Bolomsson Bolomsson komentáře u knih

☰ menu

Na smrt Na smrt Jozef Karika

Skvělá kniha! Tohle mi náramně sedlo. Bez hluchých míst, bez příkras a s pořádnou dávkou surovosti, gradací v ději, že víc na dřeň už to jít snad ani nemohlo. Tohle dílo napsat třeba takový Follett, tak je z toho celosvětový bestseller. Pan Karika mi byl dosud skryt, ale zdá se, že na jeho knihy si v brzké době posvítím, protože málokdy mě kniha tak pohltí, jako se to povedlo u tohoto díla. Je to pořádná bichle, ale tady jsem za to byl nesmírně rád. Obě dějové linky měly spád a závěr byla třešnička na dortu. Smekám!

18.05.2021 5 z 5


Sokrates Sokrates Dan Millman

Stejně jako u pokojného bojovníka, i tady jde o knihu, kterou je třeba umět číst tak trochu i mezi řádky a má svým příběhem čtenáři co nabídnout i do dnešní doby. Postava Zakoljeva mi byla extrémně nesympatická a už jsem se bál, že spravedlnosti nebude učiněno zadost. I když mě ten konec trochu překvapil a čekal jsem trochu jiné rozuzlení a zakončení děje, tak mě kniha nadchla a příběh Sokrata jsem si vyloženě užíval. Nedalo se mu při jeho pokorné a strastiplné pouti napříč celým carským Ruskem nefandit.

15.02.2021 5 z 5


Královi rytíři Královi rytíři Richard Dostál

Příjemná historická oddechovka. Jen je opravdu veliká škoda, že autor vzal tento příběh z doby vlády Václava II. takovým hopem a více se v určitých bodech nerozepsal. Rozhodne si kniha říkala o daleko obsáhlejší příběh, ale co jsem vypozoroval, tak ani jiné tituly autora si nezakládají na zevrubném a delším popisu příběhu. Zřejmě mají sloužit jako kratší oddechové čtení, tak budiž mu odpuštěno;-).
Stěžejní postavy knihy mi byly sympatické. Ať už šlo o ranné vyobrazení budoucích mocných pánů naší země (Jindřicha z Lipé a Jana z Vartenberka), tak i vedlejší minipříběh a osudy biřice Jiříka Kulhavce s jeho nenásilnou detektivní zápletkou děj pěkně doplnily.

15.02.2021 5 z 5


Cesta pokojného bojovníka Cesta pokojného bojovníka Dan Millman

Tato kniha mi neskutečně sedla! Od první stránky mě pohltila. Nezačít s její četbou ve večerních hodinách, kdy ji bylo třeba přerušit kvůli únavě a potřeby spánku, tak ji snad přečtu na jeden zátah. Je to příběh, který v sobě nese spoustu zajímavých podnětů a myšlenek k zamyšlení. Alespoň z části zrcadlí život každého z nás. A i když nepatřím mezi skeptiky života, můj život mě zatím v celé své délce poměrně naplňuje a baví, tak věřím, že i mně tato kniha leccos předala.

04.02.2021 5 z 5


Pomsta synů Pomsta synů Lasse Holm

První díl vikingské trilogie je s menšími přestávkami za mnou...to tak trochu vypovídá o tom, že mě kniha nenadchla tak, jak bych od příběhu o drsných Vikinzích očekával. Jazyk knihy mě trochu zklamal, místy až moc moderní a suchopárný. Samotný příběh Rolfa a děj jsem čekal přeci jen více akčnější. Závěr knihy to nakonec trochu napravil a má miska vah se přeci jen překlápí k slabším čtyřem hvězdičkám, ale čisté svědomí rozhodně nemám;-).

04.02.2021 4 z 5


Střepy z královské číše Střepy z královské číše Jiří Hanibal

Dobře napsaný román z dob vlády a panování Jana Lucemburského. Pravdou je, že místy to bylo líčeno až moc podrobně, ale pokud vám historie není cizí, budete si četbu užívat.
Mě osobně bavila více druhá polovina knihy, kde do příběhu čím dál více promlouvají i činy Janova syna Karla IV. Tomu České království, narozdíl od krále Jana, přirostlo k srdci natolik, že je ochoten jeho zájmy sveřepě hájit a pustit se s otcem mnohdy i do vášnivých slovních rozepří.

23.11.2020 4 z 5


Útěk z pevnosti Ticha Útěk z pevnosti Ticha Harry Sidebottom

Další ze čtivých románů Harryho Sidebottoma. Narychlo vytvořená výprava na záchranu prince Sasána z pevnosti Ticha dostává trhliny již v samém počátku tažení. Záchrana mladého prince je tak v ohrožení. A když se k tomu přidá nebezpečí v podobě nehostinných stepí poblíž Kaspického moře, vzrůstající pochyby a jistá nedůvěra ve všechny účastníky výpravy, je o napínavý příběh a zvraty v příběhu rázem postaráno. Až mě mrzí, že tento skvělý román nemá více dílů, četlo se to fakt samo. Harry fakt psát umí, jaký to rozdíl oproti knihám od A. Richese, který by se od něj mohl v leccos přiučit, jak se buduje v příběhu atmosféra a napětí.

20.11.2020 5 z 5


Úděl královský Úděl královský Jiří Hanibal

Další z knih pana Hanibala, která mě mile překvapila a naservírovala mi bohatý příběh z naší historie o králi Václavovi II., který vládl nadmíru obratně na poli Evropy (Čechy, Polsko a Uhry) spíše diplomacií, než taseným mečem a o to více si ho jako osobnosti naší bohaté historie cením.

25.10.2020 5 z 5


Ztracený templářský poklad Ztracený templářský poklad Zuzana Koubková

Jak se zdá, tak jsem si našel další oddychové čtení z naší historie, ke kterému si rád čas od času půjdu odpočinout.
Často jsem se neubránil srovnání s mým oblíbeným autorem Františkem Niedlem, který píše přeci jen více vytříbeně a vice poutavě, ale i tady děj hezky plyne a rozhodně se pustím i do dalších dílů.

18.07.2020 4 z 5


Důstojník a špeh Důstojník a špeh Robert Harris

Docela bizarní a doslova hrůzostrašný příběh. Zpočátku mě trochu nudil, nutil jsem se do čtení a výraznější koncentrace na jednotlivé osobnosti v knize. Byl místy až moc popisný, ale v druhé půlce knihy to nabralo nebývalé grády a opravdu toto čtení stálo zato! Více prozrazovat nebudu, ať neinformované čtenáře o něco neochudím. Každopádně klobouk dolů před čistými a zdravými úmysly podplukovníka Georgese Picquarta! Jeho odvaze postavit se spravedlnosti čelem i za cenu toho, že bude muset jít proti své milované armádě Francie a jeho nejvyšších členech představenstva, aby skutečná pravda nakonec vyšla najevo. A neprávem odsouzený kapitán Alfred Dreyfus mohl zase žít svobodně a nečekat na smrt v izolovaném pekle Ďáblova ostrova.

18.07.2020 4 z 5


Ultramaratonec Ultramaratonec Charlie Engle

Pár knih na téma běhání už jsem přečetl, takže při hodnocení jsem se, chtě nechtě, určitému srovnávání s jinými tituly podobných knih nevyhnul a musím říci, že tato kniha mě nijak zvlášť nezaujala. Ani jako osobnost mi tato trochu kontroverzní a ultramaratonská ikona zrovna dvakrát sympatická nebyla, a proto to na více než tři hvězdičky z mojí strany není.
Celkově toho v knize zase tolik o běhu není, z čehož možná pramení i mé mírné zklamání, že se toho o tomto vytrvalostním sportu zase tolik nedozvíte, ale i přesto je v ní spousta kapitol, které jsou napínavé a dokáží čtenáře pohltit.
Běhání je příjemná a prospěšná záležitost a pokud někoho tato kniha inspiruje k tomu, nazout tenisky, změnit svůj postoj k životu a vytvořit si zdravý návyk, jenom dobře. Na mě však tento efekt neměla a svým způsobem ho ani nepotřebuji, jelikož jsem již dlouhé roky spokojeným hobby běžcem;-):-).

18.07.2020 3 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

I když jde o světoznámou knihu na téma drogová závislost, tak mě tento příběh mladé narkomanky moc nesebral. Možná je to tím, že knihu jsem přečetl ve věku (35let), kdy už bych měl mít nějaký ten rozum a všech pět pohromadě:-), ale i přesto mě naivita a opakovaná hloupost hlavní hrdinky, doslova “padat na hubu”, spíše iritovala, než že bych s ní nějak soucítil.
Je mi jasné, že ve věku 13 let, tedy ve věku pubertáka, který si často myslí, že mu patří svět a jeho schopnost páchat hlouposti a inklinovat k závislosti na drogách či podobným praktikám, je přeci jen mnohem snazší, ale i přesto se nemohu zbavit dojmu, že člověk, který má v životě nějaké cíle a smysluplné koníčky, tak se hlubšímu seznámení s těmito nešvary povětšinou vyhne.
Sám jsem v mládí zažil všelijaké party, kde se přímé blízkosti vstupních drog v podobě mariuhany, alkoholu či cigaret nedalo vyhnout a přesto jsem se tomu nepoddal, proč asi?...že by uvědomělostí, jistou formou prozíravosti a výchovou od rodičů? Asi všechny tři faktory zároveň a je pravdou, že ty rodiče hlavní hrdinka neměla zrovna vzorové a smysluplné zájmy také zrovna ne, a tady vidím hlavní kámen úrazu ve většině případů, kdy to podobných sraček někdo spadne.
Je pravdou, že každý je od základu trochu jiný a tu životní dráhu si celou sám nenalajnuje (pozn. neplést si s jiný druhem lajny;-)) a proto je velice dobré, že tyto knihy vznikají, jsou dostupné a měly by se, především té neznalé a naivní mládeži povinně předsouvat, aby z nich nevznikly podobné trosky, jako hlavní hrdinka tohoto díla.

03.07.2020 3 z 5


Kat lidumil Kat lidumil Jiří Hanibal

Pro mě moc příjemné překvapení a ani jsem nečekal, že mě to tak chytne a zhltnu to za víkend jako jednohubku. Přiznám se, že hlavního hrdinu románu v podobě hloubavého, na svoji dobu až nezvykle inteligentního kata jménem Karel Huss jsem vůbec neznal. Asi jako většině se mi s výkonem této dřívější nevděčné profese vybaví jméno kata Mydláře, ale vidím, že i tento chlapík si právem zaslouží velikou pozornost. Místy bylo až smutné, jak mu doba a předurčený osud kata v tomto ohledu nepřál, aby se stal mnohem uznávanější osobností. Ty pravidelné, nedůvěřivé pohledy měšťanů, vlna pohrdání a předsudků musely být vskutku nepříjemné. Ale i když se s ním v mnohém život nemazlil, tak ho prožil důstojně a měl ve svém životě spoustu velikých okamžiků, na které by byl každý velice pyšný a právem hrdý (sepsání kroniky města Cheb, přátelství se slavným básníkem J. W. Goethem, skvělé znalosti v oblasti mineralogie a léčitelství a spoustu dalšího). Jedna z těch knih, kde na poslední stránce knihy litujete, že není obsáhlejší a příběh ještě nepokračuje.

02.07.2020 5 z 5


Požár na východě Požár na východě Harry Sidebottom

Tak první díl série o Balistovi mě bavil. Čtivé, od začátku až do konce, hlavní hrdina sympaťák a popis obrany města taktéž moc povedený a napínavý. Do toho i trocha humoru mezi římskými vojáky na odlehčení, obrana města vykreslena velice realisticky...já jsem se bavil a jsem zvědavý, jak se celá série vyvine dál.
O tomto období dějin moc velké znalosti nemám, tak jsem rád, že existuje kvalitní autor, který mi čtivou formou přiblíží, jak se římská říše na východu začala pomalu bortit.

01.07.2020 4 z 5


Popravčí Popravčí Chris Carter

No jo...kdo umí, ten umí a Carter fakt umí! Další skvělý detektivní thriller, který nejde odložit, dokud nejste na poslední stránce knihy. Je to opět skvěle promyšlená a napínavá detektivka. Prvni díl se mi líbil přeci jen o trochu více, ale i zde jde o skvěle zvládnutý a propracovaný příběh. Vraždy jsou opět “delikátně” naaranžovány:-)...jen to médium v podobě Molly mi trochu kazilo dojem z knihy, a proto ubírám jednu hvězdičku. Lepší 4*.

04.04.2020 4 z 5


Rozervané království Rozervané království James Aitcheson

Druhý díl rozhodně nezklamal a neztratil nic ze své čtivosti a napínavém príběhu z těžké doby. Teď nezbývá, než si počkat na třetí díl a tuto povedenou trilogii úspěšně zakončit.

02.04.2020 4 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Tak této knize nemám, co bych vytkl...napínavá a skvěle promyšená do posledního detailu! Nejsem dychtivým čtenářem detektivek a thrillerů, ale tohle mě opravdu mile překvapilo a doslova posadilo na zadek! Důkazem toho je, že jsem první díl zhltl za dva dny a druhou, paralelně rozečtenou knihu z mého oblíbeného žánru historické beletrie, jsem tím doslova odstavil na vedlejší kolej:-). Je to precizně napsaná kniha, plná napětí a podmanivé atmosféry. Vše parádně dokreslují kratší kapitoly a svižný děj. Do toho sympatická dvojice v podobě bažanta Garcii a zkušeného mazáka Roberta Huntera, které jsem si hned od začátku oblíbil. Teším se na další díly, které budou zcela učitě v rychlém sledu následovat;-).

02.04.2020 5 z 5


Zrada Zrada Anthony Riches

Z části musím souhlasit s Haroldem. Autorův styl je zvláštní v tom, že příběh je protkán až příliš dlouhými dialogy, což někdy působí hrozně monotónně a nezáživně.
Přitom proložit tento příběh občasným popisem prostředí, atmosféry v římských táborech by knize maximálně prospělo a jednoznačně přidalo na autentičnosti. Tomu se autor, pro mě až nepochopitelně, straní a kniha tak působí strašně jednotvárně.
Je to má první zkušenost s tímto autorem, tak nevím, co od tohoto spisovatele úplně očekávat.
Pustím se určitě i do zbývajících dvou dílů trilogie, už jen kvůli zajímavému tématu římských dějin a pevně doufám, že autor v dalších dílech prokáže větší rozmanitost a cit pro fabulaci.

30.03.2020 3 z 5


Spartakus Spartakus Howard Fast

Kniha sice staršího ražení, ale na poutavosti příběhu to rozhodně nic neubralo. Knihy o Spartakovi mám rád a o to více vždy potěší, když jde o kvalitně zpracovaný příběh z historie, který dokáže čtenáře svým dějem dokonale strhnout a maximálně pohltit. A to tato kniha dokonale splňuje.

28.03.2020 4 z 5


Mělké sibiřské hroby Mělké sibiřské hroby Michael Krupa

Další z řady neuvěřitelných příběhů z ruské či sovětské minulosti na téma sibiřské gulagy. Těšil jsem se, až se mi tato kniha dostane do rukou. Díky své čtivosti, bohatému a neuvěřitelnému příběhu jsem ji zhltnul za dva dny. Vůle a duchaplnost hlavního hrdiny byla neuvěřitelná! Nakonec se dočkal vytoužené svobody a i když si myslím, že si příběh dosti přikrášlil, aby byl zajímavější (pozn. hlavně pasáže ve vlaku, role průvodčího a některé situace vlakových nádražích mi přišly místy docela přehnané), tak i přesto si hlavní hrdina vytrpěl neuvěřitelné a má můj obdiv, že se z toho sibiřského pekla nakonec dostal.

26.11.2019 5 z 5