Dani3 Dani3 komentáře u knih

☰ menu

Smrtonošův slib Smrtonošův slib Hana Clerien Hozová (p)

(SPOILER) Smrtonošův slib navazuje na přechozí autorčinu knihu Smrt je má tanečnice a uzavírá tu některé dějové linky, které zůstaly nedořešené.

Stejně jako předchozí kniha, je i tato plná akce a napětí. Luka rozehrává riskatní hru s Čarokrálem, aby splnil svůj slib. Cestu mu ovšem zkříží mnohem nebezpečnější protivník, se kterým se bude muset popasovat. V knize se objevuje několik nových postav, velmi jsem si oblíbila temperamentní vodnářku Simari, která tu Lukovi zdatně sekunduje. Samozřejmě tu nechybí ani kočičák, bez kterého by to prostě nebylo ono!

02.02.2024 5 z 5


Smrt je má tanečnice Smrt je má tanečnice Hana Hozová

(SPOILER) Obvykle jsem k českým autorům fantasy skeptická, ale tato kniha se opravdu povedla, je neskutečně čtivá, od začátku do konce plná akce a napětí.

Autorka vystavěla zajímavý svět, kde neopomněla ani na faunu a floru, se kterou není radno si zahrávat. Magie a magických bytostí je tu přesně tak akorát, ale poslední slovo tu většinou mívá chladná ocel.

Všechny postavy, i ty vedlejší, jsou velmi dobře propracované, spolu se čtenářem se vyvíjejí, takže to není jen obyčejný suchý popis událostí. Malaka/Luka ušel opravdu velký kus cesty a navíc má skvělého ochránce Velkého Čičiho. Ze začátku jsem se nemohla popasovat s Taraski, protože mi přišlo, že děj se velmi náhle změnil a obávala jsem se toho „indiánského“ pojetí příběhu. Nakonec to sem pasovalo skvěle.

02.02.2024 5 z 5


Jeden rok bez tebe Jeden rok bez tebe Nina De Pass

Silný, emotivní příběh. Autorka tu pracuje s vinou a zaměřila se čistě jen na postavu Caro a její problémy. Mrzelo mě, že Hector nedostal více prostoru pro vyprávění svého příběhu. Jeho postava mi přišla mnohem zajímavější.
Trochu mě zarazilo, že ve škole, kde mají skoro všechny děti nějaké problémy, nebyla jediná hodina s terapeutem, nebo nějaké skupinové sezení.

04.09.2023 4 z 5


Magie havranů Magie havranů Margaret Rogerson

(SPOILER) Jsou tu vzletné a květnaté popisy okolního světa, ale vývoj postav je prakticky nulový, ani romantická linka mezi Isobel a Havranem za moc nestojí. Buď, byl příběh původně mnohem delší a autorka pak hodně škrtala, nebo se něco ztratilo v překladu, protože některé pasáže na sebe vůbec nenavazují. Místy byl docela oříšek, přijít na to, co se zrovna stalo, ale ne že by se tady toho mnoho dělo. Dějová linka je velmi slabá, stále jsem čekala na nějaké nesnáze, do kterých hlavní dvojice dostane a ono pořád nic. Jen na konci se vyloupne Olšový král a po pár odstavcích je konec.

04.09.2023 2 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

(SPOILER) Zajímavý námět, otravná a nesympatická hrdinka a předvídatelný konec.

Nořin příběh člověka nutí zamyslet se nad svými osobními výčitkami, zda je to něco, co ho bude trvale brzdit nebo je překoná a rozhodne se jít v životě dál.

Hlavní hrdinka má možnost vyzkoušet si, co by se stalo, kdyby se v určitých okamžicích rozhodla jinak. Postupně přichází na to, že svých rozhodnutí, která si vyčítá, mnohdy vůbec nemusí litovat. Nořin původní život se přitom vůbec nijak nezměnil, jen Nora změnila svůj pohled na něj.

25.07.2023 3 z 5


Světla nad močálem Světla nad močálem Lucie Ortega (Navrátilová)

(SPOILER) Světla nad močálem mají rozhodně zajímavý námět. Sebevražda a slovanská mytologie je neotřelá kombinace. Atmosféru navíc skvěle dokreslují úvodní pasáže na začátku každé kapitoly, které nutí k zamyšlení.

Chvilku mi to trvalo, ale svět bludiček, rusalek, ančutek a jiných bytostí jsem si oblíbila.
Hlavní postava Lena má nelehký úkol, nalákat do močálu lidskou duši. Ze začátku mi Lena přišla divná. Její mentální proměna z člověka v navku byla na můj vkus až moc rychlá.

Popisy močálu i Temného Navu a jejích obyvatel jsem si užívala. Lenino putování a hledání sama sebe v Temném Navu nemělo chybu. Trochu tu ovšem pokulhává jakýkoliv vývoj vztahů mezi jednotlivými postavami. Vztahy se tu objevují z ničeho nic, nebo se z ničeho nic obrací postoje jednotlivých hrdinů.

12.06.2023 5 z 5


Co za světla není vidět Co za světla není vidět Kerstin Gier

Matylda a Quinn jsou sice sympatická dvojice, námět světa na Okraji má potenciál, ale přesto kniha pro mě byla zklamáním.
Gierová je "mistryně" odboček a slepých uliček a tady se opravdu vyřádila. Smysluplného textu tu byla necelá polovina. Knize moc nepřidal ani bídný překlad a korektura textu.

12.06.2023 2 z 5


Očistec Očistec Adriana Michálková

(SPOILER) Velmi emotivní díl, prostředek mi ale přišel zbytečně natahovaný. Asi bych knihu více ocenila, kdyby nebyla zasazena do středoškolského prostředí a hrdinové byli o něco starší.

I když hlavní dvojicí jsou Elain a Kassiel, tak pro mě je Adam pořád nejvýraznější postavou.
Konečně jsem se dozvěděla, proč vlastně padl, ale pořád má kolem sebe hodně tajemství, na které bude muset přijít i on sám.

Konec byl nejzajímavější, jsem zvědavá, kam Ellie její cesta v dalším díle zavede.

25.12.2022 3 z 5


Sedmé nebe Sedmé nebe Adriana Michálková

(SPOILER) Na začátku to vypadalo na klasickou lovestory ze střední školy, ale postupem času se z toho vyklubalo něco víc.
Adam je výrazná postava, proto mě překvapilo, že on nepatří do ústřední dvojice. Jeho chování mi přišlo občas přes čáru, vzhledem k tomu kolik mu je let.

25.12.2022


Rapsodie Rapsodie Laura Thalassa

(SPOILER) Siréna Callie dluží hromadu "laskavostí" Handlíři, vílímu králi, který si je po dlouhých sedmi letech přichází vybrat.

Hlavní dvojice je sympatická, skvěle jsem se s nimi bavila. Příběh má spád, ale je vidět, že se autorka převážně věnovala romantické lince a ostatní děj hodně upozadila. Zápletka z Jinosvěta se objeví až na samém konci knihy.

I když děj není nijak zvlášť propracovaný, tak si druhý díl ráda přečtu a budu doufat, že se bude z mnohem větší části odehrávat v Jinosvětě, protože o světu víl toho v prvním díle bylo opravdu poskrovnu.

04.12.2022 3 z 5


Říše upíra Říše upíra Jay Kristoff

(SPOILER) Jay Kristoff stvořil temný svět plný nemilosrdných monster, ledokrevných, kteří vedou válku proti lidstvu a jako nemrtví na to mají celou věčnost. Jedinou nadějí lidstva je nalezení grálu.

Autor nezklamal a všem svým postavám zase dostatečně naložil na hrb nespočet utrpení, které musí překonat. Někteří mají i to „štěstí“, že přežijí, aby mohli znovu bojovat a v bolestech zemřít. Kniha není pro slabší povahy, násilí, mučení, šikana, zrada nebližších, různé druhy bolesti, detailní popisy bitev a smrt tu jdou ruku v ruce s potoky krve.

Žádná z postav tu není normální, jsou to buď ledokrevní, náboženští fanatici, nebo závislí na krvi (což je tu velmi žádaná komodita) a alkoholu.

Kniha má přes 800 stran a na jejím konci je hlavní hrdina, poslední stříbrosvatý, pořád na začátku. Příběh, který Gabriel de León vypráví, má mnoho odboček a slepých uliček, takže téměř celá první polovina knihy je mlácení prázdné slámy. Aby toho nebylo málo, tak kniha je neuvěřitelně vulgární, tolik nadávek, zesměšňování a urážek se jen tak nevidí. Kdyby se toto všechno vymazalo, tak pomalu není co číst.

31.10.2022 2 z 5


Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

(SPOILER) V této knize lze najít úplně všechno, na co si jen člověk vzpomene. Je tu hromada různých bytostí, vraždy, politické intriky, otroctví, moderní technologie v kombinaci s magií, jiné dimenze a v neposlední řadě boj o moc.

Jsem vděčná za anotaci, která mi naznačila směr, jakým se bude příběh odvíjet, protože prvních sto stran bylo otřesných. Několikrát jsem uvažovala, že knihu odložím, čtení zoufale zmateného začátku plného urážek, zbytečné agresivity, opíjení se a fetování mi vůbec nesedlo.

Po spáchání zločinu začal být příběh konečně zajímavý. Samotná detektivní linka se mi líbila, byla svižná a bez hluchých míst. Bavilo mě sledovat, kam vyšetřování hlavní dvojici zavádí. Bohužel ta romantická část mě moc neoslovila, postava Bryce je dost nesympatická a nepřesvědčilo mě ani to, že její chování vůči ostatním je jen její obranný mechanismus.

Co se týče otroctví, tak mi moc není jasné, jak je možné, že po smrti místodržícího, je jeho zástupcem člen triary, který má na čele vytetovanou korunu. Systém otroctví tu byl sám o sobě dost zvláštně popsaný, ano otroci nemají plný přístup ke své moci, ale mohou se volně pohybovat a nikdo je moc nehlídá. Sami otroci jsou mimo jiné i strážci, což je dost nelogické.

Zvláštních věcí je tu víc, například baletní vystoupení faunky s jejími kopýtky musí být originální zážitek. Budu muset víc zapracovat na svojí fantazii.

Osobně by mi nevadilo, kdyby byla kniha o něco kratší, stačilo by tak pětset stránek. Detektivní linka je v tomto díle vyřešena, za což jsem opravdu ráda, trochu jsem se bála, že vrah bude odhalený až v dalším díle.

02.10.2022 4 z 5


Chaos v míru Chaos v míru Amo Jones

(SPOILER) Rumunské bratrstvo, sex, drogy a místo rock´n´rollu hromada jiné hudby a spousta dalších šíleností. Je tu od všeho trochu, jen logika chybí.
Aby se Dove/Per dostala tam, kam se dostala, tak ji unesou a týden ji drží zavřenou. Pak ji dovedou do bratrstva a nechají ji tam volně pobíhat a všichni jsou v pohodě.

Je to slušná slátanina a navíc jména všech postav začínají na K, takže jsem v tom měla neskutečný zmatek. Všichni jsou tu úžasní, krásní a ujetí. Žádnou z postav jsem si neoblíbila a ke konci mi bylo jedno komu se co stane nebo nestane, hlavně už aby to skončilo.

09.08.2022 1 z 5


Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Lewis Carroll (p)

Dlouho jsem se Alence vyhýbala a teď vím proč. Je to neskutečně ujetý příběh, kde na sebe nic nenavazuje, natož aby to dávalo smysl. Jediná pasáž, která se mi líbila, byl čajový dýchánek s Kloboučníkem. K přečtení jsem se „přemluvila“ až po shlédnutí filmového zpracování s Miou Wasikowskou, které se mi moc líbilo, o knize to bohužel říct nemůžu.

28.07.2022 2 z 5


Na co slova nestačí Na co slova nestačí Brigid Kemmerer

Reva jsem si oblíbila už v předchozím díle, na jeho příběh jsem se těšila a byl fakt dobrý. Bohužel mi vůbec nesedla Emma.
Oba měli svoje problémy, se kterými se museli poprat, ale řešili je každý zvlášť, v předchozím díle bylo cítit, že hlavní dvojici něco spojuje, že se podporují a svoje problémy řeší společně. U Reva a Emmy mi přišlo, že se míjejí.

24.07.2022 4 z 5


Král Král Devney Perry

(SPOILER) V knize se prolínají romantická a detektivní linka, ale ani jedna není dobrá. Čekala jsem příběh z prostředí drsných motorkářů, co si nenechají nic líbit, ale Dashovo chování tomu moc neodpovídalo. A renomovaná novinářka se zaplete s bývalým členem gangu, to by měl být dost problém, ale tady jsou všichni šťastní jak blechy.

Detektivní linka byla zoufale pomalá, všechno se tu točí kolem vraždy, ale ta není vůbec vyřešená. Z únosu a přestřelky na konci mohla autorka vymáčknout mnohem víc. V epilogu naopak autorka hodně skočila dopředu a vyzradila, to co asi bude v dalších dílech…

24.07.2022 2 z 5


Střípky času Střípky času Petra Slováková

Byla jsem velmi mile překvapená. Cestování v čase je můj oblíbený námět ke čtení a tady má trochu jiná pravidla než v jiných knihách. Jediné, co bych vytkla, bylo, že Mabrok mohl dostat více prostoru. Ale jinak jsem spokojená a ráda se k příběhu Jany a Petra zase jednou vrátím.

27.06.2022 5 z 5


Kletba vítězů Kletba vítězů Marie Rutkoski

(SPOILER) Začátek vypadal slibně, ale postupem času z toho vyšel paskvil.

Není mi jasné, že otrok si může chodit, kam chce, že si může dovolit kritizovat svoji paní. Nikdo ho nekontroluje, co dělá a jakou práci dělá, kolik toho vyrobí. A úplná třešnička na dortu bylo, když se z kováře stala „garde dáma“.

Ústřední dvojice mi neseděla, ještě tak každá postava zvlášť se dala, ale dohromady určitě ne. Do dalšího dílu se pouštět nebudu.

27.06.2022 2 z 5


Les bez srdce Les bez srdce Joanna Ruth Meyer

(SPOILER) Lehce strašidelný příběh stromové sirény, která na příkaz své matky láká hypnotickou písní a sklízí duše pro bezcitný strom. Jedna duše je ale jiná a ona ji ušetří. Hvězdář Owen moc dobře ví, jak je netvor z magického lesa zákeřný, přesto se tam každou noc se tam vrací. Otázka ale je, zda netvor je opravdu tím skutečným zlem. A kdo vlastně stojí za zrodem nestvůry z lesa?

Tento mrazivý příběh nebyl špatný, ale něco mu chybělo, byl pomalý a v akčních scénách dost nevěrohodný.

27.06.2022 3 z 5


Tajemné touhy Tajemné touhy Jennifer L. Armentrout

Celkově je to slabší průměr, na třetí hvězdičku to vytáhl hlavně Cink. Ty jeho hlášky byly neskutečné, a navíc peče koláče! Nejlepší scénka byla, když na sebe Ren s Cinkem narazili v kuchyni.

01.06.2022 3 z 5