ComposeAdela ComposeAdela komentáře u knih

☰ menu

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Skvělý nápad, od kterého jsem měla velká očekávání. Ta se bohužel nenaplnila, jeho potenciál se mi zdál nevyužitý. Jediná část knihy, která mi připadala opravdu zajímavá a strhující, byl závěr, ale celek asi úplně nezachránil.

07.04.2024 3 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Přečíst si Velkého Gatsbyho jsem měla v plánu už několik let, ale dostala jsem se k němu z nějakého důvodu až teď. Nezklamal. Nedokážu úplně definovat proč, protože co se týká zápletky, můj dojem byl (jak říkám, dlouhý pořadník, nafouknutá očekávání) tak trochu "aha, a to je všechno? tak jo." Nadchnul mě ale velice elegantní styl psaní a zachycení prostředí, takže k autorovi se v budoucnu ráda vrátím.

26.02.2024 5 z 5


Z pera knihomolů: 11 povídek od českých a slovenských knižních blogerů Z pera knihomolů: 11 povídek od českých a slovenských knižních blogerů * antologie

Celkový dojem z této knihy: rozmanitost. Každá povídka je úplně jiná, takže si v ní své může najít každý - ale zase ne každému musí všechno sednout. Přestože jsem některým povídkám udělila poměrně nižší hodnocení, nemyslím si, že by byla některá vysloveně špatná, spíš mě jen osobně tolik nezaujaly tématem nebo stylem psaní.
A musím vyzdvihnout krásné grafické zpracování, které výborně podtrhovalo jedinečnost jednotlivých povídek.

09.02.2024 4 z 5


Scarlet Scarlet Marissa Meyer

Scarlet mi přišla o něco slabší než první díl série. Hlavně asi proto, že mě samotná Scarlet jako postava příliš nezaujala, spíš než na její kapitoly jsem se těšila na části s Cinder (nebo Kaiem). Líbilo se mi ale propojení obou dějových linek na konci a určitě si ráda přečtu i další díl.

03.12.2023 3 z 5


Cinder Cinder Marissa Meyer

Byla jsem připravena knihu nesnášet nebo přinejlepším odložit, protože Popelka-kyborg zní "tak trochu jako blbost", ale nakonec to tak nebylo. Nápad mi přijde dobře zpracovaný, je to takové roztomilé pohádkové sci-fi, v některých věcech (dle očekávání) očekávatelné, které mě i tak vlastně celou dobu bavilo a nalákalo na další díly. V hvězdičkovém hodnocení zohledňuji, že jde o knihu mířenou spíše na mladší čtenáře, takže jí toho více odpouštím.

19.11.2023 4 z 5


Slovodějky Slovodějky Alena Adrianet Heinrichová

Taková pohodová fantasy detektivka. Ideální jako podzimní oddechové čtení k čaji, s příjemným tempem, skvělými postavami (jak tu padlo už vícekrát, hlavně Amáliina babička a Hugo), zajímavým systémem magie a důležitým připomenutím, že slova mají moc (které jsem, přiznávám, potřebovala). Romantická linka mě úplně nezaujala, ale to už je asi na každém. A nemůžu nezmínit krásnou obálku, která mě více než anotace přesvědčila, že bych knize měla dát šanci.

04.11.2023 5 z 5


Z rodu vyvolených Z rodu vyvolených Alain-Fabien Delon

Když jsem na knihu poprvé narazila v knihkupectví, hned mě zaujala, přesto jsem s nákupem dost váhala. Nakonec jsem neodolala a jsem ráda. Chtěla jsem do ní původně jen nakouknout, protože tu mám několik dalších rozečtených knížek, ale chytla mě a během dvou dnů jsem ji dočetla. Přišel mi zajímavý nejen obsah, zpracování náročných témat, ale i výstavba textu, díky tomu si knížka udržela moji pozornost. Některé věci by se nicméně daly udělat lépe, takže dávám jen čtyři hvězdy, ale rozhodně doporučuji k přečtení.

26.10.2023 4 z 5


Solitaire Solitaire Alice Oseman

Četla jsem knihu dvakrát (takže asi nemůže být pochyb, že mě zaujala, a to hlavně postavami), pokaždé jiné vydání, a nedokážu říct, které se mi líbí víc. Mnoho změn opravdu knize prospělo a pasáže se příjemněji četly - ale některé změny, například úpravy původního Nicka a Charlieho tak, aby byli teď přesně takoví, jaké je známe z komiksů, knížce naopak ubírají. Trochu mi to nové vydání připomíná situaci, kdy si člověk sám pro sebe píše do šuplíku, ale pak si to chce někdo přečíst, a tak vyškrtá nebo přepíše některé příliš upřímné věty. Někdy je to změna k lepšímu, ale někdy ta přílišná upřímnost k postavě zkrátka patří a je škoda, že se ztratila.

25.09.2023 4 z 5


99 kluků Micaha Summerse 99 kluků Micaha Summerse Adam Sass

Na knihu jsem se těšila a podle anotace i prvních kapitol jsem věřila, že se zařadí mezi mé letošní oblíbence, ale... ne, bohužel. Četlo se to sice docela dobře, ale Micah mi s postupujícími stránkami šel pořád víc a víc na nervy, k tomu mi připadalo zvláštní, jak se v podstatě všechno důležité odehrávalo buď na instagramu, nebo někde na veřejnosti před spoustou lidí. Mít knížka tak o sto stránek méně, budu mnohem nadšenější, protože nápad v zásadě špatný není, je to taková očekávatelná oddechovka, jen mi nesedl hlavní hrdina.
Obálka a ilustrace se mi ovšem líbily moc.

25.09.2023 3 z 5


Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Četla jsem celou sérii už vícekrát a Fénixův řád se rozhodně řadí mezi mé oblíbené díly (mluvím o knize - film jsem už delší čas neviděla a nevzpomínám si nic víc, než že mi připadal tak nějak zapomenutelný). Od začátku až do konce je nabitý dějem a po dočtení mě pokaždé zanechá s pocitem "chci víc, dejte mi klidně ještě dalších 800 stran". Dozvídáme se více o fungování kouzelnického světa, což mě velice bavilo, a také postavy se postupně vybarvují a získávají na zajímavosti. Líbil se mi, už když jsem ho četla prvně, ale čím jsem starší, tím ho oceňuju víc. Jsou v něm některé nesrovnalosti, ale na celkovém dojmu mně osobně neubírají.

04.09.2023 5 z 5


Bez lásky Bez lásky Alice Oseman

Knížku jsem četla už nějaký ten rok zpátky v originále. Byla první, po které jsem od autorky sáhla, a doteď ji považuji za její nejlepší román, určitě mám v plánu si ji někdy přečíst znovu.

12.06.2023 5 z 5


Jak děti přicházejí na svět Jak děti přicházejí na svět Jana Martincová

Dovolím si nesouhlasit s předchozím komentářem. Kniha vznikla - jak se dozvíme už z anotace - na základě rozhovoru autorky s jejím synem, což samozřejmě ovlivnilo jednak jazykovou stránku knihy, jednak se díky tomu dostaly do knihy právě ty informace, které děti zajímají. To se mi zdá jako velké plus. Po grafické stránce mi knížka také přijde pěkná, ale mám doma novější vydání, ve kterém je grafika upravená.

05.01.2023 5 z 5


Konec nylonového věku Konec nylonového věku Josef Škvorecký

Knížka mě nenadchla. Asi jsem čekala něco víc.

05.01.2023 2 z 5


Koruna Koruna Kiera Cass

Není to zlé. Je to čitelné. Jen je to neuvěřitelně stupidní. Tak stupidní, že to korektor zřejmě nedokázal pořádně přečíst. Chyby, které v textu zůstaly, mi bohužel dost kazily čtenářský zážitek.

05.01.2023 3 z 5


Lhář Lhář Stephen Fry

Organizace příběhu je na mě příliš složitá, než abych si ho dokázala úplně užít - ale některé věty s dovolením kradu. Styl psaní mě opravdu bavil, ale v ději jsem měla problém se vyznat.

05.01.2023 3 z 5


Vdáváme matku a jiné povídky Vdáváme matku a jiné povídky Gerald Durrell

Část povídek skvělá, část bych si znovu nepřečetla. Celkově mi přijdou docela dobré.

05.01.2023 4 z 5


Já, příběhy mého života Já, příběhy mého života Katharine Hepburn

Příběhy se mi moc líbily, občas mi ale způsob vyprávění přišel dost chaotický a ztrácela jsem se v čase. Nicméně dozvěděla jsem se spoustu zajímavého.

05.01.2023 4 z 5


Přísloví a hříčky pro chytré hlavičky Přísloví a hříčky pro chytré hlavičky Jana Martincová

Knihu jsem věnovala babičce, které se moc líbí jak samotná knížka, tak přiložené pexeso. S příslovími vyrůstala, vždycky se jimi řídila a myslí si, že neudělala chybu :-) A proto by přísloví měly znát i dnešní děti.

04.01.2023 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Dobře napsané, ale nedokáže úplně vtáhnout do děje. Když se to trochu začne dařit, kniha skončí. Námět je velmi dobrý, ale zpracování bohužel působí spíš jako poznámky, které mají teprve být zpracovány do delšího díla.

30.05.2022 3 z 5


Rozumět dějinám: vývoj česko-německých vztahů na našem území v letech 1848-1948 Rozumět dějinám: vývoj česko-německých vztahů na našem území v letech 1848-1948 Robert Kvaček

Stručná, informačně hutná kniha, která je zcela zřejmě českým pohledem na problematiku. Trochu mě rušila grafická stránka, nicméně rozhodně doporučuji k přečtení.

30.05.2022 4 z 5