between between komentáře u knih

☰ menu

Hadi Hadi Chris Mattison

Nádherná kniha, se spoustou fotek a informací.
Bohužel v češtině je snad nesehnatelná, tak jsem ji koupil v angličtině.

28.04.2022 5 z 5


Rudá volavka Rudá volavka Jason Matthews

Nejdřív jsem viděl film a až potom četl knihu. Překvapilo mne, že závěr se liší, ale to nic nemění na tom, že jsem byl pohlcen intrikami a akcí. I přes některé stereotypy jsem si to užil.

18.05.2021 5 z 5


Oko bere Oko bere František Hoffman

Začátek byl zajímavý, pak byla střední část dost popisná a bez spádu. Závěr zas nabral na zajímavosti. Špatně se mi orientovalo ve jménech a záměry některých postav mi zůstaly utajeny. Podle mne nevysvětleny. Přesto zajímavý námět s podtextem českých událostí.

22.04.2021 3 z 5


Posedlost Posedlost Neil Cross

Nedočetl jsem. Po 80 stránkách jsem to vzdal. Psané celkem pěkně, ale nějak ztrácím touhu číst zvrácenosti vymýšlené čím dál divnější.

10.09.2020


Parabible Parabible Alexandr Flek

Čtivé a vtipné. Myslím, že se autorovi podařil záměr přiblížit toto dílo dnešnímu člověku.
Což ovšem nic nemění na tom, že to stále zůstává jen nástrojem moci a je to pouhý "předvolební program". Na první pohled líbivý, logický a věcný. Při podrobnějším zkoumání však svůj lesk ztrácí. Kdo by však v dnešní uspěchané době ztrácel čas tím, že se bude o stranu zajímat dřív než těsně před volbami a zjišťoval si víc, než to minimum z volebního programu.

21.01.2020


Mys dobré (bez)naděje Mys dobré (bez)naděje Jiří Kostelecký

Ke knize jsem se dostal náhodně a od začátku jsem tušil, že to není žánr, který vyhledávám. Přesto občas experimentuji a rozšiřuji si obzory.
Tato kniha je pro mne však bohužel naprosto nečitelná. Ono rozjímaní a časté odkazování se na jiná díla, která neznám a nerozumím obsahu citací je nepřekonatelné. Snažil jsem se, ale i když jsem se pokusil začíst někde dále v knize, kde by to mohlo mít větší spád a těšil jsem se na tu cestovatelskou část, tak fakt ne.

07.08.2019


Blackout – Zítra bude pozdě Blackout – Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Závěr knihy mi přišel příliš rychlý a zápletka kolem další vlny problémů až moc jednoduše vyřešena.
Jinak super. Jak příběh, tak podnět k zamyšlení.

11.04.2018 4 z 5


Kája Mařík. Kniha 1. Díl I.-III. Kája Mařík. Kniha 1. Díl I.-III. Felix Háj (p)

Jelikož jsem se přistěhoval do kraje, tak jsem po této knížce sáhl. Četlo se to dobře. Dětem bych to však nečetl. Krom zastaralého jazyka, tak je to především příliš nábožensky orientované.

29.03.2018 3 z 5


Ohnivé kameny Ohnivé kameny Chloe Palov

Začátek mne chytl a bylo to výborné. Pak se začaly objevovat "chyby" jako že po brodění ledovým potokem si dají kafe venku místo vevnitř, přidalo se víc romantiky a sexu, čímž mi to začalo lehce sklouzávat do červené knihovny. Když jsem až po přečtení zjistil, že autor je vlastně autorka, tak to trochu vysvětlovalo tu červenou knihovnu. :-) Hlavní hrdinka nebyla pro mne s tou její "odvahou" uvěřitelná. V závěru pro mne tedy místo gradace to bylo spíš, jen že to dočtu jak to dopadne.

22.12.2017 3 z 5


Šantaram Šantaram Gregory David Roberts

Knížka byla mnohem méně akční, než jsem čekal. Vlastně se tam toho moc neděje a je to spíš o popisu kultury a života v Indii. Což je ale popisováno velmi zajímavě. Místy je tam trochu moc "životních mouder a filosofie", ale i tak to udrželo moji pozornost.
Zajímalo by mne, zda to má nějakou pointu a jak to skončí.
Přečetl jsem jen 2 ze 3 svazků, protože jsem to už musel vrátit do knihovny.

20.06.2017 3 z 5


Konec světa & Hard-boiled Wonderland Konec světa & Hard-boiled Wonderland Haruki Murakami

Hodně zvláštní matroš, zcela mimo mé obvyklé pole působnosti. Utahané, bez děje, abstraktní. Jen ta jízda výtahem na začátku ... fascinující, jak se o něčem takovém dá dlouho psát. Na druhou stránku i tak mne to dokázalo udržet a byl jsem zvědavý co bude dál a jaká bude pointa.
Ačkoliv již tohoto autora znovu číst nebudu, tak to byl zajímavý náhled do jiného světa.

25.05.2017 3 z 5


Případ Pelikán Případ Pelikán John Grisham

Četl jsem jen anglickou zkrácenou verzi od Penguin Readers. Četlo se to dobře, jedině kdybych neznal film, tak bych se asi víc ztrácel v těch jménech.

07.04.2017


Ochlazení Ochlazení Michael Žantovský

Téma výborný, začátek slibný, ale pak to postupně upadalo. Spád příběhu rozbředl v dlouhých zamilovaných dopisech, encyklopedických informacích o jazzu, pasážích patřících spíš do turistického průvodce a začala dominovat romantika nad dějem. V závěru se tam vrátilo napětí, ale konec byl pro mne spíš zklamáním.
Možná mi to uniklo, ale nepochopil jsem ani proč se situace v Evropě opět změnila a ani proč hlavní hrdina dopadl jak dopadl.

06.01.2017 3 z 5


Lovci lebek : český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky Lovci lebek : český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky Hana Hindráková

Souhlasím s Mikkinnienem. Oceňuji odvahu za český počin v oblasti thrilleru. Byť je to na pomezí thrilleru a detektivky. Vyhovovalo mi, že děj měl spád a nemusel jsem se pročítat rozsáhlými popisy kde jakého "uměleckého díla".
Co bych tomu vytkl je, že kniha měla být delší.

15.11.2016 5 z 5


Nervové centrum Nervové centrum Jim DeFelice

Dostal jsem se ke knížce jen omylem, záměnou s jiným spisovatelem Brownem. Knížka mě od začátku chytla a připomínalo mi to styl Jamese Rollinse.
Četlo se to rychle a až na drobné výkyvy to bylo stále napínavé. Když narazím na ostatní díly, tak si to určitě rád přečtu.

05.09.2016 4 z 5


Bourneovo ultimátum Bourneovo ultimátum Robert Ludlum

Pro mne tato série knih také končí u tohoto dílu a další již číst nebudu. Je to většinou napínavé a převážně jsem to hltal. Na druhou stránku psychologické schizofrenní rozvahy Jasona a Davida mi vadily již v předchozích dílech. Nyní se k tomu přidala ještě stále stupňující arogance hlavní postavy a časté vyzdvihování jeho jedinečnosti, zatímco všichni ostatní jsou naprosto neschopní. On vůbec nepotřebuje pomoc ostatních a přesto o ni vlastně pořád žádá.
Pro mne byla alespoň určitá satisfakce, že božský Jason to nakonec nezvládl a nebyl tím jediným vyvoleným, který by byl schopen zabít Šakala.
Není mi jasné, co bude v dalších dílech, když Jason je už starý a hlavní nepřítel je pryč. Asi se bude užírat svým selháním a nenaplněním svého božského cíle kdy on jediný měl být ten kdo tváří v tvář zahubí zhmotnění zla.
Každopádně já už se nedozvím, jak to bude pokračovat. A těším se na nový film s Jasonem, který je mnohem přívětivější a hlavní postava si naštěstí nevzala příklad z knižní předlohy.

08.08.2016 3 z 5


Léčitel Léčitel Marek Vadas

Je to čtivé, pěkně napsané a z neobvyklého prostředí. Bohužel mnohdy mi pointa jednotlivých příběhů unikla, případně příběh skončí tak nějak otevřeně a člověk si klade otázku "A co bylo dál?".

13.07.2016 3 z 5


Kolumbové vesmíru 1. - Souboj o Měsíc Kolumbové vesmíru 1. - Souboj o Měsíc Karel Pacner

Zajímavé čtení. Na mne místy až moc podrobné, ale postupně jsem se tím prokousával a dozvěděl jsem se vícero zajímavostí.

24.06.2016 4 z 5


Kruh pro poníka Kruh pro poníka Filip Příhoda

Ke knize jsem se dostal jen náhodou a není to žánr, který bych obvykle četl. Přesto jsem se začetl.
V zásadě mne to příjemně překvapilo a je to zajímavě napsané. I když pravdou je, že leckdy zajímavý příběh byl zakončen pointou, kterou jsem nepochopil.

13.06.2016 3 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Začátek byl slibný. Následně jsem měl pocit, že je tam příliš velká snaha vymyslet "novou" extrémní a trýznivou situaci. Asi jsem už přesycen severskými mordovačkami. Střední pasáž věnována na mnoha stránkách vzpomínkám na skupinovou hypnoterapii jsem protrpěl. Příliš zdlouhavé a žádný spád děje. Následný návrat do děje byl vysvobození a mělo to zas spád.
Nicméně již při čtení jsem si kladl otázku ohledně uvěřitelnosti schopností dětí. Dítě ve věku 15 let, se značnými zraněními je schopno řídit auto a to i s prostřelenou pneumatikou ujede policistům. Následná schopnost schovávat se a zabíjet dospěláky nemluvě o samozotavení ze závažných zranění byla pro mne těžko uvěřitelná. Jiné dítě je schopno nastartovat a rozjet autobus po té co delší dobu trpělo fyzicky i hladem a několik hodin mrzlo v mrazu a bez bot. Následně je stále schopno naboso utíkat po ledu. Schopnosti severských dětí se vyrovnají nebo možná i předčí schopnosti "standardních" akčních dospěláků, .

29.05.2016 3 z 5