Ditules Ditules komentáře u knih

Elbe: Velká řeka Elbe: Velká řeka Luboš Palata

Velice povedená kniha o místech, kterými protéká řeka Labe. Historické osobnosti, důležitá místa... Nejvíc mě potěšila kapitola o Polabí.

02.02.2025 4 z 5

Post Mortem: S pohřební službou v terénu Post Mortem: S pohřební službou v terénu Tor-Håkon Gabriel Håvardsen

Přiznám se, že po vyhledání knihy tady v Databázi jsem překvapená. Čekala jsem, že autor bude padesátník a on je o dva roky starší než já. :) Velmi zajímavé čtení. Z hlavy nedostanu zejména tu příhodu se stěhováním těla, které už bylo trošku odleželé.... V knize bylo napsáno, že autor píše i beletrii. Snad se na českém trhu někdy také objeví.

02.02.2025 4 z 5

Spolek čajových draků Spolek čajových draků Kay O'Neill

Odpočinkové magické čtení v podobě komiksu. Čajového dráčka do každé rodiny!

24.01.2025 4 z 5

Příběhy skryté za písněmi KG Příběhy skryté za písněmi KG Michaela Remešová

Kniha představuje 55 písní z repertoáru Karla Gotta a prostřednictvím nich vypráví Mistrův osud. U každé části je text písně, fotografie a několik stran, které se zabývají jeho životem (např. Srdce nehasnou - duet s dcerou Charlottou a jeho poslední píseň)... Každopádně je to jen další biografie pana Gotta, ale nahlížená skrze jeho písně, což je osvěžující prvek.

21.01.2025 3.5 z 5

Sloužil jsem v Gaze Sloužil jsem v Gaze David Shorf

Knize rozhodně neupírám čtivost, v pár okamžicích jsem se zasmála. Pan Shorf je hodně otevřený, ale přesto o bojích je toho opravdu minimum, jak píšou i ostatní. Zajímavé pro mě bylo poznání, že stejně jako Indové dělí lidi na kasty, tak i Židé jsou takto silně vyhranění - Aškenazi vs. Sefardi

20.01.2025 3.5 z 5

Strom. Stůl. Kniha. Strom. Stůl. Kniha. Lois Lowry

Krásná, dojemná a lidská kniha o přátelství mladé dívky a staré paní, které spolu sdílejí jméno Sofie. Ve čtenáři to hodně zarezonuje.

19.01.2025 4 z 5

Jsem Milena z Prahy Jsem Milena z Prahy Monika Zgustová

O Mileně Jesenské jsem toho během studií na VŠ přečetla hodně. Dost mě její život uchvátil. Monika Zgustová předkládá ve 4 kapitolách její život - Cizinka, Překladatelka, Novinářka a Trestankyně. V každé kapitole pochopitelně tematicky zaměřené události. Kniha dobrá pro ty, co o ní nic neví, každopádně doporučuji např. Knihu od A. Wagnerové či dcery Mileny Jesenské Jany Černé.

12.01.2025 4 z 5

Flora Flora Jonáš Zbořil

Mně to přišlo jako kombinace Otesánka, Last of us a chvilkami lehčí kafkovský motiv. Na české poměry moc příjemné. Jak píší ostatní škoda konce.

12.01.2025 3.5 z 5

Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Dan Krejčík se stává mým oblíbeným spisovatelem. Hájemství je o chlup lepší, ale i tady čtenář hltá stránku po stránce a drží palce tomu životu na zámku. I přesto, že pohádka už skončila, tak stojí zato knihu si přečíst. Noc s hejkalem, pitky se sousedy a nikdy nekončící úklid. Cením i pokusy o vaření. :)

28.12.2024 4 z 5

Vánoce v Praze Vánoce v Praze Jaroslav Rudiš

Četla jsem kdysi Národní třídu, takže tohle bylo moje druhé setkání s JR. Tohle byla taková jednohubka, ale neurazí a ani moc nenadchne.

16.12.2024 3 z 5

Kde všude jsem (ne)zemřel Kde všude jsem (ne)zemřel Peter Popluhár

Cestopisy mě vždycky bavily. Nahlédnutí do zajímavých a exotických krajin, kam se člověk jen tak nepodívá... Pan Popluhár přináší ve své knize stinnou stránku cestování (zažívací obtíže v různých formách, úředního šimla, úplatky a časté nesmysly, neschopné lidi v čele podniků, atd.). Pobavila jsem se velmi, ale zároveň jsem si pod dekou a v blízkosti toalety oddechla, že mám klid. :)

08.12.2024 4 z 5

Příběhy potratů Příběhy potratů Beata Rojek

Velice sugestivní. Ještě si dosaďte oficiální názor na potraty v Polsku a dostanete solidní koktejl.

02.12.2024 4 z 5

Utajený život: Příběh pražského odbojáře Utajený život: Příběh pražského odbojáře Hana Radulić

Další napínavá kniha z temných dějin. Nesouhlasím s tím, že kniha o válce by měla být brutální, jak píše jedna uživatelka níže. Malé dějiny jsou taky dějiny. Příběhy z běžného života lidí, kteří byli válkou více či méně zasaženy jsou taky důležité. Florián hodně rozporuplná postava.

24.11.2024 4 z 5

Andulka Andula Andulka Andula Patrik Hartl

Kniha, která Vám způsobí medové sny. Bombardón Patrik Hartl tentokrát zabrousil do dětské literatury a je to takové praštěné, roztomilé... zkrátka jeho rukopis. :) Ilustrace perfektní.

14.11.2024 4 z 5

Ptačí hotel Ptačí hotel Joyce Maynard

Pěkná kniha.

13.11.2024 4 z 5

Fušeři Fušeři Mikuláš Křepelka

Práce s lidmi je radost. Na straně před i za pultem. :)

10.11.2024 3 z 5

Ti, kteří se rozhodli Ti, kteří se rozhodli Miroslav Šafr

Ti, kteří se rozhodli - Alena Lochmannová a Miroslav Šafr

Společné dílo etnoložky a soudního lékaře se zabývá tematem sebevraždy skoro od A do Z (inu 646 stran). Objevíte rozbor etymologický, sociologický, lékařský, psychologický a etnologický.

Dále se dočtete o historii sebevraždy a hledání odpovědí na otázky Proč? Jak? Kde? a Kdy?

V příloze jsou pak fotografie jednotlivých případů z 20. století (i retušované) a fotografie dopisů na rozloučenou.

V neposlední řadě se ještě na sebevraždu podíváte skrze slova koronerů, policistů a soudních lékařů (To byla pro mě asi nejzajímavější část).

Není to lehké čtení - do tohoto počasí spíš tu depresi akorát zvýší, ale přesto může zaujmout. Pokud si vzpomínáte, tohle téma zaujalo i TGM.

14.09.2024 4 z 5

Nejslavnější odložené případy: Více než 50 neobjasněných zločinů Nejslavnější odložené případy: Více než 50 neobjasněných zločinů John D. Wright

Souhlasím s ostatními komentáři. Rušivě působily i vložené případy v rámečcích.

15.08.2024 2 z 5

Komáři se ženili Komáři se ženili Vít Peřina

Pobavilo mě to. Zároveň i rozesmutnilo.

28.07.2024 4 z 5

Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

(SPOILER) Příjemné čtení. Nápad s dvěma dějovými liniemi byl zajímavým prvkem oživení.

28.07.2024 3 z 5