cetriolo cetriolo komentáře u knih

☰ menu

Hrdina věků Hrdina věků Brandon Sanderson

(SPOILER) Jedno z nejlepších zakončení série, které jsem zatím četl. U Sandersona se mi často stává, že v prvním díle se stane to, co jsem čekal, že se bude dít v celé sérii a v následujícím díle se série posune zcela nečekaným směrem. A nejinak to bude i tady a Sanderson nás krásně navnadí na další éru mistbornů :)

23.04.2024 5 z 5


Příručka šetrného čaroděje pro přežití ve středověké Anglii Příručka šetrného čaroděje pro přežití ve středověké Anglii Brandon Sanderson

Četl jsem v originále. Knížka začíná záhadou bílého pokoje. Nemáte tušení co se děje (teda pokud jste si nepřečetli anotaci, která vám to vyžvaní). Nemáte tušení kdo je hlavní postava, kde a proč se nachází a postupně odhalujete/odhadujete co se vlastně děje. Je to něco úplně jiného než co Sanderson prozatím napsal.

20.04.2024 4 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

(SPOILER) Absolutní spokojenost. Na začátku máme záhadu bílého pokoje, kdy nevíme kdo je hlavní postava, kde se nachází a proč tam je. V průběhu se dozvídáme více a více z flashbacků.

Myšlenka Astrofágů, kteří by mohli přivést lidstvo ke svému konci byla fascinující stejně tak jako hledání receptu jak je porazit. Doopravdy jsem si užíval Rockyho a poznávání cizí kultury.

Co mě trošku mrzí, že jsme se nedozvěděli, co se dělo na zemi po odletu "Poslední šance", ale to nic neubírá na tom, že se tato knížka zařadila mezi mé nejoblíbenější knížky ever :)

17.01.2024 5 z 5


Elantris Elantris Brandon Sanderson

Docela dlouho jsem se knize vyhýbal. Nejspíš jsem měl v hlavě, že je to Brandonova prvotina tak to nebude tak dobré (resp. prvotina je nepřesné označení, je to první prodaná kniha, ale celkově tuším devátá napsaná). Ze začátku jsem se nemohl moc začít bylo zde spousta cizích pojmů, ve kterých se člověk neorientuje, ale jakmile jsem si na to zvykl tak jsem si tu knihu zamiloval :)

Postavy jsou velice hezky napsané a je snadné si je oblíbit (anebo nenávidět), dějově to do sebe vše krásně zapadá a systém magie (ačkoliv zde nehraje takovou roli jako v ostatních světech v kosmíru) je taktéž zajímavý. Ačkoliv mám od Sandersona přečtené téměř vše co zatím napsal (cca 20 knížek) tak kniha působí originálně a nemám pocit, že bych postavy/zápletky atd. viděl v jiného jeho knížce.

16.09.2023 4 z 5


Odkaz lidské rasy Odkaz lidské rasy Radek Sterakdary Starý (p)

(SPOILER) Stálé dobré, ale mám pocit, že tomu trošku něco chybí...

SPOILER
Občas mi přišlo uvažování hlavního hrdiny divné (nevím zda to byl záměr nebo ne), ale když Drey zjistí, že z lidí ze Skárou se stanou zombie tak se rozhodne, že nikoho léčit nebude (asi je lepší aby lidi na tu nemoc najisto umřeli, než aby riskovali, že po smrti se z nich stanou zombie...) :) Za pár stránek, že zase léčit bude... přišlo mi to takové zmatené :)

Další čeho jsem si všiml, že se docela opakoval motiv, přijdou do vesnice. Starosta jim řekne, že si svůj pobyt odpracují, řekne jim co a jak (takže mají plán na pár dní dopředu) a ještě ten večer se věci zvrtnou a všechno je jinak.

Smrt Atyho se mnou vůbec nic neudělala... Nevím čím to. Atyho jsem měl rád, nebylo to napsané špatně ale moje první myšlenka byla OK to je zajímavý vývoj situace :)

Závěr s odhalením Bora byl překvapivý, ale vlastně mi to zpětně vůbec nesedí s tím jak byly napsané kapitoly z jeho pohledu...

Ale celkově je to fajn knížka a těším se na třetí závěrečný díl :)

25.08.2023 4 z 5


Odkaz lidské mysli Odkaz lidské mysli Radek Sterakdary Starý (p)

(SPOILER) Já jsem spokojený. Všechny postavy jsou zajímavé a lehce si je člověk oblíbí. Děj má dostatek záhad, jejichž rozuzlení je dobře dávkováno. Jediné co bych možná vytkl je, že se některé situace vyřeší hrozně rychle.

SPOILER
Např. na konci jdou zabít Alvu a během několik stránek se to téměř bez jakýchkoliv problémů vyřeší, ale nepůsobí to nijak zásadně rušivě. Ale je to začínající autor a velmi se těším na jeho budoucí práce.

Co mě docela mrzí je dost velké množství překlepů. U některých vět jsem musel chvilku přemýšlet abych si domyslel co vlastně měly znamenat. Ale to je spíš výtka na vydavatelství než na autora.

14.08.2023 4 z 5


Rytmus války Rytmus války Brandon Sanderson

Nemám slov. Nepřestává mě udivovat, že i ve 4. díle dokáže přijít s něčím novým, nečekaným a nemáte pocit, že by recykloval něco z předchozích dílů (nebo z jiných vlastních knížek). Cože je při počtu stránek (a jeho tempu psaní a počtu knížek celkově) takový malý zázrak :)

K čemu ale mám velké výhrady je české vydání
1) Knížka vyšla dva roky po vydání originálu...
- doopravdy trvaly práce na knížce dva roky? Z vyjádření Talpressu na FB to vyznělo, že na překladu začalo pracovat zhruba rok po vydání. To mi přijde dost nepochopitelné vzhledem k tomu, že Sanderson je jeden z nejkvalitnějších autorů, které vydávají, ale budiž s tím asi dokážu žít
2) Knížka je větší než zbylé díly takže to je v knihovničce vidět.
- když už ta knížka stojí 1000 Kč a pracovalo se na ní dva roky tak to nemohli udělat stejně velké?
3) E-kniha vyšla cca 3 měsíce po vydání papírové knihy
4) E-kniha (možná i papírová ale tím si nejsem jistý) obsahuje hromadu překlepů
- někde je ve slově mezera, v nějaké větě úplně chybělo sloveso atd.
- když už teda to vydání zabralo tři další měsíce tak bych čekal, že ten času se využije na odchytání těchto věcí
5) U e-knihy se nedá přeskakovat mezi kapitolami, ale jen mezi částmi
- takže když se člověk chtěl podívat do nějaké z předchozích kapitol tak se tam prostě musel proklikat stránku po stránce a pak se zase proklikat zpátky...

27.06.2023 5 z 5


Zhroucený čas Zhroucený čas Blake Crouch

(SPOILER) Tak tohle se povedlo. Na začátku nemá čtenář moc tušení co se děje a postupně odhaluje co si na něj autor přichystal. K tomu odhalení dojde poměrně brzy, ale to vůbec nic neubíralo na napínavosti a celý příběh má skvělé tempo, zvraty a taktéž závěr.

Během čtení mi to nedalo a velice dlouho jsem přemýšlel kam bych se chtěl vrátit a co bych všechno ve svém životě udělal jinak... :)

18.06.2023 5 z 5


Večer a jitro Večer a jitro Ken Follett

(SPOILER) Taková klasická Follettovka. Jsou tam jasní kladní a záporní hrdinové, záporným se daří celou knížku až na konci dojdou zaslouženého trestu :) Ale čte se to tak zatraceně dobře!! Follett píše prostě skvěle takže vám na těch postavách fakt záleží a prožíváte s nimi jejich úspěchy i nezdary.

Oproti předchozím (nebo následujícím??) knihám se kniha odehrává během pouhých 10 let a bylo velice zajímavé sledovat jednak jak se žilo v té době (i když podle doslovu to vypadá že moc historických podkladů z téhle doby není, takže těžko říct kolik z toho pocházelo z autorovi fantazie) a taktéž jak vlastně vzniklo Kingsbridge tak jak ho známe (a ještě poznáme v chystaném pátém díle).

15.06.2023 5 z 5


Pěšky na Aldebaran Pěšky na Aldebaran Adrian Tchaikovsky (p)

SPOILER
Začátek byl parádní. Mimozemský artefakt, který tu je s námi od nepaměti, hezké prolínání současnosti (kdy astronaut bloudí v artefaktu) a minulosti (kdy se artefakt objevil a připravovala se průzkumná mise), ale všechno se vytratilo do ztracena... Prakticky nic se nevysvětlí. Kdo postavil artefakt, jaký to mělo úmysl, co bylo to škrábání, které hrdina slyšel v mozku? Na konci najde "Mechanickou matku", která s ním něco udělá (co to už je asi vedlejší), co je to mechanická matka se taky nedozvíme, co byl ten kovový mimozemšťan, který se objevil někdy v půlce knihy a pak na konci je asi taky jedno...

Po dočtení ve mě převládá velký pocit zklamání.

27.05.2023 3 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Tak tohle fakt ne. Povídky dost nezajímavé mnohdy jsem se do čtení nutil a posledním hřebíčkem byla povídka s Kokodákem. Zkoušel jsem ještě seriál a hru "Zaklínač 3" ale tento svět asi fakt není pro mne :)

06.01.2023 1 z 5


Stíny minulosti Stíny minulosti Brandon Sanderson

(SPOILER) Tady jsem měl trošku problémy a místy se trošku nudil. Tento díl je víceméně prvním dílem trilogie (jak je řečení v předloze po napsání první třetiny knihy si Sanderson uvědomil, že z toho udělá trilogii), ale všechny postavy a jejich schopnosti jsou známé z Poselství práva. Taktéž Sanderson měl s tímhle dílem problémy a napsal Pouta dědictví před dokončením tohoto dílu :)

Nicméně jsem rád, že se objevili Kandry, Sezed (je to takový hezký závan z éry 1) :) A konec byl velice překvapivý.

14.08.2021 4 z 5


Poselství práva Poselství práva Brandon Sanderson

(SPOILER) Záměrně jsem si dal rok pauzu po dočtení první série a myslím si, že to byl dobrý nápad. Je to jiné než éra jedna, ale stále dobré. Děj je docela uzavřený (přeci jen při psaní tohoto dílu ještě Brandon netušil že napíše celou trilogii s těmito postavami).

SPOILERY
Sanderson přináší nové nápady do světa mistbornů. Twinborni jsou velice zajímaví a např. u Waxe kombinace mincíře a manipulace váhy dává netušené možnosti. Rovněž se dozvíme o chybějící dvou kovech (které naznačil Sezed na konci první trilogie) a dvou dalších kovech (včetně jejich feruchemických vlastností) :)

14.08.2021 5 z 5


Až na kost Až na kost Ellison Cooper

(SPOILER) První dvě knihy byly dobré (velice dobré), ale ve srovnání s tímto dílem se jednalo o škodovky, zatímco tohle bylo nadupané Ferrari.

SPOILERY
V prvních dvou dílech se řeší klasické vraždy, kde sice nevíte proč pachatel dělá to co dělá, ale tak nějak víte co se děje. To nebyl případ této knihy. Většinu knížky jsem byl vážně zmaten protože to nedávalo smysl... Tedy až do té doby dokud se na scéně neobjevil Jake. Ač nejsem fanouškem toho, aby postavy "vstávaly z mrtvých" tak tady to dávalo perfektní smysl a oceňuji, že nás autorka dva díly tahala za nos a přišla s tím až v této části. Škoda, že byl na scéně tak krátce, bylo by zajímavé sledovat v dalších dílech jak se Sayer vyrovnává s touto situací.

A ten závěr? Zbožňuju když dokáže autor v poslední větě celé knížky shodit takovu bombu.

03.05.2021 5 z 5


Osudný slib Osudný slib Angela Marsons

(SPOILER) SPOILER

Tento díl je velice úzce spojen s předchozím. Celý tým se vyrovnává se ztrátou, a ne všem se to daří. Taktéž první oběť není čtenářům předchozího dílu neznámá.

Motiv vraha se dá dost dobře odhadnout z prologu, ale to neubírá příběhu na čtivosti a vrah je tentokrát Carterovsky vyšinutý, kdy se mstí naprosto nevinným lidem za svoji debilitu mimořádně hnusným způsobem...

Po delší době má kniha i vedlejší případ, který byl velice povedený a jeho rozuzlení (stejně jako reakce Stacy) mě velice potěšilo (a vlastně i stejnou mírou znechutilo). :)

Co mi moc nesedělo byla bouračka auta. Opravdu by vrah byl schopen před sebou jedoucí auto oslnit dálkovými světly natolik, aby se vybouralo?

01.02.2021 5 z 5


Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

(SPOILER) Co dodat... Zase za pět (hvězd).

SPOILERY
Celý příběh se točí okolo elitní školy a tajných spolků. Což bylo velice zajímavé prostředí a místy mě fascinovalo co jsou lidé ochotni udělat pro to, aby patřili mezi "elitu".

Bohužel jsem věděl, že někdo z týmu zahyne a z prologu bylo jasné kde a kdy, jen zbývalo zjistit kdo to odnese (a ani jedna z těch tří možností - bylo jasné, že Kim to nebude - nebyla dobrá). RIP, budeš mi chybět...

Co mě velice potěšilo je, že se v knize objevila Alex, protože to je prvotřídní mrcha, kterou jsme snad neviděli (nebo o ní nečetli) naposledy. :)

Dvě věci mi v knížce neseděly.
1) Prolog
- zněl velice zlověstně (obzvlášť, když jsem věděl, že někdo půjde z kola ven). Nicméně v kontextu finále nedával moc smysl. Celé to vyzní tak, že jakmile začne zvonit zvon tak všichni zemřou... Dost pochybuju, že Kim vůbec ví, že se má zvon v 8 rozeznít, protože to Dawson sdělil ostatním až když Kim odešla a zadruhé Kim vůbec neví proč tam její tým jde...

2) Zvonice
- moc mi není jasné, jak mohl ten kluk balancovat uprostřed místnosti na trámu, kde kolem něj nic není. To celá podlaha kromě toho jednoho prkna spadla když na ní vstoupil? To mi přijde docela těžké nastražit...

To jsou spíš takové drobnosti, jinak ve mě kniha zanechala velice silný dojem a jsem velice rád, že Angela stvořila tuto vyšetřovatelku a její tým.

01.02.2021 5 z 5


Výhled na hvězdy Výhled na hvězdy Brandon Sanderson

Možná SPOILERY.

Stejně jako u Mistbornů se ve dvojce děj rozjede směrem, který by čtenář fakt nečekal. Ještě o něco lepší než první díl a nemůžu se dočkat zbylých dvou dílů.

21.01.2021 5 z 5


Vzhůru k obloze Vzhůru k obloze Brandon Sanderson

Tak tohle sedlo jako hrnec na jistou zadní část těla. :) Parádně se to četlo. M-bota s jeho zaujatostí houbami si prostě zamilujete. :)

21.01.2021 5 z 5


Nenávist Nenávist Chris Carter

(SPOILER) Jako vždy se to četlo skvěle a nemohl jsem se od knihy odtrhnout, ale přeci jen mi po dočtení pár věcí vadilo.

SPOILERY!!!
1) naprostá přesnost u časových údajů (např. do parku dojeli za 5 minut a 32 sekund apod.).

2) přišlo mi jako by autor neměl dostatek materiálu na celou knihu (přeci jen Lucien provedl "pouhé" tři akce) tak to natahoval až absurdně podrobnými popisy (šíření exploze v baru, nicneříkající scéna z dětství Hunterovi přítelkyně).

3) finále mi přišlo lehce nelogické, Lucien se tak moc snaží předstírat svou smrt a přesto Robertovi prozradí, že plánuje utéct? To mi moc nesedělo...

4) občas až božské vyzvedávání Luciena...

Co jsem si naopak uvědomil je, že sám autor je zdatný psycholog a velice nenápadně mě několikrát svedl na špatnou stopu. Během finále jsem si několikrát říkal, že autor popírá to co napsal pár stránek, ale při zpětném čtení jsem zjistil, že jsem si vše naprosto nesprávně vydedukoval. :)

Doufám, že se s Lucienem ještě setkáme, protože mě fakt bavil. :)

28.12.2020 4 z 5


Radujme se Radujme se Steven Erikson (p)

(SPOILER) Absolutní spokojenost. Nesmírně mě bavily rozhovory mezi Sam a umělou inteligencí (jak já bych si s ní chtěl popovídat!) :) Krásně naznačená situace v celé galaxii se spoustou prostoru pro čtenářovu představivost. A ten epilog? Poslední větou mě naprosto dostal. :)

Btw: Po přečtení poslední věty jsem hledal zda se plánuje další díl a v rozhovoru z roku 2018 Erikson uvedl, že ho má v hlavě, tak snad se brzy dočkáme. :)

28.12.2020 5 z 5