DagonCZ DagonCZ komentáře u knih

☰ menu

Oni Oni Mark E. Pocha (p)

Je to prostě oddechová gore torture porn vyvražďovačka. Spousta nesmyslného násilí, u které si každý poctivý nadšenec do slasherových mordovaček krásně odpočine.

07.09.2020 3 z 5


Kladivo na čarodějnice / Malleus maleficarum Kladivo na čarodějnice / Malleus maleficarum Iacobus Sprenger (p)

Dlouhou dobu jsem toužil přečíst Malleus Maleficarum. A když jsem měl konečně tu možnost...jaksi to nešlo. Já se opravdu snažil. Ležel jsem u té knihy dlouhé hodiny, pouštěl si Torr a neustále se povzbuzoval prozpěvováním "Jak černý mrak už táhne smrťák zabiják", ale tak v půlce jsem to vzdal, což se u mě tak často nestává. Záživnější čtení jsem našel i v humanistických moralitách.

07.09.2020 1 z 5


Satanská Bible Satanská Bible Anton Szandor LaVey (p)

La Veyánský satanismus není nic moc jiného než spletenec různých tupých rituálů smíšených s povrchní ideologií. Ačkoliv se první část satanské bible čte fakt svižně a dobře, nejedná se o nic jiného, než o tzv. Nietzscheho pro debily. La Vey prostě bez patosu a bez možnosti nad něčím se pořádně zamyslet na vás chrlí svá moudra o křesťanství a církvích (se kterým se dá v mnoha věcech souhlasit) a vyzdvihuje egoismus, nic víc, nic míň. Konečné zhodnocení: Ačkoliv kniha krásně zdobí knihovnu, osobně preferuji zajímavější formu okultismu, která je zakomponovaná v literatuře 18. a 19. století, popřípadě výplody z šílené mysli Aleistera Crowleyho.

07.09.2020 2 z 5


Kniha Mormonova Kniha Mormonova neznámý - neuveden

Lidé jsou hloupí a manipulovatelní, to už všechno víme, ale absolutně nechápu, jak si tohle mohlo najít skutečné příznivce. To opravdu možnost polygamie převálcovala zdravý rozum? Klasická Abrahámovská náboženství mi také přijdou stupidní a zůstává mi rozum stát, jak to někdo může praktikovat. Tohle je ale opravdu jiná úroveň.

07.09.2020 odpad!


Vlci Vlci František Kotleta (p)

Když se tak dívám na ty komentáře, začínám se ptát, jestli jsme četli stejnou knihu. Já po tom šíleném a zběsilém kolotoči Hustých nářezů (ač byly opravdu skvělé) byl naopak rád, že příběh Bratrstva krve zakotvil do tradičnějších kruhů a upustil od té mimozemské jízdy. Navíc zasazení do raného středověku pro mě bylo příjemným překvapením.

07.09.2020 4 z 5


H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů Howard Phillips Lovecraft

Tento box ilustrovaný a designovaný dřevorytcem, typografem a black metalovým zpěvákem Františkem Štormem se stal pro mě absolutní povinností. Všechny povídky vydané jménem podivína z Providence pohromadě a chronologicky seřazené, to je sen každého správného fanatika z řádu Dagona. Jedinou nevýhodou je, že v ní nejsou zakomponované povídky, na kterých pracoval s jinými autory či povídky, které psal pro někoho na zakázku (jako Uvězněn s faraony pro Harryho Houdiniho, která je jedna z mých nejoblíbenějších).

07.09.2020 5 z 5


Dlouhá trnitá cesta z pekla Dlouhá trnitá cesta z pekla Neil Strauss

Neil Strauss s Brianem dokázali společnými silami vyplodit jednu z nejlepších hudebních biografií, jaké jsem měl tu čest číst (jediné, co u mě vede je 'Nikdo to tu nepřežije' o Jimu Morrisonovi). Budete se smát, bude vám blbě, budete naštvaní a znechucení. Ale budete se královsky bavit a i přes veškerou špínu, kterou na sebe Brian naházel, začnete jeho bizarní personu vnímat poněkud jinak. Najednou začne převažovat intelekt a genialita nad obskurností a bizarností. Navíc za zvuků alb Antichrist superstar a Holy Wood vám tento čtivý příběh uteče jako nic.

07.09.2020 5 z 5


Z pekla Z pekla Alan Moore

Troufám si říct, že kdyby Alan Moore Z pekla zpracoval do románu, stalo by se kultovní klasikou a za pár let i povinnou literaturou. Jedná se o fantastický příběh s úžasně hutnou atmosférou, která by se dala krájet.

02.09.2020 5 z 5


Víra, zbožnost, mecenát: Páni z Ronova a Přibyslavi a církev ve středověku Víra, zbožnost, mecenát: Páni z Ronova a Přibyslavi a církev ve středověku Tomáš Somer

Pokud jste nadšenci do regionálních dějin či do dějin církevních, směle doporučuji. Není to však pro vás, pokud očekáváte uhlazené literární dílo. Víra, zbožnost, mecenát je ve skrze odborným textem, takže k tomu musíte tak přistupovat, pokud se rozhodnete knihu číst.

11.04.2020 5 z 5


Hustej nářez Hustej nářez František Kotleta (p)

Netradiční? Ano, to je to správné slovo. Kotletova prvotina Bratrstva krve se dá popsat snad jen třemi slovy "Netradiční hustej nářez". Před otevřením očekáváte upírskou Kulhánkovinu, kterou jste už přece četli tisíckrát ne? Nemůžete být dále od pravdy. Veškeré stereotypy zanikají v prostém, leč neskutečně čtivém ději, zasazeném do ad absurdum války upírů proti mimozemšťanů (tak nějak jsem si představoval případný crossover Nočního klubu s postavami z Divocí a Zlí). Navíc Gerhard je největší zmrdský badass, kterého jsem měl kdy tu možnost v české fantastice poznat (dal by se popsat asi jako pan Wries, kdyby byl kladná postava).

07.08.2019 5 z 5