Daniel.F Daniel.F komentáře u knih

☰ menu

Psí život Psí život Jaroslav Irovský

Sečteno a podtrženo, teda,
přečteno a potvrzeno:
Jaroslav je (můj) literární Bůh! Ten civilní způsob vyprávění příběhu a vědomá lehkost, se kterou je napsaný, to, jak svými upřímnými názory reprezentuje spoustu obyčejných lidí (včetně mě), kteří žijí (a trpí) v dnešní společnosti i na podobném sídlišti stejně jako on, to je prostě radost číst.
Brečel jsem smíchy i dojetím, souhlasně pokyvoval hlavou, nasíral se, fandil, záviděl, litoval a při tom všem byl moc rád, že se Irovský vrátil do starých dobrých kolejí, které zdobí jeho beatnickou tvorbu.
"Všude by mohlo být krásně, Ari. Je to jen o lidech kolem nás." - Tesat do kamene.

19.06.2022 5 z 5


... s duší beadníka ... s duší beadníka Jaroslav Irovský

Parádní kniha aneb "jak se formou obří dávky inteligentního humoru, sarkasmu a nadsázky představit čtenáři coby chudý ochlasta, který nenávidí dnešní společnost a jeho život je úplně v prdeli".

18.06.2022 5 z 5


Pašerák snů Pašerák snů Daniel Krhut

Ostravák, žijící v Brně, píšící ovšem pražským nářečím. Proč? Na knihu jsem se těšil, kvůli výše zmíněnému jsem ji musel už po pár stranách odložit, nedalo se to číst.

02.06.2022


Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Při tom, jak to vypadá v dnešní společnosti, nakonec v té divočině (ne)dobrovolně skončíme všichni. Skvělé čtení.

27.05.2022 5 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

První knížka od Larssona, kterou jsem přečetl, a rozhodně mě nalákala na zbytek! Tématem to není můj šálek kávy, ale pozornost profláklým autorům moc nevěnuju, a tak jsem chtěl udělat výjimku. Jsem rád, že jsem sáhl právě po Larssonovi, protože se knížka fakt četla sama a jedním dechem. Mikael je sympaťák a nejde mu nefandit.
Jdu si stáhnout film, jestli je stejně skvělý jako předloha.

01.02.2021


Debordelizace hlavy Debordelizace hlavy Ivo Toman

Návod k použití své hlavy nepotřebuju. Knihu jsem přečetl jen ze zajímavosti, stejně jako Debordelizaci vztahů, která mě bavila víc, i když ani její informace jsem si k srdci nevzal.
Pokud někdo prochází životní/vztahovou krizí a chce ji vyřešit/překonat čtením nebo poslechem nějakých mudrlantů, kteří plácají spíše naučené všeobecné teoretické fráze než radí na základě vlastní zkušenosti, budiž. Mě tohle moc nebere.

25.12.2020 3 z 5


Všechny řitě světa i ta má Všechny řitě světa i ta má Charles Bukowski

Nejúspěšnější Bukowského kniha rozhodně není jeho nejlepší. My, kteří jeho tvorbu známe díky kvalitnějším výsledkům (Šunkový nářez, Těžký časy, Zápisky starého prasáka), jsme zvyklí na jeho slovník, témata i jejich občasné/časté opakování se včetně absence pointy. Ale i tak mají jejich čtenářům co říct a nabídnout, což u Řití docela chybí. Takže pokud je pro někoho tato kniha první, kterou od Buka přečetl, je možné, že se kvůli výše zmíněným bodům rovnou stane i poslední.
Jsem Hankům velký fanda, ale rozhodně pro mě není povinností dávat mu z principu pět hvězd jen proto, že psal o šukání, chlastání a určité formě nezávislosti a bohémství.

23.12.2020 3 z 5


Hlad Hlad Knut Hamsun (p)

Tak tohle byl těžký masakr. Hamsun se vykašlal na představení svého hlavního hrdiny (Kdo to je? Odkud se vzal? Jak se jmenuje? Jakou má minulost?), snad proto, že čerpá ze zážitků z vlastního života, a je jím tedy právě on sám.
Pomalá, vyčerpávající "cesta" za zešílením z hladu - nejen toho, který se projevuje kručením prázdného žaludku, ale i hladu emociálního, milostného, pracovního...
Bolela mě každá buňka v těle, když jsem tuhle knihu četl, a neukájet se v podobných bizarnostech, zřejmě bych ji už po první třetině odložil. Ne kvůli kvalitě, protože ta je excelentní, ale právě kvůli těm útrapám, které musí spolu s hlavním hrdinou prožívat každý čtenář. Doporučuju!

04.12.2020 5 z 5


Hrobař Hrobař Jaroslav Irovský

Irovského sráčskou trilogii zbožňuju. Proto jsem byl rád, že jsem mohl podpořit vydání Hrobaře díky projektu na startovači a knihu si tak předkoupit.
Je 4:17 ráno a před chvílí jsem ji dočetl. Dostalo se mi něco mnohem lepšího, než jsem očekával. Dekadentní autobiografii, sarkasmus a vtipné hlášky z dřívějších knih nahradily filosofické úvahy o křehkosti a různorodosti bytí/žití, vynikající gradace a na Jaroslava netradiční vyvrcholení. A i přesto je to pořád ten samý Irovský - brilantní vypravěč o životech a osudech (ne)obyčejných lidí.
Čtivost je u jeho knih už tak nějak samozřejmostí a pořád nechápu, proč se mu nedostává větší pozornosti, když píše mnohem líp než kdejaký současný mainstreamový autor. Doporučuju!

01.12.2020 5 z 5


Neobvyklý typ Neobvyklý typ Tom Hanks

Zííííííív... Chtěl jsem napsat víc, ale to zásadní zmínil uživatel kilometr pode mnou.

26.11.2020 3 z 5


Nevěra Nevěra Paulo Coelho

Coelho knihy působí poměrně rozporuplně. Myslím tím především Alchymistu, u kterého jsem jistá životní moudra, která působila poměrně naivně, dokázal překousnout, protože coby celek na mě kniha měla pozitivní dopad. U Nevěry už je to horší. Kniha mě nebavila, a jak píšou čtenáři pode mnou - nudil jsem se spolu s nimi.

26.11.2020 2 z 5


Příliš mladej pro život Příliš mladej pro život Marek Otta

Na tuhle knížku jsem se coby fanda Buka, Beatniků nebo "našeho" Irovského opravdu těšil. A ač mě zprvu moc nezaujala (po 50 stranách jsem ji kvůli plytkému ději odložil), nakonec jsem se k ní už o den později vrátil a dočetl ji do konce, což bylo dobré rozhodnutí.
Náhled na dnešní hipsterské pseudointouše se mi zamlouval, stejně tak především poslední třetina knihy se mi líbila o dost víc než začátek. Vypilovat styl psaní, odmazat některá stále se opakující slova (např. slovo "víno" je zmíněno snad 5x v jediném odstavci), vypointovat některé události a celkově se nebát ještě víc "šlápnout na plyn" a věřím, že druhá knížka, pokud na ni dojde, bude ještě lepší. ;) A je třeba, protože mladých současných domácích autorů, jako jsou právě Marek nebo Jaroslav, kteří píšou o takových tématech, je u nás málo... Držím palce!

23.02.2020 4 z 5


Povídky o nelásce Povídky o nelásce Michal Viewegh

"Kvantita a kvalita nejsou totéž". Tak nějak by se ve stručnosti dala popsat celá Vieweghova tvorba.

06.08.2019 1 z 5


Démon alkohol Démon alkohol Jack London

Knížku jsem stáhl celou za jeden večer spolu s multipackem dvanáctek. Určitě to někdy zopakuju.

11.05.2019 4 z 5


Big Sur Big Sur Jack Kerouac

Můj favorit mezi Kerouacovými knížkami.

08.08.2018 5 z 5


Úsměv pod provazovým žebříkem Úsměv pod provazovým žebříkem Henry Miller

V první povídce je na mne až moc dlouhých přímých řečí. Ale ten jejich obsah... TEN OBSAH!!!

23.06.2016 4 z 5


Poštovní úřad Poštovní úřad Charles Bukowski

Jedna z prvních knížek, které jsem od Buka četl. A na to, že je to jeho první román, překvapil svou čtivostí. I když, to u něj není nic neobvyklého, neboť Charles se čte skvěle.
Člověka by mohlo napadnout, že dozvídat se o starostech v práci (na poště) může být nuda, Buk však dokázal čtenáře vtáhnout do děje takovým způsobem, že na vlastní kůži cítil a prožíval to, co právě on tehdy. A když se do toho přidá ještě spousta chlastu a nějaká ta ženská, nemůže vyjít nic jiného než zasloužených pět hvězd... :)

23.06.2016 5 z 5


Střípky melancholie Střípky melancholie Jaroslav Irovský

Dvojsmyslné, originální verše, závorky, nádherné obrázky i obálka, písmo ála psací stroj... Krásná sbírka.

29.05.2016 5 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

K dokonalé knize jsem byl - přiznám se - "přiveden" až po zhlédnutí dokonalého filmu. Měl bych číst Kinga častěji, protože tohle byla libůstka.

28.06.2015 5 z 5


Mikulášovy patálie Mikulášovy patálie René Goscinny

Jak beru Foglarovky jako knížky mého dětství a dospívání, co se týče české prózy, tak u prózy zahraniční je to 100% Mikuláš a jeho patálie. Neuvěřitelně laskavý humor, spousta úžasných scének, věčně se nacpávající Vendelín, mazánek Celestýn, trouba Kryšpín, který by rád jednou vyhrál Tour de France,... prostě každá z těchto osobností měla a má něco do sebe. Za mě nejlepší povídka s hraním fotbalu (rozdělena na dvě - každá obsahuje jeden poločas).
Této knihy si vážím o to více, že ji mám v původním vydání (stará, oškubaná, listy volně vypadávající), kterou jsem "zdědil" po své mámě, která ji dostala ve svém dětství. Jednoznačný TOP!

28.06.2015 5 z 5