cvaldik cvaldik komentáře u knih

☰ menu

Námořní slepota Námořní slepota Michael Romancov

Skvělá kniha stejně poutavá jako přednášky pana Romancova. Škoda, že audioknihu nenačetl sám autor. 10/10

17.11.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Silný zážitek, přečteno během pár dnů. Několikrát jsem knihu musela odložit a sama pro sebe si říct: to snad ne, to není možné, to je strašné, proč a jak tohle může kdokoliv dopustit. Není to lehké čtení, ale stojí to za to. Kéž by se takové věci děly jen na stránkách knih.

22.07.2023 5 z 5


Kateřina Aragonská: Pravá královna Kateřina Aragonská: Pravá královna Alison Weir

Poslechnuto v audiotece. Jedna hvězda dolů za černobílé vykreslení hlavní postavy - ani jednou nezapochybovala o své lásce, nikdy nikomu nepřála nic zlého atd. Proto pro mě byla těžko uvěřitelná. Druhá hvězda dolů za to, že především ve třetí části knihy (Pravá královna) se myšlenky hlavní hrdinky často opakovaly a myslím, že byla kniha zbytečně protažena o dvě hodiny poslechu. Jinak zajímavý odpočinkový příběh inspirovaný anglickou královnou s nelehkým osudem čtený příjemným hlasem paní Hudečkové.

03.04.2023 3 z 5


Polednice Plešatá palice Polednice Plešatá palice H:o)nza Vojtko (p)

Konečně kvalitní české současné fantasy (nejen) pro děti.

12.12.2022 5 z 5


Tapetář Tapetář Ema Labudová

Tapetář si nezaslouží nic jiného než 5 hvězdiček. Skvěle mi sedl způsob vyprávění. Nenuceně, jako by mimochodem Irving vypráví o sobě, rodičích a tom, co se mu vlastně stalo. Přesně tenhle styl mi připomněl Kdo chytá v žitě, ale rozhodně se nejedná o žádnou kopii. Naopak, Tapetář je jedinečná kniha, ke které se určitě budu vracet. Myslím, že všechny myšlenky nejde na první přečtení vstřebat. Pokud se chytáte nakupovat k Vánocům knihy, sáhněte po Tapetáři, nezklame.

25.11.2019 5 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Doporučuji skvělou audioverzi!

17.10.2019 5 z 5


Calendar Girl 1 - Leden, únor, březen Calendar Girl 1 - Leden, únor, březen Audrey Carlan

Na knihu jsem narazila v Tescu a zaujala mě obálkou, dále i anotací, a jelikož jsem dlouho žádnou "erotickou" knihu nečetla, sáhla jsem po ní. Teď ale moc nevím, jak ji mám hodnotit. Věděla jsem, že nemůžu knihu porovnávat s nějakou kvalitnější literaturou, ale přesto bych vypíchla pár věcí; 1) Každý chlap, aby byl podle autorky atraktivní, musí mít pekáč buchet. 2) Všichni chlapi byli sexy a po všech by hned skočila a každý sex byl nejlepší (ale to se vrámci žánru odpouští, nikdo nechce číst o průměrném sexu). 3) Problémy s tátou, mámou rodinou atd omýlá Mia v průběhu knihy pořád a stejně. Přišlo mi jako když tak autorka vyplňuje pasáže, kde úplně neví, co říct.
4) Od půlky knihy jsem protáčela oči, kvůli bilancování okolo Wesse.
ALE musím říct, že jsem si skvěle vyčistila při četbě hlavu a dala jsem ji za tři dny. Doporučuju třeba po zkouškovým na odreagování. Celkově hodnotím spíš kladně ale plný počet hvězdiček je podle mě pro jiné knihy.

05.09.2019 3 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Překvapuje mě, kolik lidí nedokáže číst mezi řádky a věci si domýšlet. Osobně si myslím, že pokud by se rozkrylo, jak Fredova skončila, celou knihu by to bagatelizovalo.

07.08.2019 5 z 5


Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

Přemýšlím, proč je rozdíl mezi stoletým a stojednaletým staříkem tak malý a zároveň tak obrovský. Podle mě to bude tím, že stojednaletý stařík mluví o současném/ bezprostředním politickém dění. O cyklu, který je stále neukončený a bude se dál vyvíjet a nějakým způsobem nás ovlivní. Já nevím, tohle mi nějak brání vidět knihu pouze s humorem. Ale možná za pár let, až se další cyklus událostí uzavře, se kniha bude číst a vnímat jinak. Moc se mi líbilo závěrečné Alanovo zamyšlení v poslední kapitole. Ale jsem jen průměrný čtenář, žádný pisatel recenzí... Za mě pěkná kniha.

14.07.2019 3 z 5


Nekonečný příběh Nekonečný příběh Michael Ende

Velké zklamání. Kniha se mi vlekla, Bastiána jsem nemohla ke konci knihy vystát. Nejraději bych ji odložila v půlce. Ale nerada nechávám knihy nedočtené. Každopádně si myslím, že někoho komu je 13 uchvátí.

01.02.2018 2 z 5


Povídky podivných Povídky podivných Ransom Riggs

Knížku jsem si vybrala jen kvůli čtenářské výzvě. Oddychovka od povinné četby, i když upřímně nadšená jsem byla jen z první povídky o Kanibalech.

17.12.2017 1 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Moje první detektivka. Už dlouho jsem nepřečetla knížku za pět dní. Doporučuji

26.11.2017 5 z 5


Tajný život včel Tajný život včel Sue Monk Kidd

Srdeční záležitost, kdo nečetl nepochopí..

06.08.2017 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Zábavná oddechová kniha, která pobaví a neurazí.

13.06.2017


Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Don Miguel Ruiz (p)

Kniha je hodně inspirativní. Doporučuji přečíst.

23.05.2017 5 z 5


Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Krásná odechová kniha. Marie Doležalová je nějak schopná navodit pocit, že s ní vlastně sedíte u kafe na cigárku a ona vám jako jedna z vašich kamarádek jen tak mimochodem vypráví své příhody.

16.04.2017 4 z 5


Neklidné kosti Neklidné kosti Mel Starr

Neklidné kosti jsem dostala k Vánocům v roce 2015. Musím se přiznat, že jsem je nejprve odložila a po nějaké době jsem se ke knížce vrátila. Neklidné kosti jsou nenáročnou napínavou a oddechovou knížkou, kterou bych doporučila, ačkoliv to není přímo šálek mojí kávy.

12.01.2017 3 z 5


Stránky světa Stránky světa Kai Meyer

Knížka mě ze začátku moc neuchvátila, dost jsem přemýšlela, že ji odložím, ale nakonec jsem se donutila ji dočíst a posledních 30-40 stran mě uchvátilo. Krásná myšlenka jen mě mrzí, že se celý děj tak strašně táhnul.

25.12.2016 3 z 5


Bouře mečů Bouře mečů George R. R. Martin

Skvělá kniha plná zvratů a napětí. Doporučuji.

13.12.2016 5 z 5