Dawe4 Dawe4 komentáře u knih

☰ menu

Mlhy Ölandu Mlhy Ölandu Johan Theorin

Severská krimi pojatá trochu jinak. Skvěle vybudovaný příběh a atmosféra.
Na další díl jsem určitě zvědavý.

24.09.2018 4 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Tohle je tak...lidské!
Ove vás dojme, pobaví, ale také možná i rozbrečí. Oveho prostě nejde nemilovat!
Doporučuji všem!

24.09.2018 5 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Tak nejdříve bych chtěl napsat, že knihu jsem četl v původním vydání. Tedy na části a musím rozhodně říci, že to jen pomohlo k vychutnání si tohoto díla. A za druhé určitě zmíním, že film jsem shlédl dříve, ale dle mého to na hodnocení nebo zážitku z knihy nemělo žádný vliv.

Tak a teď se už podívejme na zoubek Zelené míle. Stepehn King je považován za mistra hororu, ale tento počin jednoznačně do této kategorie nepatří. Je to zkrátka příběh ze života, který v sobě obsahuje plno citů a na úplném konci se mi mé oči jen a jen leskly.
Stephen jen znovu ukázal jaký je to vypravěč. Neuvěřitelně působivé, čtivé a poutavé. Od knihy jsem se nemohl odpoutat a poslední knižečku jsem přečetl jedním dechem. Celý děj, který je postupně odhalován v sobě skrývá plno silných pasáží, které vás určitě nenechají klidnými.

Je to zkrátka jeden velký emotivní příběh, který se nedá nedoporučit. Osobně je to dle mého už klasika a také povinná četba. Nebál bych se ani napsat, že je to snad i nejlepší kniha od tohoto bezvadného autora.

06.08.2013 5 z 5


Misery Misery Stephen King

Misery byla mou absolutně první knihou od Stephena Kinga a musím říci, že i když jsem věděl jaký je to pán spisovatel, kniha mě dostala a uzemnila.

Je až neuvěřitelné co King dokázal převážně z jednoho pokoje a dvou postav vymačkat. Charaktery a psychologie hlavních aktérů je zvládnuta bravurně. Atmosféra je vynikající a v Misery se najdou i momenty, které rozhodně dokáží vyvolat mráz a husí kůži. Z listů knihy je cítit strach a marnost hlavní postavy. Osobně jsem celý příběh s Paulem prožíval a nesmírně ho litoval. Co také svědčí o dokonalosti románu? Posledních 80 stránek jsem přečetl jediným dechem a děj z hlavy jen tak nevyprchal.

Zkrátka a dobře dílo - Misery je takřka bezchybné a naprosto zaslouženě dostane plné hodnocení.
Lepší knihu od tohoto světového borce jsem si pro začátek ani vybrat nemohl.

Vřele všem doporučuji a prosím už nerušit. Jdu se pustit do dalšího veledíla našeho mistra.

06.08.2013 5 z 5


Opičí král Opičí král Wu Čcheng-en

Je to jako dnes kdy jsem pod stromečkem našel Opičího krále. Knihu mi donesl děda, milovník literatury a člověk, ke kterému vzhlížím a je to můj veliký vzor.

Ale vraťme se ke knize, která mi očarovala a to hned třikrát.

Do čtení jsem se pustil ihned ráno a postavy společně s příběhem byli natolik zajímavé, že 370 stránek se přečetlo během mžiku. Pamatuji si, že budík jsem si nařizoval o půl hodinky dříve, abych předtím než zasednu do lavice stihl přečíst jednu až dvě kapitoly.

K Opičímu králi jsem se vrátil ještě dvakrát. I v pokročilém věku (21 let) jsem byl tím úžasným světem pohlcen. Je to jedna z mála knih, kterou jsem přečetl vícekrát a také jedna z nejoblíbenějších. Dnes zaujímá Opičí král hrdé místo v mé knihovně a už teď se těším až se do něho za pár let zase pustím.

Doporučuji pro malé, ale i velké čtenáře!

23.06.2013 5 z 5