dendishek dendishek komentáře u knih

☰ menu

Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Ze začátku jsem se blbě chytala, páč uběhlo dlouho od předchozího dílu. Ale příběh si stále drží své skóre, boduje a boduje. Neúprosně Vás vtáhne, nějakej Netflix Vás nezajímá, až nakonec zjistíte, že máte před sebou poslední kapitolu a zase dlouhou čekací dobu na pokračování. Budu se těšit, Ilan!

27.04.2023 5 z 5


NeMáma NeMáma Sarah Turner

Kniha mě zajímala jakožto prvomatku, a dle recenzí měla být trefná a vtipná. Za mě to určitě splnila. Autorka má dar psaní, píše hezky a věcně. Nějakou dobu jsem sledovala i její instagram (má celkem 3 děti). Doporučuji :-)

27.04.2023 3 z 5


Co mě naučil tučňák Co mě naučil tučňák Tom Michell

Ze začátku pecka. Příběh tučňáka mě bavil, napínal.. velmi chytlavé. Uprostřed knihy přišel zlom. Tučňák se usadil ve škole, a tím to haslo. Chtě nechtě - nějak jsem nenašla ani to "co mě tučňák naučil" v názvu knihy.

02.06.2020 2 z 5


A proto skáču A proto skáču Naoki Higašida

Kniha je pohledem do světa autistického chlapce. Doporučila bych ji všem, kteří se těmto dětem věnují, žijí s nimi, nebo jakkoli jinak stýkají.

02.06.2020 3 z 5


Kurandera Kurandera Hernán Huarache Mamani

Kniha má samozřejmě jen úzký okruh čtenářů, kteří s ní souzní a chápou všechny pojaté aspekty života, vztah žena-muž, žena jako "bohyně", ztracené a nalezené schopnosti, a další moudra a učení zmíněné v příběhu. Někdo se s tím ztotožní, jiný zavrhne. Já si vybírám tu střední evropskou cestičku. Líbí se mi tento náhled na život, souznění s přírodou, magické tajemno, umění prožívat život bez moderních technologií, apod. Je to jiné, a co je jiné, někdy dost vábí :-)

21.04.2020 2 z 5


Závity ulit Závity ulit Martina Málková

Taková svěží, odpočinková kniha. Příběh odsejpal, byl předvídatelný, ale na jeho kouzlu to neubralo. Taková "akorát" kniha do koronavirového lockdownu doma.

21.04.2020 3 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Kniha se mi od autorky líbila nejméně ze všech. Děj mi neubíhal, postavy mi nebyly sympatické, do čtení jsem se trochu nutila. Jinak má autorka skvělé knihy, ale tahle u mě nezabodovala..

16.10.2019 2 z 5


Metoda Ludmily Mojžíšové - praktická cvičení Metoda Ludmily Mojžíšové - praktická cvičení Jarmila Novotná

Příběhy lidí, kterým paní Mojžíšová pomáhala, mně už moc nebavily, jelikož jsem je četla také v jiné knize. Na fotografiích ke cvikům mohli zapracovat na modelech. Trochu to na mě všechno mělo komunistický dojem. Pohyb je samozřejmě důležitý - všichni to víme, a stejně s tím nic neděláme. A výčitky svědomí mají vesmírný nástup :-). Bohužel, chodila jsem ke dvěma fyzioterapeutkám, a obě měly úplně odlišný způsob techniky cviků (a i nepatrná odchylka udělá jiný výsledek), takže popravdě - nikde mě to neposunulo.

18.09.2019 2 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Paní Mornštajová zaručí vždy kvalitní čtení. Když mám v ruce její knihu, odsouvám na druhou kolej i svůj nejoblíbenější seriál. Někdy zapomínám i jíst. A to mluví za vše. Je to má třetí autorčina kniha a už se těším na další. Příběh byl velmi psychologicky zaměřený, subjektivní pohledy hlavních hrdinů (otec, dcera) nám odkrývaly jejich světy, soukromé myšlenky, emoce a pocity. Tohle všechno na pozadí komunistické doby. Nešťastná doba, jeden nešťastný moment, a pak táhlý smutek jedné doposud šťastné rodinky. Ach, ten osud!

13.09.2019 5 z 5


Modrá Modrá Lucy Clarke

Kniha mě nebavila. Přišlo mi, že budu zbytečně číst 200 stran než vůbec k něčemu dojde. Volbou pak bylo buď knihu odložit úplně, nebo dočíst alespoň rozkouskovaně. Proto jsem přeskočila na závěrečné kapitoly, kde bylo vše naservírované na stříbrném podnose. A stačilo. Spíš by mě bavil celovečerní film. V podobě knihy mi příběh připadal příliš rozvláčný a nezajímavý.

01.08.2019 1 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Paní Mornštajnová umí zázraky se slovy. Kniha se čte prostě sama. Líbila se mi osudová linie několika generací na pozadí historických milníků. Lidé se neměli moc dobře, ale zase toho tolik k životu nepotřebovali. A hold, na každé době je prostě "něco". Nejvíce jsem asi sympatizovala s osudem Alžběty, ostatní byla jen taková fajnová životní omáčka. Podtrženo, sečteno - kvalitní čtení.

12.07.2019 4 z 5


Metoda Ludmily Mojžíšové Metoda Ludmily Mojžíšové Olga Strusková

Mé tak trochu psychicky náročnější životní období mě přiválo do světa paní Ludmily Mojžíšové. Rehabilitace, cvičení a mobilizace jsou teď mým každotýdenním chlebem, a kniha mě utvrdila ve vytrvání. Moc ráda jsem se dozvěděla o životní cestě paní Míly, která byla velmi trnitá, a mrzí mě, že nemám možnost ji potkat osobně.

12.07.2019 5 z 5


Milá Bridget, chci tě Milá Bridget, chci tě Vi Keeland

Kniha se mi líbila ze všech knih od autorky úplně nejméně. Simon mi nebyl moc sympatický, takový chlap hrdina, který uměl všechno, na co si vzpomenete. Do toho samozřejmě svalovec, sexuální samec a? Dokonce lékař! Pro mě velmi nereálné. A hlavní hrdinka mi také přišla trochu mimo. Příběhová linie o jejím bývalém muži hrála trochu na city, a vyústila v překvapený závěr. Pak už byl zbytek příběhu jen o jejich dokonalé lásce. Pozor spoiler: jako vážně se celou dobu baví o neplodnosti, a pak najednou čekají dvojčata? Tato část byla velmi špatně rozpracovaná, a přišlo mi, že to autorky potřebují rychle utnout. Hrdinové spolu ani neřešili vůbec žádnou citovou krizi, jak to u takových knih často bývá. Chybělo mi tam to "vášnivé přesvědčování o citech".

07.06.2019 3 z 5


Okna do pokoje Okna do pokoje Eva Tvrdá

Příběhy tří žen z Hlučínska, kde má maličkost také žije. Čtení bylo trochu jiné, než na jaké jsem zvyklá, nicméně, oslovilo mě skutečné vyprávění ze života a velmi barvitý popis prostředí. V mnoha věcech jsem poznávala život babičky a zub času, který se v něm odrážel. Jak jsou pro ni dnešní věci neznámé a nezajímavé. Lpění na tradicích, na kostelu, na dokonalých nedělních obědech, na vystupování, vzhledu, způsobech a manželství. V knize je vyobrazen citlivý pohled na politickou situaci a prožitek války.

15.05.2019 3 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Zaujala mě obálka a název knihy.. Mám ráda hygge. Mám ráda vše, co tento fenomén definuje. Nicméně, obsah knihy mi úsměv na tváři nevyloudil. Hodně postav (novináři a jedna "píárka"), přemrštěné dialogy (opravdu jedno plácaní za druhým), které udělalo knihu zdlouhavější.
Pravděpodobně pro milovníky Kodaně je to skvělý výběr. Za mě - přečtena polovina knihy a poslední dvě kapitoly. Moc jsem prostě nepochopila záměr autorky - udělat z novinářů bandu školáků na výletě v Kodani. A z hlavní postavy jejich vychovatelku. Vadilo mi to..

29.04.2019 1 z 5


Druhý život začíná ve chvíli, kdy pochopíš, že máš jen jeden Druhý život začíná ve chvíli, kdy pochopíš, že máš jen jeden Raphaëlle Giordano

Milá kniha o osobním rozvoji, pojatá jako příběh Camille, která se ocitla ve spletité rutinně života, ačkoliv šťastná, tak nešťastná. Tak nějak rutinně skřípnutá mezi domácností, prací, synem, manželem a vnějším okolím. Pravděpodobně nebudu daleko od pravdy, když si pomyslím, že asi tak každý třetí člověk na této planetě by nutně potřeboval svého "rutinologa". Kniha se mi občas táhla, ale stála za přečtení. Všechno opravdu tkví v našem myšlenkovém rozpoložení, v komunikaci, v nadhledu, v přijímání, a v přežvýkávání všeho, co nám osud hází pod nohy. Vždy máme konečné rozhodnutí na to, jak zareagujeme, jen a jen my.

16.04.2019 3 z 5


Chci jen dítě Chci jen dítě Susan Elizabeth Phillips

Romantický příběh Jane a Cala, které spojí jeden sobecký nápad. Vtipných a dynamických hádek tam bylo natolik, že jsem se nepřestávala smát. Je to nahlédnutí na lásku tak trochu z jiného soudku - z nenávisti se vyklube ryzí, záviděníhodná láska. Té inteligence tam sice občas bylo příliš, ale na sympatii knihy to neubralo. Vzala mě za srdce.

03.04.2019 5 z 5


Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Finch jako padlý anděl zachraňující Ultraviolet před černými myšlenkami a svými kouzelnými nápady ji navrací zpět do sedla - zpět do normálního života bez sestry, ale s chutí jít dál. Kniha mě nadchla natolik, že ji musím mít ve své osobní knihovničce, ať ji můžu kdykoliv otevřít, a vrátit se do bipolárního světa Finche, který svým přemýšlením nezvykle, ale srdečně, vystupoval z davu. Téma knihy - sebevražda - je velké sousto, které se musí hodně krát přežvýkat, aby se dalo polknout, jestli vůbec, a i tak těžký pocit v žaludku zůstane už navěky.

Jsem zvědavá na film (All the bright places), zda mě sebere stejně jako kniha.

02.04.2019 5 z 5


V úkrytu V úkrytu Liz Nugent

Hlavní vykreslenou postavou příběhu je patologická snobka, opičí matka s přehnanou fixací na svého syna. Největší "psycho" na této šílené dámě je fakt, že touha po dalším dítěti - tedy po novém životě, ji nezabránila v tom, něčí život vzít. Přijde mi to jako vcelku dokonalý paradox. Mnohé čtenáře, stejně jako mě, velmi překvapil závěr knihy. Hold, každý si zasloužil, co si navařil..

22.03.2019 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

O panu Hartlovi jsem se párkrát doslechla hlavně ve spojení s jeho prvotinou, tak jsem si říkala, že do jeho knih musím někdy nakouknout. Životní příběh hlavních postav byl pro mě, jakožto věčnou optimistku, radikálně depresivní a srdceryvně neúnosný. Nedokážu přijmout myšlenku, že by někde někdo prožíval jejich způsob života. Lesby Táni, která žila většinu část svého života nenaplněná láskou, mi bylo líto. Nicméně, oceňuji její kamarádský vztah s manželem. Proč mu ale o tom, jak se cítí, nikdy neřekla? Navíc je takové zvláštní, že všechny postavy byly velmi kariérně úspěšní, bohatí, pohlední.. přesto šíleně nespokojení, nedospělí. Asi jsem jeden z těch velmi průměrných českých občanů, a tohle je pro mě prostě jiná liga :-).

15.03.2019 3 z 5