danielka5777 danielka5777 komentáře u knih

☰ menu

Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

Překvapuje mě, jak mě vždycky překvapí, byť to už dávno vím, jak je Čapek skvělý autor. A tady znovu! Dané téma a jeho zpracování, vystavění textu dramatu, napětí, rychlý spád, využití jazyka, vypjaté situace - to vše čtenáře/diváka donutí nejen příběh prožít se všemi možnými pocity, ale nechá v něm zahloubaný problém, o kterém přemýšlí, o kterém sní... Karel Čapek je prostě geniální!

25.01.2022 5 z 5


Dva články Dva články Karel Čapek

Jak aktuální témata! Čapek by se divil, kam se česká společnost za tu dobu posunula, jak dnes fungují média, jak se bojuje proti pomluvám a klepům... O mravnosti, soudržnosti a vlastenectví Čechů nemluvě! Stejně opravdivé jako Proč nejsem komunistou.

24.01.2022 5 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Asi bude nejlepší zmáčknout tenhle knoflík. :D

30.08.2021 4 z 5


Matka Noc Matka Noc Kurt Vonnegut Jr.

Vonneguta čtu hrozně ráda a touto knížkou mě zase přesvědčil, že je skvělý spisovatel. Knížku jsem zhltla a podle mě je lepší než Jatka č. 5. A jistě jedna z jeho nejlepších knih. Jsem teď z ní nekriticky nadšená, proto *****.

02.02.2017 5 z 5


Skleník Skleník Brian Wilson Aldiss

Dlouho jsem se na tuto knížku těšila, ale bohužel mě nijak zvlášť nenadchla.

03.01.2017 3 z 5


Vítěz marathonský Vítěz marathonský František Kožík

Kniha je bohužel poplatná době, ve které je napsána, což ovšem nesnižuje význam a velikost osobnosti Emila Zátopka, kvůli kterému jsem po ní sáhla. Když přeskakujete prosovětské a prosocialistické pasáže, čte se velmi dobře. Pro mě je můj svazek o to cennější, že ho Zátopek držel v rukou, když ho v roce 1954 podepisoval :)

15.08.2016 4 z 5


Nedělňátko aneb S Cimrmanem v zádech Nedělňátko aneb S Cimrmanem v zádech Miloň Čepelka

Hrozně milé čtení :)

31.07.2016 5 z 5


Případ majetkového kouzelníka Případ majetkového kouzelníka Erle Stanley Gardner

Napínavá a čtivá detektivka na jedno odpoledne, v níž brilantní Perry Mason opět hravě vyřeší zapeklitý případ. Měla bych jen jedinou, zato zásadní výtku, a to k překladatelce či redakci tohoto vydání - nespočet neomluvitelných pravopisných chyb, ve vyjmenovaných slovech, tvarech zájmen a sloves, shodě přísudku s podmětem či interpunkci a členění textu, působilo při čtení takové utrpení, že jsem měla chuť knihu zahodit. Ale protože za to Gardner nemůže a protože jsem opravdu chtěla vědět, jak to dopadne, jsem to přetrpěla a dočetla. Mé hodnocení patří tedy jen a jen Gardnerovi. Toto vydání je ale bohužel příšerné.

18.03.2016 4 z 5


Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Josef Věromír Pleva

tohle byla první knížka, kterou jsem si jako dítě koupila z ušetřeného kapesného - týdny skládala korunku ke korunce - a pak přečetla jedním dechem. je to jedna z nejúžasnějších knih, které jsem kdy četla, které jsem kdy prožila...

09.06.2015 5 z 5


Denní hlídka Denní hlídka Sergej Lukjaněnko

mnohem lepší než první, Noční hlídka. i když první příběh byl trošku slabší, další dva měly dobře vystavěné děje, plné překvapení a zvratů, napínavé, bez zbytečných řečí... až mi nakonec bylo možná trochu líto, že to skončilo až tak dobře :-D

09.06.2015 3 z 5


Noční hlídka Noční hlídka Sergej Lukjaněnko

I když nejsem zrovna fanda fantasy, na naléhání kamarádky jsem si knihu půjčila a přečetla. A kupodivu mě hned první příběh chytl, byl plný napětí a děje, přitažlivého, i když věčného tématu boje dobra se zlem. Druhý příběh už ale začínal mít pomalejší spád, ačkoli se to v druhé půlce příběhu trochu rozhýbalo, takže jsem si řekla, že tu knihu přece jen dočtu... Ovšem třetí příběh už byl fakt nudný - nekonečné kapitoly vykecávání, kouzlo pointy příběhu bylo zavaleno vatou slov. Škoda. Musím si rozmyslet, jestli se dám do čtení Denní hlídky.

18.04.2015 2 z 5


Příliš hlučná samota Příliš hlučná samota Bohumil Hrabal

jedna z nejlepších Hrabalových knih - mně je nejbližší, pro mě je nejniternější :)

13.06.2014 5 z 5


Modré květy Modré květy Raymond Queneau

výborná kniha, překvapivá, psána /překládána/ velmi zábavným jazykem, plná vtípků, čte se sama :-) přechody mezi "realitou" a "snem" a jejich konečné splynutí udržují čtenáře v napětí až do konce. doporučuji k přečtení

08.06.2014 4 z 5