cziss cziss komentáře u knih

☰ menu

Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

První díl této oktalogie čtenáře mrští rovnou do víru postav a děje. Postupně se s těmito hlavními postavami čtenář seznamuje, stejně tak s reáliemi a záhadami poměrně hodně mystického (na sci-fi) světa / vesmíru, který autorka vymyslela. Celá kniha je v zásadě jen úvod, většinou něco jen naťukne a nevysvětlí. To mi ale nevadí, dlouhé ságy mám rád a počkám si to bude dál. I onen vesmír se mi líbí, z náznaků cítím, že to bude ještě hodně zajímavé. Co mě už přišlo horší, tak jsou (pro mě) moc dlouhé pasáže věnující se vnitřním monologům postav, na tuto část si budu muset zvyknout. Osobně bych některé tyto monology oželel, aby mohla být kniha kratší. Jinak ale jako celek je knížka fajn, jako úvod slibuje hodně.

17.04.2024 3 z 5


Tesáky běsu Tesáky běsu Steve Jackson

Mě se tento GB líbil hlavně proto, že vybočuje tím, že musíte řešit spoustu hádanek, ale taky dostáváte spoustu klíčů / nápověd, když máte štěstí. V zásadě není třeba sbírat povinné artefakty, ale spíš povinné informace. Příběh je víceméně klasika.

12.04.2024 5 z 5


Lovec artefaktů Lovec artefaktů Jiří Zahradníček

Velmi povedený GB se střední / kratší hrací dobou, ale zato poskytuje hodně možností pro opakování. Líbilo se mi i pomyslné rozdělení na dvě epizody, které vyplívá z příběhu. Začínáte prvně z lehka jako dobrodruh, než přijde zachraňování království. Herní mechanika je vymyšlena velmi dobře a zábavně. Navíc je tam několik "side-questů".

09.04.2024 5 z 5


Upírova hrobka Upírova hrobka Steve Jackson

Nápaditý GB ze série. Poměrně liberální ale za to s delší hrací dobou. Je třeba mít vysoké statistiky, aby ho bylo možné dohrát. Děj, souboje atd. super.

08.04.2024 5 z 5


Lux Perpetua Lux Perpetua Andrzej Sapkowski

V posledním díle se po dlouhých a klikatých peripetiích uzavřou příběhy našich hrdinů. Musím říct, že Reinmar mi bude chybět, i když to s ním leckdy "nebylo jednoduché" až skoro do konce. Přesto odvedl Sapkowki vynikající práci na vývoji svých postav. Stejně tak dobrou práci odvedl v historickém ohledu co se týče Husitského hnutí, průběhu a surovosti válek, intrik, politiky a taky konce onoho hnutí. Tento díl byl nejvíc politicky laděn což ale odpovídá i tehdejšímu vývoji. Válčit se nedá věčně, časem jednoduše zvítězí pragmatičnost nad idejemi. Fantasy prvků je v knize opět jen tak trochu, aby to děj okořenilo do té správě míry. A co se týče konce? Sapkowki nepíše pohádky, to se mi na něm líbí. I když, ruku na srdce, neudělal tentokrát trošku výjimku? :)

04.04.2024 5 z 5


Brána zla Brána zla Steve Jackson

GB, který se ze série vymyká hlavně propracovaným příběhem a dlouhými příběhovými odkazy. Jinak je to celkem klasika. Obtížnost je spíš nižší.

28.03.2024 5 z 5


Armády smrti Armády smrti Ian Livingstone

Povedený GB ze série. Vystřídáte různé lokace a dokonce bojujete s vlastní armádou. Líbilo se mi to, i když jsem ze začátku čekal něco jiného (něco jako Nemrtvá spravedlnost od Negartu), on ten boj je celkem dost nevyužitý. K úspěšnému dohrání je povinné něco projít, něco získat, ale zase dostanete celkem dost nápověd.

26.03.2024 5 z 5


Sníh Sníh Neal Stephenson

Nadčasová a hodně zajímavá knížka. Musím se přiznat, že mě nejvíc bavila ta "filozofická" část. Finální akční část jsem se snažil dočíst co nejrychleji. I tak ale je 5 hvězd dle mě adekvátní hodnocení.

21.03.2024 5 z 5


Boží bojovníci Boží bojovníci Andrzej Sapkowski

Druhý díl se mi líbil stejně jako ten předchozí, přestože je spíš hlavně o Reinmarovi a na další dva hrdiny, hlavně Šarleje, se moc nedostane. Husitské kapitoly jsou na začátku a pak především na konci knihy, ty jsem si také velmi oblíbil. Sapkowski umí skvěle popsat atmosféru středověké bitvy, řekl bych i věrně historické předloze. A přestože naši hrdinové bojují s husity za správnou věc, je autor objektivní a popisuje zvěrstva války na obou stranách konfliktu. Tak i materiální pragmatismus husitů, kteří byť "bojují za Boha", tak nepohrdnou válečnou kořistí. Fantasy prvků je, stejně jako v prvním díle, opět málo, resp. tak akorát, aby to děj pěkně okořenilo.

20.03.2024 5 z 5


Upíři Upíři Jan Šmíd

Ani dobré, ani špatné. Zajímavý námět, ale zdálo se mi to nějak nevyužité jak to mohlo být. A ztrácel jsem se v tom množství postav. P.S.: Asi plně nechápu proč má první vydání knížky takový přebal, moc to neodpovídá knížce samotné...

17.03.2024 3 z 5


Narrenturm Narrenturm Andrzej Sapkowski

Sapkowski je vážně mistrem v psaní děl situovaných do středověku. Zná reálie, historii a nebalamutí čtenáře různými nesmysly, jako třeba rytířským ideálem atp. Popisům postav a bojů se dá věřit i historického hlediska. Co se týče tohoto díla, je to vážně vynikající kousek. Spíš historický román, fantasy je to opravdu jen maličko, ale tahle maličká část tomu dává šmrnc a další, tajemný rozměr. Postavy jsou napsané skvěle, zvlášť ty hlavní - Šarleje a Samsona jsem si zamiloval. Hlavního hrdinu Reinmara také, přestože je často svým kamarádům osinou v ... Pro nás Čechy je kniha zvlášť zajímavá svou husitskou částí, která se odehraje především až na konci, ale zase slibuje plné rozvinutí v následujícím dílu. Nelze než doporučit.

05.03.2024 5 z 5


Dýky temnoty Dýky temnoty Steve Jackson

Za mě docela povedený GB, který má méně obvyklé herní mechanismy pro FF sérii. Cest ke konci je hodně, ale také úspěch závisí hodně na náhodě.

29.02.2024 5 z 5


Zloděj duší Zloděj duší Steve Jackson

Mě se tento GB líbil, obtížnost je nižší, ale má poměrnou dlouhou hrací dobu. Autor na hráče nezkouší žádné hovadiny, ale většinu hry ho nechá prolézat povedeným dungeonem. A když už myslíte, že hra končí, tak vás česká ještě kousek knížky :).

27.02.2024 5 z 5


Nebeský lord Nebeský lord Steve Jackson

Sci-fi GB mám rád, ale tohle dílo je fakt těžké hodnotit. Je to nápadité, ale fakt těžko vyhratelné. Líbili se mi vesmírné souboje, ty ale mohly být (i z logiky věci, když jste ten agent...) vyváženější. Potenciálu hodně, využit málo.

23.02.2024 4 z 5


Otroci propasti Otroci propasti Steve Jackson

Na FF má GB neobyčejně dlouhou hrací dobu. Jsou tu nějaká nová pravidla a jako celek je GB fajn. Jen ke konci je až moc náhlých smrtí, řekl bych. Také je třeba si pamatovat / napsat hodně informací z průběhu hry, které se na první pohled nezdají být podstatné, ale pak jsou...

22.02.2024 4 z 5


Bojechtivý válečník Bojechtivý válečník Steve Jackson

Standardně obtížný GB se standardním příběhem. Jedinou změnou, trochu, jsou nepřátelé, kteří tvoří hlavně plazí lidé. Bohužel z tohoto rozdílu toho autoři moc nevytěžily...

20.02.2024 3 z 5


Milión Milión Marco Polo

Vynikající spojení cestopisu a dnes už dávné historie Orientu. Ilustrace A. Borna jsou boží.

18.02.2024 5 z 5


Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

Vynikající, velmi povedený horor a trochu detektivka s perfektně budovanou atmosférou. Těším se na další knihy autorky.

13.02.2024 5 z 5


Blackout – Zítra bude pozdě Blackout – Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Román jsem si chtěl přečíst už dlouho, ale dostal jsem se k němu až teď díky vydání audioknihy. Kniha se snaží prezentovat se jako thriller, který by nás měl varovat před přílišnou závislostí na elektřině a vlastně moderním způsobu života. No, proč ne, tohle téma přece mě ke knize nalákalo... Bohužel cestu, která k této pohromě vede, autor načrtl tak, že vypadá hodně jako sci-fi. A i když se čtenáře snaží přesvědčit o tom, jak by vlastně tento stav mohl v realitě nastat, já tomu jednoduše nevěřím. Mezer je v průběhu příběhu více, např. rozpad společnosti a krizových složek je příliš rychlý, odpovědné osoby příliš nekompetentní, všechno nakonec zahraňuje jeden bývalý hacker atd. Na jedno přečtení není knížka špatná, ale realita, kterou nám autor překládá, je až moc zjednodušená a napasovaná na (zřejmě) jeho světonázor.

Nedá mi to, ale v knize mi hodně vadí snad až nepokrytý odpor k jaderné energii a (de)naivitě ohledně zabezpečení těchto zařízení. Jedna věc je napsat nedomyšlenou knihu, druhá je propagovat v ní scestné vymyšlené ideologie.

06.02.2024 2 z 5


Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Opravdu dlouhý a obšírný, přesto napínavý špionážní thriller. Trochu mi připomněl mého oblíbeného autora F. Forsytha, i když oproti zmíněnému autorovi je tento příběh psán víc akčně a hlavně fantasticky. Přece jenom, hrdina příběhu, nejlepší agent na světě, svými schopnostmi plně odpovídá. Líbilo se mi, že ze začátku (tak třetina knihy a že je o pořádná třetina...) vlastně nevíte o čem přesně kniha bude a postupně čtenář splétá linky příběhu do jednoho celku. Povedené dílo, zábavné a napínavé po celé délce.

30.01.2024 5 z 5