dennie3 dennie3 komentáře u knih

☰ menu

Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Nemám slov.

31.07.2018 5 z 5


Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Tato kniha se nedá slovy popsat, musí se přečíst. A každý by si ji přečíst měl. Jelikož nesmíme zapomenout. Nesmíme zapomenout, čeho jsme schopni, a musíme se vždy snažit, aby se to už nikdy neopakovalo. Co se týče formální stránky, kniha je velmi čtivá, vtáhne do děje a líčí opravdové hrůzy. Autorka je opravdu hrdinka.

12.06.2018 5 z 5


Římanka Římanka Alberto Moravia (p)

Doporucuju necist popis knihy zde na databazi knih nebo na obalce, jelikoz ten prozrazuje poslednich cca 80 stran. Co se tyce knihy samotne, dej je dramaticky, provazany zajimavymi uvahovymi pasazemi, a charaktery jsou zive vykresleny. Ma prvni kniha od tohoto autora a urcite ne posledni.

08.06.2018 5 z 5


Anna Anna Jostein Gaarder

Důležité téma, které je třeba šířit. Každopádně postavy nejsou příliš uvěřitelné, fungují spíše jako figurky, jejichž cílem je předat čtenáři poselství - ostatně stejně jako v Sofiině světě. Kniha je spíše pro starší děti, ale mám strach, aby pro ně výkladové části nebyly příliš únavné a zdlouhavé.
Také mi kniha částmi přijde příliš agresivní, co se týče klimatických změn. Ale nápad s automaty je velmi zajímavý.

05.05.2018 3 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Úžasná polemika současnosti s minulostí, kniha je zaměřena na palčivá témata dnešního světa a naší republiky a skvěle je analyzuje. Zároveň je Opuštěná společnost psána srozumitelně, publicisticky, takže mnoho poznatků přinese i běžnému čtenáři.
Je velmi poučné a dnes obzvláště důležité přečíst si takovou knihu.

01.05.2018 5 z 5


Opatství Northanger Opatství Northanger Jane Austen

Tato kniha je proste uzasna. Jakkoli mam rada Pychu a predsudek, Northanger ji predci. Ohromne vtipne, inteligentni, podano lehce a s duvtipem, ctive a zajimave. Tesim se na dalsi Austenovou.

01.04.2018 5 z 5


Ukolébavka Ukolébavka Chuck Palahniuk

Oproti Klubu rváčů mi tato kniha přišla slabší, koncept je každopádně velmi zajímavý a Palahniukův styl psaní mě náramně baví.

21.03.2018 3 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Na tuto knihu jsem byla velmi zvědavá, jelikož 1) jsem skeptická k bestsellerům a 2) humoristická literatura není zrovna můj šálek čaje. Každopádně mě kniha velmi příjemně překvapila. Čtení jsem si užívala, děj mě vtáhl a nepustil, Alana jsem si zamilovala a humor mi velmi seděl. Rozhodně je to zatím nejlepší humoristická literatura, co jsem kdy četla. Těším se na Analfabetku.

16.03.2018 5 z 5


Život po tobě Život po tobě Jojo Moyes

Milé pokračování Než jsem tě poznala, bohužel velmi slabý syžet, zbytečné natahování děje, moc jsem příběhu nevěřila... Každopádně jsem knihu četla ráda, jelikož Moyesová psát umí a je to dobré odreagování.

03.03.2018 3 z 5


Krakatit Krakatit Karel Čapek

Můj první román od Čapka, určitě ne poslední. Kniha má spád, je dobře napsaná, jazyk je srozumitelný, přestože je téměř století starý, myšlenka je zajímavá a čím dál tím více důležitá. Krakatit nezklamal, a navíc předčil očekávání.

10.02.2018 4 z 5


(Ne)obyčejný kluk (Ne)obyčejný kluk Raquel J. Palacio (p)

Někdy je v jednoduchosti krása - a to platí o této knize. Jazyk je nenáročný, kapitoly krátké, děj není extra silný, ale myšlenka je nádherná. Buďme všichni hodnější, než je nutné, a svět se opravdu stane mírumilovným místem.

02.02.2018 4 z 5


Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Mé první seznámení se Zeměplochou a rozhodně ne poslední. Vtipné, chytré, plné fantazie, dobře napsané. Těším se na další díly! (štěstí, že jich je ještě tolik)

28.01.2018 5 z 5


Pastýřka putující k dubnu / Mara / Hřebec grošák Pastýřka putující k dubnu / Mara / Hřebec grošák Robinson Jeffers

Zatím jsem četla vyloženě jen Pastýřku, nicméně mě báseň tak moc uchvátila, že ani pořádně nevím, jak ji okomentovat. Po dlouhé době úžasný poetický zážitek, nádherné obrazy, nádherné vylíčení atmosféry a hlavně nádherně tíživá myšlenka celé básně.
Kdybych mohla, dám klidně i dvakrát tolik hvězd.

16.01.2018 5 z 5


Tsunami blues Tsunami blues Markéta Pilátová

Má první kniha od Pilátové a určitě ne poslední. Velice zajímavě psaná s velice zajímavým příběhem.

27.10.2017 4 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Kniha je velice ctiva. S mou zivotni filozofii se vubec neshoduje, ale je to fajn oddechove cteni.

18.10.2017 3 z 5


A přesto říci životu ano: Psycholog prožívá koncentrační tábor A přesto říci životu ano: Psycholog prožívá koncentrační tábor Viktor Emil Frankl

Tuto knihu jsem si chtěla přečíst už dlouho a opravdu nezklamala. Frankl vyobrazuje sílu lidské vůle a víry, ukazuje nám, že člověk může být vnitřně stále svobodný, ať už se ocitá v jakýchkoli podmínkách - stačí jen najít smysl, který nás k životu drží.

13.10.2017 5 z 5


Deník Deník Anne Frank

Opravdu silná kniha. Číst si niterné myšlenky a pocity mladé dívky, prožívat s ní její trápení a radosti a to všechno s vědomím, že brzy zemře... Jen proto, že je Židovka. Brečela jsem jako želva. Deník Anny Frankové na mě hluboce zapůsobil a stále nám připomíná, že Holocaust byl reálný, že miliony lidí zemřely zbytečně a že si každý zaslouží právo na život.
Když se Holocaust probírá ve škole, může působit trochu abstraktně - učíme se, kolik lidí zemřelo, ale neznáme jejich příběhy, povahu, jejich nálady. Anne Franková celý pohled na věc uvádí do naprosto jiné perspektivy.

07.10.2017 5 z 5


Slečna Julie Slečna Julie August Strindberg

Knihu jsem tento rok četla podruhé a všechny motivy postav jsem pochopila. Možná k tomu člověk potřebuje jen dospět nebo si pro příště lépe přečíst předmluvu.

30.09.2017 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Už dlouho se mi nestalo, že by mě kniha takhle pohltila. Nemohla jsem dělat nic jiného než číst a číst, dokud jsem knihu za jediný den celou nepřečetla.
Miluju ty vzácné momenty, kdy najdu v české literatuře nějaký ten klenot - minimálně pro mě, jelikož české literatuře nějak nemůžu přijít na chuť, ať se snažím sebevíc.
Objevit potom takové dílo jako Žítkovské Bohyně je prostě skvělé. Rozhodně si přečtu další knihy od Tučkové.

30.09.2017 5 z 5


Vedlejší pokoje Vedlejší pokoje Radovan Menšík

Kniha je zajímavě psaná a má zajímavý námět, bohužel je pro mě syžet příliš slabý. Autor mě nevtáhl do děje, knihu asi nechám rozečtenou.
Každopádně tři hvězdičky za zajímavé filozofické rozjímání a propletenost pokojů.

27.09.2017 3 z 5