cenichajda cenichajda komentáře u knih

☰ menu

Vrah je v každém z nás 2 Vrah je v každém z nás 2 Lucie Bechynková

Tenhle dil byl mnohem lepsi nez prvni. Byly zde vychytane chyby z predchoziho dilu a i ty pribehy mi prisly mnohem zajimavejsi. Jeden dil byl zpracovany v 1. oddeleni a nekolik dalsich muze ctenar znat z podcastu "Zlodej zivotů". Nicmene tady byly podrobneji zpracovane.

3. dil by nebyl vubec na skodu ;)

06.03.2024 4 z 5


Dynastie Windsorů Dynastie Windsorů Jean des Cars

Na knihu jsem se velmi tesila, miluji tento typ literatury. Nicmene jsem byla zklamana.

Presne jak pise Michalka98, o vevodech z Windsoru je skoro tretina knihy (nerikam, ze to nebylo zajimave, naopak. Za me urcite nejzajimavejsi z cele knihy), nicmene vlada kralovny Elizabeth II. byla jen par stranach. O detech kralovny se nedozvite skoro nic, o vnoucatech uz vubec nic. Za me treba uplne chybela svatba Charlese a Camilly, ktera si myslim, ze by take zaslouzila nejake okomentovani.
Velke plus je urcite na konci knihy rodokmen, ktery Vam pomuze se zorientovat.

Bohuzel co je velke minus teto knihy je korektura. Ta neni vlastne zadna.
Na jedne strane se doctete, ze se kralovna vdavala v listopadu o par odstavcu nize uz je to unor, aby na dalsi strane to byl opet listopad. Ze zpevaka Eltona Johna, je Elton Jones a misto roku 1983 mate rok 183. A takhle bychom mohli pokracovat. Carky, tecky ve vetach je naprosto neznamy pojem.

Je to velka skoda. Kniha se cte opravdu velmi dobre, nikde se nezaseknete a pokud Vas tento zanr bavi, verim, ze budete nadseni. I proto zamrzi, ze se korekce knihy byla tak odbyla.

16.11.2023 3 z 5


Mluví k vám kapitán Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Tak tohle byla pecka.
Jako clovek, ktery citi turbulence, jeste nez se letadlo odlepilo od ranveje, byla tahle kniha proste super.
Strachu me to sice nezbavilo, ale dozvite se spustu zajimavosti. A pro cloveka, ktery se neboji letat a dokaze si let uzit, verim, ze tahle kniha musi byt uzasny relax.

22.06.2023 5 z 5


Richard Ramirez: Night Stalker Richard Ramirez: Night Stalker Philip Carlo

Na knihu jsem se velmi těšila. Tento žánr je můj oblíbený. Ale ...

Kniha je rozdělena do několika částí: vraždy, dětství, proces. Očividně jsem jedna z mála, kterou kapitola s vraždami moc nenadchla (pozor, neříkám, že nebyla zajímavá). Každá oběť je popsaná velmi dopodrobna, někdy možná až moc...
Jako u každého sériového vraha zjistíte, že počtu mrtvých se dalo zabránit, pokud by jednotlivé policejní složky spolu spolupracovali. Občas jsem měla dokonce dojem, že některé policejní stanice dělali spíše naschvál jiným stanicím.
Nicméně za mě jednoznačně nejlepší kapitola byl soudní proces, který jsem přečetla prakticky na jeden nádech. Bylo neskutečně zajímavé sledovat jak probíhá soudní jednání během takovéhoto "mamutího" procesu. Občas mě i napadla myšlenka, jak se cítí obhájci, když mají za klienta člověka, který prokazatelně zavraždil X lidi.
Soudní proces je popsán celkem hodně podrobně, včetně výslechů svědků.
Bylo vidět, že si autor dal opravdu práci s knihou. V knize jsou i fotografie jak Ramireze, tak i z místa činu. Na konci knihy je uveden i rozhovor s Ramirezem, který je zajímavý tím, že Vám dává trošku nahlédnout do mysli vraha.

Nicméně musím zmínit, že kniha spíš než čtenáře, by potřebovala pořádnou korekturu.
Myslím, že kniha ji neviděla ani ze shinkanesunu. Počet chyb, zejména v první části knihy je naprosto tristní. Nějaké skloňování, časování, natož čárky ve větách, ale i jména lidí v knihách je prostě v literatuře faktu neomluvitelná.
Díky soudnímu procesu sem knize nakonec dala 3*

27.04.2023 3 z 5


Jak se dělá zoo Jak se dělá zoo Petr Fejk

Jsem člověk, který miluje zoologické zahrady. Hezkou řádku jsem jich už navštívila a myslím, že můžu potvrdit, že Praha má opravdu jednu z nejhezčích.
A ať současný pan ředitel udržuje zoo stále ve světové špičce, ten první krok musel udělat někdo jiný. A v tomto případě to byl p. Fejk.

Kniha popisuje prakticky vše. Od pořizování zvířat, přes práci a komunikaci se zaměstnanci tehdejší zahrady, s úřady, zejména s MHMP, až po záplavy v roce 2002.
Velmi sympatické na knize bylo také to, že se p. Fejk nebojí jmenovat lidi, kteří zahradě pomohli, nebo stáli na druhé straně, včetně pár informací o novém panu řediteli.
Za zmínku stojí i podrobnosti o záplavách, které zahradu postihly.

Občas se zasmějete, občas máte vztek a občas Vás chytá beznaděj.

Bohužel po přečtení knihy s největší pravděpodobností dojdete k názoru, že Vás to, co je v knize popisováno, ani moc nepřekvapuje.

Pokud si chcete přečíst jak vznikala tvář nové zoologické zahrady, určitě doporučuji.

17.02.2023 5 z 5


Ne/promlčeno Ne/promlčeno kolektiv autorů

Napad byl dobry, jedna se o zajimave tema, ktere by mělo byt zpracovano. Ale ne takto.
Kniha na me delala dojem bulvarniho cteni, ktere se snazi sokovat za kazde situace. To, ze je vrazda, znasilnovani, ale i "jen" loupez spatne neznamena, ze to jeste musim prizovat komentare typu: "... je to strasne, straslive...".
Navic u nekterych pripadu jsem nepochopila jejich vyznam v knize. Pachatel byl dopaden (a myslim, ze je uplne jedno jakym zpusobem. Dulezite je, ze dostal trest, ktery si odpovykava) a resit to, ze kdyby nebyl, pripad by byl promlceny ...??
Ano, "kdyby", ale toto slovicko nelze v kriminalistice uzivat. Takto bychom ho mohli pouzit u vsech pripadu. Kdyby tohle, kdyby tamto, ...

Na zaver knihy si prectete rozhovor s psychiatrem dr. Hoschlem, ktery je dle meho nazoru povedeny. Vysvetluje proc by promlceni tr. cinu byt nemelo. Plne s nim souhlasim. Jen mi v knize chybi napr. rozhovor s kriminalistou, ktery by vysvetlil napr. nektere postupy policie.

Na knihu jsem se velmi tesila, ale bohuzel jsem nedostala co jsem ocekavala. Na knize je videt, ze ji nepsal clovek, ktery ma zkusenosti s literaturou faktu. Mozna bych dokonce rekla, ze ji psal clovek, ktery psal svoji prvni knihu a jak se rika, urval si moc velky kus. Skoda. Potencial kniha urcite mela.

26.10.2022 2 z 5


Hana Mašková Hana Mašková Hana Kotíková

Pokud ocekavate zivotopis, muzete byt zklamani. Ja byla. Myslim, ze takto by zivotopis vypadat nemel, pokud dotycna osoba jiz nezije. Plne zde souhlasim s Daniela 777, ze po tolik letech jsou rozhovory zcela mimo. Pokud bych knihu mela hodnotit, jak je prezentovana, tj. biografie, pohybovaly by se hvezdy kolem 2.
Pro me to byl pribeh. Pribeh, ktery se cetl krasne. Romance se smutnym koncem, ktery byl inspirovany skutecnou postavou. V tom pripade davam 4.

22.09.2022 4 z 5


Z deníku dočaskářky – Ten pes je chuligán! Z deníku dočaskářky – Ten pes je chuligán! Olga Minaříková

Tahle knizka ma jedno velke plus a jedno velke minus. Minus je, ze je tenka. Rada bych cetla dal "vesele" pribehy o zachranenych pejsich, na druhou stranu jsem si rikala, zaplat panbuh ze ma jen necelych 140 stranek. I to stacilo, aby slza ukapla z totalni beznadeje ale i faktu, ze nejvetsi zlo na planete je proste clovek.
Tahle kniha by mela byt povinna cetba, aby jak je v knize nekolikrat uvedeno, se pri prvnim problemu zvirete (co si budem povidat, nejedna se jen o psy) hned nad chudakem nezacala stahovat mracna.

23.05.2021 5 z 5


Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

(SPOILER) S nekterymi komentari zde nemuzu jinak nez souhlasit.
Kniha byla pecka, vtahne Vas to do deje tak rychle, ze ani nemrknete. Cte se to prakticky samo. Ovsem zhruba asi do tri ctvrtin knihy. Pak uz to bohuzel takove nadseni neni, naopak.
A uplny zaver mi prisel spis kycovite americky - a zili spolu stastne az do smrti. Jako fakt? V hororu?

Po druhem dile, ktery bych nazvala spis pohadka, popripade strasidelny pribeh, ale urcite ne horor, jsem se tesila na opravdu neco, u ceho se budu bat.

Skoda, dej mel urcite velky potencial.

18.10.2020 3 z 5


Zmizení Sáry Lindertové Zmizení Sáry Lindertové Kateřina Šardická

Uff, po dlouhe dobe kniha, u ktere jsem se do docteni opravdu hodne nutila. Dokonce jsem v jednu chvili byla presvedcena, ze ji odlozim. Vyresilo to preskakovani odstavcu.
Styl psani ani dej knihy nebyl spatny, ale obcas jsem mela dojem, ze nektere sceny jsou tam jako by navic. Kdyby mela kniha o nekolik (za me mozna i stovek) stranek mene, nemyslim, ze by tim bylo deji ublizeno. Prislo mi to zbytecne dlouhe, dej se poradne zacina rozjizdet az zhruba za prvni tretinou. Na druhou stranu, jakmile se dej rozjede, vtahne Vas do nej a chtece vedet jak to bude dal.

02.06.2020 2 z 5


Jezevčíkovo štěstí Jezevčíkovo štěstí Frauke Scheunemann

Bohuzel tento dil byl pro me zklamanim. Byla jsem natesena z predchozich dilu, ktere se mi hodne libily, ale tady jsem mela pocit tzv. nastavovane kase. Nenadchl me ani novy nahradnik za kocoura Felixe (po kterem se mi hooodne styska), ktery me vylozene nebavil.
Zkratka tahle knizka me bohuzel neoslovila a trosku se bojim, dalsich dilu ...

26.05.2020 3 z 5


Ze života knihomolky Ze života knihomolky Debbie Tung (p)

Jak pise agatha2, v nekterych obrazcich jsem se také poznala a musela se smat, protoze do te doby si prece rikate, ze nic takového nedelate, nebo ze tohle vy nejste. Jste a delate. Kolikrat jsem narazila do sloupu atd., bych snad ani nespočítala a v okamžiku, kdy jsem zjistila, ze mi zavreli knihkupectvi? Vyhlasovala jsem skoro statni smutek :D
Shrnuti? No, asi takhle: pro knihomola BIBLE :)

27.09.2019 4 z 5


Můj příběh Můj příběh Michelle Obama

Wau. Po dlouhé době kniha, ze které jsem si sedla na zadek. Budu se jen opakovat z předchozích komentářů, ale nemůžu si pomoci. Kniha je psaná lehkým jazykem, ve své podstatě je to nenáročné čtení, které ale velmi zaujme. Pro člověka, který zná Ameriku pouze z tisku nebo TV, je to o to zajímavější (alespoň já to tak cítila).
Popisování voleb a život v Bílém době byl skoro nejzajímavější. Styl psaní na mě dělal dojem, že v Bílém domě musela vládnout pohoda a přátelský kolektiv, který oba manželé umějí navodit. Až jsem se vlastně přistihla, že je mi líto, že kniha končí :)
Líbil se mi i fakt, že si bývalá první dáma nebrala servítky (samozřejmě ve vší slušnosti Michelle) v názorech na budoucího prezidenta.

Myslím, že se co se týká životopisů, je laťka hodně vysoko...

23.07.2019 5 z 5


Do vody Do vody Paula Hawkins

Kniha byla svým způsobem zajímavá. Na konci mi ale chyběly odpovědi na některé otázky. Počet postav mi nepřišel nijak velký, navíc si myslím, že se v nich dalo dobře orientovat, ale chybělo mi tam NĚCO víc … Přišlo mi, že na začátku knihy měla autorka dost energie a nápadu, ale ke konci už to chtěla mít rychle dopsané. Je to škoda, určitě by šel závěr více rozepsat.

28.06.2019 3 z 5


Zvěrolékař jde do boje Zvěrolékař jde do boje James Herriot (p)

Myslim, ze jsem poznala lasku na prvni pohled, vlastne na prvni precteni.
Hned po prvni knizce jsem vedela, ze jsem poznala sveho noveho oblibence. Ale, ze se zamiluju az tak, ze premyslim o tom, jak si udelam vylet do Darrewby by me fakt nenapadlo :)
Kazda knizka je pro me radosti a obcas se pristihnu nejen jak se usmivam, ale dokonce i smeju nahlas. Nicmene tahle byla jeste o neco vic nez ty predesle.

Proste, pokud jste milovnik zvirat, je to pro Vas povinna cetba ;)

20.06.2019 5 z 5


Šest čtyři Šest čtyři Hideo Yokoyama

Na tuto detektivku jsem se opravdu hodne tesila a mela jsem velka ocekavani! Bohuzel, dostavilo se hodne velke zklamani.
Cekala jsem pravou detektivku, kde hlavnim bodem bude reseni stareho, nevyreseneho pripadu. Misto toho me cekal navod, jak komunikovat s novinari. Navic mi na nektere otazky chybeli odpovedi.
Skoda, myslim si, ze kniha mela velky potencial, ktery ale nebyl uplne vyuzit.

08.05.2019 3 z 5


Listen To My Heart: Moje láska k životu Listen To My Heart: Moje láska k životu Helena von Zweigbergk

Uz jsem par zivotopisu precetla a vyjma dvou, to byl takovy prumer. Jeden byl Agathy Christie a druhy byl tento. Nevim co jsem cekala, asi opet takovy prumer, ale uz u Agathy se mi potvrdilo, ze nejlepsi zivotopisy jsou ty, kde je dotycny sam autorem nebo alespon spoluautorem.
Zivotopis Marie Fredriksson by se mel cist jako povinna cetba, aby si lide uvedomili, jak dobre se maji (nekteri). Marie potvrzuje v teto knize fakt, ze lide, kteri vedi (tusi), ze se blizi konec, zmeni zpusob mysleni. Sama to pise: " Co je v zivote dulezite? Urcite ne nakupy v ... ".
Clovek si s prichodem vazne nemoci uvedomi, ze spousta veci, ktere v te dobe povazoval za nutne (nejnovejsi model telefonu, kazdy rok dovolena, ...) najednou nejsou to nejpodstatnejsi.
Za me to byla jedna z nejsilnejsich knih, ktere jsem cetla.

Jak uz v nekolika komentarich bylo napsano, korektura knihy, je opravdu hodne tristni!, a zaslouzila by minimalne o jednu hvezdicku mene, ale obsah knihy je natolik silny, ze to proste nejde. ... Marie za to nemuze...

18.01.2019 5 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Ze zacatku to bylo takove vlacne, pomale, rikala jsem si ze 3* budou v pohode. Moc jsem nechapala, proc je to takovy hit. Ovsem, v jisty okamzik se to zlomilo a kdyby uz nebylo 12h a ja porad nelezela v posteli, docetla bych to. Takhle jsem si musela dat nucenou pauzu :D
Ovsem zaver byl proste dokonaly. Melo to spad, tempo a ikdyz se nektere veci daly predpokladat, nevadilo to.

12.01.2019 4 z 5


Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Moje prvni Keplerovka.
Zacatek byl na me hodne pomaly a dalo mi dost prace se pres nej prekousat, ale porad jsem nejak doufala (i diky vasim recenzim), ze se to snad kazdou chvili musi rozjet.
Rozjelo, ale nadseni se nedostavilo. Nektere sceny mi prisly uplne zbytecne a nektere i zbytecne agresivni.
Kazdopadne hvezda navic za epilog.

Nicmene dam Joonovi jeste jednu sanci ;)

28.03.2017 3 z 5


Deníček moderního fotra 2 aneb Pánbůh mi to oplatil na dětech Deníček moderního fotra 2 aneb Pánbůh mi to oplatil na dětech Dominik Landsman

Je mi lito, ale opravdu ne. Pro me osobne to byla tragedie uz asi od 4stranky. S velkym sebezaprenim jsem knizku docetla. Nutno rici, ze jsem necetla prvni dil a rovnou se dostala k druhemu. Prvni cist fakt nebudu.

Autor na me delal dojem, ze se snazi byt za kazdych okolnosti vtipny, coz se mu moc nevede. Naopak. Nektere vtipy byly nejen trapne, ale alespon pro me uz za hranou, byt je mi jasne, ze to bylo (doufam) mysleno jako vtip, ci alespon jako ironie. Zaroven mi kniha prisla i zbytecne vulgrani. Na kazde druhe strance se doctete jak bud syn nebo otec se poblili a syn jeste navic pos... Opravdu cestina nezna vic vyrazu nez tyto dva?
Navic jsem ani nepochopila, proc se ze sebe autor snazi delat za kazde situace idiota.

07.01.2017 1 z 5