bzucino bzucino komentáře u knih

☰ menu

Co je nového v biologii Co je nového v biologii Anton Markoš

Podle mne autor dostal za ulohu napsat knizku, dostal honorar ... a pak nestihal. Ne ze by to co v knizce je bylo spatne. Utle dilko je psane hutne, popsane listy obsahuji nove poznatky a myslenky ktere v jinych popularnich knihach nenaleznete. Ale je videt, ze je to koncept, ktery nekdo nestihnul dotahnout co kompletniho dila. Mne to ale vubec nevadilo.

16.04.2022 5 z 5


Neviditelná síla Neviditelná síla David Bodanis

Knizka kterou prectete za jeden vecer. Celkem ctiva, kdyz preskakujete ne moc podarene pasaze. Jsou to spise historky z nataceni, fyziky v knizce moc neni. Ale kdyz hledate knihu na vecer, chcete sa pobavit a nic moc si nepamatovat, idealni.

16.04.2022 3 z 5


Alex za zrcadlem Alex za zrcadlem Alex Bellos

O matematice se tezce pisou popularni knihy. Je treba najit tema, ktere nevyzaduje mnoho skutecne matematiky. Je treba najit tema, ktere je zabavne. A je treba najit tema, ktere citatel jeste nezna. Myslim ze u tehle knihy se to podarilo.

16.04.2022 5 z 5


Nepopiratelné: Evoluce a věda o stvoření světa Nepopiratelné: Evoluce a věda o stvoření světa Bill Nye

Jde o dilo ktere je urcene americkemu publiku. V USA pulka lidi neveri nebo popira evoluci. Pro cloveka v CR nebo v Evrope je knizka dobra, ale ne moc zajimava.

16.04.2022 4 z 5


Rozchod s Bohem Rozchod s Bohem Richard Dawkins

Problem Dawkinse je, ze kdyz jej cteme v CR, tak nemuzeme rozumet jeho kniham tak jak jim jejich vyznam zamyslel on sam. Jsou psane predevsim pro americke publikum, kde hraje vira a nabozenstvi mnohem vetsi roli nez v Evrope. Hezky se cte, je srozumitelna - ale clovek tak nejak nechape, k cemu je to dobre. Stejne jako clovek nechape jaky vyznam ma sprtat argumenty, proc je Zeme kulata a ne placata. Na rozdil od Evropy, kde nikdo nabozenstvi neresi, tak otazka viry je v USA vysoce vybusna. V nekterych spolecnostech, zejmena na jihu, je na ateisty nahlizeno jako na menecenne, a jim je tato knizka urcena.

16.04.2022 5 z 5


Dopisy astrofyzika Dopisy astrofyzika Neil deGrasse Tyson

Hezky nahled do kultury ve Spojenych statech. Autor je popularizator vedy, a pres sve listy a odpovedi ukazuje americkou kulturu. Jejich kulturni valky, malichernosti jednotlivych pisatelu, i primo nenavist nekterych (predevsim hluboce vericich) proti vede. Neni to kniha o nejnovejsich poznatcich vedy, ale kniha o tom jak se k vede stavi bezna spolecnost v Americe.

16.04.2022 5 z 5


Stručné odpovědi na velké otázky Stručné odpovědi na velké otázky Stephen William Hawking

Kniha spise pro filosoficka zamysleni nez pro nejnovejsi popis reality. Obsahuje predevsim uvahy o tom, co by, kdyby to co nezname bylo takove a takove.

16.04.2022 4 z 5


Kvantechismus Kvantechismus Andrzej Dragan

Je videt, ze kniha je preklad polskeho autora. Je to videt z nazvu, a lze to videt i ve zpusobu jakym se vyjadruje o polske cirkvi. Vetsina knih tykajicich se popularne kosmologie a moderni fyziky si je podobna, v teto lze nalezt i zajimavosti ktere v jinych popularnich knihach nenajdete.
V knize je i nekolik faktickych chyb, proto nemohu udelit plny pocet bodu.

16.04.2022 4 z 5


Výbuch nad tajgou Výbuch nad tajgou Jiří Jiránek

Popis události od geologa, který se k Tungusce podíval po revoluci a umožnění přístupu zahraničních vědců do oblasti. Kniha jak po astronomické stránce tak po geologické (!) obsahuje velmi mnoho nepřesností. Stálo za to dát zkontrolovat preprint jak nějakému astronomovi, tak odborníkovi na jadernou fyziku. Snad nejvíc se mi líbí preklad long-periodic - dlouhodobá kometa. Jupiter oběhne kolem Slunce za 84 let. Marťanský meteorit se jmenuje ALHA 84001 apod. Většina informací je ale fakticky téměř správně – problém je že nevíte, které to jsou.

05.07.2019 2 z 5


Genesis konflikt Genesis konflikt Walter J. Veith

Kniha obhajuje stvoření světa a odmítá vývoj vesmíru a existenci evoluce.
Celá "diskuse" se opírá o doslovné znění Bible. Jestliže je něco v Bibli napsáno, pak je to pravda. A jestliže Bible říká, že Bůh stvořil svět za 6 dní, pak je to pravda. Pak není třeba žádné diskuse, protože v Bibli je celá pravda.

28.01.2017 odpad!


Nenechte sebou manipulovat! Nenechte sebou manipulovat! Andreas Edmüller

Velice stručný přehled manipulativních technik. Ideální do tramvaje.

10.07.2016 5 z 5


Prolhaná věda Prolhaná věda Ben Goldacre

Kniha má mizerný překlad (originál se jmenuje Bad Science). Já bych to přeložil jako Mizerná věda. Popisuje, jak se věda dělat nemá. A to nejen přímo u profesionálních vědců (kteří dělají mnohem více bot než je zdrávo), ale především u marketéřů, šarlatánů a různých lobbistů.

Televize a bulvár nemají rády, když vědec řekne, že "je to o něco komplikovanější". Přicházejí tak o svůj příběh, jasnou čáru mezi kladným a záporným hrdinem. Proto si hledají rádoby vědce, kteří mají rádi silné, jednoznačné, kontroverzní tvrzení. Když někdo vytáhne statistiku a ukazuje, že závěry nejsou jendoznačné ... tak o skutečnost nemají zájem. Ukazují lidem parodii na vědu - skalndály, paniku, seznace.

25.10.2015 5 z 5


Zkorumpovaná farmacie Zkorumpovaná farmacie Ben Goldacre

Knih popisuje biznis současného farmaceutického průmyslu, jak mainstreamového, tak tzv. alternativní medicíny. Např. na reklamu je vydáváno desítky procent, zatímco na výzkum pouze procenta. Popisuje tzv. medikalizaci - normální sociální problém popisující jako nemoc. Diagnóza pak postihuje často více než polovinu populace a je třeba nanutit zákazníkům náš lék, který ani nepotřebují. Typickým příkladem jsou výživové doplňky.

Dalším způsobem ohýbání statistik jsou různí malé podvody a podvůdky, jak dokázat že nový lék je lepší než předchozí. Typickým příkladem je hledání tzv. náhradních výsledků. Namísto zkoumání primární statistiky (počet infarktů) se věnuje výzkum náhradnímu ukazateli - hladině cholesterolu. Kniha také popisuje konflikty zájmů, kdy jsou lékaři placeni z grantů farmaceutických společností.

Ukazuje, jak se současná medicína snaží těmto vlivům bránit, jak se prosazují etické kodexy, jak se vytváří tlak na dodržování výzkumních postupů, které zabraňují statistické kejkle.

25.10.2015 5 z 5


Život, s.r.o. Život, s.r.o. Douglas Rushkoff

Kniha je více velká esej nebo úvaha, než čistá faktografie. Autor ukazuje vznik moderního bydlení, kdy se považuje za normální aby měl každý vlastní bydlení. Ukazuje, že korporacím vyhovují zákazníci toužící nebo mající vlastní bydlení. Vysvětluje, jak se stávají předměstí bydlením pro střední třídu. Snahu, jak z proletárů udělat spotřebitele jako další třídu. Spotřeba je pak chápána jako obecné blaho. Spotřebitelé už nepožadují informace, ale aktuality (aktualita je nedůležitá zpráva, např. že Karel Gott ma další milenku nebo že tygr nemůže vytáhnout hlavu z plastové bandasky).

Další část knihy popisuje, jak mohou současní spotřebitelé vypadnou z bludného kruhu spotřeby. Základem me vytvoření lokální komunity a vytváření lokálních vazeb v biznisu. Budu si kupovat zeleninu od místního farmáře a ne od globální společnosti. A např. na praxi farmářských trhů vidíme, že se to některým částečně dělí.

24.10.2015 4 z 5


Proč si ženy přitažlivost koupit nemohou a muži ano Proč si ženy přitažlivost koupit nemohou a muži ano Lukáš Kovanda

Autor si dal práci a přečetl desítky vědeckých článků. Výsledkem je kompilát, kterému chýbí náhled. Z článků často vytrhuje myšlenky z kontexktu. Našel jsem i připady, kdy si autor vzájemně ve svých tvrzeních protiřečí. Celkově mi úroveň textu přijde na úrovni slabší seminární práce. Úroveň poněkud zachraňují rozhovory s několika ekonomy.

01.08.2015 1 z 5


Logikomiks Logikomiks Apostolos Doxiadis

Jako komiks (nebylo by lepší psát komix?) nic moc dílo. Oceňuji na něm, že podobně jako byl vydán např. Labyrint světa v komiksové podobě, tak také Logikomiks předkládá tému, které se pro komiksaci moc nehodí.

Pro lidi nepolíbené logikou a základy filozofie je toto dílo těžce uchopitelné. Nemohou rozumět jemným obratům v logice, a nemohou si uvědomit dalekosáhlý důsledek některých paradoxů. Rovněž je někdy důležité všímat si tváře osob a znát jejich postoje k rozumu, logice etc. Možná je rozumné si komiks přečíst, a pak se k němu za pár let vrátit ... a za pár let vrátit ... a vrátit ... mezitím si přečíst Wittgensteina, Russella a něco o Godelově větě.

04.04.2015 4 z 5


Největší show pod Sluncem Největší show pod Sluncem Richard Dawkins

Dawkinsovi někteří lidé vytýkají, že píše 1) moc jednoduše a 2) stále stejné dokola.

K prvnímu bodu: jestliže má jeho knížka přínášet vzdělání, jak chcete argumentovat ve společnosti, ve které se 26 % domnívá, že Slunce obíhá kolem Země? Místo kvalitnějších argumentů je lepší používat argumenty vágnější, ale srozumitelnější a neprůstřelné (to proti kreacionistům). Některé argumenty jsou, řekněme, "lidové". Částečně je to i důsledek toho, že jestli chcete některé lidi přesvědčit o své pravdě, potřebujete vyvážit argumenty logické a citové.

K bodu druhému -- nepíše stále dookola to stejné. Pouze dáva další a další příklady, jak některý jev z evoluční biologie funguje. Také netvrdíte, že všechny kuchařky jsou stejné (i když píšou o tom samém).

Jestliže patříte mezi to malé procento populace (ale většinu čtenářů podobných knížek), která rozumí evoluční biologii, tj. víte co je neutrální výběr, genetický draft, polymorfismus, přerušovaná rovnováha apod., pak vám knížka pouze ukáže někoilik zajímavostí, ale pro pochopení evoluční biologie je zbytečná. Právem si budete stěžovat, že je Dawkins příliš jednoduchý a neustále se opakuje. V opačném případě můžete pochopit, proč se liší buňky jater a svalu, když všechny mají stejnou DNA, jak funguje dendrologie, že lebka šimpanzího novorozence je téměř stejná jako lidského, nebo jak mohou fungovat molekulární hodiny, když se evoluce zbavuje nevyhovujících alel. Fakta a informace by se dala shrnout do 50 hutných stránek. Je to ale omáčka, která dělá knížku srozumitelnou i čtenářum s vědomostmi biologie na úrovni základní školy.

A tak jako v jiných knížkách, Dawkins i tuto psal pro podporu vědy v USA. Velká část je psaná proti náboženských fanatiků, kteří s úpadkem vzdělání posilují své pozice, a požadují čím dále tím více práv, nejraději tolik kolik jich mají fanatici v islámských teokraciích. Řekl bych, že jak byl Jobs evangelistou technologickým, tak Dawkins je jeden z největších evangelistů vědy, a to mu jisté kruhy nemohou odpustit.

03.11.2014 5 z 5


Boží blud Boží blud Richard Dawkins

#2/2
Kreacionisté jsou schopni tvrdit, že obsah vědeckých článků jsou úmyslné lži na podporu evoluce, ať už jde o kosti Australopiteků nebo biologické experimenty. Že články vyvracející biologickou evoluci jsou biology cenzurovány. Jsou schopni tvrdit, ze to co je ve vedeckych clancich, jsou umyslne lzi na podporu evoluce, at uz jde o kosti predku cloveka nebo biologicke experimenty. Ze clanky vyvracejici evoluci jsou biology cenzurovany. Používají obrat "believe in evolution", jakoby evoluce byla víra a nazývají evoluci ideologií, přirovnávajíc jí k fašismu. Kreacionisté v ČR prakticky nejsou, v ČR se proti němu ozývají katolíci, kterým by vůbec neměl vadit (jelikož Vatikán s evolucí problém nemá).

Bez uchopení těchto faktů nemůžeme pochopit, proč je knížka tak kontroverzní. Vlastně ještě jeden faktor. Patří k dobrým mravům nehodnotit víru jiných lidí. Ptám se proč? Proč nemůžeme říkat pravdu, celou pravdu a nic než pravdu? Měli bychom obětovat pravdu kvůli tomu, že jistí lidé se cítí dotčeni tím, co tvrdíme? Jestliže je král nahý, proč musíme mlčet? Věřící si osobují právo morálně nás odsoudit, když se vědecky zabýváme vírou a morálkou. V některých bodech středověk neskončil. Dnes vás sice neupálí, ale považují vás za morální zvíře, když jim vědeckým experimentem podkopáváte jejich víru. Co je důležitější, poznání nebo konformismus. Pro Dawkinse to první.

Boží blud - knížka unaveného člověka, jako vystřiženého z Murphyho zákonů. Jakkoliv jednoduše argumentuje (a všimněte si, že mnohé recenze ho za jednoduchost odsuzují), jeho oponenti nechápou, protože nechtějí pochopit. Dawkins uvádí záznam z jedné talkshow, asi 20minutové diskuse. S moderátorkou nelze rozumně argumentovat, a celou diskusi končí slovy: "A já vám říkám, otevřete oči a uvidíte milujícího Boha, který stvořil každého z nás." Blahoslavení chudí duchem, neboť jim patří království nebeské.

Když se někdo zeptá, čemu věřím, odpovídám bonmotem: Věřím, že nesmím věřit. U téhhe knížky bych ale rád věřil, že jí nikdo nepojme stejně jako Bibli a v její jménu nepůjde aby ohněm a mečem šířil svou pravdu. Fanatiků je v každé společnosti dost. Nečtěte jí, abyste si potvrdili vlastní postoj, ale hledejte chyby v argumentaci, případně jak lze uvedenou argumentaci zjednodušit. Pojďme vést boj proti fanatismu perem a veršem.

03.11.2014 5 z 5


Boží blud Boží blud Richard Dawkins

#1/2
Pozice Dawkinse je v nevzdělané americké společnosti podobná, jako když se v ČR někdo hrdě hlásí k rusofilům a žádá připojení k Ruské federaci. Pro menšinu blázen, pro většinu nebezpečný člověk, kterého ale legálně nemohou zlikvidovat. Ve středověku se za herezi upalovalo. Dnes jsou v silně věřících krajích lidé exkomunikováni, podobně jako se to stalo Komenskému a dalším (vyjma Afghánistánu, Pákistánu...). Boží blud ukazuje přemýšlivým lidem, že jsou normální, i když jim jejich okolí tvrdí opak. Že považovat zdravý rozum za základ pochopení světa není mentální vada. Že žijí ve zvráceném světě, kde mocní plijí na ty, kdož opustí víru. Že nemusí mlčet, i když vždycky se pouze mlčelo, modlilo a pracovalo.

Knížka samotná je bez větších faktických chyb, obsahově zajímavá pouze když se zajímáte o náboženství. Trochu matematické logiky, trochu evoluční biologie, ale především velké množství příkladů zhoubného vlivu ideologií na fungování společnosti. A v argumentech si Dawkins skutečně nebere nejmenší servítky.

V různých recezních bylo knížce vytýkáno, že se zaobírá pouze monoteistickými náboženstvími. Proč by se ale zabývala něčím, co se zaobírá duchovnem, a ne vědou? Vemte si východní náboženství, kolik z nich útočí na vědu? Nebo co takhle animistická náboženství? Vědu za svého rivala považuje judaismus, křesťanství a islám. Proč by měl autor bránit pozici vědy vůči víře, která se o ni nezajíma?

Z toho také vyplývá velké nepochopení argumentů mezi humanitně založenými čtenáři a recenzenty. Dva matematici se pokaždé dohodnou, že uvedený důkaz je formálně správný (jinak ani správný být z hlediska logiky být nemůže). Jestliže dáte důkaz např. dvěma filosofům, většinou se na důkaze neshodnou. Vědci proti humanitně orientovanému čtenáři používají slovo "důkaz" v jiném kontextu, z čehož plyne mnoho nedorozumění, zejména v okamžiku když se něco dotýká mých pocitů. I v níže uvedených komentářích najdete několik těchto případů. Z argumentace se stává obhajoba, kdy cílem není nalézt pravdu, ale uspokojit svůj vlastní pocit pomsty. Argumenty pak jdou stranou a humanitně založení obviňují člověka přírodovědně vzdělaného, že nerozumí... pak používají jediný argument, argument ad hominem (tj. namísto protiargumentů útočí, urážejí autora). Typickým příkladem jsou důkazy existence Boha. Dále, která jiná překladová knížka ma 40 strán Doslovu? Která knížka má Doslov Doslovu? Není to vlastně od humanitně zaměřených uznání? Mně z tohoto plyne, že knížka je buď výjimečně dobrá, nebo výjimečně špatná, každopádně výjimečná.

Zatímco tato skupina je většinová v ČR, v USA a islámských krajinách musí čelit vědci druhé skupině. Lidem, kteří věří v nadřazenost víry nad faktami. Jsou to náboženští fundamentalisté a kreacionisté. Proti Dawkinsovi oponenti používají snad všechny logické klamy (seznam např. Koukolík, Vzpoura deprivantů) aby obrátili Dawkinsova tvrzení tak, jak potřebují. Například tvrdí, že samotná evoluce, nebo i věda jsou náboženstvím, a tak si věda nemůže narokovat, že ona určuje, co je pravda. Nebo, že evoluci uvěří, až opice porodí lidské dítě. Zkuste proti poslednému tvrzení argumentovat vy. Nebo můj oblíbený argument: Jak to, že neexistuje přechodový článek mezi rybou (fish) a hvězdicí (starfish)? Tak, a teď argumentujte. Dawkins si stěžuje, o kolik by byla argumentace snažší, kdyby se oponenti ve škole naučili alespoň úplné základy biologie.

03.11.2014 5 z 5


Biologie jako ideologie Biologie jako ideologie Richard C. Lewontin

Tato tenká kniha komentářů byla napsána v době, kdy se uvažovalo o Projektu lidského genomu (HGP - Human Genome Project). Celkové náklady na tento projekt byly asi 3 miliardy dolarů (100 miliard korun). Autor argumentuje, že za většinou lidských vlastností nestojí DNA, ale vliv prostředí. Peníze vložené do HGP by pak byly vynaloženy zbytečně. Tvrdí, že tak velké peníze přilákají ne nejlepší, ale nejambicionejší vědce (či spíše vědecké pracovníky). Projekt s tak astronomickým rozpočtem je jistě přísliběm oslnivé kariéry zakončené Nobelovou cenou.

Autor má šíroké znalosti genetiky, co je celkem překvapivé v oboru, do kterého soubor esejů patří. Mnohé z jeho myšlenek skutečně pokazují na problémy, které v současné genetice existují. Například poukazuje na to, že autoři populárních publikací rádi vidí za každou lidskou vlastností jeden gen. Nebo že pokusy najít na Marsu život ve skutečnosti hledali pozemský život, a to pouze jestli by jeho motorem byla DNA. Jiné myšlenky jsou v rozporu s dnes přijímanými představami - např. tvrzení, že pomocí jednovaječných dvojčat můžeme zkoumat vliv genů na lidské vlastnosti (Lewontin se snaží argumentovat, že to nelze).

Autor tvrdí, že moderní biologie je chakteristická množstvím předsudků. Z mého pohledu to ale spíše platí o jeho přístupu k sociobiologii. Nerozlišuje totiž mezi předsudky, a mezi vědeckou setrvačností. Totiž to, co v genetice a evoluční biologii zažíváme, nejsou předsudky, ale nedostatek vědců pochopit základní matematické principy používané v těchto oborech.

16.10.2014 4 z 5