Bomartina Bomartina komentáře u knih

☰ menu

Milý ostravský koronadeníčku!!!: Svět vzhůru nohama Milý ostravský koronadeníčku!!!: Svět vzhůru nohama Petra Špornová

Několikrát jsem se zasmála i nahlas, a to se mi už dlouho při čtení čehokoli nestalo!

16.04.2022 5 z 5


Vegan - pro planetu, pro zvířata, pro zdraví Vegan - pro planetu, pro zvířata, pro zdraví Ilona Prošek

Kniha pro všechny, kteří nevládnou angličtinou nebo nemají čas či zájem procházet všechny zdroje a podívat se na všechny dokumenty k tématu ( a že jich je!). Je to ucelený text o důvodech, proč se stát veganem - jak říká nadpis: kvůli zvířatům (v první části knihy), kvůli vlastnímu zdraví (poměrně obsáhlá druhá část knihy, která uvádí na pravou míru mýty o stravování) a v neposlední řadě i z důvodů ekologických. Nechybí příklady úspěšných veganských sportovců a citáty známých osobností.

17.12.2020 4 z 5


Kdyby zvířata mohla mluvit Kdyby zvířata mohla mluvit Werner Gitt

Informace o zvířatech jsou fascinující, bohužel to, jak autoři brojí proti evoluční teorii, je na mě trochu moc.

18.02.2020 2 z 5


Podnikání pro bohémy Podnikání pro bohémy Tom Hodgkinson

V tiráži má kniha uvedený lichý počet stran - 231, takže si ji přidávám do výzvy.
Není tak obsáhlá jako jiné Hodgkinsonovy knihy, které jsem četla, ale shrnuje jeho příběh s podnikáním v knihkupectví/kavárně, a i když pasáže týkající se živnostníků v Británii jsou pro nás nepodstatné, tak spousta problémů, se kterými se musel vypořádat, je asi univerzálních - jako třeba postoj zaměstnanců: "Cože, šéf po nás chce práci za tu mizernou almužnu, co nám platí? Vždyť se to tu jmenuje U Lenocha!"

12.03.2019 3 z 5


Karpatské hry Karpatské hry Miloslav Nevrlý

Kniha, kterou zmiňoval Pavel Knébl v závěru svého Putování pro nic za nic, hlavně Hru na dobrovolnou skromnost. Zároveň jsem k tomu četla Zelenou svatozář Erazima Koháka, takže se mi hezky propojilo praktické (a taky velmi poetické) Nevrlého pojetí s teoriemi o tom, jak (a jestli vůbec) žít na této planetě co nejlehčeji.

28.09.2018 5 z 5


Fiesta / Stařec a moře Fiesta / Stařec a moře Ernest Hemingway

Fiestou jsem se prokousala s vypětím vůle, zato Stařec a moře člověku spraví chuť.

30.07.2018 3 z 5


Nesmrtelná túra do Compostely Nesmrtelná túra do Compostely Jean-Christophe Rufin

Moc hezká knížka o svatojakubské cestě; potěšilo mě, že na rozdíl od většiny autorů popisuje Severní cestu a ne tu profláklou Francouzskou a nešetří humorem a sebeironií. Navíc je přeložená tak dobře, že se čte jedním dechem.

05.01.2018 5 z 5


Něco si vymysli Něco si vymysli Chuck Palahniuk

Vím, jak Palahniuk píše, přesto jsem v nějakém záchvatu masochismu po téhle knize sáhla. Podtitul "Povídky, co nelze odečíst" je opravdu trefný, některé zvlášť nechutné obrazy už asi nikdy z hlavy nedostanu. V zájmu svého duševního zdraví jsem ani celou knihu nedočetla. Proč nám to ten člověk dělá?!?

26.12.2017 3 z 5


Pan pes... a my Pan pes... a my Renáta Veselská

Nenáročná věc pro mozek, který v tomhle horku stejně jede na minimum... A díky tomu, že první kapitola začíná otázkou "Znovu kokršpaněl?" se dá zařadit do čtenářské výzvy.

01.08.2017 2 z 5


Jiní lidé: Tajemný příběh Jiní lidé: Tajemný příběh Martin Amis

Dvacet let mi ta knížka ležela doma, pamatuju si, že jsem ji začala číst někdy v té době, kdy jsem ji dostala k 15. narozeninám, ale nemohla se nějak prokousat ani k druhé kapitole. Tentokrát jsem se hecla, je to jenom 200 stránek, to dám!
Tenhle příběh je ale bohužel opravdu tajemný, doufám, že alespoň autor věděl, co tím výtvorem chtěl sdělit, protože mně to zůstalo ukryto. Navíc postavy byly tak nesympatické a prostředí tak hnusné, že tuhle knížku ani nechci mít nadále doma a tak ji posílám knihobudkou k někomu, kdo ji třeba ocení.

31.07.2017 1 z 5


Backpacker Backpacker Jaroslav Jindra

Taková všehochuť, knížka obsahuje fakta (některé věci se ale za těch 10 let od vydání změnily) i rady, které platí a budou asi platit pořád. Do toho i vtipné hlášky, některé všeobecně známé a některé pro mě nové. A jako bonus na konci krásné fotky a zajímavé příběhy z východní i západní polokoule.

30.07.2017 3 z 5


Bezceler - život bez zeleniny Bezceler - život bez zeleniny Fagi

Pro děti to až tak není, myslím, že ty slovní hříčky pochopí až bystřejší náctiletí a dospělí. Pro pobavení třeba v čekárně u zubaře dobrý :-D

18.06.2017 3 z 5


Poslední přednáška Poslední přednáška Randy Pausch

"Když se o vás muži ucházejí, stačí udělat jednoduchou věc. Ignorujte všechno, co říkají, a pečlivě si všímejte toho, co dělají."
Tohle vtloukat holkám do hlavy už od školky!

02.06.2017 5 z 5


Mráz a hry Mráz a hry Jan Hlávka

I když na první pohled mě obálka spíše odradila ("Né, odehrává se to ve vesmíru, to nechci!"), když jsem se začetla, připomněla jsem si, proč jsem kdysi začala koukat na Star Trek - bavily mě na tom ty vztahy :-)

02.06.2017 4 z 5


Deník běžkyně v nejlepších letech Deník běžkyně v nejlepších letech Zuzana Součková

Knížek o běhání je spousta, tady dávám body za to, že jsem se několikrát smála i nahlas, a taky za recepty. Zapisuju si za uši hlásku, že nejhorší počasí je vždycky za oknem.

20.04.2017 4 z 5


S@mota na Síti S@mota na Síti Janusz Leon Wiśniewski

Je to více než jedna love story, v knížce je spousta dalších zajímavých motivů. Bylo zvláštní připomenout si ten úsvit internetu před 20 lety.
Když jsem ji měla rozečtenou, doporučovala jsem ji hned několika lidem. Teď ale autorovi nemůžu odpustit ten konec...

05.02.2017 4 z 5


Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Moc zajímavý nápad, jak zabudovat dějiny filosofie do čtivého románu. Chtěl-li autor naprosto znejistit čtenáře, tak v mém případě se mu to povedlo: po přečtení mám v hlavě více otázek než na začátku.

28.01.2017 4 z 5


Irské pohádky / Irish Fairy Tales Irské pohádky / Irish Fairy Tales William Butler Yeats

I irské pohádky obsahují klasické prvky - sličná panna, urostlý jinoch, dobro vítězí. Jedna z nich navíc vypráví o oživlých mrtvolách, je to taková pěkná věc ke čtení na Halloween.

23.01.2017 3 z 5


Řek Zorbas Řek Zorbas Nikos Kazantzakis

V rámci čtenářské výzvy jsem se dostala k této knížce, o které jsem věděla, že podle ní byl natočen slavný film se známou taneční scénou, ale to bylo asi tak vše. Taková neznámá známá věc. Může to být zajímavé čtení na dovolenou na Krétu, kdy si člověk porovnává, co z toho autorova vyprávění přetrvalo dodnes. (SPOILER: Doufám, že veřejné vraždy mladých vdov už tam neprovozují...)

18.01.2017 3 z 5


Líný cestovatel Líný cestovatel Dan Kieran

Pokud někdo od této knížky čeká návod na to, jak toho procestovat co nejvíce za co nejméně peněz a udělat si přitom spoustu úžasných fotek, které mu budou všichni "kamarádi" na Facebooku závidět, tak bude zklamaný. Ale pokud rádi objevujete nové myšlenky a zkoumáte různé úhly pohledu, pak by vás Líný cestovatel mohl zaujmout. Spojuje totiž tak nesourodá témata jako fungování mozkových hemisfér, putování žebravých mnichů, užívání halucinogenů a atentát na Heydricha. Obsahuje odkazy na další knížky, které si chci rozhodně taky přečíst.

12.01.2017 4 z 5