Knihu jsem přečetla v rámci výzvy, ale zaujala mě už předtím. Od Sally to byla moje první knížka a její specifický styl mi sedl a po pár stránkách jsem si zvykla a četlo se rychle.
Bohužel méně mi sedl ten příběh samotný. Dokážu si představit fáze života, ve kterých bych knihu hodnila asi mnohem lépe, v aktuálním moodu mi ale vůbec nesedla. Starší bratr mi byl vyloženě nesympatický a filozofické pasáže a rozvahy mě nudily. Ivanova část se mi líbila víc a fandila jsem mu.
Ale mám v plánu zkusit nějakou jinou autorčinu knihu a uvidíme.
Petra Dvořáková je bez debat českou královnou rodinných dramat. Při čtení jejích knih mi je vždycky hrozně úzko a jen se děsím, co si pro své postavy nachystala
Obyčejná rodina, tvrdě pracující rodiče a jejich dvě dcery, které se nám před očima z dětí změní v mladé slečny. Otec alkoholik, matka nepřetržitě naštvaná na celý svět.
Ve vyprávění se střídají Pavlínka, matka Alena a táta Jirka. Ale ani pohled Aleny nebo Jirky mě nepřesvědčil, abych je pochopila a už vůbec ne, abych je měla ráda. Pasivita Aleny jako mámy pro mě byla naprosto nepochopitelná, ani jednou se nezastala svých dětí, a naopak pořád omlouvala alkoholismus a chování svého manžela. Ten byl naprosto odporný svými poznámkami a celou dobu jsem se bála, že nezůstane jen u řečí, ale přejde k činům
Pokud máte o Petry něco načteno, tak Vás asi ničím nepřekvapí, další psychologicky laděná kniha o dysfunkční rodině. Pro mě ale po Vránách další kniha od autorky, na kterou budu ještě dlouho myslet
Co bych chtěla hodně moc vyzdvihnout a doporučit je audioforma, kterou jsem zvolila i já. Jedna z nejlépe namluvených audioknih, které jsem měla šanci poslouchat a já moc děkuji @audiolibrix za její poskytnutí v rámci #spoluprace
Alexis je úspěšná lékařka z prestižního rodu, Daniel je starosta městečka v lesích a je to amatérský truhlář. Náhoda svede tuto na první pohled velmi nesourodou dvojici dohromady a z původně plánovaného nezávazného románku se stává něco hlubšího.
Kromě krásné romantické linky se v knize řeší i vážnější témata jako toxické vztahy, fyzické násilí nebo očekávání společnosti a tlak rodiny. Postoj a chování rodičů Alexis mi bylo extrémně proti srsti a jsou největšími padouchy knihy
Oceňuji, že hlavní postavy nebyli naivní dvacátnící, ale dospělí lidé, kteří mají svoji minulost, své závazky a pochybnosti (btw. reverse age gap!!). Jejich vztah se rozvíjí postupně a přirozeně, a velmi moc se mi líbilo, že autorka staví vztah více na emocích než na explicitních postelových scénách
Trochu mi do příběhu nesedělo to magično a nadpřirozeno, které se tu trochu objevuje. Náhodné porody jsou jedna věc, ale létající okvětní lístky mi přišly zbytečné a do jinak poměrně reálného příběhu mi neseděly.
A jako kůzle v pyžámku? MI-LU-JU (doporučuju si vygooglit „goat in a pyjamas“ pro lepší den)
4*/5* Nádherný romantický příběh, který má nejen srdce, ale i mozek. Druhý díl má být ještě lepší, tak se moc těším.
Joanna zmizí i s 20 tisíci z mafiánské kasy. Dluh padá na její sestru Natalii, která má jen pár dní na to, aby sestru našla – nebo zaplatila.
Do knihy jsem šla lehce skeptická, jsem už trochu přehlcená erotických knih, ale zlákaly mě obálka a skvělé recenze a jsem ráda, že jsem neodolala!
Příběh na nic nečeká a hned to začne pěkně zostra. Jsme vtažení do kolotoče mafie a pornoprůmyslu, a kapitoly z přítomnosti jsou navíc vždy uvedeny úryvkem z minulosti sester Natalie a Joanny, které vyrůstaly bez rodičů. Svůj nelehký start do života každá pojme po svém, s Joanny se stane striptérka a občasná prostitutka, Natalie se zapíše na školu a peníze těžce vydělává po různých brigádách a snaží se zajistit si klidnější budoucnost.
Atmosféra knihy je dost pochmurná a tíživá. Natalie se dostane do extrémně zoufalé situace, jde ji o život, a navíc ohrozí i Natea, který se jí snaží pomoci. Začátek knihy podle mě nastavil laťku vysoko a zbytek knihy trochu ztrácel tempo, i tak jsem byla napnutá a konec mě dost překvapil.
Je to erotický thriller, takže spicy scénám se „nevyhneme“, ale jsou zasazeny úplně jinak, než jsme zvyklí, nejde o žádné mazleníčko z lásky, ale „práci“
Nejslabší článek knihy je Natalie, které občas vypínal mozek a nedocházely ji základní věci, takže některé problémy si způsobila dost sama. Ale zase – v její situaci? Komu by to stoprocentně myslelo..
Na podzim by nás měl čekat druhý díl, protože tady je závěr sice v podstatě ukončený, ale autorka v poslední kapitole hodí udičku s návnadou. Snad se tedy dozvíme víc o Nateovi a jeho minulosti.
Tahle nekompromisní a temná jízda na mě vyskakovala poslední dobou na bookstagramu a přirovnání k Dexterovi v sukni se nedalo odolat
Knížka se tváří jako pořádná bichle, ale je rozdělena na 5 dílů, který každý má něco málo přes 100 stran, takže je to rychlovka. Hlavně ale příběh Vás od prvních kapitol vtáhne a nepustí.
Lana je moje oblíbená hrdinka. Její minulost se nám postupně odkrývá a získává na brutalitě, děsivosti a vy brzo začnete fandit Laniným nechutným praktikám a chcete víc krve a bolesti. I přes všechny své činy však zůstává nohama na zemi a zachovává si svou lidskost.
Logan je zaslepený láskou k Laně a přehlíží někdy dost očividná znamení, že jeho milenka je současně vrahem, kterého se snaží dopadnout. Jejich vztah je však uvěřitelný a něhou vyvažuje temnou stránku knihy. V knize je také poměrně hodně erotických scén mezi Lanou a Loganem, s tím určitě před čtením počítejte, ale z mého pohledu nebyly nijak rušivé nebo nehodící se (i když jich klidně mohlo být méně)
Kniha nás opakovaně postaví před otázky spravedlnosti a morálky (a jsem si jistá, že v tomhle případě všichni zakolísáme)
Ještě bych chtěla vyzdvihnout vedlejší postavy Jakea a Hadley, protože oba byli skvělí.
4,5*/5* Extrémně čtivé, napínavé a originální Možná trochu přitažené za vlasy mi přišlo vyvrcholení příběhu – poslední část na mě působila dost neuvěřitelně a nereálně.
Upozorňuji, že kniha nebude pro slabší povahy, jsou zde opravdu dost podrobné a naturální popisy mučení, sexuálního násilí a vražd.
Možná v jiném životě staví příběh na principu motýlího efektu – jak jedno malé rozhodnutí dokáže navždy změnit náš život. Sledujeme dvě paralelní linie z jediné volby Hannah, jejíž život se najednou vydává dvěma naprosto odlišnými cestami.
V knize se objevují dvě různé romantické linky, ale pro mě bylo v téhle knize zásadní hluboké přátelství mezi Hannah a Gabby, které dává knize sílu a opakovaně mě dojalo. Mám pocit, že i kdyby motýl mával křídly jakkoliv, tyhle dvě by to nerozdělilo
Několikrát se v příběhu opakují některé situace, a čteme vlastně dvakrát ty samé rozhovory, což ale není vůbec rušivé, ale navodí to pocit „osudovosti“ - že některé věci jsou v životě stabilní, ať se zachováme jakkoliv.
Od autorky jsem zatím četla knihy ze světa Malibu. Tohle bylo něco jiného, ale i tak mi autorka potvrdila, proč patří mezi mé oblíbenkyně a auto-buy autorky
4*/5*občas měla knížka pomalejší tempo a ulítávaly mi myšlenky, ale i tak mě knížka opravdu zasáhla a dojala.
Děkuji @knihydobrovsky za zaslání knihy k recenzi.
PS: skořicové rolky teď nechci nějakou dobu vidět, autorka se nechala dost unést a trochu to s nimi v knize přehnala
Cade Eaton shání chůvu pro svého syna. Jako nejlepší řešení se nakonec ukáže Willa, krásná zrzka, která si nebere žádné servítky (a nenosí kalhotky). Cade musí v první řadě myslet na syna, a navíc má pořád spoustu práce, takže na vztah nemá čas, ani náladu.
Elsie Silver je aktuálně jedna z nejpopulárnějších autorek romantických komedií z kovbojského prostředí. Příběh Cada a Willy Vás rychle strhne, mimo jiné proto, že je nabitý populárními tropes – grumpy vs. sunshine, age gap (13 let) a single dad
Cade je typ MMC, kterého všechny milujeme – charismatický, sexy a taky věčně zamračený. Willa je silná, emancipovaná a sebevědomá, není to žádná naivka, ale pořád se trochu hledá. Jako bonus je tu malý Luke, který je roztomilý a příběhu dodává šmrnc.
Knížka je extrémně čtivá, příběh příjemný, ale samozřejmě hodně předvídatelný. Už od začátku je jasné, kam vše směřuje a nedojde k žádnému zásadnímu zvratu. To ale asi nikdo o těchto knih neočekává, a i proto je vlastně všichni čteme. Stejně jako nikoho nepřekvapí značné množství scén.
Celkově mi Bezcitně sedlo, četla jsem ho z větší části na cestě, při čekání na letišti, a pak v letadle, kdy jsem toho moc nenaspala a potřebovala jsem něco přesně takovéhoto trochu blbuvzdorného
Pokud máte rádi sexy kovboje (co to je za otázku?!), předvídatelné, ale dobře napsané romantické příběhy s charismatickými postavami, tak Vás Bezcitně určitě potěší stejně jako mě.
4*/5* Určitě budu pokračovat v sérii, člověk občas potřebuje příjemně vypnout.
PS: Původně jsem hodnotila 4,5*, protože prvnímu jsem dávala 4*, ale zpětně si uvědomuju, že to sice bylo opravdu fajn, ale velkou stopu to ve mně nezanechalo, tak jsem hodnocení snížila. I tak ale myslím, že tenhle díl byl lepší než první.
Pokračování série Král Pastýř nás vrátí do království Kiks. Ravyn s Nočním běsem, který převzal nadvládu nad Elpethiným tělem, se vydávají do lesa pro kartu Dvou Olší, aby ukončili nákazu. Na hradě Kámen se mezitím Elm stává korunním princem a seznamuje se více s Ione, snoubenkou svého bratra Hautha.
Dvě pokroucené koruny geniálně navazují na předchozí díl. Opět tu najde tu temnou, pohádkově laděnou atmosféru, kterou jsem si zamilovala už v prvním díle.
Více prostoru tu dostává Elm a Ione, kteří hledají kartu dívky, pod jejíž vládou se Ione stále nachází a přichází tak o emoce a city. Vzniká tak slowburn romantická linka, která mě velmi bavila možná i díky tomu, že Ione je proti své vůli nucena držet své emoce na uzdě.
Asi by mi více sedlo, kdyby se kniha obešla bez vulgárních slov, nadávek a spicy scén. Celkově mi to k vibu té knihy moc nesedělo, a i bez toho by příběh fungoval skvěle.
Dostaneme ale i náhled do života Krále Pastýře, jeho minulosti a historii vzniku karet prozřetelnosti, což mě moc bavilo. V první polovině knihy mi chybělo trocha té drzosti Nočního běsa, v druhé polovině knihy, když se vydají na výpravu do lesa, se běs trochu vzpamatuje a už zase nešetří sarkasmem
Celkově hodnotím knihu skvěle a tahle série je opravdu originální a velmi čtivá. Oceňuju i fakt, že je to pouze duologie a ne sedmidílná série s doposud třemi nevydanými knihami
„Udělala bych cokoli, abych se vrátila na to místo, kde je mi dobře, mimo čas, kde se nás nemůže dotknout nic ze skutečného života.“
Harriet odlétá na dovolenou za svými nejlepšími přáteli. Když dorazí na místo, čeká ji tu nepříjemné překvapení – dorazil i její ex Wyn, protože nikdo z jejich party neví, že se už před pěti měsíci rozešli. Celý týden se s Wynem rozhodnout předstírat vztah, aby nenarušili poklidný průběh tradiční dovolené. Stará láska ovšem nerezaví.
Jak dopadla moje první zkušenost s Emily Henry?
Ve zkratce: styl autorky mě bavil, příběh bohužel už o dost méně.
Autorka píše svěže a nenuceně, chápu její popularitu v knižní komunitě. Moc mě bavily dialogy postav, které byly vtipné a pohotové, takže kniha se mi četla poměrně snadno a příjemně.
Příběh sám o sobě mě ale zklamal. Šla jsem do knihy poměrně naslepo a začátek mě navnadil na letní feel-good romantiku, bohužel postupně se ukázala, že kniha stojí na second chance trope a ten mi osobně moc nesedí
Celou knihu jsem tápala, proč se vlastně hlavní hrdinové rozešli – knihou se prolínají jejích vzpomínky na společné chvíle a jejich vztah se zdál naprosto pohádkový. Zhruba polovinu knihy mě navíc štval Wyn, když Harriet neustále připomínal, že ona je dokonalá a ta pravá – rozešel ses s ní, zlomil jí srdce, co jí to teď děláš?
Celý konflikt na mě ve výsledku působil vyhroceně a zbytečně – stačilo si promluvit a všechno si vyříkat (a taky kápnout božskou přátelům, nedokážu si představit, že bych před rodinou i kamarády půl roku tajila, že jsem po rozchodu). MLUVTE!!!!!
Co oceňuji, byla linka, která se točila kolem Harriet a její práce a vyhoření.
3*/5* Pokud máte rádi second chance trope, kniha by Vám mohla sednout lépe, než mně. Určitě i tak ale dám šanci dalším knihám autorky, protože to bylo odpočinkové a svěží čtení. Její knihy budou asi ideálka na léto
Devítiletá Avery bez stopy zmizí a celé městečko je na nohách. Pomalu se začínají odkrývat tajemství jednotlivých obyvatel ulice, ve které Avery bydlela. Říká vůbec někdo celou pravdu?
Moje první kniha od Shari Lapeny, která slibuje „bravurní příběh od autorky rodinných thrillerů“. Můj celkový dojem je ale spíš rozpačitý
Začátek knihy byl skvělý, ztratí se malá holčička beze stopy, otec tají důležité informace a brzy se kvůli tomu stává hlavním podezřelým. Pak se objeví anonymní tip, a i když se odkrývají lži, tak případ se stále více zamotává.
Pak přijde rozuzlení zápletky, které mělo nejspíš šokovat, ale za mě bohužel velmi překombinované, nereálně a těžko uvěřitelné. Na samém konci jsem čekala alespoň vylepšení v podobě velkolepého odhalení skutečného pachatele, ale nedočkala jsem se a přišlo to pouze tak náhodou. Už jen dodám, že policie a detektivové v téhle knize jsou pouze na okrasu, protože v případu neudělali téměř nic
Já knihu poslouchala v audioformě a mockrát děkuji Audiolibrix za knížku v rámci #spoluprace
Knihu mluví střídavě Martina Hudečková a Libor Hruška a na začátku mi upřímně byly oba hlasy poměrně nesympatické. Postupně jsem si na ně zvykla, ale i tak to pro mě nebyla nejpohodlnější kniha k poslechu
Asi chápu popularitu Shari Lapeny, věřím, že její knihy jsou velmi čtivé a svým způsobem jsou to odpočinkové thrillery bez větší hloubky. Mě ale touto knihou příliš neoslovila, ale možná jsem jen napoprvé neměla šťastnou ruku ve výběru.
3*/5* Měla bych zkusit nějakou jinou autorčinu knihu?
„Kasper se usmál a v tom úsměvu bylo něco smutného a krásného. Prstem si přejel po oku, jako kdyby si kreslil linku. Naznačil srdce. A malíčkem obkreslil lalůček. Kasper miluje Erika.“
Erik je snowboardová hvězda. Když se jeho otec ožení, k nim do hor se nastěhuje jeho manželka i se synem Kasperem, který je hudební génius, ale také je dost svérázný a svéhlavý. Erik se zvyklý na svoji samotu a nyní s Kasperem sdílí většinu svého dne. Brzy se odkrývají tajemství a Erikovi se nevyhnutelně otočí svět vzhůru nohama jako při jednom z jeho skoků.
Kasper od samého začátku tuhle knížku táhne. Je to osobnost, kterou nejde v místnosti přehlédnout, ani přeslechnout. Svojí bezprostředností mě naprosto odbourával, byl autentický a neskutečná drama queen, což sám přiznával. Výbuch energie v podobě člověka
Erik byl o poznání klidnější, s pevným řádem a obrovskou vůlí. Svým chováním mě občas ale štval, zejména ve fázi, kdy se Kasperovi vyzná, mi přišlo z jeho strany, že na Kaspera trochu tlačí
Protiklady se ale přitahují a jejich vztah je nádherný, plný respektu a obdivu jeden ke druhému.
Asi úplně poprvé jsem si uvědomovala rozdíl mezi er a ich formou. Erikova část je psána v er formě, ale pak knihou probíhají zápisky z Kasperova deníku, které jsou v ich formě a dokázaly mě vtáhnout víc. Zároveň jsem se u nich několikrát smála nahlas, Kasperovy myšlenkové pochody mě prostě neskutečně bavily
Kniha má přes 600 stran, což se může zdát poměrně dost, navíc se některé části dost opakují, ale celé to má svůj smysl a perfektně to buduje atmosféru života v NIKDE, takže uběhneme s kluky asi 200 km (bohužel ale nespálíme ani kalorii), vypijeme asi 40 litrů čaje a sníme alespoň 6 kilo salátu (Bílkoviny, Eriku?!?).. Každopádně nelituju ani jedné z šesti set stránek strávených s kluky v horách.
Shrnutí: Mockrát děkuju @szabi.writers za zaslání knihy k recenzi, protože to bylo nádherný a věřím, že knihu přečtu někdy ještě jednou – nejlépe zabalená ve svetru a tlustých ponožkách někde na horách
Jordan se se svým přítelem Colem musí nastěhovat k jeho otci, aby ušetřili nějaké peníze. Brzy ale zjistí, že mezi ní a Pikem je více chemie, než mezi ní a Colem. Dělí je mimo jiné ale věkový rozdíl 19 let.
Birthday girl, v češtině známé pod názvem Troufalá vášeň je obrovský hit na bookstagramu, takže jsem neodolala. Od Penelope jsem navíc četla Credence a nyní i po zkušenosti s Birthday girl jsem byla ujištěna v tom, že když spicy knihu, tak od Penelope (Ačkoliv scéna se stolem mi přišla jazykem generace Z „cringe“, ale Pike ji ohodnotil jako nejkrásnější věc, kterou kdy viděl, tak co já vím )
Jedná se o slowburn romantiku, kde vztah mezi Pikem a Jordan není insta love, ani insta lust, ale buduje se postupně na základě vzájemných sympatií, humoru a samozřejmě i fyzické přitažlivosti. A vy to všechno prožíváte s nimi.
Age gap, oh yes. Můj oblíbený trope a se sexy daddym Pikem to šlo samo.
Určitě bych ale ocenila, kdyby byla Jordan alespoň o 2-3 roky starší. Na začátku knihy oslaví 19. narozeniny. V první polovině knihy jsme si lahodila, jak je Jordan na svůj věk vyspělá a rozumná, musím ale říct, že v druhé části knihy se místy chovala jako spratek (nebo tedy spíš úměrně svému věku) a trochu jsem protáčela oči.
Možná bych knihu trochu zkrátila, není to nijak rozvětvený ani propletený příběh, ale ve výsledku mi to nijak nevadilo a i v angličtině se mi kniha četla snadno.
Scarlett se od malička touží zúčastnit legendární hry Caraval. Rok co rok píše mistru Legendovi dopisy. Vynechá jediný rok a zrovna v ten samý rok ji přijde od Legendy pozvánka a vstupenky. Hned po příjezdu na ostrov ovšem její sestru Tellu unesou a kdo ji najde, ten vyhraje celý Caraval. Pamatujte, je to jen hra. Nebo ne?
„Tahle postel je dost velká pro nás oba.“
Svět, ve kterém není nic takové, jak se zdá. Peníze jsou Vám k ničemu a platí se zde tajemstvími, strachy a touhami. Svět, ve kterém nemůžete věřit nikomu a ničemu.
Knihu jsem dlouho odkládala a sama nevím, proč. Nakonec jsem do ní šla s pramalými očekáváními a byla jsem nadšená. Čte se to samo, od samého začátku se něco děje a otevřený konec Vás naláká na další díl.
V několika recenzích jsem viděla, že Scarlett nemá příliš fanoušků mezi čtenáři – mě nenadchla, ale ani mi nevadila, taková neutrální a spíše nevýrazná hrdinka.
Kdo mě ale naopak bavil, byl Julian. Charismatický a záhadný s darebáckým úsměvem a skvělými dialogy.
Co pro mě knížku ale opravdu vyzdvihuje, je prostředí. Chaotické, hravé, plné magie a bez jasných pravidel. Extrémní vibe Alenky v říši divů, jako by všechny postavy na něčem jeli a Scarlett mezi nimi pendlovala a snažila se najít nějakou logickou linku.
4,5*/5* Moc mě to bavilo a těším se na pokračování z pohledu Telly, která vypadá, že bude mít trochu bohatší charakter a v kombinaci s Legendou to slibuje nadějný příběh!
Avery musí z důvodu nedostatku financí přijmout práci za barem ve strip clubu Černá vdova. Hned první den narazí na horu svalů v podobě svého šéfa Calluma a začne to mezi nimi silně jiskřit. Ani jeden se však nechce zatěžovat vztahem – domluva je tedy jasná, jejich vztah bude čistě fyzický.
„Proč nás vždycky ovlivní ti největší blbci? A ještě důležitější otázka zní: Proč to vidíme, až když je pozdě?“
Tahle kniha na mě dle obálky působila jako něco mimo mé obvyklé žánry. Nechala jsem se ale zinfluencovat a přesvědčit nadšenými recenzemi a rozhodně nelituji
Callum není jenom na první pohled patrná erotická romance, ale je i plný emocí, dramatu a humoru. Zmiňuje vážná témata jako toxické vztahy, nemoc nebo stalking.
Hlavní postava Avery je samostatná a pohotová, má ale problém se v důsledku minulosti v určitých situacích za sebe víc postavit
Callum je nepřístupný drsňák s tvrdým výrazem, ale pro osoby, které miluje, by dokázal zabíjet (je něco víc sexy?)
Mrzí mě, že jsme nestrávili víc čas v přítomnosti Charlotte, její laskavou povahu jsem si moc oblíbila
Samozřejmě je tu i pár pikantních scén, které jsou dávkované tak akorát a nepřebíjí příběh. Jsou navíc skvěle napsané, žádné akrobatické a gymnastické polohy, kde se nemůžete dopočítat končetin
4*/5* Callum mě bavil, ale na co se vážně moc těším je teď čerstvá novinka Declan, protože ten mě z přítomných chlapců oslovil nejvíc Nejdřív ale musím přečíst druhý díl - Noah, který jsem ještě stihla ulovit ve slevě a čeká na mě už ve čtečce
“A sebehorší zločin přestává být zločinem, pokud k němu nalezneš správné vysvětlení a umíš ho ospravedlnit, Ilane. Pokud přesvědčíš ostatní, že páchat zlo je v jejich zájmu. Všechno to jsou jenom slova. Dějiny jsou takových omluvitelných zvěrstev plné.”
Ilan i s Pětadvacítkou tráví nějaký čas v nížinách, kde její přítomnost vyvolává nespokojenost u nejvyšší rady. Ilan zároveň odhalí tajemství kapitána, které ji rozčílí a ztrácí v kapitána důvěru. Brzy se společně vydají zpět do sklenařských měst, kde se opakovaně objevuje krví napsaný nápis, který kapitána nenechá spát. Ilan je odhaleno sklenařské tajemství a odkrývá se před ní její budoucnost.
Tohle se nedá vůbec popsat. Jak moc jsem se do Naslouchače zamilovala, jak moc ráda mám Ilan a celou Pětadvacítku. Mockrát děkuji @hostbrno za poskytnutí knihy k recenzi. #spoluprace
Základní fungování světa jsme pochytili už v Naslouchači, Faja nám ale ještě víc rozšíří obzory – je tu více politiky, historie i tajemství a křivd. Také se více vyvíjí vztahy, roste napětí a prohlubují se přátelství.
Ilan mě stále moc baví, se svoji prořízlou pusou, zvídavostí a lidskostí v drsném světě. Myslím, že se v dalších dílech můžu těšit na silnou ženskou hrdinku s velkým posláním. Jsem zvědavá, jak moc nám Ilan vyroste před očima.
Kapitán je v tomto díle o něco tajemnější a jeho povaha temnější. Jeho minulost ukazuje, jak se člověk může v průběhu života změnit (a obzvlášť když žije tak dlouho, jako Kapitán).
Doporučuji s Fajou koupit rovnou i Nastereu, protože konec Faji přináší více otázek než odpovědí.
Petra Stehlíková se kvalitou vyrovná světovým autorů fantasy. Píše obrazně a místy má až poetický styl, ale vůbec to neubírá na emocích, které ve mně tahle série vyvolává, protože těch je kompletní škála.
5*/5*Naslouchač je must-read pro všechny fanoušky kvalitního fantasy (se sci-fi a postapo vibem)
Co mají společného medvěd, který se ztratí z londýnského přírodovědného muzea, a Matthew, který jednoho dne přijde do práce, aby zjistil, že jeho obchod i s celou budovou se ztratily? Jednu dobrodružnou výpravu do podsvětí za Velesem v doprovodu alkonosta, rusalky a kocoura.
Jedná se o druhý díl série Písně tří světů, která na sebe však příliš nenavazuje – potkáme se tu s Moranou a Velesem a najdeme pár narážek na předchozí díl, ale pokud jste Dceru zimy nečetli a zajímal by Vás pouze Syn podsvětí, tak žádný odkaz ani nezaznamenáte a knížku si naplno užijete i tak.
Stejně jako u Dcery zimy, já byla z knížky nadšená. Poměrně jednoduchý, ale zábavný a vtipný příběh plný slovanské mytologie a příšerek, sympatické postavy, vznikající přátelství a pohled do jejich minulosti. A kočkomilové si v tomhle díle rozhodně přijdou na své.
Všechno to spolu hezky fungovalo, trochu mě mrzí konec, kdy jsem se nedozvěděla, jak to s některými postavami dopadlo s odstupem času.
Určitě bych chtěla vyzdvihnout nádhernou obálku a mapu z pera Lenky Šimečkové, jsou to jedny z mých nejoblíbenějších obálek
4*/5*Jedno je jisté, určitě si přečtu i Vládkyni kouzel, protože tahle milá fantasy mě moc baví.
PS: Musím vyzkoušet krájet cibuli s vypláznutým jazykem
Druhý díl Šikmého kostela přesně navazuje na události prvního dílu, sledujeme stejné postavy a jejich postupující život.
Za audioknihu mockát děkuji @audiolibrix i audioverze téhle knihy je naprosto skvělá! #spoluprace
20.léta v Československu byla léty rozkvětu a spokojenosti, na česko-polských hranicích však doznívají události bojů o hranice. Různé názory a ideje dokáží silně narušit i rodinné vztahy. 30.léta zasáhnou celé Československo ekonomickou krizí a blížící se fašistickou hrozbou.
O druhé světové válce jsem přečetla už několik knih, většinou ale většinou o tématu holocaustu. O těžké situaci polských občanů, kteří byli vyhnáni z domovů do zřízených Polenlagerů, jsem nevěděla.
Kniha je napsána objektivně a s ohromnou pokorou. Setkáme se tady s několika politickými názory a jejich zástupci, a i když víme, že tento názor je obecně historicky „špatný”, vzhledem k se životním situacím osob dává smysl a nějak se nemůžeme na ty osoby zlobit. Stejná situace se začíná vykreslovat i na konci knihy po osvobození Rudou armádou, kdy někdo slepě věří a je vděčný, ale další je skeptický k dalším úmyslům Sovětů. To už ale bude námět třetího a posledního dílu, který obsahuje Karvinnou příběhy jejích obyvatel v letech 1945-1961.
Pokud Vás zajímá kout historie, o kterém se příliš nemluví, určitě doporučuju Šikmý kostel. Já se určitě pustím i do třetího dílu (co nejdříve, dokud mám v paměti vztahy a situace z druhého dílu - mezí 1. a 2. jsem měla přes rok pauzu a trochu jsem zprvu v postavách tápala)
4,5*/5* Autorka vychází a čerpá z historických pramenů a poskytuje nám reálný pohled, jak se v těžkých dobách žilo obyčejným lidem.
Julie je dcerou vysoce postaveného komunistického funkcionáře. Je jí 16 let a je nadějným hudebním talentem. Když se seznámí s Romanem, který patří do „závadné“ mládeže, otevírají se jí nové obzory. Nejen v západní hudbě, ale i nový pohled na historii a režim. Začne se v ní probouzet vlna nevole a touha po pravdě a svobodě.
V knize se střídají dvě časové linky – jedna z konce 70. let, kdy Julie prožívá první lásku a zároveň se jí otvírají oči, a druhá z roku 1990, kde se Julie po více než deseti letech v emigraci vrací domů za matkou a vzpomíná, jak se její život vyvíjel.
Samozřejmě jsem danou dobu nezažila, ale z vyprávění rodičů mi přijde, že je v této knize popsána společnost poměrně reálně. Každopádně znovu musím smeknout klobouk před všemi, kteří v té době bojovali za pravdu a svá práva i přes všechny důsledky, které to mělo.
Líbilo se mi vykreslení různých charakterů postav. Otec, zarytý komunista a posluhovač režimu, hysterická a odtažitá matka, vzdorovitá pubertální dcera a rebelský a na celý svět naštvaný Roman.
Musím říct, že mi některé části přišly těžko uvěřitelné – Julie, dcera zarytého komunisty, si to nakráčí do bytu ženy, která ji viděla jednou v životě a to ještě letmo, a už podepisuje Chartu 77 a odnáší si její kopii. Následuje útěk za hranice, který se mi zdál taky až příliš jednoduchý (ale třeba někdo takovéto štěstí měl – snad).
Možná bych ocenila, kdyby byla knížka delší. Má 244 stran a vše je takové stručné. Na konci knihy přijde odhalení, které mělo zapůsobit asi jako bomba, bohužel jsem něco takového z předchozího vývoje tušila. Co jsem ale ve výsledku nepochopila, proč Juliina matka chtěla, aby dcera přijela na návštěvu.
Na knížku jsem se moc těšila, bohužel jsem asi očekávala trochu víc, knížka se čte dobře, ale nevyvolala ve mně žádné extra emoce - obálka je ale nádherná.
„Každý živý tvor je ochoten do konce dní rozdmýchávat plamínek naděje, a i v těch nejhorších chvílích k němu nevědomky sklánět dlaně.“
Anna jde ve stopách své maminky a nastoupí na studium práv na prestižní Waisovu akademi. Svou maminku ale nikdy nepoznala, protože ta beze stopy zmizela, když bylo Anně půl roku. Anna se tedy kromě tajů práv začíná brzy nořit i do minulosti své matky a odkrývat různá tajemství. Ona sama však jedno má – vidí totiž mrtvé.
Dark academia s nádechem fantastiky z prostředí Býčí skály? Sign me in.
Mockrát děkuji @_droubin a @nakladatelstvi_fragment za zaslání knihy k recenzi
Od prvních kapitol mě zaujala jedna věc a udržela moji pozornost do samého konce – bohatá slovní zásoba autora Úplně jsem se tetelila nad krásou našeho jazyka a schopností Dominika si s ním pohrát.
Jako hlavní tu máme detektivní linku, kdy dvacetiletá dívka vyřeší záhadu, se kterou si ti nejzkušenější nedokázali poradit (trochu AGGGTM vibes). I když jsem odhadla pachatele, na konci jsem i tak zůstala koukat s otevřenou pusou, některé ty části mě vůbec nenapadly a byly výborné.
Knížka donutí čtenáře se zamyslet i nad vážnějšími tématy, zejména nad otázkou spravedlnosti a trestem smrti. Právnické prostředí a oblast trestního práva je i nám laikům představena reálně a přehledně, moc mě to bavilo
Trochu mě mrzí, že vedlejší postavy tu neměly trochu větší úlohu. Julie i Aleš byli skvělí, jejich přestřelky mě moc bavily a ráda bych se o nich dozvěděla něco víc. Dojímala jsem se také nad Anniným tatínkem, který byl úžasný i přes to všechno, čím si prošel.
Všem Vám Temnou spravedlnost doporučuji na podzimní čtení. Churavé počasí, déšť, brzy se stmívá, a zatímco Anna půjde mezi mrtvoly na Býčí skálu, vy si můžete zalézt pod deku a užívat si tuhle lehce hororovou detektivní jízdu.
4*/5* Perfektní debut a určitě si přečtu i případné další knížky od autora, už jenom kvůli jeho hraní s češtinou.
Rok 2346, svět je rozdělen na obyvatelnou a plynem zamořenou, neobyvatelnou část. Obě části od sebe oddělují štíty, které jsou poháněny energií z nerostu sklenit. Sklenaři, jediní lidé, kteří dokáží sklenit slyšet a rozumět mu, byli zotročeni a žijí v uzavřených ghettech. U Ilan se od útlého mládí projevila neobvykle výrazná schopnost sklenit slyšet. To ovšem nezůstane bez povšimnutí lidí z nížin.
Tohle bude jedna z top 5 nejlepších knih roku.
Petra nepíše nijak citově zabarveně a nenutí vám, jak byste se měli při čtení cítit. Přesto jsem při čtení prožila celou škálu emocí, od vzteku, dojetí, trapnosti až po šok na konci
V knize se vyskytuje velké množství cizích názvů (které vychází z rumunštiny, jak jsem se dočetla), všechny nám ale autorka při jejich prvním výskytu vysvětlí a pro případy, že máte pamět jako já, na konci knihy je i rejstřík s vysvětlivkami, kde ji se můžete jednoduše připomenout.
Ilan musí sžít s těmi, kdo zotročil její lid. Na urážky a opovržení je zvyklá, vlídné zacházení ze strany legendární Pětadvacítky ji však vyvádí z míry. Musí so zvykat na nové emoce, zážitky a tajemství, které nikdo z jejího lidu nezná.
Kniha je místy i strašidelná - Petra využila záhadných a nelidských úmrtí Ďatlovovy výpravy na Otorten a vezme nás tam na výlet.
Knihu jsme četly v klubu s holkama, já ale do čtení byla tak zažraná, že jsem si neudělala jedinou poznámku. Ve výsledku jsme se ale všechny shodly, že to bylo skvělé, potřebujeme další díl a že to vlastně takhle stačí.
Holky moc doporučují i audioverzi knihy a já jim 100% věřím, protože knihu předčítá Jitka Jěžková a to je bohyně audioknih. Jednou si ji určitě taky pustím.