Darjam Darjam komentáře u knih

☰ menu

Faktor Churchill Faktor Churchill Boris Johnson

Když jsem si v předprodeji kupovala knihu Faktor Churchill, měla na svém kontě několik skvělých recenzí a v popisku, že jde o životopis osoby, která mi vždy přišla mimořádně zajímavá - Winstona Churchilla. Nicméně autor (po Brexitu velmi známý Boris Johnson) svou knihu očividně nezamýšlel jako objektivní životopis významné historické osobnosti, ale jako svoji osobní a soukromou poctu velkému státníkovi. Knihu jsem si protrpěla od první do poslední stránky, ale na žádnou objektivní kritiku Churchilla jsem nenarazila. Vše, co se jako kritika tvářilo, nakonec autor obrátil kouzelným slůvkem ALE v Churchillův skvostný úspěch. Já knihu rozhodně nedoporučuju...

03.09.2016 odpad!


Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Ano, knížka vypráví mladistvě naivní příběhy o lásce a hledání „sama sebe“, ale čtivě a s lehkostí. Dokáže své čtenáře přimět zastavit se a dokonce popřemýšlet, jestli s hrdiny příběhu nemají společného více, než by sami chtěli.

Krásné čtení na dva zimní (ideálně vánoční) večery – je to tak pěkné, že vám to dýl trvat nebude.

20.06.2016 5 z 5


S láskou Rosie S láskou Rosie Cecelia Ahern

Stejně krásné a milé jako byl film... Přestože má skoro 450 stránek, přečetla se rychle a skoro sama... Paráda.

20.06.2016 4 z 5


Mapa Anny Mapa Anny Marek Šindelka

Na tuhle knihu jsem narazila v tolika doporučujících recenzích, že když jsem se po delší době ocitla v knihovně, půjčila jsem si jí. Přestože má jen 130 stránek, četla jsem ji déle, než jinou, která má 500 stran. Přišla mi prostě "rádoby". Rádoby filozofická, rádoby temná, rádoby umělecká.
Druhou hvězdičku přidávám za poslední povídku.

20.06.2016 2 z 5


Písně z druhého břehu Písně z druhého břehu Han Mal-suk

Tuhle knihu jsem poprvé četla před víc než 10 lety, kdy mi bylo ´náct. Tehdy jsem z ní byla naprosto unešená a tak teď, když jsem si na ni opět vzpomněla, jsem ji sehnala v antikvariátu a znovu se začetla. Trvalo mi to déle, než jsem čekala. Pořád jsem přemýšlela, co jsem tehdy na té knize viděla, ale nakonec to přišlo. Autorka byla právem nominovaná na Nobelovu cenu za literaturu.

20.06.2016 4 z 5


Namlouvání, láska a svatba v české lidové kultuře Namlouvání, láska a svatba v české lidové kultuře Alexandra Navrátilová

Rozhodně zajímavá kniha o českých zvycích a tradicích, co se namlouvání, lásky a svatby týče. Místy hodně vtipná (nikoli asi záměrně). Pro mě bylo překvapivé zjištění, kolik se toho dochovalo - co automaticky říkáme a děláme (i když nevíme proč a kde to má kořeny).

20.06.2016 3 z 5


P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Původně jsem si knížku koupila jen tak do počtu a abych zjistila, co na ní všichni mají... a překvapivě to je jedna z nejmilejších a nejhezčích knih, na které jsem kdy narazila. Každý z necelých 50 fejetonů vystačí tak akorát na dvě zastávky v metru, čekání na poště apod. Jsou to malá zamyšlení nad každodenním životem, které zná (více či méně) každá ženská... a asi každá ženská bude mít pocit, že jí autorka mluví přímo z duše. Prostě... doporučuju (a budu se k ní určitě i pravidelně vracet)

20.06.2016 5 z 5


Na Sibiř Na Sibiř Per Petterson

Hezká kniha o tom jak děti vnímají svoje okolí a rodinu. Děj se odehrává (hlavně) před druhou světovou válkou na dánském venkově v takové typické (ne úplně funkční) rodině. Myšlenkové pochody jsou vyprávěny z pohledu vypravěčky zhruba od jejích 8-30 let. Kniha je sice tenoučká, ale rozhodně se nečte sama. Člověk se musí soustředit a nechat na sebe působit tmu a zimu...

20.06.2016 4 z 5


Šíleně bohatí Asiati Šíleně bohatí Asiati Kevin Kwan

Překvapivě dobrá kniha o komplikovaných vztazích v rodinách a zlaté (nejen) mládeži v Asii. Taková asijská gossip girl, akorát uvěřitelnější a vtipnější (a mnohem líp napsaná). Moc příjemné oddechové čtení, které se četlo samo.

20.06.2016 4 z 5


Domov Domov Toni Morrison

Toni Morrison se čte nelehce, ale její příběhy stojí za to. Domov není tak úžasný jako Milovaná, ale přišel mi o něco lepší než Milosrdenství. Je to útlá kniha plná fakt. Nikoli emocí. Na emoce tu nezbývá místo ani čas. Člověk se se svým životem musí vypořádat jak nejlépe umí a jak je psáno v doslovu, optimismus zde spočívá v tom, že se to "snad nezhorší". Na konci příběhu se čtenáři uleví, protože nakonec je vždycky všechno tak, jak má být...

20.06.2016 4 z 5


Jak poznat, že vaše kočka touží po vaší krvi Jak poznat, že vaše kočka touží po vaší krvi The Oatmeal (p)

Tak jsem se nechala zlákat reklamou a pochvalnými komentáři a knihu koupila hned 2x jako dárek. Chyba. Začátek knihy a její konec jsou fajn - ilustrovaně vtipně vypovězené (zlo)zvyky koček, které každý chovatel zná. Nicméně zhruba 80% knihy tvoří příběh dvou kocourů pracující v jakési korporátní kanceláři a jejich rádobyvtipně tvrďácké příběhy. Knihu jsem dočetla jen díky tomu, že textu je tam skutečně málo, takže to víceméně stačí prolistovat. Nedoporučuju.

20.06.2016 1 z 5


Hilda: Hilda a troll / Hilda a půlnoční obr Hilda: Hilda a troll / Hilda a půlnoční obr Luke Pearson

Recenze knihu vychvalovaly až do nebe, tak jsem neodolala a koupila si jí. Jsem za to ráda, i když zas taková pecka (jak jsem čekala), to nebyla. Jsou to milé pohádky o rebelské outsiderce s krásnými ilustracemi. Jestli budu mít někdy děti, určitě jim budu z téhle knížky číst. :)

20.06.2016 4 z 5


Pan Pip Pan Pip Lloyd Jones

Začátek knihy se trochu vleče a chvilku trvá, než se čtenář začte a pochopí, o čem kniha vlastně je. Vypráví o tom, jak hluboce mohou někteří lidé, nebo určité zážitky člověka ovlivnit na celý život a jak moc záleží na úhlu pohledu (a odstupu času). Nakonec překvapivě moc pěkné čtení.

20.06.2016 4 z 5


Poprask v sýrové uličce Poprask v sýrové uličce Robert Fulghum

Tohle je prostě typický Fulghum a jeho krásné povídky, u kterých se budete smát, nebo rychle mrkat, abyste zahnaly slzy dojetí (pokud jste citlivka jako já). Jde o nádherné čtení, ale posuzovat Fulghuma neumím objektivně... vykrádá mi duši.

20.06.2016 5 z 5


Ódinovo dítě Ódinovo dítě Siri Pettersen

Moc krásná kniha. Naplňuje všechno, co by fantasy příběh měl mít. Děj je napínavý, svět kouzelný, postavy hezky vykreslené a čtenáře prostě zajímá, co bude dál. Rebelská dívčí hrdinka, v které se pozná snad každá čtenářka, si umí získat obdivovatele. Příběh ani styl vyprávění není náročný, takže je vhodný i (spíše?) pro mladší ročníky. Těším se na další díly!

20.06.2016 5 z 5


Návštěva bandy rváčů Návštěva bandy rváčů Jennifer Egan

Od knihy jsem toho moc nečekala, ale naprosto mě dostala a překvapila. Skvěle napsané! Úžasná kniha a vřele doporučuji

17.05.2015 5 z 5


Stín banyánu Stín banyánu Vaddey Ratner

Krásná kniha se silným příběhem. Moc příjemně se čte, neustále se něco děje, takže čtenář chce vědět, jak to nakonec dopadne. Krásné popisy míst i osobností. Trochu naivní, ale vzhledem k tomu, že je to vyprávěno z pohledu malé holčičky, tak je to správně. Rozhodně doporučuji.

17.05.2015 5 z 5


Ztracená manželka Ztracená manželka Alyson Richman

Krásná kniha. Romantická zápletka, Praha očima Američanky, silný příběh... :)

17.05.2015 4 z 5


Jsou i jiní lidé Jsou i jiní lidé George Blecher

Souhlasím s předchozím komentářem... průměrná kniha, kdy jsou některé příběhy úžasné, jiné nestojí za moc. Oddechovka.

17.05.2015 3 z 5


Gaidžin Gaidžin James Clavell

Jako vše od Pana spisovatele... úžasné. Konec mi přišel sice nedokončený - myslím, že by se hodil ještě jeden díl, ale i tak to byla prostě krása.

17.05.2015 4 z 5