Ditules

Velice povedená kniha o místech, kterými protéká řeka Labe. Historické osobnosti, důležitá místa... Nejvíc mě potěšila kapitola o Polabí.

Přiznám se, že po vyhledání knihy tady v Databázi jsem překvapená. Čekala jsem, že autor bude padesátník a on je o dva roky starší než já. :) Velmi zajímavé čtení. Z hlavy nedostanu zejména tu příhodu se stěhováním těla, které už bylo trošku odleželé.... V knize bylo napsáno, že autor píše i beletrii. Snad se na českém trhu někdy také objeví.

Odpočinkové magické čtení v podobě komiksu. Čajového dráčka do každé rodiny!

Kniha představuje 55 písní z repertoáru Karla Gotta a prostřednictvím nich vypráví Mistrův osud. U každé části je text písně, fotografie a několik stran, které se zabývají jeho životem (např. Srdce nehasnou - duet s dcerou Charlottou a jeho poslední píseň)... Každopádně je to jen další biografie pana Gotta, ale nahlížená skrze jeho písně, což je osvěžující prvek.

Knize rozhodně neupírám čtivost, v pár okamžicích jsem se zasmála. Pan Shorf je hodně otevřený, ale přesto o bojích je toho opravdu minimum, jak píšou i ostatní. Zajímavé pro mě bylo poznání, že stejně jako Indové dělí lidi na kasty, tak i Židé jsou takto silně vyhranění - Aškenazi vs. Sefardi

Krásná, dojemná a lidská kniha o přátelství mladé dívky a staré paní, které spolu sdílejí jméno Sofie. Ve čtenáři to hodně zarezonuje.

O Mileně Jesenské jsem toho během studií na VŠ přečetla hodně. Dost mě její život uchvátil. Monika Zgustová předkládá ve 4 kapitolách její život - Cizinka, Překladatelka, Novinářka a Trestankyně. V každé kapitole pochopitelně tematicky zaměřené události. Kniha dobrá pro ty, co o ní nic neví, každopádně doporučuji např. Knihu od A. Wagnerové či dcery Mileny Jesenské Jany Černé.

Mně to přišlo jako kombinace Otesánka, Last of us a chvilkami lehčí kafkovský motiv. Na české poměry moc příjemné. Jak píší ostatní škoda konce.

Dan Krejčík se stává mým oblíbeným spisovatelem. Hájemství je o chlup lepší, ale i tady čtenář hltá stránku po stránce a drží palce tomu životu na zámku. I přesto, že pohádka už skončila, tak stojí zato knihu si přečíst. Noc s hejkalem, pitky se sousedy a nikdy nekončící úklid. Cením i pokusy o vaření. :)

Četla jsem kdysi Národní třídu, takže tohle bylo moje druhé setkání s JR. Tohle byla taková jednohubka, ale neurazí a ani moc nenadchne.

Cestopisy mě vždycky bavily. Nahlédnutí do zajímavých a exotických krajin, kam se člověk jen tak nepodívá... Pan Popluhár přináší ve své knize stinnou stránku cestování (zažívací obtíže v různých formách, úředního šimla, úplatky a časté nesmysly, neschopné lidi v čele podniků, atd.). Pobavila jsem se velmi, ale zároveň jsem si pod dekou a v blízkosti toalety oddechla, že mám klid. :)

Velice sugestivní. Ještě si dosaďte oficiální názor na potraty v Polsku a dostanete solidní koktejl.

Další napínavá kniha z temných dějin. Nesouhlasím s tím, že kniha o válce by měla být brutální, jak píše jedna uživatelka níže. Malé dějiny jsou taky dějiny. Příběhy z běžného života lidí, kteří byli válkou více či méně zasaženy jsou taky důležité. Florián hodně rozporuplná postava.

Kniha, která Vám způsobí medové sny. Bombardón Patrik Hartl tentokrát zabrousil do dětské literatury a je to takové praštěné, roztomilé... zkrátka jeho rukopis. :) Ilustrace perfektní.

Ti, kteří se rozhodli - Alena Lochmannová a Miroslav Šafr
Společné dílo etnoložky a soudního lékaře se zabývá tematem sebevraždy skoro od A do Z (inu 646 stran). Objevíte rozbor etymologický, sociologický, lékařský, psychologický a etnologický.
Dále se dočtete o historii sebevraždy a hledání odpovědí na otázky Proč? Jak? Kde? a Kdy?
V příloze jsou pak fotografie jednotlivých případů z 20. století (i retušované) a fotografie dopisů na rozloučenou.
V neposlední řadě se ještě na sebevraždu podíváte skrze slova koronerů, policistů a soudních lékařů (To byla pro mě asi nejzajímavější část).
Není to lehké čtení - do tohoto počasí spíš tu depresi akorát zvýší, ale přesto může zaujmout. Pokud si vzpomínáte, tohle téma zaujalo i TGM.

Souhlasím s ostatními komentáři. Rušivě působily i vložené případy v rámečcích.

(SPOILER) Příjemné čtení. Nápad s dvěma dějovými liniemi byl zajímavým prvkem oživení.