Denisa.KC Denisa.KC komentáře u knih

☰ menu

Ústav Ústav Stephen King

Tato Kingovka mě bohužel zklamala. Námět okoukaný a napětí decentní. Moje třetí kniha od tohoto autora a za mě propadák. Řbitov zvířátek a Osvícení mě rozhodně uchvátili mnohem více. Na tuto kniku si pravděpodobně za rok už nevzpomenu. Téma tlupy dětí, které mění svými paranormálními vlastnostmi svět dospělích, už tu máme zpracovaný tolikrát, že jsem četla od začátku do konce s nechutí. Doufala jsem, že se příběh stočí jiným směrem, ale nestalo se vůbec nic. Škoda.

09.08.2023 2 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Moje druhá kingovka. Chvílemi jsem se bála číst dál, abych se neprobudila se špatnými sny já. Líbilo se mi, že jsem netušila, jak tohle skončí. Všehovšudy, Řbitov zvířátek stále vede.

11.04.2023 3 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

První King a vůbec první horor v mé knihotéce. Četla jsem kdykoli jsem měla volnou chvíli a když jsem zrovna nečetla, tak jsem přemýšlela nad tím, nad čím přemýšlel i Louise. Věděla jsem, že King je mistrem psychologického hororu - a tato kniha to stoprocentně dokazuje. Řekněte mi, kdybyste měli tu možnost, nehlodala by ve vás ta myšlenka to zkusit?

28.03.2023 5 z 5


Setkání se smrtí Setkání se smrtí Joe Simpson

Za mě skvělá kniha. Dramatický příběh, drsné a studené vyprávění, které nemá potřebu situaci dále přibarvovat ani zveličovat. Autor prakticky popsal chronologicky svůj osud a přesto je příběh jako z napínavého filmu.
Na několika místech jsem musela zadržet dech a číst s otevřenou pusou.

25.12.2022 5 z 5


Říše slova: Jazykové dějiny světa Říše slova: Jazykové dějiny světa Nicholas Ostler

Krásná a velmi detailně zachycená historie lidstva, ovšem tentokrát v linii vzniku a vývoje jazyků. Autor umí připomenout zapomenuté souvislosti kultur mezi sebou, které se odrážely především na vývoji jejich řečí. Knihu je potřeba vnímat jako masivní encyklopedii a neutopit se v ní hned při prvním čtení; chce to čas.

01.12.2022 5 z 5


Foucaultovo kyvadlo Foucaultovo kyvadlo Umberto Eco

Už je to pár desítek let zpátky, co jsem knihu četla, ale vím, že pro mě to byl skvost. Záhady okolo templářů mě bavily a tato kniha je jimi nasáklá. I když, matně si vzpomínám, že Eco templáře nevlídně nazval vojáky, kteří se k sobě rádi přitulí. Budu si muset knihu znovu otevřít, protože interpretace bude dnes jistě jiná, než když jsem knihu četla před lety jako studentka.

05.11.2022 5 z 5


Pouť do říše slepoty - deníky pádu do vědomí Pouť do říše slepoty - deníky pádu do vědomí John M. Hull

Tuto knihu jsem si pořídila jako audioknihu a poslouchala ji po večerech. Vyprávění o slepotě mi nahánělo husí kůži. Uvědomění si jaké životy tito lidé musí žít a jak se vyrovnávají se ztrátou svých snů a vzpomínek, mě zasáhlo. Nedokážu si představit, že bych si uměla poradit tak, jako autor.
Doporučuji si knihu přečíst každému, kdo nikdy neměl odvahu slepci položit otázku jak se cítí nebo jaký má den.

05.11.2022 5 z 5


Řez do tuhého - Dva roky, 262 mrtvol aneb Vzpomínky soudní lékařky Řez do tuhého - Dva roky, 262 mrtvol aneb Vzpomínky soudní lékařky Judy Melinek

Úžasná kniha! Kdo se rád vyžívá v faktické literatuře a dokumentárních pořadech z lékařského prostředí, tak tohle je to pravé. Místy naprosto nechutné a dech beroucí popisy práce soudního lékaře mi chvílemi zvedaly žaludek. O tomto tématu se tolik do podrobna nepíše, o to víc jsem si knihu užila.

05.11.2022 5 z 5


Pokání Pokání Ian McEwan

Robbie by do té války najisto musel jít i bez Briony a jejího udání. Kolik takových tragických osudů se za války odehrálo, bolí srdce jen pomyslet.
Příběh je krásný, vášnivý, brutální, morbidně detailní, ovšem zároveň líbezný. Autor se na můj vkus zabývá popisem velmi nezáživných detailů, které čtení trochu brzdí. Přiznám se, že jsem chvílemi přeskočila i několik stránek, abych se pohla z místa. Filmové zpracování je skvělé!

05.11.2022 5 z 5


Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Za sebe musím říct, že knihu mohu číst klidně stokrát a stále bude patřit mezi mé Top. Nikdy mě nenapadlo se zabývat myslí někoho takového, jako je Humbert. Ba dokonce i porozumět jeho vášním, které jsou zvrácené a zakázané. Mě Humbertovo vyprávění naprosto pohltilo a chvílemi jsem musela zamáčknout slzu (stejně jako sám Humbert), když jsem litovala Lolitu a její tragický osud.

30.10.2022 5 z 5


Když spadne maska Když spadne maska Samantha Shannon

První a druhý díl - skvělé čtení. Další díly bohužel postrádají hloubku a důvtip. Tento díl jsem ani nedočetla.

30.10.2022 odpad!


Abych přežila Abych přežila Yeonmi Park

Chvíli mi trvalo, než jsem si vzpomněla, že jsem tuto slečnu několikrát zahlédla v rozhovorech a veřejných řečech. Vlastně mi to došlo, až když jsem se dočetla o jejích vystoupení v knize.
Velmi emocionálně vyprávěný silný příběh této dívky mě zasáhl, až mi z toho bylo úzko. Doporučuji každému, kdo chce nahlédnout pod pokličku situace, která se odehrává v Korei, zatímco my tu řešíme, kdo na Instagramu víc přibral.

30.10.2022 5 z 5


Mé cesty do hlubin mozku Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Jsem v polovině knihy a ráda se ponořím do jakékoli faktické literatury z lékařského prostřední, včetně této (i když je psaná formou rozhovoru s doktorem Benešem). Mé otázky, jako např. zda mozek bolí, jestli dnes ještě dochází k lobotomii a zda doktor také operuje při plném vědomí pacienta, byly zodpovězeny. Jestli budu kdy potřebovat jít pod kudlu s hlavou, zamířím bez váhání k panu Benešovi. Nicméně, jak uvedli i jiní čtenáři, lidsky mi také nesedí. Jeho snaha o politickou korektnost vyloženě leze na mozek.

05.03.2022 5 z 5


Bude to bolet, doktore? Bude to bolet, doktore? Adam Kay

Přečetla jsem za dva dny. Autor velice poctivě vystihl život (pracovní i ten soukromý) vytíženého lékaře v rozpadajícím se zdravotnictví (i když se tato kniha týká Spojeného království, jsem přesvědčena, že podobná situace se odehrává i v naší zemi). Autor mě místy velice pobavil vtipnou poznámkou nebo úsměvným přirovnáním. Nicméně, pro někoho, kdo ještě na svět nepřivedl dítě, je tu až příliš informací z porodního oddělení a budu doufat, že na ty hrůzy zapomenu!

17.02.2022 5 z 5


Da Vinciho kód Da Vinciho kód Dan Brown

Knihu jsem přečetla uz v roce vydání. Tehdá ještě nebyl ani zrozen nápad k točení kasovního trháku a autor u nás ještě nebyl zdaleka tak známý.
Musím přiznat, že kromě rychlého a zajímavého děje mě především pohltila výprava do světa symbolů, matematických řádů a velmi kontroverzního a originálního výkladu obrazů Leonarda Da Vinciho. Člověk si opravdu nakonec není zcela jistý jestli tohle všechno není pravda!?

20.03.2018 5 z 5


A zrodí se píseň A zrodí se píseň Samantha Shannon

První dva díly jsem víceméně zhltla a nemohla jsem se dočkat pokračování. Bohužel mě třetí díl celkem zklamal. Příběh nemá dynamiku a propracování mi přišlo povrchní. Raději ať si dá autorka na čas s námětem, než psát bez děje a šťávy. Škoda, doufám, že další díl zase trochu okoření.

14.12.2017 3 z 5


Strach moudrého muže Strach moudrého muže Patrick Rothfuss

Nádhera - jak si autor umí hrát se slovy a obraty. Skvělé pokračování, skvělé vypravěčské umění. Dokonce musím přiznat, že co jsem knihu dočetla, začal mi Kvothe a jeho příběh svým způsobem chybět. Je fascinující, jak se člověk dokáže ponořit do jiného světa a téměř tam žít spolu s postavami příběhu.

30.03.2017 5 z 5


Kostičas Kostičas Samantha Shannon

Skvělé čtení. Kostičas se vymyká tuctovým příběhům a velmi rychle se přídal k mým oblíbeným knihám. Originální námět, krásně propracované do nejmenších detailů až si člověk není jistý, jestli náhodou za pár let takto Londýn opravdu nebude vypadat. Doporučuji.

08.03.2017 5 z 5