blacklucie blacklucie komentáře u knih

☰ menu

Výměna Výměna Sienna Mercer

Myslím, že kniha má dobrou myšlenku, ale mohlo by to být lépe napsané.
Jinak se mi to docela líbilo.

28.12.2023


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Při vší úctě, absolutně nechápu zdejší vysoké hodnocení. Celou dobu jsem měla pocit, že autor přepsal vyprávění pamětníků tak, jak jej slyšel (ta linka 1989 je až úsměvná). Literárně mě kniha vůbec neoslovila, přes hloubku a závažnost tématu jsem ani jednou nepocítila jakoukoliv emoci, vtáhnutí do děje, nic. Tohle mi prostě nesedlo, a to čtu české autory ráda (např. Raci v hlavě od R. Krále byli úžasní).

07.08.2023 2 z 5


Raci v hlavě Raci v hlavě Rudolf Král

I přes drobné rozpaky z finále dávám plný počet a knihu určitě doporučuji. Děj je fantasticky vrstevnatý a četba pro mě byla velmi příjemně stráveným časem, jako bonus pak super ilustrace. Celkově tedy velká spokojenost a autorovi velký dík za krásný čtenářský zážitek.

09.05.2023 5 z 5


Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Příběh je to krutý a silný, ale pokud jde o literární stránku knihy, jsou to v podstatě zapsané vzpomínky. Jako memento a sonda do zrůdnosti komunistického režimu oceňuji, jak píše autor, doba se mění, lidé až tak ne

10.03.2023 3 z 5


Prvotřídní hajzl Prvotřídní hajzl Jiří Šimáček

Malá noční žranice a Charakter se mi líbily, tohle mě minulo. Jo, ten chlap byl hajzl, stejně jako jeho otec, ale to je tak všechno. Celkově to jako příběh a dvě linky, které se spojí, tentokrát nefunguje. Alespoň pro mě ne.

13.01.2023 2 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

(SPOILER) První půlka mě přišpendlila ke knize na dlouhé hodiny, možná místy s otevřenou pusou. Silné, kruté, nepochopitelné...Jakmile se ale začaly odhalovat souvislosti a další a další (místy předvídatelné), čtenář je vystaven WTF momentům a za mě tato "odhalení" dost ubírají knize na uvěřitelnosti a síle čtenářského prožitku. Každopádně je to kniha, která nekončí s dočtením poslední stránky a KT patří má hluboká poklona.

07.01.2023 4 z 5


Lenost Lenost Jiří Maršálek

Kniha mi přišla dost nevyvážená.Velkou část zabralo melancholické bloumání až s nádechem zbytečnosti a pak náhlý zvrat, který na mě působil nevěrohodně až absurdně. Nicméně styl psaní mi sedl, knihu jsem přečetla za odpoledne a těším se na autorovy příští knihy.

11.12.2022 3 z 5


Hendrixova kytara Hendrixova kytara Kateřina Dubská

Souhlasim s komentářem Květ, bez atmosféry a čehokoliv, čím by mě kniha přitahovala. Nedočetla jsem.

22.10.2022


Malá noční žranice Malá noční žranice Jiří Šimáček

Čtivé, vtipné a celkem originální styl psaní. Linka pana Šedého byla místy až fyzickým utrpením, jak výborně napsaný narcistní kretén to byl. Líbilo se mi taky, jak se autor s lehkostí vypořádal s mnohdy těžkými tématy, která se v průběhu děje vynořují a pak zase zaplouvají.

10.10.2022 4 z 5


S elegancí ježka S elegancí ježka Muriel Barbery

Jestli mi něco na knize (filmu, lidech) vadí, tak je hra na něco, co není. A tohle se křečovitě snaží působit jako intelektuální a vtipné čtení, ale drhne to. Je to povýšenecké, prázdné a úplně zbytečné čtení.

08.10.2022 1 z 5


Zaslíbené země Zaslíbené země Jean-Michel Guenassia

Chápu potřebu autora pustit se do pokračování Optimistů, ale podle mě se to ukázalo jako nepřekonatelná laťka. Sice jsme u Guenassii už zvyklí na příběhy plné neuvěřitelných náhod, ale tady už to bylo za hranou, stejně jako pasáže, kdy se hlavní hrdinové právě dozvěděli nějakou překvapivou informaci, kde mi text připomínal úryvky z Cimrmana :) To, že se některé postavy chovaly zcela absurdně, byl zřejmě záměr a uznávám, že je můj problém, že mě to iritovalo.
Nicméně, možná částečně z nostalgie a lásky k Optimistům, nemohu hodnotit jinak, než vysoko, jen to chtělo nemít přehnaná očekávání.

20.08.2022 4 z 5


Komu hlava sejde Komu hlava sejde Jari Järvelä

Nedočetla jsem. Ač jsem milovník hor, tohle mě minulo. Možná příště.

25.05.2022


Na Seně Na Seně Vojtěch Rauer

mě to prostě zoufale nebavilo...určitě nejsem cílová skupina, ale spousta jiných YA knih mě nadchla. Proste jsme si s touto nesedly :)

05.06.2021


Syn správce sirotčince Syn správce sirotčince Adam Johnson

Nemůžu se zbavit pocitu, že ta knížka nebyla napsána jako román, ale jde o kompilát nějakých posbíraných příběhů, kterým se autor knihy snažil dát linku. A to se za mě úplně nepovedlo, což ve finále působí rozpačitým dojmem. Literárně mě způsob vyprávění neoslovil, ale za přečtení kniha rozhodně stojí.

22.11.2020 3 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Nečekala jsem žádný intelektuální výtrysk, šla jsem do toho s tím, ze to bude oddechovka.... ale že to bude tak prázdný, to mě překvapilo. Připadalo mi, jakoby to byl první počin 15ti letého puberťáka, který má dojem, že čím víc sprostých slov, tím vtipnější... možná jo, ale ne samo o sobě .

09.11.2020 1 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Fakt jsem se snažila...ale pro mě je tahle knížka úplná ztráta času, je to nějaké křečovité, proste mi to vůbec nesedlo...hodnocení nepřidávám, protože jsem nedočetla.

20.10.2020


Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Chvíli mi trvalo, než jsem v knize přestala hledat příběh a přijala fakt, že jde o náhled do života hlavní hrdinky - vlastně takový deník plný deprese a utíkání se k jedinému smyslu života - sběru bylin... Styl psaní se mi moc líbil, krásný jazyk, žádné zkratky...
A také by mě zajímalo, jak tato žena může přežít zimu :)

28.09.2020 4 z 5


Paměti přírodního léčitele Paměti přírodního léčitele Jan Mikolášek

V celku nemám problém s tím, nakolik je kniha pravdivá... brala jsem ji jako příběh. A udivuje mě, ze ji tady někdo šmahem odsoudil jako vylhanou. Pro mě bez ohledu na pravdivost autorova života zajímavá sonda do doby přelomu 19. a 20. stol. napříč společenskými vrstvami, ikdyž subjektivní.

19.09.2020 3 z 5


Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

Pro mě druhá kniha tohoto autora a musím přiznat zklamání... jeho styl je čtivý, ale tohle mi přišlo jako vyprávění tetičky, či se děje na vsi... škoda

23.08.2020 3 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Přečteno na jeden zátah. Nešlo jinak. Opravdu strhující a velmi čtivé. Bylo zřejmé, že použitý jazyk i tamní kraj jsou autorce blízké. Za mě moc povedená kniha.

27.07.2020 5 z 5