Dancaa1 Dancaa1 komentáře u knih

☰ menu

Knihovna malých zázraků Knihovna malých zázraků Sara Nisha Adams

Kniha pro správné knihomoly. :-) zahřála u srdce, při jejím čtení si člověk tak nějak uvědomí, proč miluje knihy a čtení knih.
Lehce mi připomněla mou letošní nejlepší knihu - Půlnoční knihovna od Matta Haiga.

29.10.2022 5 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Již dlouhou dobu jsem si chtěla knihu přečíst. A stálo to za to! Pro mě úplně nový fantasy a napínavý příběh, o kterém jsem si zprvu nedělala velké iluze. Skvělý! Doporučuji všem, kteří jsou již přehlceni stále stejnými a podobnými fantasy knihami o čarodějích, čarodějnicích a elfech. Zažijete zcela nový zážitek, který se odehrává v novém světě, do kterého se budete chtít vrátit!
Během čtení jsem se nemohla zbavit myšlenky na film The Greatest Showman - podivní lidé vyhnaní společností na okraj.

09.07.2022 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Knížka mě pohltila hned po pár stránkách. Mít více času, tak ji přečtu během pár dní, takhle mi to zabralo šest dní. Aspoň jsem si ji ale vychutnala déle!
Místy vede k zamyšlení, styl psaní mi strašně sedl a kniha se četla “sama”.
Myslím, že co se týče beletrie, tak se dostává velmi dopředu do pomyslného žebříčku nejlepších knih, které jsem kdy z beletrie četla. Doporučuji všem!

06.03.2022 5 z 5


Motýlek Motýlek Henri Charrière

(SPOILER) Knize nemohu odepřít zajímavost a čtivost. Nemohu se ale zbavit dojmu, že autor se celou dobu snaží ve čtenáři vzbudit lítost. Já tohoto člověka ale litovat nechci. Pokud někoho lituji, tak nejspíše všechny jeho kamarády, kteří se díky němu dostávali do problémů. On nějakým záhadným způsobem asi působil na své okolí přátelsky, mile a všichni se k němu měli - z toho plynuly všelijaké výhody (jídlo v káznici navíc…). Dále nevím, zda autorovi věřit jeho neustále opakující proslovy o jeho nevině a nejenom jeho, ale i jeho okolí bylo nepravdivě odsouzeno - trochu zvláštní, ne? Dále tu máme již zmiňovanou lítost. Já fakt nevím, slyšela jsem mnoho příběhů pamětníků na holocaust a podobně, ale ti nechtěli aby je ostatní litovali, i když zde byla tato vlastnost na místě. Nevidím v autorovi hrdinu, celý příběh spíše vnímám jako akční napínavý román o vzepření se řádu. Nikoho ale nechci odradit, takže i tak dávám 4 hvězdičky - čtivost se příběhu nedá odepřít.

26.09.2021 4 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Moje první kniha od paní Klevisové a byla jsem v takovém napětí! Tento styl detektivky z našeho známého prostředí je velmi příjemnou změnou, která je ve změti všech Keplerů a Nesbů u mne velmi vítána. Doporučuji!

26.09.2021 5 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Bylo to skvělý! Moc za tento příběh děkuji! Bylo to jiné, ale právě tím to asi bylo tak skvělé. Čekala jsem další detektivku, ale tohle byl příběh o hledání vlastních kořenů s kapkou “detektivní” zápletky. Z příběhu lze vidět, že napsat toto, muselo dát mnohem více práce a je zde krásně vidět jakým stylem autorka píše (a jak krásně umí používat jazyk). Lidové pověry smíchané s méně známými historickými fakty tohoto zapadlého kraje dělají z knihy přesně tu knihu na dlouhé (pod)zimní večery.

26.09.2021 5 z 5


Advent Advent Gunnar Gunnarsson

Advent je kniha o překonávání sebe sama. Touha vzepřít se přírodě a přírodním živlům. Je také o touze pomoci bezbrannému. Hlavnímu hrdinovi dělají po celou dobu příběhu společnost pes a beran. Gunnarsson tyto společníky popisuje jako ty nejlepší, které člověk může mít. S tím já naprosto souhlasím, i když jsou vaši společníci chlupatí, tak to neznamená, že by byli horší a museli bychom se díky tomu cítit sami, i oni mají duši, ne-li větší než někteří lidé.
V dnešní době virové je tento příběh pohlazením po duši. A i tak je tento příběh podobný dnešní době. Letos mělo spousty lidí různé plány, které jim byly ale nakonec zrušeny. Lidé se museli proto vzepřít a najít plány jiné, najít alternativy. To, že nám něco nevyjde, tak hned neznamená, že nemůžeme své plány a přání i přes to dotáhnout do konce. To je srovnatelné s hrdinou tohoto příběhu, nevzdá se. Málo kdo z nás si asi umí představit, že by vystavovalo svůj život záchraně ovcí v drsných horách, ale i přesto je tento příběh zasaditelný do dnešních pocitů.
Pokud jste dočetli až sem, tak Vám přeji krásné Vánoce a přečtěte si tuto knihu! Možná vám změní pohled na dnešní svět a neštěstí v něm!

23.12.2020 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Kateřina Tučková mě velmi mile překvapila. Knihu jsem si již delší dobu chtěla přečíst, ale zároveň jsem její přečtení dlouho odkládala a možná je to dobře. Myslím, že před pár lety by mě kniha takto nenadchla.
K tomu, abych se do tohoto brouzdání archivy a hledání odpovědí na otázky zabrala, jsem musela nejprve sama okusit, jaké to je, když k různým akademickým pracím je třeba vyhledat dostatečné množství informací a jaké to je, když se před člověk postupně otevírá zcela nečekaný příběh, který se spojuje do jednoho nepředvídatelného celku. Toto mě na knize velmi bavilo! Věřím, že někomu se právě toto líbit nemusí a může mu to připadat zdlouhavé, ale na tomto hledání odpovědí kniha spočívá. A k tomu jako bonus - silný a emotivní příběh z drsné, ale krásné krajiny Bílých Karpat.
Já jsem nadšena a hned již uvažuji nad čtením dalších knih od Kateřiny Tučkové.

21.08.2020 5 z 5


Starosta casterbridgeský Starosta casterbridgeský Thomas Hardy

Poprvé jsem na Hardyho narazila u filmu ,,Daleko od hlučícího davu”, po filmu jsem si řekla, že si tento jeho román musím přečíst. Viktoriánské období mám velmi ráda a určitým způsobem mě příběhy z tohoto období fascinují. Čirou náhodou jsem na něj poté narazila v antikvariátu v části, kde se knihy prodávají za 10 korun. Kniha byla skvělá a nezklamala!
Toto léto jsem opět zavítala do stejného antikvariátu a světě div se - další Hardy za 10 korunu. Tentokrát Hardyho kniha, o které jsem nikdy předtím neslyšela, ale věděla jsem, že bude stejně skvělá...a taky byla! Umí mistrovsky vykreslovat atmosféru a prostředí a myslím si, že by měl patřit mezi spisovatele povinné četby. Vřele doporučuji dále!

19.07.2020 5 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Pokud jste viděli první seriál a těšili se na knížku, tak možná budete zklamaní. Seriál je dle mého názoru lepší (nebo ani ne lepší, jako spíše jiný) je svižnější, lépe pochopitelnější a napínavější. Radím tedy první přečíst knížku.
Knížka sama o sobě špatná nebyla, jen jsem ji čekala obsáhlejší a více promyšlenou než seriál (většinou to tak bývá). První část knihy se hodně táhla, moc mě nebavila. Druhá část už byla lepší. Je to zajímavé čtení, oproti seriálu jsem se během četby nemohla zbavit dojmu, že je kniha velmi podobná 1984 od Orwella - Oči, anonymita, komu věřit a komu nevěřit, odposlechy, zakázané knihy, “nepřekonatelná“ hranice mezi minulostí a přítomností...
Ale nakonec dávám 4 hvězdičky, děj knihy je v budoucnu až děsivě pravděpodobný (stejně jako 1984) a otevřený konec a dovětek tomu dodává tu pravou atmosféru!

30.06.2020 4 z 5


Popravčí Popravčí Chris Carter

Tohle bylo geniální! Předčilo to veškerá má očekávání a rozhodně se k Hunterovi někdy ráda vrátím!

29.06.2020 5 z 5


Cizinec Cizinec Arno Strobel

První část příběhu byla napínavá, čtivá a čtenář nevěděl komu má věřit. Ale ten konec? To byla již překombinovaná slátanina.

08.06.2020 3 z 5


Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou John Green

Tohle bylo něco...takovou knihu jsem ještě nečetla. Bylo zajímavé číst o myšlenkách této nactileté dívky, musí to být těžké potýkat se den co den s těmito vlezlými myšlenkami a umět s nimi žít. Úžasně popsané. John Green opět nezklamal!
I přesto, že kniha je řazena do teen literatury, tak si neumím představit, že by mi v 16 letech čtení této knihy něco dalo, a že bych to pochopila tak, jako jsem to pochopila nyní. Myslím, že ne vždy čtení knih pro mladší znamená, že starším čtenářům se nemůže líbit. Myslím, že tohle je skvěle rozebraná psychologie psychicky deprivované dívky a dívky, která si nepřipadá dost dobrá a hezká, a mladší ročníky z toho akorát mohou mít stres a vtíravé myšlenky. A že to nemá úplně typický příběh a zápletku? No a co. Ta kniha není o hledání zmizelého miliardáře, jde o to, co říká mezi řádky. Úžasný. John Green rozhodně není “jen” spisovatel pro mladé.

05.06.2020 4 z 5


Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Yuval Noah Harari

Kniha je velmi zajímavá svým širokým záběrem. Je velmi srozumitelná, jak pro laickou veřejnost, tak i pro ty, kteří se této problematice hlouběji věnují například ve svém studiu.
Pro další čtení v podobném duchu a v odborném provedení (čte se také velmi dobře) mohu doporučit knihu od Roberta Dunbara - Příběh rodu homo.

30.05.2020 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Tato kniha patří mezi mé nejoblíbenější, ne-li mezi úplně nejlepší knihy, které kdy byly napsány. Četla jsem ji již 3x a rozhodně to nebylo mé poslední čtení. Pokaždé najdu v knize něco jiného, čeho jsem si předtím nevšimla nebo tomu nevěnovala pozornost. Je to kniha plná inteligence, lidskosti i nelidskosti a emocí. S hlavním hrdinou jsem se dokázala při čtení ztotožnit - je to tak moc lidská postava a to ho dělá zranitelnějším a "atraktivnějším". Toto je něco, co by si měl každý povinně přečíst a zamyslet se. Myslím, že u něčeho takového musí všem naskákat husí kůže. Prostě neskutečné!

05.04.2020 5 z 5


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Když v této době nelze cestovat doopravdy, tak cestopisy Ladislava Zibury pomohou a nezklamou!

05.04.2020 5 z 5


To To Stephen King

Mně se to líbilo, pokud se u něčeho takového vůbec dá použít slovo “líbit”. Byla to moje druhá Kingova kniha a vrhla jsem se na ni po tom, co jsem viděla oba díly filmu. Filmy mě bavily moc, možná taky proto mi kniha chvílemi přišla zdlouhavá, moc vyprávění a popisů a nakonec to bylo i trochu jiné než film. Ale za mě super, když jsem byla sama doma, tak jsem se bála extrémně a to byl účel, který kniha splňuje. :-)

11.03.2020 5 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Krásně napsaný a čtivý příběh, i přes témata, která se tváří jakoby tam byla náhodou (rasismus, zloba, násilí) je to příběh, který Vás chytne za srdce!
První polovina knihy je taková, že pokud nevíte, co od knihy očekávat, tak můžete být zklamaní a musíte se ji prokousat. I přes to, ale je první polovina velmi emotivní a milé vyprávění z pohledu dětí, které postupně v průběhu knihy dospívají. Mění se jim názory, povahy, ale stejně je to něco naprosto kouzelného! Takové knihy mám moc ráda a děkuji za ni!

04.02.2020 5 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Geniální! Moje první zkušenost s Keplerovkou a byla jsem nadšena!

26.09.2019 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Tuto knihu jsem bohužel nedokázala dočíst, příběh mě nudil a ani moc vtipné mi to nepřišlo. Šla jsem číst Hartla s pocitem, že to je dnes in a všichni ho milují, tak proč by se mě takové lehké čtení celkem o ničem nelíbilo, když mám takový typ knih ráda. No, bohužel nelíbilo, je to opravdu o ničem. Třeba se ke knize v budoucnu vrátím nebo zkusím jinou ''Hartlovku'', ale v dohledné době to nevidím.

15.01.2019 1 z 5