David V David V komentáře u knih

☰ menu

Prosranej život Prosranej život Jaroslav Čejka

Jak známo, člověk se nejraději směje cizímu neštěstí. U této knihy jsem se hodně nasmál. Pěkně a zajímavě napsané . Taková gourmet jednohubka.

09.05.2020 5 z 5


Serotonin Serotonin Michel Houellebecq

Kéž by se mě třeba můj urolog zeptal:"Myslel jste na děvky?"

22.06.2019 4 z 5


Nová třída Nová třída Milovan Djilas

Komentář ke knize nelhal. Jde opravdu o velmi bystrý pohled na soudobé komunistické režimy. Nejzajímavější je ale asi konec knihy, kde autor rozebírá tehdejší stav světa a jeho tendenci ke spojování a k optimalizaci výroby. Velmi zajímavé predikce vzhledem k tomu, že kniha poprvé vyšla v roce 1958. Rozhodně doporučuji.

20.03.2019 5 z 5


České zemědělství očima těch, kteří u toho byli České zemědělství očima těch, kteří u toho byli Miroslav Toman

I pro mě jako laika se jedná o zajímavou knihu plnou postřehů, které si většinou člověk neuvědomuje. Jde o doboru kombinaci informačního textu spolu se vzpomínkami lidí z oboru. Asi nejzajímavější byly postřehy ohledně privatizace a celkové transormace zemědělství po roce 1989.

27.01.2019 5 z 5


Co s prostitucí? Co s prostitucí? Barbara Havelková

Pěkně napsaná kniha o problematice prostituce. Čtenář získá přehled o dnešních teoretických přístupech. Poté se z různých úhlů pohledu probírá situace v česku. Asi nejzajímavější je poslední kapitola s názory a postřehy sociální pracovníků se zkušenostmi z terénu. Velmi poučná a doporučeníhodná kniha.

27.01.2019 4 z 5


Zkáza Sovětského svazu Zkáza Sovětského svazu Andrej Gračov

Výborná kniha na dané téma. Svědectví účastníků událostí konce dvacátého století není nikdy dost. Jediné negativum knihy je zvolený formát komentářů překladatele knihy. Obzvláště dlouhé komentáře jsou dosti neohrabaně přímo v textu. Navíc je opravdu potřeba čtenáři vysvětlovat, co to je axiom nebo koevoluce?

20.10.2018 5 z 5


Poslední den druhohor: Co stálo za vyhynutím dinosaurů? Poslední den druhohor: Co stálo za vyhynutím dinosaurů? Vladimír Socha

Výborná kniha o posledním masovém vymírání. Snadno se to čte a každá kapitola podává něco zajímavého. To také asi souvisí s odkazy na nejnovější výzkumy. Rozhodně doporučení hodné.

14.10.2018 5 z 5


Impérium Impérium Ryszard Kapuściński

Výborná kniha. Hodně mě překvapil popis návratu klanového uspořádání společnosti v středoasijských svazových republikách již za Chruščova. O tomto tématu jsem zatím moc nečetl. Dobře to vysvětluje, kde se v tomto prostoru vzali všichni ti diktátoři. Podobně poučný byl popis rozdílů mezi východem a západem Ukrajiny již na začátku devadesátých let.

17.09.2018 4 z 5


Příběhy (ne)obyčejných profesí: Česká společnost v období tzv. normalizace a transformace Příběhy (ne)obyčejných profesí: Česká společnost v období tzv. normalizace a transformace Radek Diestler

Celkem chvályhodný počin. Dobře se to čte a autoři zvolili docela zajímavý mix zaměstnání. Líbí se mi, že je tam dáno hodně prostoru autorově hodnocení. Zaznělo zde, že by tam mělo být více užito rozhovorů. Přiznám se, že bych to v takovém případě asi nedočetl. Už i u některých úryvků byl problém zjistit, co chtěl daný narátor říci. Dost mě děsí představa, že tak šílená čeština by tvořila většinu knihy. Autoři podle mého soudu zvolili dobrý kompromis.

13.08.2018 4 z 5


Zapomenuté příběhy Zapomenuté příběhy Marian Kechlibar

Zajímavé čtení na horký víkend. Nejvíce se mi líbily příběhy o Kanárských ostrovech a o výpravě do středu severní ameriky mezi ještě nezdecimované indiány.

04.08.2018 4 z 5


Jazyky světa Jazyky světa Jozef Genzor

Skvělá reference jazyků.

15.07.2018 5 z 5


Lenin: Kontinuita a/nebo diskontinuita ruských dějin? Lenin: Kontinuita a/nebo diskontinuita ruských dějin? Jiří Hanuš

Zajímavé postřehy. Osobně jsem nejvíce ocenil kapitolu "Lenin a světová revoluce". Je to úzká knížečka a určitě stojí za přečtení.

05.07.2018 3 z 5


Hledání ztraceného smyslu revoluce Hledání ztraceného smyslu revoluce Michal Kopeček

I když se nejedná o nejlehčí čtení, kniha se mi velice libila . Období padesatých let bývá většinou probíráno jen z pohledu "přehmatů". Hezky je zde popsán proces hledání nějaké cesty ven z marazmu stalinismu. V tomto případě na úrovni filosofického přístupu. Největší a zároveň nejzajímavější část knihy zabírá popis tohoto procesu v Polsku. Přestože jsem dětství prožil pár kilometrů od hranic s Polskem, o této zemi a jejím vývoji vím velice málo.

26.06.2018 4 z 5


Šáhinšáh Šáhinšáh Ryszard Kapuściński

Zdá se, že to jinde bylo v druhé polovině minulého století o hodně horší. Moc "hezká" kniha.

29.05.2018 4 z 5


Psychologie davu Psychologie davu Gustave Le Bon

Opravdu to bylo napsáno roku 1895?

"Demokracie by se nemohly udržet, kdyby nutnosti každodenního života neviditelně neregulovaly stav věcí. Přejí-li si davy některé věci vášnivě, nedomáhají se jich nikdy dlouho."

"První místo mezi ideami, ovládajícími naši dobu, má dnes názor, že vzdělání vede bezpečně ke zlepšení lidí a dokonce k tomu, aby si byli navzájem rovni."

"Dělník nechce už zůstat dělníkem, sedlák sedlákem a i ten poslední měšťan vidí pro svého syna jedinou možnou kariéru ve státních úřadech."

"Nabytí prakticky neupotřebitelných vědomostí je bezpečný prostředek, jak udělat z člověka revolucionáře."

"U parlamentních shromáždění nalézáme všechny obecné vlastnosti davů: zjednodušování idejí, sugestibilitu, dráždivost, přehánění citů, převažující vliv vůdců."

"Potřebnost vůdců je zřejmá, poněvadž je jako předsedy stran nalézáme ve všech zemích. Jsou to skuteční vládcové shromáždění. Lidé v davu nemohou být bez vůdce, a proto hlasy shromáždění představují obyčejně jen názory skrovné menšiny."

27.05.2018 5 z 5


Vznik a vývoj písma Vznik a vývoj písma Jana Průšová

Opravdu krásná knížka. Obsahově jde o rychlé a přehledné shrnutí vývoje světových písem. Druhá polovina knihy je věnována vývoji latinky. Jak se u knihy o písmu sluší, je kniha moc pěkně vyvedená graficky. K tomu navíc pěkně voní. :-)

28.04.2018 5 z 5


Náboženské dějiny starověkého Izraele Náboženské dějiny starověkého Izraele Angelika Berlejung

Přehledně popsané nejnovější poznatky výzkumu dějin starověkého Izraele. Kniha se dá doporučit i tématu neznalému. Z mého pohledu je jediným mínusem, že jde o překlad z němčiny a tudíš autorka poskytuje odkazy převážně na německojazyčnou literaturu. Jinak knihu lze určitě doporučit.

27.04.2018 3 z 5


Prolomení hradeb Prolomení hradeb Petr Hampl

Tuto knížku jsem si docela užil. Nejvíce mi rezonovalo téma nové vládnoucí vrstvy, která je v knize nazývána "novou aristokracií". Na toto téma je ovšem k dispozici docela hodně literatury. U nás například knihy od Jana Kellera.
S dalším obsahem je to dost problematické. Ne, že bych nevěřil v nebezpečnost islamizace Evropy, ale je zde ve hře velké množství neznámých. Sám autor na konci knihy dáva k dispozici seznam scénářů, na základě kterých by musel svou teorii pozměnit nebo zcela zatratit. Ony scénáře jsou velmi obecné a jejich výsledky budou známy přinejlepším až za deset a více let. Je to zajímavé zamyšlení nad jedním z možných scénářů. Je lepší být připraven než překvapen. :-)

22.04.2018 4 z 5


Obrazy z kulturních dějin Střední Evropy Obrazy z kulturních dějin Střední Evropy Martin C. Putna

Autor jako vždy nezklamal. Kniha podává velmi pěkný přehled vzájemných vazeb ve vývoji sebepochopení různých skupin lidí jako národů. Obzvláště zajímavý byl popis vývoje v Uhrách, v Sedminhradksu a v oblasti dnešního Chorvatska. Ke knize nemám žádné výhrady a určite ji mohu doporučit.

18.04.2018 5 z 5


Československo očima latinskoamerických intelektuálů 1947–1959 Československo očima latinskoamerických intelektuálů 1947–1959 Michal Zourek

Už i v jiných knihách pojednávajících o období socialismu jsem narazil na četné zmíňky o nadstandardních vztazích s umělci z latinské ameriky. Tato kniha velmi hezky popisuje návštěvy některých umělců a jejich reflexe situace v tehdejším státě. Velmi chvályhodný počin obzvláště pro čtenáře, kteří nevládnou španělštinou a nemají blížší znalosti latinskoamerických autorů.

31.03.2018 4 z 5