Danah Danah komentáře u knih

☰ menu

Osudný polibek Osudný polibek Maggie Stiefvater

Pokud máte tu možnost, doporučuji přečíst v angličtině. Je to milionkrát lepší než překlad, včetně jmen a celé atmosféry. V češtině ta nádherná skladba vět jednoduše není vůbec vidět. A věřte mi, tahle série stojí za zápasení s angličtinou. Příběh tady vyznívá jako sladká YA o lásce (Osudný polibek...jako vážně?), přestože kniha je mnohem, mnohem víc.

07.06.2018 4 z 5


Nekonečnost Nekonečnost Rachel Ward

No, určitě to bylo lepší než druhý díl; často na mě ale příběh působil zmateně a trochu naivně (mohla třeba vážně Sára pořád běhat a stresovat se, když byla těhotná, a ani si nepostěžovat? Navíc se ani nezdálo, že by měla nějak rozhozené hormony a podobně...), všechno to prohazování čísel (hlavně na konci) působilo nepřesvědčivě - a to i vzhedem k fantastičnosti příběhu, takže nemůžu říct, že jsem touto sérií nějak ohromená, ale katastrofa to nebyla (skoro).

22.08.2016 2 z 5


Děti paranoie Děti paranoie Trevor Shane

Nejdřív jsem byla trochu zklamaná z toho, že příběh se vážně vyvinul jen v útěk z války kvůli lásce, prostě jakoby o lásce muselo být úplně všechno. O moc raději bych třeba četla jen o Joeovi a jeho misích, nebo podstatě války, kterou vedou, ale nakonec se to nějak usadilo a mě přestal útěk s těhotnou láskou připadat jako takové klišé, jakým by to asi bylo bez všech těch akčních scén, které při spisovatelově dobrém stylu psaní působily patřičně dramaticky. Nakonec jsem si tedy knihu docela užila, nejvíce mě ale přesto bavil samotný začátek, přátelské scény s jeho dvěma společníky jsem si užívala, jak nejvíce to šlo, ale konec byl taky něco.

21.08.2016 4 z 5


Trnový císař Trnový císař Mark Lawrence

Já to nechápu... jaktože se o této sérii vůbec nemluví? Kde jsou fandoms a tumblr-art, kde jsou fanfikce a Au's? Vždyť tohle je snový fantasy antihrdina v hlavní roli, rozsévající smrt s myšlenkou na minulost, která ho tak změnila. Cožpak opravdový antihrdina, reálná krev na jeho rukou, už není nic pro vzrušení hledající puberťačky? Já jsem však měla sakra štěstí, že jsem se k týhle sérii dostala, protože hned potom, co jsem si zvykla na to, že tento svět stojí na troskách naší civilizace, byla jsem smetena skvělým vypravěčským stylem, byla jsem pohlcená a unešená.

Tak moc miluju slova Marka Lawrence. Nejsou jako jic jiného; žádná kniha většinou nemá víc než pár krásně znějících citátů, které se pak objevují v každé recenzi, ale tady jsou myšlenky hodné citování na každé straně - krásné svou neuvěřitelně lákající temnotou.

Mohla bych o tomhle klenotu temné fantasy psát fakt dlouho, ale to asi nikoho nezajímá. Autor sám napsal, že se rozhodl Jorgův příběh skončit v nejlepším než ho vláčet dál a pak se motat v kruzích, a jakkoli bych milovala další díly o životě Jorga, tenhle konec mě naprosto dostal, takže nemůžu nic než jen v obdivu sklopit hlavu a souhlasit.

14.08.2016 5 z 5


Rebelové věčnosti Rebelové věčnosti Gerd Ruebenstrunk

Samozřejmě, že jsem si knihu půjčila kvůli tomu názvu, protože ostatně jak řekl Willis "Na rozdíl od většiny ostatních jsem zní tak umělecky."
Nemůžu své dojmy rozdělit na části, ale určitě to dopadlo lépe než jsem očekávala, možná to bylo ke konci trochu uspěchané, což mi ve výsledku avšak ani tak nevadilo.
Tahle kniha je určitě vyjímečná v jejími úhly pohledu a různými dějovými linkami. Obyčejně se knihám vyprávěným z více pohledů vyhýbám, ale tady to působilo skvěle!

07.08.2016 3 z 5


15 minus 15 minus Tomáš Zářecký

Po dvou rocích hledání jsem našla a koupila tuto knihu. Pak jsem začala číst. Třetí osoba, ale vypráví Don, fajn, vypadá jako ok kluk. Začátek lehký, zdá se, že nakonec tam nebude tolik krve, jak jsem si myslela. A pak masakr, dokonalé čtení, které i přes své slabé skulinky, dokázalo přimět moje oči hltat každou stránku. Bakari, Claus, Gareth. Ano, Gareth, další fiktivní postava, kterou musím uctívat ať chci nebo nechci. Děkuju, další objekt mého fangirlingu jsem vážně moc potřebovala. Jako by můj život byl zamořený málo těmito dokonalými zničenými charaktery. Konec ne úplně nepředvídatelný, ale sakra dobrý. Zírám na poslední stránku v šoku. Je konec. Wow.
Tak mě napadá - Česko má stále naději.

03.05.2016 5 z 5


Krvavá bouře Krvavá bouře Dan Abnett

Možná je to proto,že jsem v žánru "dark fantasy" docela nováček, ale tahle série se mi vážně líbí. Pokud však nemáte slabost pro antihrdiny, kteří řežou krky, kam přijdou (a rádi), tak se vám kniha pravděpodobně moc líbit nebude. Avšak já jsem si tak dobře nepočetla už dlouho.

04.01.2015 3 z 5


Temný ráj Temný ráj Patrick Ness

U té první poloviny jsem asi nebyla ve správné náladě, čtení se mi hrozně táhlo, nic mě nevyburcovalo k ponoření se do příběhu. Avšak bylo mi souzeno, že zvrat má přijít. Druhá polovina mě nadchla a já jí popravdě zhltla za jeden večer. Už od první knihy jsem měla radši Davyho než Todda (který je podle mě až moc přecitlivělý) a moje sympatie k němu tu ještě vzrostly. Důvod, proč jsem nedala 5* je....prostě jsem se nemohla vžít do Violy. Kapitoly z jejího pohledu se mi jednoduše nelíbily. Ale třetí díl si určitě přečtu!

28.12.2014 4 z 5


Interview s upírem Interview s upírem Anne Rice (p)

Je mi líto, že jsem knihu nedočetla, ale po tom, co jsem viděla film..no, ztratila jsem zájem. Nesedl mi autorčin styl psaní, ale přesto myslím, že se někdy v budoucnu pustím do druhého dílu (Lestat byla moje nejoblíbenější postava jak ve filmu tak v tom kousku knihy)

27.12.2014 2 z 5


Železný král Železný král Julie Kagawa

Knihu jsem začala číst kvůli charakteru Zimního prince Ashe, ale musím se přiznat, že to byla jen další klasická YA knížka, která prostě ničím nepřekvapí.

17.11.2014 2 z 5


Jméno větru I. Jméno větru I. Patrick Rothfuss

Ne moc známá, ale určitě vážně dobrá knížka. Je určitě velmi zajímavě zpracovaná, ale styl psaní mi nijak nevadil.

14.11.2014