BetyN. BetyN. komentáře u knih

☰ menu

Poslední nádech Poslední nádech Lucy Clarke

Kdybych na začátku knihy věděla, že to takhle skončí, ani bych se do ní nepustila. Měla jsem věřit svému instinktu, když mi příběh od první stránky přišel natahovaný a přitažený za vlasy. Zápletka, 6 postav a popisy přírody nejsou na tak dlouhý román dostatečně nosné, byť autorka má dar psaní a místy mě čtení bavilo. Výsledný dojem je však zklamání.

13.04.2024 2 z 5


Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

Přečíst si tu knihu v čase Velikonoc o tři roky později, vrátit se do bezvýchodnosti a frustrace covidové doby, bylo svým způsobem magické. Možná proto jsem se od ní nedokázala odtrhnout a přehlížím všechny chyby a nelogičnosti, které v ní jsou. A že jich není málo! Je to thriller dost svérázný, odehrává se až v mučivě pomalém tempu, postavy se chovají zcela nesmyslně a celé je to šíleně přitažené za vlasy. Stejně to miluju! Tak to holt u knížek někdy bývá a důležitější než nějaké logické objektivní hodnocení jsou emoce a ty jsem u čtení pociťovala velmi silné. Napětí, zmatek, souznění s postavami, na konci úlevu...

01.04.2024 5 z 5


Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Knihy Michaely Klevisové si vždy užívám. Baví mě pronikat do propletených vztahů, nahlédnout do hlav různorodých postav a samozřejmě sledovat vyšetřování pražského týmu kriminalistů pod vedením Josefa Bergmana. I tento díl odpovídá standardu této sérii. Je čtivý, zamotá čtenáři hlavu i mu občas způsobí drobné mrazení v zádech. Nenabízí žádnou důmyslnou psychologickou hru se čtenářem plnou krve a dusivé atmosféry, ale spíše odpočinkové čtení. Bohužel tentokrát mě zklamalo, že na konci nebyly zodpovězeny všechny otázky. Takto otevřený konec opravdu není můj šálek kávy. Někdy mi přijde sympatické, když autor nechá prostor pro čtenářovu představivost, jenže tady to na mě působilo, jako by mi v knize chybělo pár stránek. Vysvětlení některých dějových linek mi opravdu chybělo, byť jinak se mi kniha líbila.

10.03.2024 4 z 5


Těla Těla Klára Vlasáková

Debut české autorky, který rozebírá témata, jako je vnímání vlastního těla, mateřství, stárnutí, vztah matky s dcerou... Přečtěte si, ať se podíváte na život z jiného úhlu pohledu. Možná vás budou některé okamžiky šokovat, ale to je vlastně gró této knihy. Pro mě to bylo mimořádně zajímavé čtení, ale celkový dojem si nedokážu úplně uspořádat. Ta kniha je zkrátka natolik neotřelá a zvláštní, že nevím, co si o ní myslet.

07.03.2024 3 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Mám ráda sérii detektivek s vyšetřovatelem Josefem Bergmanem, tak jsem se pustila i do této knihy Michaely Klevisové. Zpočátku jsem byla nadšená tajemnem a atmosférou šumavských samot, ale postupně tohle kouzlo vyprchalo. Ztrácela jsem se v postavách, což se mi u autorky jinak nestává, a psychologický vývoj hlavních hrdinek se mi moc nepozdával. Jakoby každou chvíli razantně měnily svoje názory a postoje a občas se chovaly zcela nelogicky. Ke konci se vše začalo vyjasňovat, autorka odpověděla na všechny otázky, jenže stejně mi to přišlo až moc zamotané. Východiska z peripetií v osobních životech hlavních hrdinek mě nepotěšila už vůbec, vztahy podle mě měly dopadnout jinak. Každopádně kniha je čtivá, zavede čtenáře do prostředí české vesnice, které s sebou přináší klidnou přírodu i zamotané vztahy a intriky mezi sousedy, a seznámíte se v ní s několika zajímavými svéráznými postavičkami z šumavského pohraničí, a to určitě má něco do sebe. Proto nelituju, že jsem si knihu přečetla, byť ji hodnotím jako průměrnou.

07.03.2024 3 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Začínala jsem číst román ze života obyčejné české rodiny, která žije v pomalém tempu vesnice a je zatížená běžnými problémy, přes které se nakonec dokáže nějak přenést. Jenže jak to u Petry Dvořákové bývá, postupně se kniha proměnila v rodinné drama, při jehož čtení mi běhal mráz po zádech a chvílemi jsem nechtěla pokračovat, protože bylo jasné, že tohle nemůže dopadnout dobře. Ve vzduchu viselo zlo a z některých narážek jasně vyplývalo, že se postupně víc a víc projevovalo. Je zvláštní hodnotit velmi kladně knihu, jejíž čtení mi vlastně bylo nepříjemné a vzbuzovala ve mě mnoho tísnivých pocitů.

08.01.2024 5 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

U čtení mi nebylo dobře, cítila jsem tíseň a zvedal se mi žaludek. Natolik dobře autor přibližuje závažná témata a dusivou atmosféru. Pokud se chcete podívat do hlavy a duše člověka, který opravdu trpí a je v bezvýchodné situaci, sáhněte po Srpnech. Připravte se, že vás nečeká příjemný příběh, ale zároveň možná objevíte nový talent na české literární scéně.

19.10.2023 3 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Petra Dvořáková opět zavádí čtenáře na českou vesnici, kde si lidé vzájemně vidí do talíře a problémy řeší po svém... Tentokrát je však příběh nezvykle záhadný, opředený tajemstvími, které postupně odkrývá. Růžová obálka klame, ve skutečnosti se v knize rozebírá závažné a smutné téma. Ale nic jiného by čtenáři autorky snad ani nečekali. Kniha vybízí čtenáře k zamyšlení nad morálními otázkami, je čtivá, originální a prostě dobrá!

19.10.2023 4 z 5


Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Petra Soukupová jak ji známe a máme rádi! Opět bravurně vykreslila příběh jedné rodiny, který je neobyčejný právě ve své obyčejnosti. Vždy mi vyrazí dech, jak realisticky a pragmaticky autorka příběh podává. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, je napsaná opravdu čtivě. Místy mi vadilo skákání v čase, ale to je jen takový detail. To hlavní je silný příběh, zajímavé uvěřitelné postavy a chytlavý styl psaní. Navíc konec naprosto předčil má očekávání, lepší jsem si nemohla přát. Kdo jste ještě nečetl, má se na co těšit. Kniha je o každodenní realitě života, běžných problémech, které musíme řešit, o rodině... Tím pádem jsem se ocitla na horské dráze emocí a uvědomila jsem si celou řadu věcí.

24.05.2023 5 z 5


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Fredrik Backman má jedinečnou schopnost skvěle nastínit smýšlení a život postav různého věku, pohlaví, postavení... Navíc umí ve čtenáři vyvolat mnoho emocí, chvílemi se smějete, chvílemi brečíte. Medvědín přináší komplexní promyšlený příběh z jedné malé obce. Kniha má výborně vybudovanou atmosféru a napětí v ní stoupá, že jsem se od čtení nemohla odtrhnout. Zvraty mi několikrát vyrazily dech a nutily mě měnit názor nejen na příběh a postavy, ale i na probíraná témata. A že se tam řeší skutečně závažné, aktuální a zajímavé věci. Těším se na pokračování.

10.05.2023 5 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

V tomto románu nahlédneme do hlavy několika postavám z jedné malé moravské vesnice. Představy o tom, jak si jsou lidé na vesnici blíž, se záhy po přečtení této knihy rozplynou. Je to totiž přesně naopak, rozděluje je závist, manipulace, klepy, spory o půdu nebo vztahové problémy. Autorka vše velmi realisticky popisuje, navíc autencititu této knihy zvyšuje i zvolený jazyk. Čtení mě moc bavilo, byť jsem kolikrát měla oči na vrch hlavy, co si postavy myslí a jak jednají. To souvisí s tím, že jsou opravdu dobře vystižené, jsou to lidé z masa a kostí, se svérázným pohledem na svět, kteří v životě a ve svých názorech nepřekračují hranice venkova. Petra Dvořáková nám všem výborně nastavuje zrcadlo. Těším se na její další knihy.

10.05.2023 4 z 5


Stehy Stehy Sára Zeithammerová

Nemám slov... Krásný křehký příběh dvou žen. Na jednu stranu minimalistický, na druhou stranu obsahuje i překvapivá odhalení a celou řadu zajímavých vedlejších postav a zápletek.

28.02.2023 5 z 5


Kámen, nůžky, papír Kámen, nůžky, papír Alice Feeney

Nad hlavními hrdiny se stahují mračna, zlo visí ve vzduchu, lži se kupí... Zpočátku to vypadá, že kniha stojí na ohrané zápletce manželské krize po dlouholetém vztahu, jenže postupně vyplývají na povrch další zajímavé okolnosti. Autorka odkrývá karty až mučivě pomalu a čtenáře mezitím sžírá zlověstná atmosféra a očekávání toho, jaká se to celé vyvrbí. Nevíte, komu máte věřit, avšak jedno je jisté, některý z našich hlavních hrdinů je padouch, a možná dokonce oba.

Mně bylo při čtení místy až nepříjemně, starý kostel v odlehlé Skotské vysočině s tajuplnou pověstí uprostřed bouře, to má něco do sebe. Umím si příběh představit na filmovém plátně, myslím, že by to byl kvalitní filmový psychothriller nebo horor. (V souvislosti s povoláním postavy Adama mi to přijde jako docela vtipná poznámka.)

Kniha je plná šokujících odhalení a autorka to má dobře promyšlené. Na konci se ji podařilo síť polopravd a lží rozplést, tedy skoro. Mně ještě pár nezodpovězených otázek zůstalo, a to mě hodně mrzí. Ale chápu, že u románů tohoto typu, kdy jde příběh na hranu a nesnaží se být stoprocentně realistický, to je normální. Asi tento žánr není úplně můj šálek kávy, preferuji příběhy uvěřitelnější a méně přitažené za vlasy, ale v tom případě je s podivem, jak dobře u mě kniha obstála. 3,5*

27.02.2023 3 z 5


Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Jdu zcela proto proudu, ale mně se kniha Pravda nebo lež nelíbila. Nemohu jí upřít čtivost, autorka je opravdu dobrá vypravěčka, jenže zápletka je naprosto absurdní. Mísí se tu psychologický thriller s erotickou linkou. Obecně proti sexuálním scénám nic nemám, ale tady jich je až moc na to, že jsou vždy popisovány stejným způsobem. Problém jsem měla hlavně s thrillerovou zápletkou. Čím více se v knize odhaluje, tím více je příběh zvrácený. Postavy se chovají nelogicky a zvrhle. Sice jsem knihu přečetla až do konce, protože mě zajímalo, jak to dopadne, ale pak už jsem se musela opravdu hodně překonávat. Závěr mě znechutil! Upřímně jsem šokovaná, co autorka napsala, a že to má takový úspěch. Myslím, že knihy od Colleen Hoover od teď budu obcházet obloukem.

05.02.2023 1 z 5


Chata v horách Chata v horách Ruth Ware (p)

Psychologický thriller se vším všudy! Přináší mrazivou atmosférou, spoustu tajemství a zajímavé rozličné postavy, které si sice oblíbíte, ale nejste si jistí, jestli někdo z nich není vrah. Knihu jsem zhltla během 3 dnů. Autorka píše čtivě a v příběhu nejsou žádná hluchá místa, a tak jsem se od první stránky začetla a nemohla se odtrhnout. Líbí se mi, že se autorka inspirovala klasickými thrillery/detektivkami ve stylu Agathy Christie, ale obohatila je o velmi moderní prvky (mobilní aplikace, start up aj.). Konec je opravdu hodně napínavý, možná až přitažený za vlasy, ale na mě to zapůsobilo pozitivně, nervy jsem měla napnuté jako špagáty a spolkla to autorce i s navijákem. Knihu jsem si užila, je to ideální čtení na dlouhé zimní večeři, které vám nedá spát, než se dozvíte, jak to všechno bylo. Autorka má v rukávu schovaných několik es a hlavně na čtenáře po celou dobu nechává působit dusivou napjatou atmosféru. 4,5*

24.01.2023 5 z 5


Psanci Scarlett & Browne Psanci Scarlett & Browne Jonathan Stroud

Autor jde ve stopách klasického postapo žánru, který vyšperkoval osobitou dvojicí hlavních hrdinů, jejich vtipnými dialogy a spoustou tajemství, která postupně odhaluje. Myslím, že to nejlepší si schoval do pokračování, které si proto nejspíš budu chtít přečíst,i když se mi první úplně do vkusu netrefil. Autor bezesporu umí psát, přesto na mě příběh občas působil těžkopádně. Zkrátka něco tomu chybělo. Ke konci už jsem se do čtení musela vyloženě přemlouvat, protože se to nesmírně táhlo. Zdá se mi, že svět i postavy by měli větší potenciál, jako by autor nedokázal své nápady využít. Přála bych si lepší vykreslení prostředí a více jiskření mezi hlavními hrdiny. Knihu bohužel hodnotím jako podprůměr. Jonathan Stroud se po přečtení série Lockwood a spol. řadí k mým nejoblíbenějším autorům, proto mám možná tendenci mu trochu nadržovat, nebo právě naopak mít přehnaná očekávání. Z této knihy jsem spíše rozpačitá, příběh bezesporu má něco do sebe, jenže mě bavily jen některé pasáže.

24.01.2023 2 z 5


Nebezpečná hra Nebezpečná hra Camilla Läckberg

Tuto knihu můžete "slupnout jako malinu" za jeden večer a na chvíli nahlédnout do zbohatlické čtvrti, kde se ukáže, že se pod pozlátkem ukrývá celá řada nepěkných tajemství. Kniha má co nabídnout, na relativně malém formátu autorka skvěle vykreslila trojici hlavních hrdinů, zlatou mládež, která to v životě však vůbec nemá jednoduché, a rozjela horskou dráhu vztahových propletenců a intrik. Ale na těch pár stránkách samozřejmě nejde jít nějak zvlášť do hloubky, ani nic originálního kniha moc nenabízí. Každopádně jako thrillerová jednohubka je určitě fajn.

24.01.2023 3 z 5


Pod sněhem Pod sněhem Petra Soukupová

Příběh ze života, to je asi to nejvýstižnější, co k němu mohu napsat. Autorka je dobrá psycholožka a podařilo se jí tak realisticky vystihnout rodinné a milostné vztahy, mateřství a starosti všedního dne, až mi někdy bylo vlastně nepříjemné knihu číst. V tomhle se snad musí poznat každý a někdy není takové nastavení zrcadla zrovna příjemné, i když to může být užitečné.

Čtení mě moc bavilo, přestože se příběh odehrává během pár dnů a v několika málo lokacích, tak mi to mnohdy přišlo napínavé a zvědavost mě nutila otáčet stránky dál a dál.

Největší předností této knihy je ta uvěřitelnost a každodennost. Až takhle realistické syrové knihy se buď napíšou, anebo já jsem se s tím setkala prvně, takže mě kniha vyrazila dech. Nejspíš o ní budu ještě dlouho přemýšlet, protože těch scén, které mi z ní uvízly v hlavě nebo se mnou nějak rezonovaly, je celá řada.

Petra Soukupová je pro mě jednoznačně objev, líbí se mi jednoduchost a lehkost jejího psaní a témata, která si vybírá.

07.01.2023 5 z 5


Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Upřímnost, lidskost a autentičnost, to je kniha Nadělení. Jak už to v životě bývá, vtipné momenty střídají ty smutné a dojemné. Nepochybovala jsem, že Dan má o čem psát, ale i přesto mě některé momenty překvapují, protože ač nepochybuji, že se staly, tak působí vážně neuvěřitelně. A co mě opravdu vyrazilo dech, je Danův poutavý styl psaní. Vše podal čtivě, s humorem a nadhledem, přestože některé chvíle jsou spíš k pláči. Knihu jsem přečetla za dva dny, nemohla jsem se od ní odtrhnout a bavila mě od prvního do posledního slova. Toto opravdu není marketingová záležitost pouze pro skalní fanoušky Dana, on je nejenom skvělý herec a člověk, ale i spisovatel.

Dane, děkuji nejenom za tuto úžasnou knihu, ale i za vše, co děláš. Těším se na další divadlo v Osečanech a na tvoje knihy, které v budoucnu vyjdou.

03.01.2023 5 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Znamenité dílo! Od první stránky jsem byla uchvácená propracovaným příběhem obyčejné české rodiny v průběhu 2. poloviny 20. století a vypravěčskými schopnostmi paní Mornštajnové.

01.12.2022 5 z 5