changaj changaj komentáře u knih

☰ menu

Sobí hora Sobí hora Karin Tidbeck

Ale jo. Napřed jsem si myslela, že sbírku odložím. Přece jenom úvodní povídka o ženě, která počala potomka s parním strojem mě trochu znejistila. Ale vyplatilo se vydržet, povídka Sobí Hora je povedený mysteriózní příběh a Britina prázdninová vesnička je roztomilá. Pyret připomene Borgese. Sci-fi příběhy šly trochu mimo mě. Knížce dávám extra hvězdičku z osobních důvodů - za krásné švédské reálie. Holt střízlivá švédská mentalita asi plodí takové excentrické autorky.

02.03.2024 4 z 5


Z pokolení na pokolení Z pokolení na pokolení Eric Foley

Příběh tří generací severokorejských křesťanů. Dle očekávání depresivní čtení, ačkoliv autor (kněz, který příběh rodiny převyprávěl) klade spíš důraz na obdivuhodnou víru, odvahu a naději. Hrůzu si člověk spíše domýšlí, protože vše je psané poměrně dost strohým a věcným jazykem - například jak pan Bae strávil jeden rok sezením na betonu ve věznici a tak se naučil modlitbě... nic víc. Styl mi velmi připomínal "Jeden den v životě Ivana Denisoviče".

28.02.2024 5 z 5


Konec hlídky Konec hlídky Stephen King

Vrahoun Brady se vrací ve třetím dílu série. Ačkoliv je jeho tělo nenávratně poškozené a vegetuje pouze na nemocničním lůžku, jeho duch kráčí dál. King se tady dotýká závažných témat - návykových počítačových her, sebevražd a vůbec hodnoty lidského života. Pořád je ale čtivý a napínavý, jako asi vždycky.

24.02.2024 4 z 5


Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

Zpočátku se nic moc neděje, ale závěrečná část to bohatě vynahradí. Hodges to zase málem nestihne, ale to už tak nějak patří k bontónu. Pete je sympaťák.

19.02.2024 4 z 5


Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Prašina staví na výborném nápadu a je napínavá, na druhou stranu děj je trochu přitažený za vlasy, zkratkovitý a osoby se chovají nelogicky. (Nějaká mrtvola nebo ztracený kamarád nikoho moc nevyvede z míry, děti během pár dní utečou hrobníkovi několikrát z lopaty, aniž by to na nich nechalo jakoukoliv stopu apod.) Ale nejsem cílová skupina a syn byl nadšený, takže OK.

14.02.2024 3 z 5


Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

Na to, jak závažné téma si autor vybral (diskriminace jinakosti, opuštěné děti, ústavy) tak je to krásné a povznášející čtení plné naděje.

11.02.2024 5 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

King vytvořil výborné kulisy a obsadil je výraznými psychologickými typy. Výsledek je parádní. Kubrickův film jsem viděla jen v ukázkách, ale asi chápu spor King - Kubrick. U Kinga jsem si už vícekrát všimla, že všechny své postavy se snaží pochopit a svým způsobem je má i rád. Kubrick spíš jen líčí šílenství a hrůzu jaksi víc prvoplánově (byť mistrně). Každopádně pěkná kniha na dlouhé zimní večery.

27.01.2024 5 z 5


Příšerné příběhy z temného tunelu Příšerné příběhy z temného tunelu Chris Priestley

Další vydařená sbírka hororů, škoda, že je to poslední dávka příšerných příběhů. Souhlasím s Kristynou (níže) že některé povídky byly na hraně toho, co bych přečetla dítěti. Na druhou stranu pohádky bratří Grimmů jsou také dost děsivé. Příběhy ukazují negativní emoce, se kterými se děti tak jako tak mohou ve svém životě setkat (probuzené přestěhováním, nevlastními rodiči a sourozenci, žárlivostí apod). Priestley ukazuje tuto odvrácenu (ale přítomnou) stránku dětského či obecně lidského světa a činí tak kultivovaně, nepodbízivě a vlastně i s určitým moralistním poselstvím. Mám pocit, že v této sbírce nacházím i ohlasy díla Artura Machena, přetavené do podoby pro děti.

21.01.2024 5 z 5


Zlatá horečka Zlatá horečka Tomáš Forró

Zpráva o konci světa od novináře bez pudu sebezáchovy. Forró zmapoval úpadek Venezuely. Ačkoliv se může zdát, že jde o vzdálenou zemi, mechanismy, které vedly ke katastrofě se mohou objevit všude.

12.01.2024 5 z 5


Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Čtivá detektivka, výborně vykreslený vrah a jeho rodina, bohužel ostatní postavy by se v reálu asi chovaly úplně jinak (hlavně Holly), ale chápu, co tím King chtěl říci. Prostě druhá půlka knížky je trochu úlet, ale pořád dobré čtení.

11.01.2024 4 z 5


Bazar zlých snů Bazar zlých snů Stephen King

Z Bazaru zlých snů si vybere každý. Hororové příběhy s vesmírnými monstry (Míle 81), "civilní" příběhy které mám od Kinga opravdu nejraději (Batman a Robin mají spor), téměř feministická povídka (Herman Wouk stále žije), dokonce i veselé a roztomilé (sic!) Opilé rachejtle, mysteriózní Duna, Zlý chlapeček...King se v Bazaru představuje opravdu pestrým vějířem povídek.

07.01.2024 4 z 5


Příšerné příběhy z Černé lodi Příšerné příběhy z Černé lodi Chris Priestley

Hororové příběhy s podařenou zápletkou. Chytré a čitelné i pro dospělé, děti autor moc nešetří...

07.01.2024 5 z 5


Dcera sněhu Dcera sněhu Eowyn Ivey

Magický a kouzelný román, láska, touha a aljašská divočina. Hezké čtení na advent, příběh bez záporáků :-)

18.12.2023 4 z 5


Kalmann Kalmann Joachim B. Schmidt

Vlastně je to taková pohádka. Hloupý Honza zabije draka, vytře všem zrak a ještě (možná) získá princeznu. Takže klid.

10.12.2023 4 z 5


Vše je na svém místě Vše je na svém místě Oliver Sacks

Sbírka esejů Sackse nám představuje autorův život (dětské nadšení pro vědu, bilance života) ale i zajímavé případy a kazuistiky, které ho zaujaly. Velmi inspirativní a čtivá knížka, která ukazuje pestrost a proměnlivost tvora jménem člověk.

09.12.2023 4 z 5


Vděčnost Vděčnost Oliver Sacks

Osobní životní bilance slavného neurologa a popularizátora vědy.

09.12.2023 4 z 5


Příšerné příběhy vánoční Příšerné příběhy vánoční Chris Priestley

Navnaděna psychostrýčkem Monteguem, půjčila jsem synovi i Příšerné příběhy vánoční. Audiokniha je výborně načtená L. Frejem. Vyloženě si to užíval a někde mírně přehrával, takže do hororu vnášel jakoby i trochu ironie, ale vyznělo to výborně. Povídky jsou chytré, vydařené a strašidelné, i když některé motivy už Priestley opakuje (ďábelské hračky a modely reality). Každopádně kvalitní zábava na dlouhé prosincové večery, nejen pro děti.

09.12.2023 5 z 5


Čtyři roční doby Čtyři roční doby Stephen King

Jednoznačně nejlepší Kingovina. Všechny čtyři novely jsou perly.

Tělo je opravdu o tom, co nejde sdělit. Kdo klouže po povrchu, holt nepochopí. Kluci si vyrazí na výpravu s cílem najít tělo jiného kluka, sraženého vlakem. Ve skutečnosti se dává do chodu kolo osudu a celá cesta se stává orákulem a zároveň iniciačním rituálem. Ukáže se, co v kom doopravdy vězí a dokonce co na něj čeká. Na konci neobjeví jenom mrtvé tělo, ale spíš vlastní mrtvou nevinnost, svoje mrtvé dětství. Čistotu odnesla ta srnka ráno na kolejích.

Nadaný žák je neskutečně strhující a hrozivý psychologický horor, o to horší, jak realisticky všechno působí. Starý velitel koncentráku a mladý úchylný kluk se vzájemně zrcadlí a sdílí svoji posedlost. Jejich vztah má nenávistně láskyplný náboj a starý nikdy nevysloví chlapcovo jméno (je to pro něj tabu, protože v němčině znamená Todd - Tod smrt). Geniální, ale jak na takové téma mohl někdo normální vůbec přijít?

Dýchací metoda - výborný příběh s ještě lepší "vedlejší linií" příběhu. V záhadném pánském klubu se na Vánoce vypráví tajemné příběhy. Ale na nic se neptejte, nebo... Zřejmě je v tom něco autobiografického, nebo je hlavní hrdina symbolem čtenáře a klub je Kingovo království?

Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank - novela o vnitřní svobodě a ceně svobody. Předloha velmi vydařeného filmu.

20.11.2023 5 z 5


Příšerné příběhy strýce Montaguea Příšerné příběhy strýce Montaguea Chris Priestley

Velmi příjemné překvapení, vzhledem k tomu, že jsem knížku původně půjčovala pro syna. Vydařené a originální hororové příběhy podivínského strýčka Monteguea.

10.11.2023 4 z 5


Matka světla Matka světla Auður Ava Ólafsdóttir

Knížka poetická i zemitá, chaotická i inspirativní, přesně jako pratetiny rukopisy...

10.11.2023 4 z 5