DavCnuk DavCnuk komentáře u knih

☰ menu

Dlouhá trnitá cesta z pekla Dlouhá trnitá cesta z pekla Neil Strauss

Knihu beru spíš jako propagační materiál, který měl být v onom roce 1998 dalším prostředkem, jak Marilyna Mansona zviditelnit. O hudbě samotné je tu minimum informací, jde tu především o to šokovat a dát lidem vědět, jakou zvrácenou osobností Manson je, na což je očividně náležitě pyšný. Tlačí se tu ale až moc na pilu, takže to ten výsledný efekt nemá (hlavně když máte načteno už taky spoustu dalších hudebních biografií... a ty obrázky ze skript anatomie tomu taky moc nepřidají, opravdu to nepůsobí strašidelně jako spíše trapně).

Možná to ale fungovalo na puberťácké goth-fanoušky v devadesátkách, co se v jeho utrpení (rozuměj nechtěly ho holky a nebavila ho škola) dokázali vzhlédnout, to asi jo. Celkově se to však dalo s klidem přečíst, přivedlo mě to hledat si dál detaily o albu "Smells Like Children", i zapátrat po osudech původních členů kapely, takže takový hezký průměr.

21.05.2022 3 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Přečetlo se to fajn, ale něco tomu chybělo. Příběh nepůsobil moc uvěřitelně, z postav mi nebyla žádná sympatická a děj v sobě neskýtal nic překvapivého ani zajímavého (s výjimkou historie rumunských Slováků). Prostě takový průměr. Na druhou stranu, řekl bych, že je to spíše babské čtení.

15.01.2022 3 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Ačkoliv Marťan byl první a Spasitel mu je v lecčems podobný, tohle se mi líbilo snad ještě o kousíček víc. Kniha se sice nevyhnula určitým klišé a občas trochu nadbytečnému humoru za každé situace, nicméně všechno převyšuje nesmírně napínavý příběh a hlavně to, jak je i přes všechny ty podrobné vědecké popisy poutavě napsán. "Super super super!", "Dej pěst."

06.01.2022


Co dělá tenhle knoflík? Co dělá tenhle knoflík? Bruce Dickinson

Velice oceňuji, že se Bruce Dickinson soustředí opravdu na svůj život, potažmo svoji kariéru, a Iron Maiden tu figurují spíš jenom jako taková osa, podle které se lze ve vyprávění orientovat. Ostatně důraz na Iron Maiden asi odpovídá tomu, jak moc ho život ve stylu deska-turné zrovna v daném období bavil.

Zejména se mi líbila část věnovaná devadesátým létům, o kterých jsem toho, na rozdíl od Brucových začátků v Samson a Iron Maiden, moc nevěděl. A je tu také spousta historek ze šermu, létání, filmového natáčení a dalších oblastí. Bruce rozhodné má o čem vyprávět.

PS: Četl jsem anglický originál.

06.01.2022 5 z 5


Angus Young a AC/DC: Vysoké napětí Angus Young a AC/DC: Vysoké napětí Jeff Apter

Kniha se sice tváří jako zaměřena na Anguse Younga, ale ve skutečnosti je to jenom další převyprávění historie AC/DC, které se od dalších liší pouze v tom, že už obsahuje i události nedávné. Čte se lehce, ale je to všechno dost letem světem (na jedné stránce přicházejí s názvem pro kapelu, na druhé už mají na kontě tři desky), takže kdo o nich něco četl, nic nového se tu nedozví. V určitých bodech se neustále otravně opakuje - třeba v popisování koncertních vystoupení nebo v tom, jací to byli tvrďáci. Hlavně je tu ale nejednou zmíněno také to, že Angus o svém soukromí mluví naprosto minimálně, takže podle toho taky tenhle životopis vypadá.

26.12.2020 2 z 5


Sešívání republiky Sešívání republiky Marek Šalanda

Nenáročné čtení. Některé příběhy jsou zajímavé, jiné méně, ale knížka plyne s lehkostí. Nic víc, nic míň.

09.02.2019 2 z 5


Byl to jen rock’n’roll? : Hudební alternativa v komunistickém Československu 1956 - 1989 Byl to jen rock’n’roll? : Hudební alternativa v komunistickém Československu 1956 - 1989 Miroslav Vaněk

Nebyl. Byla to radost i vopruz... ale stálo to za to.

19.03.2018 4 z 5


Poštovní úřad Poštovní úřad Charles Bukowski

Žádná velká mrdačka tohle přečíst.

06.01.2018 4 z 5


Motörhead Motörhead Lemmy Kilmister

Autobiografie, která se čte sama. Poutavě psaný příběh Lemmyho, kultovní osoby hudebního světa, který je respektován fanoušky i kolegy z rockové branže. Vlastně celá knížka působí jako vyprávění u skleničky na baru, nejlépe v Rainbow, kde se zakladatel Motörhead ohlíží za svojí dosavadní poutí životem. Legendou nebo kultem se nazývá kde co, ale jen málokoho to vystihuje právě tak, jako Lemmyho.

09.06.2016 5 z 5


Mustaine – heavymetalové paměti Mustaine – heavymetalové paměti Joey Layden

Naštvanej Mustaine kope kolem sebe a snaží se odůvodnit své životní prohry, nezdary a nakonec i úspěchy. Poutavé čtení o jeho životě avšak málo informací o vzniku hudby, kterou stvořil. Čili drogy, alkohol, drogy, sex, drogy a drogy. A léčebny. Dobře z toho vyplyne důvod, proč se sestavou Megadeth prostřídalo už více jak dvacet členů.

03.05.2016 3 z 5