CharlieBrown CharlieBrown komentáře u knih

☰ menu

Nacismus versus okultismus v protektorátu: Osudy Jiřího Arvéda Smíchovského a Jana Kefera Nacismus versus okultismus v protektorátu: Osudy Jiřího Arvéda Smíchovského a Jana Kefera Kristýna Bernardová

Skvělá kniha. Dva protiklady ve stejné době. Pro jednoho z nich fatální. Osobnost Jana Kefera je stále nedoceněná. Zajímalo by mě, kde skončily všechny ty zabavené knihy. Nicméně tohle se autorce hodně povedlo.

06.01.2022 5 z 5


Wolf Messing: Stalinův jasnovidec Wolf Messing: Stalinův jasnovidec Topsy Küppers

Silný příběh, dobře napsaná kniha.

07.08.2021 5 z 5


Četa psanců: Hrdinové, renegáti, bezvěrci a válečné bratrství v Afghánistánu Četa psanců: Hrdinové, renegáti, bezvěrci a válečné bratrství v Afghánistánu Sean Parnell

Skvěle napsaná kniha. Jedna z mála, kde se neprotlačuje Americký patriotismus. Překvapivě o něm není ani zmínka. Od začátku akce až do konce, tak jak se na military knihu sluší a patří.
Škoda, že tam nejsou popsané ve stručnosti pocity i ostatních členů Psanců po skončení turnusu a jejich další osudy. Ve mně to zanechalo docela sklíčený pocit vhledem k tomu, že v roce 2020 začalo stahování amerických jednotek z Afghánistánu a postupné předání válečného úsilí do rukou Afghánců, kteří nemají absolutně šanci. Stejně jako ji neměli Vietnamci v roce 1973 při Vietnamizaci války ve Vietnamu. Docela by mně zajímalo co říka Sean teď v roce 2021 na válku v Afghánistánu. Nejsilnější emoční moment pro mne byl jednoznačně 6-ti letý afghánský klučina a jeho děda.

16.01.2021 5 z 5


Dobrodružné příběhy z kanadských hor a pralesů Dobrodružné příběhy z kanadských hor a pralesů Zdenek Los

Škoda, že takových knížek u nás vychází málo. Mimochodem se dozvíte jak to s medvědy grizzly skutečně je, a mnohé jiné informace o divoké zvěři.

28.03.2020 5 z 5


Ptáci bouře Ptáci bouře Einar Kárason

Příběh dobrý, ale chtělo to více rozvést.

18.01.2020 4 z 5


Co nosili s sebou Co nosili s sebou Tim O'Brien

Na tuto knihu jen tak nezapomenete. Nutí Vás přemýšlet co člověk všechno vydrží, čeho je schopen se vzdát, co si z toho všeho odnese a jak se s tím pozdeji vyrovnat. Tim jde do hloubky a všechno to sepsal právě v této knize. Hodně dobře napsaná kniha, která Vás vtáhne do toho zeleného Vietnamského pekla. Doporučuji ještě zhlédnout deseti dílný dokument o válce ve Vietnamu, který byl oceněn několika cenami a kde právě Tim o'Brien je jedním z těch veteránů kteří do toho dokumentu poskytli rozhovor.

30.03.2019 5 z 5


Největší dobyvatelé a vojevůdci Největší dobyvatelé a vojevůdci Vladimír Liška

Známé osobnosti světových dějin doplněné autorem o méně známé zajímavé skutečnosti. Jako vždy dobře nasaná kniha od pana Lišky.

17.03.2019 5 z 5


Arktický bush pilot Arktický bush pilot Jim Rearden

Pokud jste četli knihu Jima Huntigtona,, Mým domovem je Aljaška,, tak právě tam v oblasti Koyukuk létal i James Anderson a s těmito lidmi se setkával. Dobře napsaná čtivá kniha.

17.03.2019 5 z 5


Sniper One Sniper One Dan Mills

Dobře napsaná kniha, kde nejde jen o práci odstřelovačů, ale o práci celé jednotky. Dan Mills zde dost dobře popisuje jak to funguje v britské armádě při bojovém nasazení, kde se dbá na to, aby celý tým provedl zadané úkoly přesně a hlavně, aby se všichni dostali zpět na základnu v pořádku. Tady je jasně poznat rozdíl mezi britskou a americkou armádou. A to ne v materiálních záležitostech, ale hlavně v soudržnosti jednotky. Dan Mills se ničím nevychloubá a ani nikde neříká, jak je britská armáda skvělá a nejlepší na světě. Pokud to srovnám s knihou Chrise Kyla (kde se hlavně pan Kyle nehorázně vychloubá), tak toto je jednoznačně nejlepší kniha o práci odstřelovačů ve válce v Iráku. Jak řekl Dan Mills. Mněla to být mírová mise plná úsměvů, ale nakonec to bylo peklo. Na youtube jsou videa s rozhovory Dana Millse a ostatních vojáků z Danovy jednotky a hlavně ze Cimiku, následně po mohutném útoku na jejich základnu. Pro zapálené militaristy nutnost přečíst. Za mně plný počet hvězdiček.

17.03.2019 5 z 5


Vojákova píseň Vojákova píseň Ken Lukowiak

Oceňuji, že se nevytahoval nad jiné jednotky Britské armády. Knížek o válce na Falklandech v zahraničí vyšlo spousty. Bohužel u nás sotva dvě a přitom tento konflikt měl dalekosáhlé důsledky pro tamní civilní obyvatele.

21.10.2018 4 z 5


Stíny hlubin Stíny hlubin Robert Kurson

Napínavá kniha od začátku až do konce. Doporučuju poté shlédnout videa na youtube ohledně ponorky U-Who od těchto potápěčů co jsou v knize.

05.08.2018 5 z 5


Americký sniper Americký sniper Jim DeFelice

Po přečtení pár úvodních stránek jsem se rozhodoval jestli to vůbec mám číst. Kniha je určená spíš pro ortodoxní američany, kteří jsou v tranzu z toho svého přehnaného vlastenectví a kteří vidí nepřítele za každým rohem. ,, Bojoval jsem za svoji vlast v Iráku, aby se nepřítel nemohl vylodit v americe ,,. Za vlast se bojuje doma pane SEALE ! a nebo ,, Mariňáci byli skvělí, ale já jsem lepší protože jsem SEAL. To jsou věty které mě nejvíc iritovaly. On si myslí že je nejlepší odstřelovač, ale na světě byli a budou mnohem lepší a hlavně se tím moc nechlubí. Pan Kyle je typický příklad vymytého mozku již od dětsví a právě takové armáda USA nejvíce potřebuje. Což dokázal nejvíce tím, že upřednostnil armádu a zabíjení které bylo pro něj jak sám popisuje drogou, před vlastní rodinou. Jsou mnohem lepší autobiografické knihy odstřelovačů a tato je pouze ukázka povrchního myšlení autora. V podstatě je to nudná kniha.

19.01.2018 1 z 5


Neuvěřitelná námořní dobrodružství - Skutečné příběhy z širého moře Neuvěřitelná námořní dobrodružství - Skutečné příběhy z širého moře Dick Durham

Strohé, jako opsané z novinových článků. Příběhy psané ve stylu,, teď nastoupil na loď, tady se potopil a tohoto data se zachránil,,. Nezáživné a ničím vyjmečné.

01.01.2018 3 z 5


Zrádné moře Zrádné moře Deborah Scaling-Kiley

Dobrá kniha. Nechápu, jak autorka se svými zkušenostmi mohla nastoupit na loď. Přes veškeré své pochybnosti a nedůvěru věřit kapitánovi. A už vůbec nechápu, proč to nevzdala, když tam přišel ten další blb, co jí nadával a ponižoval. Už od začátku bylo předurčeno, že se něco semele. Jinak skvěle napsaná kniha.

24.10.2017 4 z 5


Zápisky válečné tlumočnice Zápisky válečné tlumočnice Jelena Rževská (p)

Velice dobrá kniha uvádějící skutečnosti, které objasnily mnoho dohadů a mýtů ohledně smrti Hitlera.

01.08.2017 5 z 5


Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka Rudolf Krautschneider

Moc krásná kniha, tak jako i další Rudovy knihy. Po přečtení chcete plout taky.

12.03.2017 5 z 5


Ztracené město v Amazonii Ztracené město v Amazonii David Grann

Autor odkrývá světovou záhadu o zmizení plukovníka Fawcetta. Jeho život, hledání ztraceného města, zmizení. Záhada trvá dál, jelikož nikdo neví, co se skutečně stalo. Po Fawcettovi pátral i náš český záhadolog Ing. Mackerle.

12.03.2017 5 z 5


Mým domovem je Aljaška Mým domovem je Aljaška James Huntington

Skvělá kniha. Jim měl velkou smůlu a obrovské štěstí. Drsný život, drsný chlap a drsná příroda.

12.03.2017 5 z 5


Apač, který chtěl být orlem Apač, který chtěl být orlem Patrick Chauvel

Naprosto skvělá kniha. Až doslova neuvěřitelné, co autor prožil. Ten chlap musí mít obrovské štěstí.

12.03.2017 5 z 5


Na mušce lovce Na mušce lovce Albrecht Wacker

Pohled německého vojáka na válku na východní frontě. Od prvního nasazení v SSSR až po ústupové boje přes balkán až do Německa. Kniha je dobře napsaná. Autor zachycuje realitu a každodenní strádání vojáka ve válce. Odhaluje jen zlomek krutosti obou válčících stran.

12.03.2017 5 z 5