David74 David74 komentáře u knih

☰ menu

Hrozba z vesmíru Hrozba z vesmíru Gene Roddenberry

Příběh znám z filmu, knihu jsem četl. Kniha lepší, film rozvláčný. Překlad odpovídá tomu, že jsme v té době v Čechách a na Moravě o Star Treku mnoho nevěděli, takže kdyby byla třeba reedice, slušela by tomu jazyková korektura. Nicméně celkový dojem je dobrý. Ale dovolím si zkritizovat Baronet za tu obálku, protože kdyby se rozdávala cena za nejhorší obálku ST knihy, tak tahle to asi vyhraje. Pro Boha, proč tohle? To je jak z nějaké laciné okresní detektivky. Vrcholem nevkusu je ta spoře oděná slečna. I proto nedávám českému vydání hvězdičky tři, ale jenom dvě. (I když vím, že devadesátky byly divočejší.) (Celkově nemám nic proti spoře oděným slečnám, ale musí to mít smysl.)

04.03.2023 2 z 5


McCoy: Odkud přicházejí stíny McCoy: Odkud přicházejí stíny David R. George III

Star Trek je prostě ta původní trojka - Kirt, Spock a McCoy. Škoda, že kvalitního čtení TOS je málo a v češtině ještě méně. A tohle je zatím nejlepší, co jsem od Star Treku četl. Plný počet si zaslouží nejen samotná kniha, ale i překlad. Bylo vidět, že překladatel se seznámil s reáliemi ST, což kdysi v začátcích před lety nebylo u všech úplně pravidlem. Knize dávám plný počet a kdybych mohl dát plný počet překladateli, tak taky.

04.03.2023 5 z 5


Milénium – Země ohrožená, bojující a vítězná Milénium – Země ohrožená, bojující a vítězná Ondřej Neff

Mám zatím celou edici Století české sci-fi, ale na poslední knížku (konec ocasu mloka, který je na hřbetech knih) zatím my scifisté čekáme. Už osmnáct let. A vypadá to, že na edici nakladatelství už zapomnělo.

24.09.2021


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Právě jsem to začal číst znovu a navíc v angličtině.

09.08.2021 5 z 5


Konec velkých prázdnin Konec velkých prázdnin Pavel Kohout

Něco je trochu jinak, přibyla jedna hlavní postava, Lydie s Václavem jsou mi stále nejsympatičtější, stejně jako v seriálu.

Je to velmi silné téma a velmi dobrá kniha.

17.04.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Žádná dovolená v NDR nebo v Bulharsku. Dokonce ani na Mácháči. Žádná rakouská nebo západoněmecká televize. Tuzex asi taky zrušili.

Výborná kniha. Mám rád tento typ literatury, alternativní realitu. Člověka to nutí k přemýšlení jak moc by byl jeho život odlišný od toho dnešního. A díky Bohu, že je to jen fikce. I když nebylo daleko k tomu, aby to fikce nebyla a my to prožívali každý den. Prostě společnost sevřená strachem se lépe ovládá.

17.04.2021 5 z 5


Star Trek – Klasické příběhy 01/1 Star Trek – Klasické příběhy 01/1 James Blish

Četl jsem dřív, než přišel seriál na obrazovky ČT. Prostě původní posádku mám tím raději, čím jsem starší.

14.04.2021 5 z 5