blonďatá.luc blonďatá.luc komentáře u knih

☰ menu

Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Byla to parádní jízda! Autorka se toho nebála, a tak hlavní hrdinové byli skutečně uvěřitelní, jako správní "mladí dospělí". Chtěli si užívat života plnými doušky (a svých těl taky), zároveň už mysleli na budoucnost (ještě aby ne, když na ně koukali jako na vzory miliony lidí). Oba jsem si oblíbila a upřímně se mi s nimi nechtělo loučit (jejich blízké jsem měla taky ráda, když nad tím tak dumám, v knize není žádná postava, která by byla rozený záporák). Přesto si myslím, že kdyby měla kniha o pár stránek méně, byla by ještě mnohem lepší (některé pasáže byly až zbytečně protahované). Kniha mi trochu přiblížila život mediálně sledovaných lidí, kteří si mnohdy nemohou vybírat, jakým směrem se bude jejich život ubírat. Zároveň to bylo ideální čtení na léto – u knihy jsem vůbec nepřemýšlela a jen si to užívala, jelikož kniha je mimo jiné plná vtipných momentů. Po dočtení chápu, proč je označená jako nejlepší LGBT kniha tohoto roku.

07.08.2020 5 z 5


Za tebou Za tebou Sibel Hodge

Kniha má rychlý rozjezd a díky tomu, že má něco málo přes 200 stran, má i rychlý spád. Na druhou stranu je řečené vše podstatné a další stránky by knize jen uškodily. Hlavní hrdinka je sympatická a její osud mi nebyl lhostejný. Celou knihu jsem přemýšlela nad tím, jak to celé bylo, ale autorka mě pěkně zmátla. Přesto se kniha nezařadí mezi mé nejmilejší thrillery, něco podobného už jsem určitě četla, a tak kniha nepřinesla nic moc nového. Pokud ale s thrillery začínáte, mohla by to být ideální kniha.

07.08.2020 3 z 5


Přej si opatrně Přej si opatrně Hallie Ephron

Kniha má poměrně pomalý rozjezd – z počátku jsem si říkala, zda obal nekecá a skutečně se jedná o thriller (připomínalo mi to spíše nějaký společenský román). Když se konečně spustil koloběh událostí, nabralo to úplně jiný směr. Hlavou se mi honilo jediné: co se to proboha děje? Nepodařilo se mi vcítit se do hlavní hrdinky, takže mi ani nevadila er-forma. Nenašla jsem si ani žádnou vazbu k ostatním postavám. Přesto mě konec knihy vážně zajímal, a tak jsem ji neodložila až do samého konce. Nepřišlo žádné velké odhalení, ze kterého bych se posadila na zadek, ale pořád knihu považuji za lehce nadprůměrný thriller – moc se mi totiž líbí ten nápad i to, jak to nakonec bylo všechno krásně zamotané.

07.08.2020 4 z 5


Remade Remade Alex Scarrow

Tak tohle byl velmi slibný rozjezd! Děsivá situace (ideální pro čtení v této době), která vám nedá spát. Sympatické hlavní postavy, jejichž osud vám nejspíš nebude lhostejný. A jednoduchý styl psaní, který z knihy udělá příjemné čtení (myslím si, že na své si přijdou i starší čtenáři). Brzy se pustím do dalšího dílu – nutně totiž potřebuji vědět, co bude dál. Místy mi ale děj moc neubíhal a já měla problém dokopat se k dalšímu čtení (odhadnout další dění není až tak moc složité), proto nedávám plný počet.

07.08.2020 4 z 5


Mamince se budeš líbit Mamince se budeš líbit Jaroslav Konvička

Zřejmě jsem podle anotace očekávala jiný příběh, než jaký jsem ve skutečnosti dostala. Kniha je psaná čtenářsky vstřícným jazykem, ale děj mě až tak moc nenadchl. Postavy byly nesympatické, moc se mi nelíbilo, jak se hlavní hrdinka měnila... Ale závěr mě nadchl! Osvětlil mi spoustu momentů, nad kterými jsem předtím jen kroutila hlavou. Sice už chápu, proč kniha musela být taková, jaká byla, ale to nic nemění na mých dojmech ze zbytku knihy - možná teď, když konec znám, si příští čtení užiju podstatně víc ????

29.04.2020 3 z 5


Nyxia povstává Nyxia povstává Scott Reintgen

Perfektní zakončení série! Jsem nadšená! Ještě lepší by teda bylo, kdyby knížka měla o pár stránek víc, protože se mi s hrdiny vůbec nechtělo loučit, ale to už by bylo zbytečně natažené. V knize je spousta zvratů, hodně prostoru je ale věnováno i vztahům mezi hlavními hrdiny, takže věřte, že nudit se při čtení určitě nebudete. Nejsem zrovna fanoušek sci-fi, ale tato trilogie mě vážně bavila.

29.04.2020 5 z 5


Osvětimský proces Osvětimský proces Annette Hess

V knize sledujeme osudy několika postav v poválečném Německu, v době poválečných soudů. Bylo strašně zajímavé sledovat, jak se k válečným událostem jednotliví Němci stavěli (ano, je to fikce, ale věřím, že to tak mohlo být). Kniha se příliš nevěnuje válečným událostem jako takovým, nejsou detailně rozebírané, takže se nedostavily slzy. Přesto ve mně kniha zanechala hluboký dojem a já jsem moc ráda, že jsem jí dala šanci, i když knihy zaměřené na válku a poválečné události běžně nečtu.

29.04.2020 5 z 5


Struny lásky Struny lásky Samantha Young

Z počátku jsem z knihy byla rozpačitá - bylo to zajímavé, nevšední, ale pořád nepřicházelo očekávané rozechvění. Postupně jsem si k hlavním hrdinům našla cestu a ten konec byl prostě perfektní! Přijde mi, že je tato kniha odlišná oproti autorčiným předchozím příběhům, ale to rozhodně není na škodu. Přesto se nezařadila do čela mého pomyslného žebříčku popularity - byla na mě asi málo něžná a romantická.

29.04.2020 5 z 5


Faleš Faleš Sibel Hodge

Kniha ve mně postupně zabila prvotní nadšení - postupně jsem si přestala pokládat otázky, všechno mi začalo být jedno. Má teorie o konci vyšla téměř dokonale a to mému dojmu z knihy moc nepřidalo. Jsem zklamaná, od knihy jsem očekávala mnohem víc... Abych ale nebyla jen negativní, hlavní hrdina, detektiv, byl skvělý! Kdyby to byl díl nějakého kriminálního seriálu, jsem nadšená, ale takhle pro mě kniha zůstane pouhým průměrem.

29.04.2020 3 z 5


Cítit znovu Cítit znovu Mona Kasten

Kniha mě naprosto polapila a já se nemohla odtrhnout až do samého konce - je vidět, že autorka už je zkušenější, lépe volila slova a celkově se jí dařilo lépe vystavět příběh. Hlavní hrdinové spolu byli tak sladcí a úžasní (hlavně Isaac teda). Kniha by se mi líbila ještě více, kdyby se ve vyprávění střídali, ale co už. Je to takové milé, oddechové čtení, ve kterém hlavním hrdinům budete přát jejich zasloužený happy end - protože byť je příběh plný klišé a až tak moc dějem čtenáře překvapit nedokáže, je skvěle napsaný a já při nejedné scéně tála.

04.04.2020 5 z 5


Konec hry Konec hry Daniel Cole

Konečně jsme se dočkali posledního dílu! A podle mě je úplně nejlepší! Tentokrát se neřeší sériový vrah, a proto je více prostoru pro řešení vztahů hlavních hrdinů (a možná proto mi kniha tak sedla). Dialogy byly vtipné, svižné a děj příjemně rychle utíkal - od poloviny knihy jsem se od čtení ani nemohla odtrhnout. No a ten epilog? Prostě pecka! Každopádně před čtením doporučuji znovu pročíst předchozí dva díly - z počátku jsem měla problémy vzpomenout si, co se vlastně stalo (protože to na sebe časově navazuje).

04.04.2020 5 z 5


Dokonalá manželka Dokonalá manželka J. P. Delaney (p)

Tak od této knihy jsem čekala něco trošku jiného. Bylo to zajímavé, bylo to děsivé (když se nad tím člověk tak zamyslel) a určitě bych v tom světě žít nechtěla. V knize se střídají dvě časové roviny, díky nimž se nám odhalí celý příběh (rozhodně oceňuji, že je současnost vyprávěna du-formou, protože se to jen tak nevidí). Čtení ve mě probouzelo samé negativní pocity a tak nakonec mou hlavní motivací pro dočtení knihy bylo, abych ji už konečně měla dočtenou (takže jsem od ní v závěru ani nechtěla odcházet). Během čtení jsem si představovala nejrůznější konce, ale to, co se stalo na posledních stránkách, předčilo mou fantazii! Konec skvěle završil tento podivný, zvrácený a děsivý příběh. Jsem si jistá, že do knihy se už znovu nikdy nepustím - ale právě to, kolik ve mně vyvolala negativních emocí, by mohlo být známkou toho, že je to dobrý thriller, ne?

04.04.2020 3 z 5


Jeho banán Jeho banán Penelope Bloom

Od knihy rozhodně nečekejte román na několik večerů - kniha je útlá, takže děj rychle utíká a za jeden večer máte dočteno. Co je mi sympatické, ve vyprávění se střídají obě hlavní postavy, které mi povahově sedly (hlavní hrdinka je navíc taková novodobá Bridget Jones). Kvůli tomu rozsahu mi to přišlo takové uspěchané a místy hůř uvěřitelné, navíc ti čtenáři, kteří očekávají nálož erotických scén, budou asi zklamaní. Když bych měla shrnout své dojmy do jedné věty: ano, jsem ráda, že jsem se do knihy pustila, a rozhodně se těším na další díl, ale že bych se z ní posadila na zadek a nedokázala teď myslet na nic jiného než na banán, se říct nedá.

04.04.2020 4 z 5


Chladná jako led Chladná jako led Teresa Driscoll

Prvních padesát stránek mi uteklo jako voda, přesto jsem knihu bez váhání odložila a věnovala se jiným věcem. Stejně vypadal i druhý pokus začíst se do knihy - zase jsem do příběhu bez obtíží vklouzla, ale jakmile jsem potřebovala jít dělat něco jiného, netrápilo mě to. Až zhruba ve 3/4 knihy se všechno začalo rozmotávat a já začala být napjatá. No a konec... dostal mě, ale asi trochu jinak, než si představujete. Odhalil se tam jeden motiv, na který jsem hodně citlivá a který mě pokaždé dokáže úplně rozbít - pokud s ním dopředu nepočítám a nepřipravím se na něj... (Ale dovedu si představit, že v ostatních čtenářích konec žádné emoce neprobudí.) V celku knihu považuji za takový průměr - stránky rychle ubíhají před očima a než se nadějete, jste na konci - ale pak si říkáte, o čem vlastně tolik stránek bylo?

21.03.2020 3 z 5


Zatímco jsi spala Zatímco jsi spala Kathryn Croft

Lži, podvody, nevěra, podezřívání, hádání se … Tak přesně toho je thriller Zatímco jsi spala plný. Kniha měla poměrně pomalý rozjezd, ale postupně to gradovalo - až jsem dospěla do fáze, kdy jsem se na ni začala těšit. Během čtení jsem měla spoustu nápadů, jak to celé mohlo být (zpravidla jsem se přikláněla k aktuálnímu hlavnímu podezřelému), ale netrefila jsem se ani jednou - protože výsledná varianta mi jednoduše nepřišla na mysl. Kniha má cca 300 stránek, a přesto myslím, že kdyby autorka ještě trošku ubrala, bylo by to lepší - některé pasáže mi přišly zbytečné a zpomalovaly děj (což možná byl jejich zamýšlený účel). Přemýšlela jsem, jak bych vyjádřila své pocity k hlavní hrdince a obecně ke všem postavám v knize, ale na nic použitelného jsem nepřišla. Jsou to lidé, kteří mají k dokonalosti daleko, a právě proto jsou tak krásně uvěřitelní - jak jejich činy, tak i myšlenkové pochody. V závěru si myslím, že je to jeden z těch lepších thrillerů.

21.03.2020 4 z 5


Fáma Fáma Lesley Kara

Příběh se odvíjí spíše pomalejším tempem - napřed poznáváme hlavní hrdinku a vypravěčku v jedné osobě, její okolí i její podivný vztah. Zhruba během první třetiny knihy se začíná rozjíždět hlavní námět knihy - a to šíření pomluv, fám. Musím říct, že mi přijde, že je to věrohodně vykreslené - to jak se to šíří, jak lidé reagují, jak to graduje... Přesto se to nadále neslo v poklidném tempu, nebyla jsem nějak extra napjatá, ale na druhou stranu kniha se mi úplně odkládat nechtěla. Pořád jsem se snažila přijít na to, jak by to nakonec mohlo všechno dopadnout - no a byť má čtenář řešení přímo před nosem, nepřišla jsem na to. Posledních několik stran představovalo moc pěkný závěr a poslední stránka mě překvapivě šokovala. Hlavní hrdinku jsem si během čtení oblíbila, její osud mi nebyl lhostejný, ovšem co se vztahových otázek týče, někdy bych s ní nejraději zatřásla - aby se vzpamatovala. Celkově knihu považuji za takový nadprůměr - není to kniha, bez které se nedá žít, ale je to kniha, u které si odpočinete, ponoříte se do života někoho jiného a třeba zapřemýšlíte nad tím, co může jedna věta či jeden okamžik způsobit.

21.03.2020 4 z 5


Deníky cizince Deníky cizince Elly Griffiths

Jeví se to jako příjemný a zajímavý thriller (na obalu je uvedeno "gotický thriller"). Bohužel, není až tak příjemný, jak jsem očekávala. Knize vždy uškodí, když se autorovi/autorce nepodaří navodit tu správnou atmosféru - při čtení mi nevstávaly vlasy hrůzou, ani jsem se nebála jít spát. Osudy hrdinů mi byly tak nějak jedno a rozhodně se nedá říct, že bych o ně měla strach - nepodařilo se mi vytvořit si k nim vztah. Už zhruba v polovině knihy jsem měla jasnou představu o tom, kdo za vším stojí, a na konci se ukázalo, že jsem měla pravdu - a to je u mě rozhodně nečekané, většinou se netrefím. Co považuji za hlavní klad knihy je způsob vyprávění - ve vyprávění se střídá několik hlavních postav (vždy po několika kapitolách) a tak se nám otevírá celý podivný příběh. Trochu mě mrzí, že je do příběhu vtahovaná mystika a nadpřirozeno - většinou to knize uškodí (výjimku tvoří trilogie Asylum). Přesto se nedá říct, že by kniha byla úplný propadák, spíše je to takový průměr, který místy dokáže vzbudit čtenářův zájem, ale po dočtení na něj nejspíš nebude vzpomínat.

21.03.2020 3 z 5


Líbánky Líbánky Tina Seskis

S knihou jsem měla jeden velmi zásadní problém - nesnášela jsem hlavní hrdinku! Vadila mi její nerozhodnost, střídání názorů, její výbušnost... Vadilo mi na ní snad úplně všechno, co mi vadit mohlo (abyste si to dokázali představit, uvedu příklad hned ze začátku knihy - její manžel zmizí a její starostí je, jestli se chová tak, aby nevypadala podezřele - prostě cože! Kdyby mi zmizela má drahá polovička, šílela bych strachy, hledala bych, nejspíš bych měla hysterické záchvaty pláče... a poslední, co by mě zajímalo by bylo to, jak u toho všeho vypadám). Kniha je rozdělená do několika úseků - v prvních částech knihy se nám prolíná minulost se současností, postupně tak odhalujeme vývoj jejich vztahu (pěkně podivného vztahu)
- musím ovšem ocenit časovou osu, kterou nám vyprávění v minulosti nastavilo - pokaždé bylo uvedeno, jak moc zpátky v čase jsme. To rozuzlení ovšem... bylo to trochu přitažené za vlasy - možná trochu víc. Kdyby mi hlavní hrdinka sedla víc, určitě by se mi kniha četla mnohem lépe, ale takto pro mne představuje pouze zklamání a další knihu, ke které se nikdy nevrátím.

21.03.2020 2 z 5


Rez & záře hvězd Rez & záře hvězd Tammy Greenwood

Thriller na základě skutečných událostí, příběh, který inspiroval Nabokova k napsání Lolity, a v závěru i kniha, která se stala mou noční můrou. Je důležité zmínit, že příběh přesně nekopíruje jednotlivé události a dialogy, protože nevíme - a už nejspíš ani nikdy vědět nebudeme - co se přesně dělo, základní linka je ovšem pravdivá. Kniha mě naprosto pohltila - nemohla jsem ji odložit (když jsem se o to pokusila, jen jsem ležela ve tmě s vytřeštěnýma očima, vyděšená, zděšená...) a proto jsem ji přečetla téměř celou na jeden zátah. Pořád jsem totiž čekala na nějaké zlepšení, na šťastný konec. Neříkám, že je napsaná dokonale - navíc dokonce i já, byť chyby v knize běžně přehlížím, jsem jich několik našla. Po dočtení jsem se snažila přijít na to, zda by se něco takového mohlo v dnešní době stát. Upřímně, ráda bych věřila, že nemůže - ale k únosům stále dochází a v závěru je úplně jedno, jak k němu dojde. Myslím si, že se Rez & záře hvězd zařadí mezi knihy, na které nikdy nezapomenu...

21.03.2020 5 z 5


Chraň mě před zlými muži Chraň mě před zlými muži Saul A. Lelchuk

Plná optimismu jsem se pustila do čtení a postupně začala odhalovat pro mě hlavní problém této knihy - i po dočtení mi není moc jasné, jak si mám představit hlavní hrdinku. Je to silná žena, která přepere snad každého chlapa, jezdí na motorce, není hubená, ale udržuje se ve formě, a přesto sklízí, zdá se, obrovský úspěch u mužů - mé problémy začínají zřejmě už u toho, že si moc nedovedu představit ženu, která by se tak často prala. Já si ji postupně oblíbila pro její laskavé srdce. Trochu mě mrzí, že se autor nedržel pouze původního nástřelu knihy, i když ho do celého příběhu promítal. Ač nerada přiznávám, že jsem to s touto knihou měla trošku jako na houpačce - chvílemi mě příběh bavil více, chvílemi podstatně méně - někdy mi například popisné pasáže značně ubíraly na napětí. Čím dál jsem se ovšem v ději dostávala, tím těžší pro mě bylo knihu odložit. Teď, po dočtení, vím, že se ráda pustím i do dalšího dílu - není to sice kniha, ze které bych se "posadila na zadek", ale věřím, že další díly budou ještě lepší.

21.03.2020 3 z 5