deefha deefha komentáře u knih

☰ menu

Reklama: Umění hovna? Reklama: Umění hovna? Josef Havelka

I když jsem úplně mimo obor a reklamu & marketing vlastně hrozně nesnáším, tak jsem vznik knihy podpořil na HitHitu. Věděl jsem tím pádem úplně přesně, co za svoje peníze dostanu a nečekal jsem druhou Navoněnou zdechlinu (viz https://www.databazeknih.cz/knihy/reklama-je-navonena-zdechlina-7980). A taky jsem ji nedostal :-)

Útlá knížečka obsahuje dvaadevadesát sloupků, které autor psal od konce zlatých devadesátých let do počátku Covidové krize. Bylo to do odborných oborových časopisů, takže jsem polovině výrazů vůbec nerozuměl a hledat jsem si byl ochotný jen to, co mě nějakým způsobem zaujalo. Naštěstí toho bylo docela dost, takže jsem tak získal tipy na několik zajímavých knih, dozvěděl se o několika zajímavých lidech...

Ale hlavně jsem si potvrdil, že se od toho oboru chci opravdu držet co nejdál. Takže ta investice rozhodně nebyla marná.

31.12.2023 3 z 5


Reklama je navoněná zdechlina Reklama je navoněná zdechlina Oliviero Toscani

Toscani je borec, ale dlouho mi unikal a musel jsem se k němu dostat až přes knihu rozhovorů "Slovo, obraz, rokenrol" (viz https://www.databazeknih.cz/knihy/slovo-obraz-rokenrol-418835), která je mimochodem vynikající. Pokud bych měl každému doporučit jedinou knihu o reklamě, tak to bude právě tahle jeho Navoněná zdechlina. A vůbec nevadí, že je víc než čtvrt století stará. Některé věci se totiž nemění (což je samozřejmě škoda). Hodně inspirativní záležitost, která může pomoct otevřít oči. Nebo je aspoň před některými věcmi nezavírat.

31.12.2023 4 z 5


V zimě se u nás netopýr V zimě se u nás netopýr Eva Turnová

Tohle se četlo samo. Pokud máte za sebou libovolný Turnový háj, tak Netopýr je v podstatě to samé. Jen samozřejmě ty povídky jsou delší a celkově je to takové víc... intimní? Osobní? Místy surreálné? Asi, možná, snad. Protože o jak moc velkou autobiografii jde, to ví jako obvykle jen Eva samotná :-) Velice příjemný zážitek, škoda jen, že to nebylo delší. Ale kdo ví, třeba se dočkáme pokračování...

26.12.2023 4 z 5


Nikdy není pozdě na šťastné dětství Nikdy není pozdě na šťastné dětství Beatrice Landovská

Dětství zřejmě může být šťastné, i když je drsné. Po přečtení téhle knihy se myslím nenajde nikdo, kdo by chtěl mít Lanďáka za tátu, ovšem z přístupu k dcerám a rodině obecně jsem byl celkem šokovaný i v případě jeho první manželky. Asi bych to úplně neschovával za označení "bohém"... Taky nejsem ideální rodič, ale některé věci byly trochu moc i na mě. Nicméně tahle kniha není o tom, že by si v ní někdo na něco stěžoval (aspoň ne moc).

Medaili za hrdinství by si zasloužili hlavně prarodiče Betynky, kteří ji se sestrou prakticky vychovali. Právě historie obou větví rodiny tvoří nejzajímavější část knihy. Oceňuju ale i historky, ve kterých figurují postavy tehdejšího disentu a undergroundu viděné z bezprostřední blízkosti očima malé holky. Nicméně ke konci, kdy do příběhu "nenápadně" vstoupil křesťanský bůh ve formě jakéhosi satori nad Periodickou tabulkou prvků, jsem měl chuť knihu odložit. Naštěstí to pak už netrvalo dlouho.

Mé hodnocení třemi hvězdičkami berte spíš jako tři a půl. Kdyby bylo pokračování, asi bych si dal říct.

15.10.2023 3 z 5


Křičím: „To jsem já.“ Křičím: „To jsem já.“ Ivan Adamovič

Velice zajímavá "brožurka", kterou lze slupnout za večer. Je dvojjazyčná, takže čtete jen polovinu textu :-) A kromě toho značnou část obsahu samozřejmě tvoří ukázky oněch fanzinů, o kterých to celé je. Takže to čtení pěkně odsýpá.

Je to bezva a je to zajímavé. Osobně jsem nejvíc ocenil povídání o komiksových, sci-fi a počítačových fanzinech, protože tyhle všechny znám osobně jako čtenář z počátku devadesátých let. Ale i u těch ostatních oborů (metal, hardcore/punk, feminismus) jsem se poučil a dozvěděl něco nového.

Snad jen ty fotografické ziny, ty mi přišly jako z jiného světa. Autorem této části jsou Nanoru a Turek, o kterých si už delší dobu myslím, že by se neměli projevovat psaným textem. Pokud jsou v jejich sděleních nějaké myšlenky, tak se dokonale rozplynuly a byly zadupány zřejmě záměrně nečitelným flow. Holt umělci :-)

13.08.2023 4 z 5


B - Bezpečnost B - Bezpečnost neznámý - neuveden

Nalezeno v knihobudce, uschováno na věčné časy. Nesourodý kompilát různých autorů, stylů a zdrojů působí místy až dadaisticky, což zcela jistě nebyl záměr.

Na jedné straně si přečteme o negativním vlivu videoheren na zahraniční mládež (Rub a líc čipu), na další zaručené informace o akcích západních špionážních služeb (CIA opět ve starých kolejích), pak zatajíme dech u "reportáže" o málem znásilněných stopařkách (Slyšíte! Zastavte!) a podivíme se článku o vlivu slunečních erupcí na množství autonehod (Ptali jsme se na slunce).

Pobavit se můžeme u několika naprosto debilních detektivních hádanek, případně u krátkých žertovných vsuvek typu "Do jednoho vlkého skladu v Church Hill (USA) vstoupil nahý muž, jehož jedinými rekvizitami byla maska na tváři a pistole v dlani. Gangster poručil pokladní vyprázdnit kasu a peníze nacpat do platikového pytle. Poté beze stopy zmizel. Nikdo prý nebyl schopen ho identifikovat." Samozřejmě nesmí chybět ani křížovka, pochopitelně už vyluštěná: "Žárlivost meho žony nizná překážek" (předchozí majitel knihy byl zjevně policista).

Čeká nás taky spousta svinstva typu ukázky z projevu ministra vnitra Vajnara (V pevném spojení s pracujícími zvyšovat účinnost preventivní práce SNB), rozhovor s členy rodiny, která celá pracuje na různých postech u Veřejné bezpečnosti (Profese se dědí), profil lékaře, který je zároveň hrdým členem Lidových milicí (Člověk se nerodí pro válku) a naprosto neuvěřitelný a zcela syntetický útvar "Tři otázky pro Josefa Nachtigala, dělníka kotlárny n.p. ČKD Dukla Karlín" o tom, co tahle zasloužilá lopata říká na problematiku zařazení krimináních recidivistů do pracovního procesu.

Několik celkem zajímavých skoro až technických článků (Oslňující svět laserů, Kosmickým zbraním ne!, Hazard s jaderným požárem) kazí všudypřítomná "nenápadná" propaganda, celá řada krátkých detektivních povídek je zjevně psaná podle protokolů skutečných případů, ovšem strašlivě nudným a popisným stylem plným kostrbaté přímé řeči soudruhů v zelených mundurech. Dojde samozřejmě i na hrdinné oddíly pohraniční stráže, kdyby náhodou na tyhle hajzly chtěl někdo zapomenout. Pomyslnou třešničku na dortu pak představuje rozhovor se spisovatelem Miroslavem Ivanovem, autorem knihy "Lenin v Praze".

Tohle je prostě 160 stran ryzího zlata!

14.06.2023


Básně aneb Visací zámek podle Jana Básně aneb Visací zámek podle Jana Jan Haubert

Že je Hony Ušatec zdatný veršotepec, to ví každý tuzemský pankáč. V téhle knížečce najdete jak texty, jejichž zhudebněné verze jsou notoricky známé, tak i věci, které jsem třeba já osobně doteď neznal. Nechybí typický nadhled ani pankáčské odhodlání porvat se s celým světem, na druhou stranu se ale vynořuje zoufalost, marnost a pocity beznaděje. Perfektní mix pro každého aspoň trochu sečtělého posluchače nejen Visacího zámku. Výborný doslov (Karel Haloun).

13.03.2023 5 z 5


Hlavně na to nemysli Hlavně na to nemysli Iva Hadj Moussa

Přesto, že jsem si předem pročetl zdejší recenze a právě proto se knihu rozhodl přečíst, jsem nakonec dostal něco úplně jiného, než jsem z nějakého důvodu vlastně čekal. Nebudu zbytečně opakovat to, co se lze dočíst v pozitivních recenzích (negativní v tomhle případě nehrají roli, každému prostě všechno nesedne), protože je to pravda od začátku až do konce. Přidám snad jen, že se mi už dlouho nestalo, aby mě nějaká kniha takhle pohltila. Přečteno ve dvou zátazích na stojáka v chodbičce rychlíku a s metalem na uších, což (jak jsem se dočetl až poté) by autorka nejspíš ocenila. Za mě prostě všechny palce nahoru a pokud se chcete začít bát lidí kolem a nakonec třeba i sami sebe, jděte do toho.

26.02.2023 5 z 5


Amerika, Američka aneb kde jsou doma Už jsme doma Amerika, Američka aneb kde jsou doma Už jsme doma Romek Hanzlík

Devadesátky, Už jsme doma a Amerika? Naprosto neodolatelná kombinace :-) Některé z popisovaných zážitků už by dneska (resp. jen o pár let později, po 11. září...) s největší pravděpodobností nebylo možné zažít. Takže zbývá se jen začíst a vzpomínat. Díky, bylo to super!

07.02.2023 5 z 5


Lara Croft: Tomb Raider Lara Croft: Tomb Raider Dave Stern

Eh, no... Není to přepis scénáře 1:1 a i když to místy bylo lepší než film (což není nic obtížného), tak se ani zdaleka nejedná o žádné veledílo :-) Nicméně čistě osobně jsem spokojený, protože Lara je moje guilty pleasure už od první hry v polovině devadesátek a mám rád všechno, co se fenoménu Tomb Raider týká. Ale upřímně - radši si přečtěte komiksy, ty jsou parádní.

03.02.2023 3 z 5


Smrt & potěšení Smrt & potěšení Albert Kudělka

Velice povedená sbírka "okultivních" povídek. Hlavní hrdina i jeho případy mi byly natolik blízké, že se mi s ním docela těžko loučilo. Pátral jsem tedy, jestli Albert Kudělka nenapsal ještě něco dalšího - a zjistil jsem, že je to jen pseudonym :-) Jedna polovina autorského týmu je Martin Friedrich, který stojí za další podobně útlou sbírkou povídek Mrtví & neklidní (https://www.databazeknih.cz/knihy/mrtvi-a-neklidni-82776). Ta sice nemá žádného společného hrdinu, ale je podobně kvalitní. Doporučuju!

31.12.2022


Mrtví & neklidní Mrtví & neklidní Martin Friedrich

(Ne)překvapivě dobré. Proč nepřekvapivě a proč dobré? Protože Martin Friedrich je též spoluautorem sbírky povídek Smrt & potěšení (https://www.databazeknih.cz/knihy/smrt-aamp-poteseni-7319), která je ještě lepší :) Doporučuji tedy obé.

31.12.2022 4 z 5


Slovo, obraz, rokenrol Slovo, obraz, rokenrol David Hrbek

Zajímavé rozhovory se zajímavými lidmi, kteří se zasloužili o vznik zajímavých věcí. Kniha přímo motivuje k poslechu hudby, čtení knih a shlédnutí filmů, kolem kterých se rozhovory točí. Výrazně doporučuji rozšířit si tak obzory!

27.11.2022 4 z 5


Schůzky s Lukullem Schůzky s Lukullem Eva Horáčková

Nudně popisný styl, jako bych četl nějakou slohovku z druhého stupně základky. Obsahově nic nového pod sluncem ani tehdy, navíc na pár historických "faktů" bych si nevsadil. To ovšem může být způsobeno relativním stářím knihy - o některých věcech už teď víme, že se staly jinak. Socialisticko-ideologické vsuvky jsou takhle zpětně úsměvné a místy působí až dadaisticky:

"...Vladimír Iljič Lenin si za svého věznění v Petrohradě vyráběl kalamář z chleba a inkoust z mléka. Když se blížil dozorce, kalamář snědl. Jednou prý byl velký revolucionář nucen sníst šest kalamářů za den."

Takže dobrou chuť! :-)

13.11.2022 3 z 5


Eseje o typografii Eseje o typografii František Štorm

Tahle kniha je nejlepší ve chvílích, kdy autor NEpíše o typografii. Což je s přihlédnutím k nosnému tématu esejí překvapivě často :-) Geniální počin.

12.10.2022 5 z 5


Simpsonova knihovna moudrosti: Krustyho kniha Simpsonova knihovna moudrosti: Krustyho kniha Matt Groening

U téhle knihy je prostě hlavní problém v tom, že se na ní nepodílel Petr Putna - dvorní tuzemský překladatel Simpsonů. Nic proti osobě překladatelky, ale pokud se čtenář dostatečně orientuje v seriálu (případně pokud si obstará originální publikaci), tak mu zde některé věci prostě přijdou "mimo kánon", případně se občas úplně vytrácí smysl (ztraceno v překladu). Navíc jsem objevil pár chybějících písmenek, která zjevně unikla korektuře. Je to škoda, protože Krusty je sympaťák a zasloužil by si lepší přístup :-)

22.05.2022 2 z 5


Smrtící šepot Smrtící šepot Charles L. Grant

Tohle je zase jeden z těch kouzelných devadesátkových překladů, díky kterým příběh místy nedává vůbec žádný smysl, ale člověk je vlastně rád aspoň za něco. Gibson by mohl vyprávět, že... Nicméně on ten příběh vlastně není nijak zvlášť složitý, jak už to u nemytologických epizod X-Files bývá, takže prokousat se tím dá a zkušený čtenář si sám ledacos domyslí, ehm. Nedá vůbec moc práce představit si Smrtící šepot na televizní obrazovce, je to prostě naprostý standard. Škoda, že u nás těchhle paperbacků tehdy nevyšlo víc, než jen těch několik.

13.03.2022 3 z 5


Protilátky Protilátky Kevin J. Anderson

(SPOILER) Slušně napsaný příběh, který bych si naprosto bez problémů dokázal představit na obrazovce jako jednu z epizod televizního seriálu X-Files. Všechny obvyklé indicie jsou na svém místě: utajený výzkum, vládní spiknutí, komunita v lesích, nefungující mobilní telefony :-), dokonce i Kuřák! Fanouška seriálu to potěší a ostatní snad neurazí (orientace v seriálu není příliš nutná), takže za mě palec nahoru.

31.08.2020 4 z 5


Dějiny jídla ve 100 receptech Dějiny jídla ve 100 receptech William Sitwell

Nemůžu si pomoct, ale tahle podivná kniha ve mně zjevně zanechala naprosto opačné pocity, než ve většině ostatních čtenářů. Četla se mi neuvěřitelně špatně, s přestávkami jsem se jí věnoval víc než rok (!) a kdyby to nebyl dárek, tak by šla z domu po několika prvních listech.

Celou dobu jsem se těšil na těch 100 receptů, ale nakonec jsem dostal jen totálně chaotickou směs bizarních historek, neověřených domněnek, debilních názorů (kapitola o mikrovlnkách mě doslova zvedla ze židle) a útržkovitých postupů, podle kterých by nic neuvařil ani Babica.

Je mi to docela líto, protože autor má zjevně obrovský přehled (ačkoli se mi zdá, že ho má sice skoro ve všem - jen ve vaření ne), ale neumí udržet myšlenku ani v rámci jednoho odstavce, což mě u tohoto druhu literatury opravdu dovádí k nepříčetnosti. Má to být naučná literatura!

A zatím je to jako "dokument" na Prima Zoom :-/ Laciné, špatné a plné chyb.

25.05.2020 1 z 5


Gilliameska Gilliameska Terry Gilliam

Fantastická, hodně "prohlížecí" kniha, kterou si určitě zamilujete, i kdybyste třeba čistě náhodou neznali vůbec nic z toho, čemu Terry Gilliam pomohl na svět. Mimochodem - kniha se dva roky po vydání prodává v Levných knihách za 99 korun (a mají jich tam doslova stohy...). Znáte to o těch perlách sviním? Taková nádherná kniha!

17.11.2019