bublina84 bublina84 komentáře u knih

☰ menu

Nezbeda Kváček Nezbeda Kváček Jarmila Kaslová

Je to taková útlá knížečka na předčítání dětem, které ještě neumí číst. Příběh je velmi jednoduchý. Slípka Pipka vysedí spolu s kuřaty i vejce od divoké kachny. Malý kačírek Kváček je nezbeda, který poznává život na dvorku. Na knize zaujmou povedené ilustrace, které přitáhnou dětskou pozornost a dítě podle obrázků vypráví, co si z poslechu zapamatovalo.

17.06.2023 4 z 5


Hančiny omyly Hančiny omyly Eva Marešová (p)

Chvíli mi trvalo než jsem se začetla ale pak se děj rozběhl. Krásný románek o tajné lásce studentky a profesora, připomínající Neubauerovu Sextánku, romantický i humorný zároveň. Lepší zástupce žánru dívčí román.

29.05.2022 4 z 5


Medailon Emilky Horové Medailon Emilky Horové Naďa Reviláková

Knížku Deník Dory Grayové jsem přečetla jedním dechem, proto jsem se velmi těšila na volné pokračování. Knížka se četla dobře ale, jak už to u pokračování bývá, jednička je jednička.

12.10.2021 4 z 5


Hlavní roli hraju já Hlavní roli hraju já Helena Longinová

(SPOILER) Knihu jsem koupila za 10Kč jako vyřazenou z knihovny. Protože má málo stran, tak jsem ji "přelouskala" rychle. Ve své doběse takové knihy vydávaly jak na běžícím páse. Tato kniha se primárně hodí pro 14 - 15 leté holky nebo holky z učňáku. Nejvíc mě zarazil technický "kiks", když rodiče Pepíčka alias Patrika listují v Esteřině občance. Protože koncem devadesátých let už nebyly občanky komunistické knížky ale plastové kartičky. A v patnácti nebo sednácti se titulovat něčí snoubenkou opravdu zavání osmdesátkami, kdy se holky v sedmnácti musely vdávat. Dora je opravdu nereálná postava, je ošklivá a přitom ji "povalí" nejhezčí kluk a ten pohádkový konec, kdy ji zase "povalí" budoucí právník a hned jí vyznává životní lásku, je opravdu mimo, ale počkat vždyť je z docela bohaté rodiny a dcera lékařky. Zlatá Ester, ta dopadla špatně ale realisticky.

20.09.2021 2 z 5


Vínek Vínek Pavel J. Šulc

Nó jó pohádky, kdo by je neznal a stokrát neslyšel. To jsem si ze začátku říkala. Pak jsem se začetla a tak mě to "chytlo", že jsem je všechny přečetla na jedno posezení. Pohádky jsou mile převyprávěny, takže v téhle podobě jsem je neznala, navíc doplněny moderni-zovanými ilustracemi více odpovídajícími době vydání knihy než stáří samotné pohádky např. Červená Karkule. V pohádkách jsou užity dnes již neužívané výrazy které na dnešního čtenáře mohou působit mírně komicky např. šněrovadlo = šněrovačka.

06.06.2021 4 z 5


42 dnů 42 dnů Silène Edgar

(SPOILER) Dětsky naivní ale milé čtení, které čtenáře seznamuje s tématem nacistických čistek ve Francii během druhé světové války. Kniha pojednává o problémech Židů, Romů a psychicky nemocných osob. Hlavními postavami knihy jsou bratři Saša a Jacob, které jejich rodiče, kvůli židovskému původu, ukryjí v psychiatrické léčebně ve které pracuje jejich strýc. V léčebně potkávají dva Napoleony, Nefertiti, tygra, čajovou konvici atd. A také dvě romské děti - dvojčata. Kniha končí útěkem všech ohrožených do svobodné zóny.

02.05.2021 4 z 5


Příhody mluvící loutky Příhody mluvící loutky Tobiáš Eliáš Tisovský

Hóóóódně stará kniha pro malé holčičky o panence Jarmilce, vypravěčce této knihy, a její malé velitelce Vlastičce Horské. Panenky se dřív holčičkám dávaly aby se naučili o ně pečovat jako o malé děti. Maminky velmi dbaly, aby je měly holčičky v dokonalém pořádku. Nesměly být někde pohozeny, holčičky na ně musely zhotovovat oblečení, vozit je v kočárku na procházky, starat se o ně když byly nemocné, prát jim oblečky, vařit jim...

Na konci knihy je i naznačení, že se plánoval i další díl, kde Jarmilka změní svou majitelku - velitelku, který už velmi pravděpodobně napsán nebyl.

01.05.2021 3 z 5


Zelená vojna Zelená vojna Dmitrij Narkisovič Mamin-Sibirjak (p)

Pan spisovatel Mamin-Sibirjak umí psát povídky - bajky. I když tyto povídky - bajky nekončí vždy šťastně, tak jsou "lidsky" krásné. K jeho povídkovým knihám se budu vždy ráda vracet :)

28.04.2021 5 z 5


Klub stříbrného knoflíku I Klub stříbrného knoflíku I Traugott Vogel

Kniha se mi líbila. Ze začátku byla odlehčená a humorná. Později se přidaly i hodně smutné epizody a nakonec i kriminální zápletka, při které jde o život.

28.04.2021 4 z 5


Barunka Barunka Antonín Zápotocký

Kniha ve které dědeček vypráví vnoučatům při černé hodince příhody z dětství své maminky Barunky a dává v protiklad tehdejší chudý život a nynější bohatství socialismu. Seznámíte se zde s vysvětlením pojmů vykořisťovatel, kapitalista, že na vánoce nenosí dárky Ježíšek protože, žádný není, ale děda Mráz, že dodržování náboženských tradic vycházelo jen z neznalosti tehdejších prostých lidí a dědění starých zvyklostí, které jsou v knize zastoupeny maloveskými babičkami. Děti v tom viděly záminku pro hry a zábavu. Hlavní postava Barunka, je popisována jako hodná nezávistivá holčička, která by se o všechno zdarma rozdělila (komunistka) protikladem je její bratr Pepík, vychytralý lhář, zloděj, ubližující Barunce, který si za všechno nechá platit (kapitalista). Zajímavý je na této knize popis života dětí z doby Barunčina dětství, hraní na pastvě, topení smrti, Velikonoce, Vánoce, sběr malin, hraní s polínky představujícími panenky, draní peří... Kniha končí tím, že se ze šestileté Barunky stává švadlenka aby pomáhala mamince vydělávat.

28.03.2021


Deník Dory Grayové Deník Dory Grayové Naďa Reviláková

Četla jsem jako dospělá v době nachlazení, kdy jsem hledala jednodušší četbu. Přečetla jsem ji za jeden den. Kniha byla svižná, děj zajímavý a napínavý. Nevím jestli autorka ještě něco napíše, protože tohle bude těžko překonávat.

14.10.2020 5 z 5


Hadrová Ančka Hadrová Ančka Johny Gruelle

Kniha určená pro děti předškolního věku o hadrové panence Ančce, kterou najde malá Marcella na půdě u své babičky a odnese ji domů do svého dětského pokoje, kde se stává vůdkyní skupiny hraček pro svou laskavost (časem dostane cukrové srdíčko s nápisem Miluji Tě) a moudrost (hlavně když jí v hlavě vymění starou vatu za čistou novou). Kdykoliv jsou panenky samy, ožívají a prožívají různá dobrodružství. V knize vystupují i mluvící zvířata.
Příběhy jsou lehce výchovné o lásce, kamarádství a odpouštění.

Knihu jsem sehnala v antikvariátu, má hezké obrázky, proto jsem jí dala přednost před novým vydáním:) a přečetla jsem ji za jeden den. Původně byla kniha prodávaná i s hadrovou panenkou, která je už asi navždy ztracená.

13.10.2020 4 z 5


14-14 Přátelství napříč staletími 14-14 Přátelství napříč staletími Silène Edgar

(SPOILER) Kniha na mé oblíbené téma - dva kluci jeden žijící v roce 2014 a druhý v roce 1914 si pomocí magických poštovních schránek začnou vyměňovat dopisy. Jedná se o jednoduší četbu určenou mládeži, tak by si čtenář neměl lámat hlavu nad tím, že k odhalení časového rozdílu dochází tak pozdě, také záchrana skoro všech oblíbených postav byla až moc naivní. Zajímavě zde byla popsaná první světová válka a její dopad na venkovské civilní obyvatelstvo. Škoda, že zde nebylo vysvětleno jestli byli oba chlapci v příbuzenském vztahu, jestli byl Hadrien příbuzný Adriena.

Kniha se četla lehce, po nutných a nudnějších úvodních kapitolách dostává spád a pak už se čte se zájmem až do konce.

28.08.2020 5 z 5


Pred oltárom Pred oltárom Lucy Maud Montgomery

Kniha obsahuje krátké povídky, které se točí kolem tématu vyslyšené nabídky k sňatku. Povídky se četly lehce a nešetřily humorem. Dobrá kniha.

23.09.2019 4 z 5


Kouzelná moc lásky Kouzelná moc lásky Hedwig Courths-Mahler

Tak tuto knihu jsem odložila po pár přečtených stranách. Některé knihy Mahlerové se mi líbily moc, některé vůbec. Tato patří do druhé kategorie.

06.02.2017


Kouzelná Diana Kouzelná Diana Hedwig Courths-Mahler

Krásná kniha, jedna z prvních přeštených od Hedwig Courths-Mahler a od této autorky má nejoblíbenější.

06.02.2017 5 z 5


Heidi, děvčátko z hor Heidi, děvčátko z hor Johanna Spyri

Tuto knihu jsem četla jako školačka o prázdninách spolu s babičkou. Bohumilem Říhou krásně převyprávěný příběh o malé Heidi má výsadní místo v knihovně děvčat mladšího školního věku. Podařilo se mi sehnat i starší český překlad Fringilly ale ještě jsem neměla čas jej přečíst.

14.05.2016 5 z 5


Nezlobte se na Katku Nezlobte se na Katku Dáňa Homolková

Tato kniha se četla hezky, je vtipná a mladistvá i když byla napsaná před mnoha lety. Srdcovka :)

14.05.2016 5 z 5


Kvak a Žbluňk jsou kamarádi Kvak a Žbluňk jsou kamarádi Arnold Lobel

Dobrá kniha pro začínající čtenáře. Příběhy krátké a zakončené vtipnou pointou. Oba žabáci jsou rozumově na úrovni malých dětí, proto se v nich děti najdou. Jedná se o překlad z angličtiny, tak se kniha může chvílemi zdát strohá a taková "bez emocí" ale rozhodně je výchovná. Četla jsem ji jako dospělá, v dětství jsem ji neměla. V mé knihovně má své místo ale srdcovka to není.

14.05.2016 4 z 5


Zajatá nevěsta Zajatá nevěsta Johanna Lindsey

Tak toto rozhodně nebyla kniha pro mě. Popis děje byl zajímavý, tak jsem ji koupila ale dějově z toho šlo vykřesat víc. Pro mě zbytečná kniha :( Posílám dál viz. bazar, škoda ji, zatím, házet do popelnice.

14.05.2016 2 z 5