Příběh Záhadná karta o cestování v čase a vynikající grafickou je fajn. Bohužel druhý příběh souboj vynálezců je dost slabý po všech stránkách. A přitom tam určitě redakce mohla dát něco jiného.
Opravdu dlouhý román, který se točí kolem několika hlavních (a na tu dobu extrémně nadaných) postav, spojnicí je pak klášter v Kingsbrige (a to asi budou ty Pilíře země:)). Dobové reálie jsou podané velmi čtivě a příjemně, byť nejsem historik, tak nevím jestli se dá všemu věřit. Co se týče hlavních postav, děj začíná jejich mládím a končí stářím. Nakonec kniha je na to dlouhá dost a také si pomáhá tím, že občas několik let v ději přeskočí. Na knížce mě neseděli dvě věci. Některé "romantické" scény jsou možná zbytečně moc "podrobné". Několikrát se před hrdiny objeví do jisté míry neřešitelná překážka, která je v zapěti šťastnou náhodou vyřešena... Jinak je to čtivé a chytlavé, až jsem na konci nevěřil, že to tak rychle uteklo.
Tak konečně finále! Pro mě osobně po čtyřech letech (asi by to chtělo jednou zahrát znovu celé na jeden zátah). Poslední díl se jednoznačně povedl a dovolil bych si tvrdit, že stojí stejnou měrou na dobře zpracovaném příběhu stejně jak na herních prvcích. Dějové linky se uzavřou, potenciál předchozích dílů a návazností využit. Především je to dobře promyšlené ve finálním souboji a pak v něčem jako "doslov", kdy čeká opravdu hodně různých konců v návaznosti na předchozí zásluhy. A jsou to konce různou měrou pozitivní, ale i takové, které jako výhra moc nevypadají... Toto je opravdu promyšleno do puntíku. Příjemná náprava po dvou předchozích dílech (které ale i tak byly obecně velmi dobré).
Dovolil bych si tu zhodnotit celou sérii.
Když jsem sérii začal hrát, tak kniha byla prezentována tak, že jsem z toho měl pocit, že to bude dílo podobné víc Bájným zemím než Lone Wolfovi. A do cca čtvrtého dílu vč. tam ta "epičnost" příběhu nebyla. Nehodnotím do dobře, ani špatně. Jen tak, že z toho mám pocit, že autor ze širšího začátku buď neměl koncept plně vymyšlený, nebo ho schválně tajil. Nakonec se ukázalo, že výběr válečník - hraničář - zloděj je víceméně pouze výběr typu bojovníka a z toho vycházejících předností a slabin. Určitě bych nedoporučoval pro první hraní z těchto typů moc vybočovat. A je zajímavé sledovat nuance Vaší postavy, když to hrajete postupně za všechny tři...
Co se týče pravidel, jednoduše mi některé věci nesedí, např. zbroje přidávají životy místo ubírání zranění. Ke konci příběhu to rezonuje zvlášť nelogicky (pro mě). Zase musím ocenit vynikající zpracování konceptu Zásluh a že to autor zvládl dotáhnout až do posledního dílu. Taky mě trochu pobavilo, že si autor dává práci s tím, že i v poslední knize můžete nacházet nebo kupovat zcela zbytečné vybavení v podobně slabých zbraní nebo zbrojí... Nicméně jako celek hra funguje dobře.
Dle se se tato sága může směle zařadit vedle světových velikánů žánru. A některé drtivě poráží, jako třeba Fighting Fantasy. Takže díky autore!
Zajímavá kniha psaná americkým stylem, přestože autorka je francouzska. Tj. cca 30-40 % knihy jsou užitečné informace, zbytek je balast. Naštěstí je to graficky perfektní, takže víte co číst a co přeskočit. Co se týče návodu v knize, zajímavé, překvapivé, ale také masivně ozdrojované, takže bych tomu i věřil. Vtip je v tom, že zavést tyto pravidla do praxe je vážně dost jednoduché.
Při čtení je znát, že toho v knize asi hodně chybí (bylo postupem času vyřazeno z kánonu), zvlášť Novém zákoně. Na druhou stranu rozsáhlé části textu jsou naprosto úmorné na čtení bez nějakého zajímavého nebo snad podstatného obsahu. Neumím si představit, že tento text je brán tolika lidmi doslova. Různé texty si v knize tak protiřečí! A první pasáž o stvoření světa? To je přece zcela jasně vymyšlená pohádka ad-hoc, když asi Židům došlo, že by Jehova mohl být ten jediný prvotní bůh. Ono totiž ve Starém zákoně to dost často vyznívá tak, že Jehova je pouze lokální božstvo, které "soupeří" na kolbišti s dalšími takovými. Netřeba moc dlouho hledat, ve kterých starších textech to bylo ošlehnuto... Při čtení mě také dost zaráželi různé bestiality a návody jak a kdy obětovat které zvířata, nebo přímo drakonické tresty, které Jehova uvaloval na svoje ovečky za banální chyby. A Nový zákon? Čekali byste, že tam o Ježíši bude víc než pár odstavců? Čekali byste nějaké vysvětlení, proč Jehova otočí o 180 a despoty se stane ztělesněná láska? No, tak to byste vážně čekali marně. Vždycky jsem si tohle literární dílo, "knihu knih", chtěl přečíst. Nakonec jsem to četl dohromady víc jak rok. Tak nějak jsem doufal, že mi to něco přinese. A víte co? Byla to víceméně ztráta času. Dětská bible s obrázky a "rozepsanými" příběhy je nakonec zajímavější.
Nechtěl bych být v kůži hlavních hrdinů. Kniha je plná malých i velkých vítězství a proher. O napětí a zvraty tu není rozhodně nouze, až je toho možná trošku moc... Nicméně, je to beletrie, ne kniha faktu. Postavy jsou napsané dle mě dost černobíle a byť je tu sem tam snaha o vysvětlení motivů těch "zlých", čtenář s nimi moc souznít nemůže (vzhledem k tomu, jak to napsané). Ale, i přes svou délku je to čtivé, relativně oddechové čtení.
Kratší, ale stále povedené dobrodružství. Kratší je hlavně proto, že autor očekává, že to budete hrát několikrát z různými postavami a GB tomu přizpůsobil. To je samozřejmě dobře, protože jinak by všechny ty zásluhy neměli smysl. Navíc to způsobuje příjemné dějové nuance nebo sem tam pomoc navíc. Co se týče děje, tak tento díl je v podstatě "mostem" k finále. U některých postav jsem během hraní získal zásluhy, u kterých se bojím, že mi to trochu vymstí... No, uvidíme.
Bohužel se zde celkem dost projevuje, dle mě, určitá nelogičnost (nebo snaha se odlišit) v systému boje např. v hodnocení zbroje, kdy dostáváte pouze body vitality místo aby zbroj zmírňovala zranění. Některé souboje jsou pak hodně lehké, některé naopak moc těžké.
Zajímavé, ale historicky nepřesné, hlavně v otázce věznění Václava a jeho osvobození. Asi to bylo pro finální dramatizaci. Každopádně to Václav IV jednoduché neměl.
Poslední díl se mi líbil, nesl se v první větší polovině hlavně na případu "putujících" oběšenců a menší případů. Knížka se vrací do původních kolejí Václavova rychtářování, ale případy jsou vymyšlené dobře. Druhá část míří do vysoké politiky a tím tato kniha relativně vybočuje. Finále a zakončení se mi líbilo, dějové linky byly uzavřeny jak se patří. Jak finální díl série je se knížka povedla.
Jde o docela dost náročnou hádankovou knihou, která je protkaná takovým "qvazi" příběhem, která hádanky spojuje. Některé hádanky jsou fakt těžké, pozor na to... Ke hraní je třeba webová aplikace, bez toho kniha nelze hrát. Má to svoje výhody - interaktivní příběh, nápověda. Nevýhodu vidím v tom, že je třeba mít u sebe mobil a otázkou je, jak dlouho bude webovka fungovat.
Vynikající díl, kterému hodně prospěla změna prostředí a narativ příběhu. Václavovi a jeho přátelům špionážní role padla skvěle, příběh je svižný, napínavý a nechybí tu i dobře padnoucí humor. Nová postava šaška byla napsaná skvěle. Co se týče historického pozadí ohledně krále Václava a dalších, například Pražského orloje mi přišlo jako zajímavé zpestření.