CongHan CongHan komentáře u knih

☰ menu

Věci, které mi nedají spát Věci, které mi nedají spát Mia Kankimäki

Kniha byla z větší části hezká, některé její popisy byly opravdu půvabné a já jsem si užíval s autorkou mnohé krásy milovaného Japonska, avšak můj hluboký požitek ze čtení byl narušován některými opravdu nevhodnými stereotypními poznámkami,například že by autorku asi nezajímali 'malí chichotajici se Japonci'.. Tato hloupá vyjádření bohužel můj zážitek z knihy umenšovala a byl jsem z toho zklamán.. Též část o Thajsku byla spíše zklamáním,autorka uvedla, že o Thajsku nic neví a tudíž ji tolik nezajímá, což považuji za chybu, právě to je přeci důvod, proč tu zemi chtít poznat.. Takže krásné citlivě popsané momenty se střídaly se slabšími pasážemi, které mi nevyhovovaly.. Rád jsem se touto knihou zabýval,ale nemohu dát bohužel vyšší hodnocení kvůli těmto výhradám, ačkoliv je mi téma jinak velmi blízké.. Nicméně časté rozmlouvání s tajemnou dvorní dámou Sei bylo velmi pěkné.Miluji klasickou japonskou literaturu,to bylo opravdu zajímavé.

17.12.2023 3 z 5


Las Casas a Karel V. Las Casas a Karel V. Reinhold Schneider

Nesmírně cenna kniha a pravdive svedectvi o ukrutnostech dobyvatelů,kteri byli presvedceni o sve nadrazenosti nad jinymi narody..Tema o kterem se bohuzel prilis nemluvi,ac by melo..Velmi pusobive,bolestne a strhujici.

03.01.2020 5 z 5


Peklo Peklo Josef Karel Šlejhar

Mistrný Šlejharův jazyk mě opět uchvátil a podle mého názoru je to naprostý klenot českého písemnictví.Prochazeni hlavniho hrdiny peklem továrny a neustale narazeni na lidskou bídu,nezmerne utrpeni,opravdovou bolest, je nesmirne pusobive,poutave cteni.Nemohl jsem se četby tohoto romanu nasytit a je to jedna z mala knih,ktere bych si pral cist víckrát.Šlejharuv literární styl je výjimečný a nesmirne hodnotny.Hodne se zameroval na zlo v lidech tkvící a jeho mysleni je mi v tomto ohledu velmi blízké.

05.12.2019 5 z 5