl před lety, kdy jsem se ve věku dvanácti let málem posral u prvního dílu (to už je doba). Filmy, ačkoliv mají s herním světem společného pramálo a jejich kvality taky nejsou zrovna valné, patří mezi mé guilty pleasure nu a teď jsem se konečně dostal i ke knihám. Chytly mě takovým způsobem, že během pěti týdne mám za sebou první tři díly. První díl věrně sleduje děj první hry (ačkoliv jsem ji nehrál, youtube poskytuje spoustu možností, jak si hru projít i bez konzole ;-) ), seznamuje nás s hlavními postavami a i když jde o přepis děje hry, získáváme navíc možnost seznámit se s charaktery postav, oblíbit si Jill, Chrise i Rebeccu, litovat a soucítit s Barrym a ještě víc nenávidět toho zmrda Weskera (ups, spoiler).
P.S.: Po přečtení knih mě baví, jak ve filmech velice volně pracuje se známými postavami Anderson :-D

15.08.2017 4 z 5


Pelyněk. Díl 1 Pelyněk. Díl 1 Daniel Tučka

Originální steampunkový svět, kde dřevo téměř došlo, na elektřinu se zapomnělo a knihy jsou nejcennějším vlastnictvím a základem ekonomiky. Svět, kde dochází ke střetu vědy a techniky s magií a starými božstvy. Dobrodružná výprava za pokladem knih, jenž může rozhodnout o osudu lidstva. Čtěte, kupujte a chvalte, protože tohle Librum si to zaslouží ;-)

24.06.2017 5 z 5


Punk Fiction Punk Fiction Antonín K. K. Kudláč

(Zatím bez hodnocení).
Ke knize Punkfiction jsem se dostal jako slepý k očním implantátům a jako první mě zaujal výběr autorů: Leonard Medek, Jiří W. Procházka, Vlado Ríša, Jiří Pavlovský, Jakub Macek, Miroslav Žamboch, Petra Neomilnerová a Filip Gotfrid. Jména, které fanouošek české fantstické scény jistě zná a které zaručují nejen kvalitní, ale především rozmanitý výběr, protože každý z autorů zpracovává ono slovíčko Punk v názvu velice osobitě (viďte, pane Medek ;-) )
1. Punkva - Leonard Medek - autor převážně dobrodružných a spíše fantasy děl, se zadání zhostil velice originálním způsobem a jeho hrdina zažije notnou řádku punku na vlastní kůži,protože: "Seržante, šagot je bíííílý, jak kůže na prdeli, počkejte chvííííli, mý voči uviděly..."
2. Lady in Black out, aneb Rox´n´Roll v černém - Jiří Walker Procházka - Akční cyberpunková sci-fi, kde autor pokračuje v příbězích Rollanda a Roxanny ze sbírky Tvůrci času. Blíží se velké finále!!! Všichni proti všem!!! Tričko, jehož velikost označení neobsahuje X, ale H jako Hangár!!! Svět už nebude stejný!!!
(pokračování bude ;-) )

24.06.2017 4 z 5


Rychlé šípy Rychlé šípy Jaroslav Foglar

Jaká to krásná nostalgie... Po dlouhých sedmi letech jsem knihu našel na půdě a znovu si ji přečetl. A když člověk pomine někdy zkratkovitý děj (většina příběhů se odehrává na prostoru pouhé jedné strany) a velice často mravokárné poučení, pořád jsou příběhy Rychlých Šípů plné dobrodružství, zábavy a kamarádství, které už se dnes nevidí. Však kdo si v dětství po četbě "Foglarovek" nechtěl založit podobný klub s takovými kamarády, jako byli Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Flash... ehm... Rychlonožka a potajmu jim nezáviděl jejich přátelství?
Možná trochu na škodu je pro neznalého ostatních knižních dobrodružství Rychlých Šípů provázanost s těmito knihami. Kdo nečetl Záhadu hlavolamu, Stínadla se bouří, či Tajemství velkého Vonta se tak nikdy nedozví, co se stalo nebohému Bublinovi, či co jsou zač tajemná Stínadla a ono záhadné společenstvo Vontů. A pokud jste četli, zapíchněte špendlík se žlutou hlavičkou do klopy, uschovejte list ginkga do notýsku a znovu vyrazte prozkoumat tajemství kostelu Sv. Jakuba, či jen tak si užít zábavu na statku s pěticí vždy veselých a odvážných hochů dob minulých...

05.04.2015 5 z 5


Red Nails / Rudé hřeby Red Nails / Rudé hřeby Robert Ervin Howard

Nové, tentokrát dvojjazyčné vydání jednoho z nejepších příběhů otce barbara Conana Roberta E. Howarda. Conan, spolu s pirátkou Valerií, se dostanou do podivného města postaveného z drahokamů, kde už po mnoho let zuří válka. Dva kmeny jedné rasy spolu bojují na život a na smrt v prázdných ulicích a komnatách podivného "městského" hradu a příchod bílých cizinců se jeví jako poslední naděje na ukončení vleklé války... Tajemný, napínavý a atmosférický příběh byl očividně hodně ovlivěn tehdejší Robrtovou zálibou v tajemství Mayských kmenů, čemuž odpovídají nejen jména postav a klanů, ale i stylizace prostředí odkazující na Mayské pyramidy. Pokud ve vás barbar z Cimmerie pořád dokáže vyvolat mrazení v zádech, napětí a (možná) i trochu toho vzrušení, je příběh Rudé Hřeby jasnou volbou. A jako vždy si pochvalu zaslouží i osobitý překlad mistra Kantůrka.

11.02.2015 5 z 5


Star Wars: Trojitá nula Star Wars: Trojitá nula Karen Traviss

Dějově o něco málo lepší, než první díl. Ke komandu Omega se připojuje nejen jejich starý mentor Kal Sikara, ale i jejich klonovaní bratři komando Delta (známé z PC hry Star Wars: Republic Commando) a pár dalších nových postav. Z farmářské planety se přesuneme do Města. A nejen tak ledajakého města, ale rovnou do Trojté nuly, nebo-li na Coruscant, kde se rozjíždí tajná operace proti bombovým atentátníkům...
P.S.: Bohužel opět na nás při čtení vyskočí sem tam nějaká chyba, což, třeba v případě chybějící čárky mezi slovy, může občas docela znesmyslnit větu.

09.02.2015 4 z 5


Star Wars: Přímý kontakt Star Wars: Přímý kontakt Karen Traviss

Zábavná a akční military sci-fi ze světa Star Wars, do které jsem se pustil jen díky PC hry Star Wars Republic Commando, jejíž hlavní představitelé se mají ukázat už v druhém dílu :-D. Čtyři přeživší koloni ze čtyř různých jednotek se musí naučit spolu nejen vycházet, ale i spolupracovat. A nejlépe rovnou za chodu.
P.S.: Jen teda když už Egmont tak šroubuje cenu nahoru, mohli by aspoň sehnat lepšího překladatele. NE, že by v knize byly nějaké výrazné chyby, jen je překlad místy až příliš začátečnický a doslovný.

02.02.2015 3 z 5


Hvězdné války: Z dobrodružství Luka Skywalkera Hvězdné války: Z dobrodružství Luka Skywalkera George Lucas

Vymazlená sci-fi pohádka v překladu Ondřeje Neffa :-)

26.01.2015 4 z 5


Noc hrůzy Noc hrůzy Jason Dark (p)

Ach, takhle to tenkrát před lety začalo. James Bond nadpřirozeného světa svádí svůj první boj s magií a temnotou. Tehdy ještě bez svých přátel a bez (později) typických artiklů, jako je beretta nabitá stříbrnými náboji, či Johnova nejmocnější zbraň - prastarý stříbrný kříž. Naivní, pulpové, ale neskutečně kouzelné... Kde ty časy jsou :-)

25.01.2015 4 z 5


Hardcore Hardcore Jiří Kulhánek

Oh ano, Patejl přináší zkázu a zákon i do minulosti. Nenechá se omezovat časem ani prostorem a řádí, kde může. Ani Pées se nedrží zkrátka :-)

19.01.2015 4 z 5


Čas mrtvých Čas mrtvých Jiří Kulhánek

Ahhhh, jaký to příjemný a osvěžující pulp... a v podstatě už i kult :-)

19.01.2015 4 z 5


Dobrá znamení Dobrá znamení Terry Pratchett

...aneb jak to dopadá, když se spojí dva machři mezi nebem a peklem :-)

11.01.2015 5 z 5


Soudné sestry Soudné sestry Terry Pratchett

Tohle je přesně ten důvod, proč jsem se zamiloval do Pratchetta...

11.01.2015 5 z 5