buldozer5 buldozer5 komentáře u knih

☰ menu

Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Fajn počtení na dlouhé večery, ale přeci jenom tu bylo několik faktorů, které mně radost z knihy malinko kazily. Třeba to, kolik tam bylo neuvěřitelných náhod, jen aby do sebe příběh mohl dobře zapadat! Kvůli tomu se kniha zdála nereálná, což nakonec dorazila nadpřirozená zápletka na konci, která mi ke knize absolutně nesedla. Přesto jsem si ale knihu užil a za přečtení stojí.

26.12.2020 4 z 5


Chlapec v lese Chlapec v lese Carter Wilson

To byla ale slátanina! Nápad dobrý, ale jak s ním autor poté naložil, to už dobré nebylo. Motivy postav byly nevěrohodné, hlavní postava naprosto tupá, už od začátku se příběh mohl vyvíjet úplně jinak a lépe, kdyby se nechovala jak idiot, tolik nelogických chyb jsem snad ještě nezažil. Autor se z toho snažil udělat pořádný psychothriller, jenže to překombinoval tak, že se ta kniha nedala brát vážně.

26.08.2020 2 z 5


Psychohry Psychohry Leona Deakin

Začátek vypadal slibně, ale potom si už příběh nedokázal udržet mou pozornost natolik, abych knížku dočetl. Což je škoda, jelikož námět byl dobrý, jen mi asi nevyhovoval styl psaní.

24.08.2020 3 z 5


Jeden z nás lže Jeden z nás lže Karen M. McManus

Tak tohle byla knížka psaná přímo pro mě. Se zajímavým příběhem a pěknou zápletkou, se sympatickými postavami, s kterými vás baví trávit čas a s dobrým koncem, který jsem u této knížky nutně potřeboval.
Autorka umí opravdu dobře vykreslit postavy tak, aby byly uvěřitelné a jejich rozhovory naprosto přirozené. Kolikrát se mi u YA knížek stává, že jsou dialogy mezi postavami trochu neohrabané, ať už za to může autor nebo překlad, tady se ale všechno vydařilo.
Slyšel jsem, že se chystá další díl a já si ho rozhodně nenechám ujít!

08.08.2020 5 z 5


Exorcismus mé nejlepší kamarádky Exorcismus mé nejlepší kamarádky Grady Hendrix

Vůbec mi nevadilo, že byla kniha plná klišé, já prostě příběhy o démonech a vymítání miluju. Z tohoto hlediska bylo v příběhu všechno, co tam patří, postupná proměna posedlé postavy až k závěrečnému vymítání, děj byl už v podstatě nalajnovaný a každému čtenáři muselo být jasné, kam bude směřovat dál.
Přesto ale měla kniha podle mě moc stránek, to potvrzuje i fakt, že jsem u čtení hodně ztrácel pozornost a musel jsem se vracet. Náhled do budoucností postav se mi zamlouval, a i když jsem doufal ve šťastný konec, přišlo mi to celé takové naivně hezké, jak to nakonec skončilo.
Každopádně je jisté, že kniha určitě stojí za přečtení.

01.07.2020 4 z 5


Spolubydlící Spolubydlící C. L. Pattison

(SPOILER) Od knížek tohoto žánru čekám nějaké dramatičtější linky, které v člověku vyvolají silnější pocity než se podařilo tomuto příběhu. Co na mě zapůsobilo, byly kapitoly z minulosti jedné z postav, děj v přítomnosti moc ne. Kromě několika malých nepříjemností se tam nic nedělo. Konec a celkové rozuzlení to trochu zachránily, ale celkově jsem měl na knihu vyšší nároky a ty ona nesplnila.
Edit: Když si teď čtu komentáře, tak se v knize opravdu vyskytuje chyba, doteď jsem si myslel, že jsem se jenom špatně soustředil na děj, protože jsem knihu četl pozdě v noci.

23.06.2020 3 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

Tuhle knihu jsem poprvé četl zhruba před dvěma roky, kdy jsem na ni asi nebyl ještě dostatečně vyzrálý. Vnímal jsem ji jen jako nezáživný příběh o tom, jak jde skupina kluků po cestě a postupně umírají, dokud nezbyde ten poslední.
Po druhém přečtení v nedávné době se něco na mém názoru nemění. Stále mi přišel děj v určitých částech nudný a nezajímavý, ani Kingovi se nepodařilo příběh zpracovat tak, aby čtenáře bavil celou dobu, ale čeho jsem si předtím nevšímal, to bylo fantastické vykreslení psychologie postav. Jak si napřed všichni účastníci věřili a potom to nadšení začalo upadat. Jak se postupně měnily vztahy mezi postavami. Jak přemáhali hranice svých možností pod vidinou zaručené smrti. To se Kingovi povedlo opravdu dobře.
Jen mi docela dost vadilo, že v knize nebylo vysvětleno vlastně skoro nic. Nedozvěděli jsme se, co to je za dobu, proč se ten dlouhý pochod vůbec pořádá a proč se do něj vůbec někdo přihlásil. Jsem člověk, co má rád, když všechno zapadá dohromady.
Konec byl zajímavý, každý si ho může přebrat po svém.

15.06.2020 4 z 5


Už jsem normální?!? Už jsem normální?!? Holly Bourne

Kniha pro mě byla neskutečně silná, jelikož sám trpím úzkostnou poruchou, takže jsem se v mnohém našel. I když to člověk ví, je prostě hrozně uklidňující o takových věcech číst z pohledu cizí, byť vymyšlené postavy. Autorka krásně vystihla poruchu, kterou hlavní postava trpí a příběh krásně zasadila do young adult literatury, kde se typicky řeší kluci a škola.
Jediné, co mi dojem z celé knihy snižovalo, byl přehnaně vyhrocený feminismus, kde bylo pár myšlenek zajímavých, jinak mi to v ději samotném přišlo docela zbytečné.

14.04.2020 4 z 5


Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Autorka opět nezklamala, přesně takový oddechový horor je na čtení v karanténě ideální.
V knize se žádné děsivé scény neobjevují, ale příběh si udržuje svou atmosféru, hlavně tím, že se příběh převážně odehrává v tajuplném sídle, kde si člověk může nechat fantazii, ať ho zanese kam chce.
Hlavní postava byla sympatická, člověk se snadno dokázal vžít do jejích problémů a tím pádem jí také fandil.
Knížku bych rozhodně doporučil a těším se na další díla autorky!

02.04.2020 4 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Jsem rád, že jsem mohl začít nový rok s touhle knížkou, byla to taková sázka na jistotu, autorka to jako vždy zpracovala skvěle. Líbí se mi, že se každé postavě vázal nějaký její osobní příběh, který potom donutil člověka uvažovat, kdo je vrah.
Čtenáře knížka po celou dobu udržovala v napětí, měl jsem ji rychle přečtenou. Jen mě maličko zklamal závěr, z toho, jak se námět tvářil, jsem čekal nějaké lepší rozuzlení.

03.01.2020 4 z 5


Vyvrhel Vyvrhel Gilly Macmillan

Zajímavá kniha, která vás nepustí, protože člověk prostě potřebuje zjistit, jak to dopadne. Jen na mě působilo, jakoby měla autorka dva nápady na knihu, a nakonec je propletla do jednoho příběhu. Případ Noaha tu na mě působil zbytečně, jelikož se mu v první polovině knihy věnovalo příliš mnoho prostoru a nakonec k ničemu.
Jinak fajn čtení, určitě doporučuji.

25.08.2019 4 z 5


Nádech do ticha Nádech do ticha Cath Staincliffe

Kniha ve mně po přečtení zanechala opravdu chmurný pocit, jelikož se námět dotýká reality, něčeho, co se může stát i ve skutečnosti, takové knihy bývají nejvíc depresivní.
Kniha se mi celkově líbí, jen děj byl na některých místech příliš natahovaný, zvlášť v pasážích, kdy nám autorka zdlouhavě líčila život všech postav. Většina z nich stejně umřela a některé informace se potom staly zbytečnými.
Naopak dokázala skvěle popsat části, kdy došlo k výbuchu, člověku se až tajil dech, když postavy bojovaly o přežití.
Je to fajn thriller, u kterého určitě neprohloupíte, když si ho přečtete. Za mě slušné čtyři hvězdičky.

16.07.2019 4 z 5


Co jsi to za matku? Co jsi to za matku? Paula Daly

Jeden z těch kvalitních thrillerů, který vás zasáhne především díky realistickému scénáři, kterého se kniha týká. Takové příběhy potom na člověka zapůsobí opravdu hodně. Navíc tato autorka psát umí a dokázala mě udržet po celou dobu ve zvědavosti, jak to dopadne. Určitě doporučuji!

03.07.2019 5 z 5


Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Po předchozích knihách velkej sešup. Od jiné autorky by mi to možná ani tolik nepřišlo, ale od téhle jsem prostě čekal něco víc.
Celá kniha je hrozně nudná. Námět sice zajímavý, i když ne úplně originální-návrat osoby, která se považovala za mrtvou, jsem viděl už v hodně knihách, což by mi nevadilo, kdyby ho autorka zvládla zpracovat trochu promyšleněji. Takhle jsem se jenom dočkal nudného děje, kde se nic moc neděje, v podstatě až do samého konce se to točí jenom kolem matrjošek, emailů a toho, že někde někdo zahlédl Laylu. Nic z toho ve mně nevyvolalo žádné napětí a my všichni víme, že to přece autorka umí nejlíp. Maximálně jsem byl zvědavý, jak se to vlastně celé vyřeší.
Závěrečné vysvětlení mi prostě nestačilo, nedokázalo mě přesvědčit. Působilo to na mě, jako by ani autorka sama nevěděla, jak to pořádně zakončit, a tak splácala vysvětlení, které zní fakt nevěryhodně, tedy aspoň pro mě.
Knize dávám slabší tři a budu doufat, že Paris měla jen nějakou spisovatelkou krizi a příští kniha bude minimálně stejně tak dobrá, jako první dvě. :)

02.07.2019 3 z 5


Poslední Poslední Alexandra Oliva

Poslední patří do takové té kategorie knížek, o kterých člověk neví, co si má o ní ve výsledku vlastně myslet.
Určitě cením nápad bláznivé reality show, autorčin popis průběhu prostě zafungoval a bavilo mě sledovat, s čím se soutěžící musí potýkat. Možná některé části byly trochu nudné, ale samotný děj zajímavý, takže mě to neodradilo, abych pokračoval ve čtení dál.
Začátek mě trochu zamotal a nevěděl jsem, co se děje a nějakou dobu trvalo, než jsem se dokázal zorientovat v přezdívkách a ve jménech postav, u kterých jsem se některá pravá jména dozvěděl až na konec. Líbilo se mi prolínání děje z pohledu hlavní hrdinky a z příběhu natáčení, i když opět... až do vysvětlení z části natáčení jsem nevěděl, co se vlastně stalo, takže to působilo trochu zmateně.
A ten konec... Ve výsledku to na mě působí, jako by autorku napadlo několik námětů, které splácala dohromady-povedlo se jí to, ale v některých pasážích to trochu skřípe. Knize ale určitě dejte šanci, věřím, že mnoha lidem se bude líbit. :)

22.06.2019 4 z 5


Už teď jsi mrtvá Už teď jsi mrtvá Sharon J. Bolton

Knihu jsem nedočetl, nebavila mě. I když námět byl zajímavý, autor to nedokázal napsat natolik poutavě (tedy aspoň pro mě), aby si udržel mou pozornost. I v těch částech, kdy se něco dělo, jsem se prostě nudil.
Prolínání minulosti s přítomností mi v tomhle případě tady také vadilo, příšerně mě to u čtení rušilo.
Postavy vystupující v knize byly fajn, i když mi přišlo, že si hlavní hrdinka počíná v některých situacích docela nelogicky.
Možná je to tím, že jsem poslední dobou četl spoustu skvělých thrillerů, ale tahle kniha mě moc nezaujala. Každopádně podle hodnocení vidím, že jsem spíš v menšině, takže za přečtení určitě stojí. :)

17.06.2019 2 z 5


Ani muk Ani muk David Jackson

Poslední dobou mám štěstí ve výběru kvalitních thrillerů, moje čtenářské já skáče radostí! :D
Vynikající thriller smíšený s detektivkou, ve kterém autor vsází na mrazivý námět, který na člověka opravdu zapůsobí (zvlášť na rodiče), a kde se neopírá jen o krvavé scény nebo vyvražďovačky. A musím říct, že se mu to opravdu daří. Bavily mě jak pasáže z pohledu vyšetřujících, tak samozřejmě i z pohledu únosců a jejich obětí. V příběhu je skvěle vykreslena atmosféra a různé situace, až člověka v některých částech člověku přebíhá mráz po zádech, když si uvědomí, co si tam všechno musely ty děti vytrpět. Únosci jsou taková pěkně bizarní rodinka, skvěle zapadající do své role.
Asi není nic, na co bych si mohl stěžovat, snad jen to, že zřejmě jde o nějaký díl z větší série o detektivovi Codym, která u nás nevychází, což mě mrzí, protože jeho postava mě fakt bavila. Budu doufat, že u nás začne vycházet víc dílů, anebo si knihy budu muset pořídit v angličtině, jelikož věřím, že i další díla od tohoto autora mě zaujmou minimálně stejně jako tahle kniha.

10.06.2019 5 z 5


Outsider Outsider Stephen King

Absolutně skvělá detektiva s prvky hororu od Stephena Kinga, co víc si přát!
Knížka je hrozně zajímavá, čtivá, se zápletkou, kterou je takhle schopný zpracovat snad jen King. Když jsem si četl obsah, říkal jsem si, jak se s rozuzlením autor popere, ale samozřejmě nezklamal.
Čtenář neví, komu a čemu má vlastně věřit a King ho napíná až do závěrečného finále, s kterým jsem byl taky nadmíru spokojený.
Po dlouhé době jsem si opět přečetl něco od Kinga a nelituju. Za mě pět hvězdiček.

06.06.2019 5 z 5


Mapa dní Mapa dní Ransom Riggs

I trošku spoilerování bude...
Páni páni páni. Tak tenhle příběh mi ještě nějakou dobu zůstane v hlavě. Ransom Riggs prostě umí. To, co dokázal vymyslet, úplně nový knižní svět, svět podivných... do tohoto světa se s každou novou knihou rád vracím. Hned po první stránce jsem se přenesl do příběhu, jako by to bylo včera, co jsem dočetl třetí díl. Všechny postavy mi neskutečně přirostly k srdci a rád jsem s nimi prožíval nová dobrodružství. Příběh se, hlavně ze začátku, liší od ostatních dílů, ale ta změna prostředí mě neskutečně bavila. Moderní doba a celkově i USA (miluju knihy, které se přímo odehrávají v USA!) -bavilo mě sledovat, jak na to postavy v knize budou reagovat. Je skvělý pozorovat, jak se postupně vyvíjejí.
Je to psaný hrozně poutavě, takže i když se tam nedělo zrovna nic moc zajímavého, čtení jsem si užíval, prostě proto, že to je knížka z téhle série. :D
Potěšily mě i nově barevné obrázky, pokaždé to skvěle dokreslovalo to, co se v knize odehrávalo.
Námětu se taky absolutně nic vytknout nedá, jako vždy to je všechno skvěle promyšlený až do posledního detailu, všechno tam krásně zapadá. Postupné odkrývání toho, co byl Abe začat, nové smyčky, nové postavy, zvraty, prostě pecka!
Co se týče konce...No, samozřejmě že ho autor nechal otevřený, aby se fanoušci mohli zbláznit, až budou čekat na další díl! :D Pořád jsem měl nutkání knihu odkládat, abych ještě nedošel na poslední stránku, abych mi ta kniha co nejdéle vydržela, ale nakonec jsem ji přečetl za jeden den. Nemohl jsem si pomoct, no. :D
Jen doufám, že se ta parta znovu dá dohromady, ale předpokládám, že ano. Na těch postavách je přece celá série založená, takže si nemyslím, že by se děj v příští knize točil jen okolo Jacoba a Noory. Doufám...

31.05.2019 5 z 5


Zatímco jsi spala Zatímco jsi spala Liz Lawler

Skvělý thriller, kde nevíte, komu vlastně věřit. Celý příběh byl napínavý a navíc se ještě odehrával v nemocničním prostředí, což na mě působilo vážně mrazivě. Rozhodně doporučuju!

30.05.2019 5 z 5