Canney Canney komentáře u knih

☰ menu

Plamen v temnotě Plamen v temnotě Sabaa Tahir

Oproti prvnímu dílu, který se zařadil na seznam mých oblíbených knih, ten druhý malinko pokulhával. Rozhodně nebyl špatný, ale bohužel obsahoval jeden prvek, který mi úplně nesedí a to dlouhé cestování z místa na místo. Tohle je věc, která mě ve většině knih nudí a tady tomu nebylo jinak. S tím také trochu souvisí, to že autorka nám nějaké věci řekla a ne ukázala. Týká se to zejména vztahu mezi Lailou a Keenenam. Na té cestě se toho dělo opravu hodně, ale čekala jsem podstatně více interakci mezi těma dvěma než tam vznikne něco pořádného, ale ono se to v podstatě jen stalo a pak nám o těch pocitech bylo vyprávěno.

A teď k těm pozitvům. Přibyl nám Helenin úhel pohledu, s kterým jsem sice ze začátku trochu bojovala, ale nakonec jsem moc ráda, že tu byl. Stále to není moje oblíbená postava, ale rozhodně ji dokážu ocenit. Elias je pro mě stále nesesazen a jeho pohled mě neskutečně bavil. Knižka byla plná akce a zvratů, které jsem nečekala. Jsem zvědavá jaké bude pokračování.

21.06.2023 4 z 5


Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

V druhém díle o Kate Marshallové se opět hned od začátku dostáváme do víru dění. Kate se svým synem, Jakem, při potápění narazí na mrtvé tělo mladíka. Policie jeho smrt označí za nehodu a utopení, jenže Kate si tímto závěrem není příliš jistá. Kate se tedy spolu se svým asistentem, Tristanem, vrhá do vyšetřovaní dalšího případu.

Druhý díl této serié se mi líbil o něco méně než ten předchozí a to hlavně proto, že se drží podoné šablony (i co se týče Katina alkoholismu). Doufám tedy, že příští díl se od toho trochu odtrhne. Nicméně to nemění nic na tom, že tahle knížka se čte v podstatě sama - je napínavá a má velmi krátké kapitoly, což je rozhodně plus. Nejzajímavější pro mě byly asi kapitoly s Magdalenou.

15.05.2023 4 z 5


Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Tohle bylo moje první setkání s Bryndzou a musím říct, že jsem si to užila. Ve víru dění jste hned od začátku, kde se dozvíte jak Kate dopadla sériového vraha a zároveň jí to zničilo kariéru. Následně se posuneme o 15 let, kdy někdo tototo sériové vraha napodobuje.

V této knize se protíná vyšetrování dvou případů - napodobitele a jednoho odloženého případu. Máme tady několik úhlů pohledu a jeden z nich jsem nečekala (pohled originálního Kanibal z Nine Elms). Zápletka je rozhodně zajímává a knížka se čte v podstatě sama. Je to solidní start série a jsem zvědavá na pokráčování!

28.01.2023 4 z 5


Noční můry! Noční můry! Kirsten Miller

Noční můry! jsem čela již několik let zpátky, ale nikdy jsem v této sérii nepokračovala (v té době u nás druhý díl ještě ani nevyšel) a tak jsem si řekla, že to musím napravit.

Jsem ráda, že jsem se do této knížky znovu pustila, protože Podsvět je prostě skvělý a hezky propracovaný. Noční můry totiž dětem pomáhájí překonat jejich vlastní strach. Děti se tedy do svých nočních můr vracejí do té doby než ho překonají. Jak jsou noční můry hrozivé nebo propracované záleží na samotných dětech a jejich fantasii. O tom všem by nám mohl povídat Charlie, který se do své noční můrý vrací každou noc. Díky tomu toho moc nenaspí a je díky tomu nepříjemný na své okolí. Problém nastává ve chvíli, kdy si čarodějnice z jeho noční můry pro něj příjde do skutečného světa.

Knížka se četla lehce, je s ilustracemi a nápad i zpracování se povedlo. Můžu dál doporučit :) Musím si do knihovny skočit pro pokračování!

02.09.2022 4 z 5


Aurora plane Aurora plane Amie Kaufman

Ty anglický audioknížky jsou vážně boží! Doporučuju všema deseti - všechny hlavní postavy mají jiného interpreta a audioknížka je doprovázena zvukovými efekty. V tomhle případě jsem ráda, že po první knížce už jsem po českém překladu nesáhla, protože určitá slova mě tam vytrhávala ze čtení.

Co se příběhu týče, tak tentokrát jsem měla ze začátku trochu problém se do něj ponořit, ale jakmile jsem se dostala přes ten začátek, tak už to jelo. Patnácti hodinovou audioknihu jsem dala za 3 dny. Za mě naprostým vrcholem byla téměř každá interakce mezi Tylerem a Saedii. Jsem zvědavá kam to až povede XD

Na druhou stranu vždy když se objevila kapitola o Echu, tak jsem se docela nudila. Navíc od tohoto bodu jsem začala mít tak trochu problém s Aurorou.

31.07.2022 4 z 5


Pán věže Pán věže Anthony Ryan

V porovnáním s Písní krve, Pán věže podstatně pokulává. Vélin Al Sorna je tu odsunut na vedlejí kolej a dělí se o pozornost s dalšími vypravěči. Dvě z těchto postav již známe - Lyrna a Frentis, ale je tu i jedna naprosto nová postava - Reva. A abych byla upřímná, tak k žádné z těchto poslav jsem si nevytvořila takový "vztah" jako k Vélinovi (což je logické protože první kniha je pouze z jeho pohledu). Navíc se tyto postavy v této knize téměr nesetkají. Chápu, že chtěl autor ukázat co se děje napříč tímto světem, ale rozhodně bych ocenila kdyby tam Vélin byl častěji a nebo kdyby Pán věže byl o něco kratší, protože jistá místa byla velice natáhnutá a nudná.
Nejvíce jsem si uživála pohled Vélina (očividně) a Lyrny. U Frentise jsem vyložně trpěla, protože mě čtení z jeho pohledu nebavilo a Reva byla tak 50/50.

30.07.2022 3 z 5


Nečekaná láska Nečekaná láska Julia Quinn

Zdá se mi to nebo se ty Bridgertovic knížky zhoršují?

O Francesce Bridgeronové jsem toho z předchozích knih nic moc nevěděla. Příjde mi, že nebyla moc zmiňována a když už byla tak to bylo jen okrajově. Nevěděla jsem tedy co od ní čekat a abych byla upřímná, tak mě neskutečně iritovala. Její nerozhodnost a utíkání od problémů (to samé Michael, ten to rovnou vzal na jiný kontinent) bych do určité míry i chápala, ale po jedné chvíli jsem ji už prostě nedávala. Zvlášť když na řadu přišla i manipulace.

Tenhle příběh se odehrává zároveň se čtvrtou a pátou knihou, takže jsou tu zmiňovány určité události.

02.04.2022 2 z 5


Poslední život prince Alastora Poslední život prince Alastora Alexandra Bracken

Stejně jako u prvního dílu mi trvalo než jsem se do této knížky pořádně začetla. Bohužel narozdíl od předchozího dílu to trvalo podstatně déle. Myslím si, že to bylo tím prostředím. Hned na začátku se totiž dostáváme do Posvětí, světa démonů, a autorka se tak snažila navodit atomosféru a zároveň popsat tento nový svět. Jenže právě díky příliš dlouhým popisů se ztratila právě ta správná atmosféra. V rámci této série rozhodně preferuji náš svět před Podsvětím.
Líbilo se mi, ale že tu máme i pár kapitol z minulosti. A vidíme tak jak se potkali Honor a Alastor a jak se oba dva v průběhu doby, co se znali změnili.

Rozhodně doporučuju číst co nejdříve po dočtení prvního dílu! Příběh začíná přesně tam, kde ten předchozí skončil a je tu spousta referencí bez kontextu. Myslím si, že kdybych druhý díl přečetla hned potom prvním, tak bych si to užila více.

31.03.2022 3 z 5


Supernova Supernova Marissa Meyer

Supernova je solidní zakončení série. Autorka i spoustu informací z přechozích dílů připomíná, což je fajn v případě, že tuhle knížku čtete z těch předchozích si toho zase moc nepamatujete.
V téhle knížce jsou docela flustrující momenty (což je většinou absolutní nevšímavost vůči Nově a narážkám na to, že je Nightmare). To ale není nic nového, tyhle momenty byly i v přechozích dílech, jen mi teď přišly výraznější. Ale kniha byla plná zvratů a akce - hlavně tedy druhá půlka. Užívala jsem si hlavně ty bitvy. Ty jsou moc dobře napsané (jen tu poslední bych možná malinko zkrátila). A ten epilog je boží!!

07.03.2022 4 z 5


S láskou, Eloise S láskou, Eloise Julia Quinn

Abych byla upřímná, tak po těch negativních recenzích co jsem četla, jsem si myslela, že S láskou Eloise bude mnohem horší. Je to problematická knížka? To rozhodně! Ale to je celá tahle série (alespoň těch 5 dílů co jsem zatím přečetla).

Phillip není nejlepší hlavní hrdina - je plný vzteku, během hádky se prostě otočí a odejde, svým dětem se výhýbá jako kříži (a to i v případě, kdy ho děti požádají aby s nimi strávil odpoledne) a to jak mluví s Eloise je prostě hrozný (několikrát jí řekl, že moc mluví a mohla by se naučit zavřít pusu). Chápu, že jeho dětství bylo zlé a přechozí manželství nebylo zrovna šťastné, ale to jak se po většinu času choval bylo hrozné.
Co se týče Eloise, tak jsem si sériálovou a knižní Eloise musela v hlavně pořádně oddělit, protože se jedná o naprosto jiné postavy.

Tak trochu jsem si myslela, že dopisy v téhle knize budou hrát podstatně větší roli a to alespoň ze začátku. Bohužel za první kapitulu se nedostali. Dopisu bylo dohromady 6 v průběhu 1 roku co si dopisovali.

Jako vždy musím napsat, že je to velice čtivá kniha a zpočátku mi chování hlavního hrdiny nevadilo (nebo alespoň ne tolik - zlomilo se to až tak ve 65% knihy, kdy incidentů začalo narůstat). Nejlepší scéna téhle knihy představovala bratry Bridgeronovi, kteří zjistili, kde se Eloise nachází a šli si pro ni. Čtení této scény jsem si nesmírně užívala.

20.02.2022 3 z 5


Renegáti Renegáti Marissa Meyer

Příběhy kde se vyskytují superhrdinové typu X-meni nebo Marvel já prostě můžu a v tomhle případě to není jinak. Postavy tu mají různorodé schopnosti a některé budou spoustě lidem určitě povědomé, ale za to je jich tu hodně originálních. Je pravda, že mi chvilku trvalo než jsem si zapamatovala všechna jména a alterega, ale nakonce se povedlo.

Hlavní postavou je tu Nova, která vyrostla s Anarchisty. Ti už 10 let žijí ve starých tunelech metra po tom co je Renegáti porazili. Teď ale Anarchisté přišli s novým plánem jak Renegáty svrhnout a Nova v něm má hlavní roli.

Líbí se mi jak autorka pojala obyčejné lidi (tedy lidi bez schopností). Jsou totiž naprosto závislí na Vyjimečných a bez jejich pomoci toho vlastně moc nezvládnou. Jak se říká - Zvyk je železná košile a pro ně to platí dvojnásob. Zvykli si totiž, že Vyjímeční všechno obstarají a oni se nemusí zas tak moc snažit. Jsem zvědavá, jak se tohle rozvine v pokračování.

Jednu větší výtku ale mám a to jsou hrubky. Chyb v knihách si objvykle moc nevšímám, ale když se tu komolí i jméno hlavní postavy (Nova), a to nezůstalo pouze u toho, tak to začíná být docela problém.

30.01.2022 4 z 5


Nevhodný návrh Nevhodný návrh Julia Quinn

Popelka! Je fajn, že se autorka v případě tohoto dílu nechala inspirovat pohádkou. Sophie s Benedictem jsou roztomilý pár a líbilo se mi, že v tomto díle se více zapojila rodinka Bridgeronových (hlavně Violet spolu s dcerami)! Bylo tam ale hodně momentů, kdy jsem protáčela očima. Nicméně se neskutečně těším na další díl - Penelope a Colin!!!

19.09.2021 3 z 5


Vikomt, který mě miloval Vikomt, který mě miloval Julia Quinn

3,5*
Líbilo se mi to více než první díl. První půlka knížky byla super a ta druhá trochu pokulhávala. Rychle se to ale četlo a vztah Kate a Anthonyho byl k popukání. Z počátku se nemohli vystát a tím, že Edwin (Katina sestra) o kterou Anthony usiloval, se chtěla vdát pouze se souhlasem Kate, tak bylo o zábavu postaráno. O vtipné scénky tedy nebylo nouze (pall mall a včela jsou mé oblíbené). Nicméně mi příjde, že tahle kniha byla velmi podobná prvnímu dílu v tom, jak byly události poskládané a také v reakci postav.
Další díl této serie si velice ráda přečtu a doufám, že tam nastane alespoň nějaká změna. Nejvíc se ale stejně těším na Colinův díl.

12.08.2021 3 z 5


Jeskyně zatracených Jeskyně zatracených Caitlin Starling

3,5*
Gyre se vydává na expedici do jeskynního systému, který má za úkol prozkoumat. Má to nejnovější vybavení, ale místo týmu techniků, kteří by její práci měli kontrolovat, má pouze Em. A Gyre jí nevěří.

Zpočátku jsem se téhle knížky trochu bála, protože se jedná o sci-fi a to já skoro nečtu. Bála jsem se zbytečně, protože Jeskyně zatracených se překvapivě snadno čte a jakmile jsem se začetla, tak jsem se nemohla odtrhnout. První půlka byla boží. Dozvídáme se toho víc o Gyre, o misi a jak naše hlavní hrdinka pokračuje do dalších táborů, tak i o Em.
Za půlkou se to ale zlomilo a přišlo mi, že dialogy se začínají hodně opakovat a i Gyre se v podstatě pohybuje v kruzích (a to i ve své hlavě) a tím se to začalo příliš komplikovat (ne v dobrém slova smyslu). Myslím si, že kdyby tahle knížka byla o něco málo kratší, tak by tento příběh více vynikl.

Pokud do téhle knížky jdete s tím, že bude nadupaná akcí a tak děsivá, že budete mít husí kůži, tak vás asi zklame. Horror v téhle knížce spočívá převážně klaustrofobické atmosféře.

13.06.2021 3 z 5


Netvor z temnot Netvor z temnot Duane Swierczynski

Nad hodnocením této knihy jsem musela chvilku přemýšlet a nakonec jsem se rozhodla jen pro 2* a důvodů je hned několik.

1. Stránky, na kterých se máte dívat na klipy, kterou jsou součástí této knihy, už neexistují. Musela jsem je tedy hledat na netu. V knize je sice zmíněno, co v tom klipu bylo, ale jen v určité míře (někdy se to pořádně rozebere, ale většinou je tam vážně jen zmínka a nic víc). Občas jsem tedy měla pocit, že mi chybí souvislost.
2. Časová linka, o kterou se se autor snažil, nedává žádný smysl. Párkrát je zmíněno, že první vražda byla v určitém roce (teď si přesně nevybavuji kdy) a později zmíní, že v tom samém roce vraždil už několik let. Dalším příkladem je to, že Darkovi před 2 lety vyvraždili rodinu a on se vydal konant pomstu na vlastní pěst a tak to bylo cca rok. Jenže teď je ženatý s dítětem na cestě a manželku zná více jak rok. Jenže když se poznali, tak už pomstu vzdal.
3. Tahle knížku by měla mít tunu varování - znásilnění, mučení, vraždy dětí, týrání a vraždy zvířat, atd. V průběhu čtení toho je tam vážně spousta a většinou opakovaně.
4. Skřípal je náš vrah a zdá se, že to je jeho jediný úděl. Přesto má prostředků na rozdávání. Vážně by mě zajímalo, kde bere ty peníze, protože vraždí po celém světě.

Nesrovnalostí a dalších věcí jsem si začala všímat hlavně v druhé polovině. Věřte mi je toho víc, ale nemám sílu to tu všechno vypisovat. První půlka (možná ani ne) byla docela zajímavá, ale pak to šlo z kopce a to ve velkém stylu.
Možná si někdy zkusím přečíst druhý díl, přeci jen mám celou sérii ve své knihovně. Ale na základě této knížky je velká pravděpodobnost, že to bude DNF, ale taky mě to možná překvapí.

31.05.2021 2 z 5


Elantris Elantris Brandon Sanderson

Z počátku mi chvilku trvalo než jsem se do Elantris začetla, ale jakmile se tak stalo tak jsem prostě jela. Je hodně politická knížka a díky tomu i proměrně pomalá (ale rozhodně ne nudná!).
Elantris byla městem bohů, ale potom přišel Reod a s ním se z Elantris stalo město mrtvých. Brandon Sanderson v Elantris vytvořil strašně zajímavý svět a postavy. Tahle kniha je totiž vyprávěna ze tří úhlů pohledu a máme tak možnost pořádně poznat nejen hlavní hrdiny ale i záporáka příběhu. Mé oblíbené postavy jsou Raoden a Galladon. Vývoj jejich přátelství byl pro mě velkým plusem.
Pokud Sanderson vydá pokračování této knihy, tak si ho rozhodně přečtu. Tento svět toho může spoustu nabídnout.

21.03.2021 5 z 5


Modrý měsíc Modrý měsíc Laurell K. Hamilton

Po dlouhé době pokračuji v rereadingu Anity Blake a zároveň je to poslední kniha, kterou jsem z této série četla. Takže Obsidiánový motýl bude premiéra. Jsem na pokračování, ale docela zvědavá.

Během rereadingu jsem si začala všímat docela dost věcí. První z nich je to, že mám opravdu ráda Paranormal/Urban fantasy. A ráda bych v tomhle žánru četla trochu víc. A tou druhou je, že spousta věcí se v téhle knize opakovala. Anita na někoho namíří zbraní, řekne dotyčnému ať se nepřibližuje nebo ho oddělá a ten dotyčný vždycky odpoví "Ty bys to vážně udělala." nebo "Ty bys mě vážně zabila." s tím, že Anita má vždy stejnou odpověď. Což je docela frustrující a ten dialog za moc nestojí.

Proč jsem této knížce dala 4*? Protože moje první čtení si vysloužilo hvězdiček pět a můj rereading tři. Takže jsem to zprůměrovala. Ale i tak musím říct, že po většinu času jsem si čtení vážně užívala. Snížení hodnocení je v tom, že jsem si všímala více věcí a taky v tom, že už nejsem takový fanoušek Richarda, kterého jsem dříve zbožňovala. Takhle knížka by ale určitě benefitovala z toho, kdyby byla o něco kratší.

20.03.2021 4 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Ze začátku knížka byla sice pomalejší, ale ta atmosféra je úžasná už od první chvíle. Napětí se tu postupně stupňuje stejně jako strašidelné scény. Adrienne totiž postupně odhaluje minulost domu Ashburnů a některé ty informace jsou hodně znepokojující. A abych byla upřímná v tom domě bych přes noc rozhodně nezůstávala a už vůbec ne sama. Adrienne ale nemá navybranou. Nemá totiž kde bydlet a nic jiného si ani nemůže dovolit. Je to sympatická hlavní hrdninka, pravdou ale zůstává, že hrdinou téhle knížky je jednoznačně Wolfgang.

Můj jediný problém s touhle knihou bylo rozuzlení, které mi trochu zkazilo zážitek z této knihy. Prostě mi to přišlo odbyté a nesmyslné. Byla bych asi radši kdybych se některé z těchto informací ani nedozvěděla.

Každopádně se těším až si od této autorky zase něco přečtu.

11.03.2021 4 z 5


Marco Marco Jussi Adler-Olsen

Po vynikajícím čtvtém dílu přišlo zklamání. Možná jsem po Složce 64 měla přehnané očekávání, ale faktem je, že spousta věcí na téhlé knížce zarážela nebo dokonce štvala.
Přitom začal pátý díl velice slibně. Autor nám představil Marca, který se svou rodinou žije v Dánsku nelegálně. Je mu zakázáno chodit do školy a spolu s ostatními dětmi v rodině je nucen krást. Což se Marcovi od jakživa příčilo. A když náhodou uslyší koverzaci mezi hlavou rodiny a jeho otcem, ve které se dozví jaké plány s ním mají, tak uteče. Marcův příběh je velkou součástí případu Oddělení Q.
Já vím, že Carl umí být kretén, ale to co předváděl v téhle knížce bylo neskutečný. Nad jeho výroky jsem se často pozastavovala. Chápu, že to v osobním životě teď neměl zrovna lehké, ale něktéré ty poznámky si vážně mohl odpustit.
Dále se mi tento díl zdál neskutečně překombinovaný a natahovaný. Zvláště ten konec.

08.02.2021 3 z 5


Má ji rád, nemá ji rád Má ji rád, nemá ji rád Sharon J. Bolton

3,5*
Začátek knihy byl sice trošku pomalejší, ale já jsem si ho užívala. Líbili se mi ty části o dívkách, které byly zavražděny a jak je vlastně vrach vylákal. Jeden nebo vlastně dva velké zvraty (nebo odhalení) jsem předpověla tak cca v půlce knihy. Což nějak nevadí, protože mě stalé zajímalo jakým způsobem na to přijdou ostatní. A musím říct, že mi ten konec tak trochu zníčil pocit z celé knihy.

1. Těch zvratů, odhalení a WTF momentů tam bylo docela dost (a to už jsem něco z toho věděla).
2. Strašně přitažené za vlasy - vážně mi to nedávalo smysl. Vlastně mi přišlo, že k některým věcem autorka přišla až ten konec psala. Je rozhodně možné, že jsem tam ty vodítka jen neviděla a to ani zpětně, ale proč! To čtení jsem si tak užívala a pak přišel konec.

29.06.2020 3 z 5