Daxie L. Jesus Daxie L. Jesus komentáře u knih

☰ menu

Švábi Švábi Jo Nesbø

V první knize jsem obdivoval opravdu podrobný náhled do Australské kultury, ale neobdivoval jsem pomalý příběh. Tady odbivuji svižný storytelling plný zvratů, ale to bohužel poněkud snížilo zájem knihy o nějaký ten sightseeing.

03.06.2015 4 z 5


Seznam smrti Seznam smrti Frederick Forsyth

Uh! Známe přeci strejdu Freda, že? Píše věci, které svou až poněkud naivní simplistikou a s už mnohokrát opotřebovanou šablonou, kterou nechce změnit. Pro mnohé lidi je právě v tomto celý půvab jeho knih. Ale ne pro mě. Nejsem schopen akceptovat tuto beletrizaci jakéhosi banálního hollywoodského blockbusteru, který dostane negativní recenze a malou kasu a pak okamžitě upadne do zapomnění.

25.02.2015 2 z 5


3001: Poslední vesmírná odysea 3001: Poslední vesmírná odysea Arthur Charles Clarke

Náhle se čtvrtý díl nápadně liší od ostatních alespoň tím, že tu samotná odysea zas tak moc nefiguruje. Tím spíše je zajímavá Pooleova konfrontace se světem budoucnosti.

14.02.2015 5 z 5


Čik Čik Wolfgang Herrndorf

Jsem tu jediný, komu se zdá hooooooooooooodně málo pravděpodobné, že by vousáč v kožené bundě a do minisukně formovanými šortky s vyholeným pozadím (jak se to v knize píše) dokázal usadit v ruské vládě?

26.12.2014 3 z 5


Dveře do léta Dveře do léta Robert A. Heinlein

Čekal jsem spíš nějaké hardcore ortodoxní kosmočasoprostorový psychadelický dementotraumaterapeutický pistolovystřelující sci-fi nářez, ale co jsem dostal je neuvěřitelná spleť chytrolínských řečí. A samotné sci-fi tu figurovalo jen teoreticky. Paráda!

08.10.2014 5 z 5


Zápisník smrti 4 Zápisník smrti 4 Tsugumi Ohba

A sice celková rafinovanost hrdinů je stále na úrovni, z nějakého důvodu to celé začíná být celkem dotěrné.

16.09.2014 4 z 5


Zápisník smrti 1 Zápisník smrti 1 Tsugumi Ohba

Málokdy se stává, že mě přečtené dílo naprosto zbaví slov. 5* a víc už ani nechci říkat.

15.09.2014 5 z 5


Píseň o Rolandu Píseň o Rolandu Julius Zeyer

Epos no...já už ani nemám, co dodat. Máme dobrého a moudrého krále, nejkřesťanstějštího křesťana a jeho poskoka + prolhané zrádné bestie-saracény. Ideál hrdinů, co jiného čekat než Bohobožskou krvavou vyvražďovačku.
P.S.: Schválně jestli u o tom někdo natočil film, asi bude dost epický.

15.01.2014 3 z 5


Staročeská Alexandreida Staročeská Alexandreida neznámý - neuveden

Přečteno, ale nehodnotím, protože jsem nepochopil jedinou větu...

15.01.2014


Půjčovna masa Půjčovna masa Richard K. Morgan

Nemám slov. Vše tu dokonale zapadlo do sebe, každý detail. Nejdřív se mi nelíbilo, že svět dalekého budoucna je představen jako kompletně bez vědy. Tedy, že dosáhli nesmrtelnosti, ale dál už nic zkoumat nechtějí, žádné vakcíny na nemoci atd. Pak jsem ale pochopil, že všechny problémy (snad kromě finančních) se dají vyřešit směnou pouzdra. Opravdu surový vzhled na budoucnost.
P.S.: Doufám, že se dožiji vynálezu pouzder.

11.12.2013 5 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Mnoho nepotřebných aspektů (rappeři, kamarád v normálním světě), mnoho též nelogických aspektů (život dědečka Portmana za smyčkou). Čtivé, to je pravda. Ale prožívání puberťáka mi moc neseděla. Ale to není to nejhorší. Nejhorší je ta odporná předvídatelnost, nedokončené dějové zvraty (k mnohým věcem se musí člověk domyslet sám a pak už to moc smysl nedává) a ty ODKAZY(Dahmer a Tunguzská katastrofa!!!, jak naivní).
P.S.: Vygoogloval jsem si ostrov Cairnholm...To jsem ale debil.

23.10.2013 2 z 5


2061: Třetí vesmírná odysea 2061: Třetí vesmírná odysea Arthur Charles Clarke

O melancholické nádhery a strachnahánějící HAlovy přítomnosti se stala epická honička z planety na planetu. První díl byl úžasný. Druhý ztratil HALovu fanatičnost. Koneckonců se z toho stala přežvýkané dlouhé nic. Třetí díl už je něco lepší, ale opakuji, je to jen epická honička. Kdy se to nejmenovalo 3001: Třetí Vesmírná Odysea, ani bych si nevšiml, že to má cokoliv společného s prvním dílem.

23.09.2013 4 z 5


Hlavní trať věčnosti Hlavní trať věčnosti Clifford D. Simak

Nestačím se divit...Všechno dává smysl, ikdyž je všechno taky naprosto nemožné, ale co já vím.

09.09.2013 4 z 5


Klingonský slovník Klingonský slovník Marc Okrand

Těš se, geekovská gildie!

03.09.2013


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Asi jediné, co mi nesedí je ten přebytek porna a buznovství...

16.08.2013 5 z 5


Vzpomínky Ijona Tichého Vzpomínky Ijona Tichého Stanisław Lem

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!! WHAT A LEM! GENIALITA! Pondělí Začíná v Sobotu a Vzpomínky Ioana Tichého, dvě nejlepší absurdity na světě!

14.05.2013 5 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy I Muži, kteří nenávidí ženy I Denise Mina

Komiks podle filmu, natočeného podle knihy. Ehm...Komiks jako komiks.

04.05.2013 4 z 5


Fell: Kruté město Fell: Kruté město Warren Ellis

Už teď chci natočit film ,,FELL"!!!

04.05.2013 5 z 5


Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha Miguel de Cervantes y Saavedra

Popravdě, nic moc. Slibně to začalo, ostatně, jako všechny knihy. Pokačovalo rychlými, ale postupně nudícími, dotěrnými až otravnými a opakujícími se tématickými scénkami, z nichž vás některé zaručeně pobaví. Prozatím bych stejně neměl vystupovat ze sci-fi, tento můj krůček vně se mi moc nezamlouvá.

03.05.2013 3 z 5


Pondělí začíná v sobotu Pondělí začíná v sobotu Arkadij Strugackij

Geniální!!! Každý, kdo je obeznámen s ruskou mytologií a pohádkami se musí smát na každé stránce. Dokonalý absurd a ten nejtajemnější humor. Příběh se nám odehraje tak jak je popisován v první kapitole a dál už jde jen navazování a dá se říct i jistý druh životopisu jistého pozorovatele nečekaných událostí, na které si sic už zvykl, ale pořád se objevují nové a nové. Jedna z nejlepších knih , jaké jsem kdy četl!!! Vrchol ruské geniality!!!
PeS: Překlad je opravdu otřesný. Ruské knihy mají své kouzlo v rozsáhlém jazykoslovníku, slovními hříčkami a vysměchy aktuálním ruským problémům, což samozřejmě nikdo jiný nechápe. Takže v originále dostáváme НИИЧяВо (doslovný překlad: NIIC) a v překladu ubohé Naučno-Výzkumný Institut Čarodějství a Kouzel, z toho vyplívá NVIČK. Už teď to zní trapně.

02.05.2013 5 z 5