betule3 betule3 komentáře u knih

☰ menu

Věž úsvitu Věž úsvitu Sarah J. Maas

Musím se přiznat, že po Říši bouří se mi tohle vůbec nechtělo číst. Těšila jsem se na velké finále, místo toho jsem se ale musela prolouskat příběhem, ve kterém se časově nijak neposunu a který popisuje osudy postavy jejíž úděl je mi více méně ukradený. Je pravda, že po přečtení Chaolova příběhu už k hrdinovi nechovám takovou zášť, ovšem pořád necítím potřebu dozvědět se o něm co nejvíc, k čemuž minimálně délka této knihy silně vybízela. Mám pocit, že jako 200 stránková novelka by mi to sedlo víc. Na druhou stranu jsem moc ráda za informace ohledně magické historie světa, některé zvraty jsem opravdu nečekala a celkově tato část skvěle doplnila předchozí díly.

19.02.2024 3 z 5


Mýtonoši Mýtonoši Tracy Deonn

Mýtonoši na mě působili spíše jako představení fantasy světa, předehra pro velkolepý příběh, který nás čeká až v dalších dílech. Žádný děj tu totiž nebyl rozebírán moc do hloubky, autorka nám toho pouze spoustu naťukla. I postavy mi přišly takové plytké, bez hlouběji propracované psychologie.
Hlavní hrdinka mi však na příběhu vadila asi úplně nejvíce. Jedná se o učebnicový příklad fenoménu, který já ráda nazývám Harry Potter syndrom. Spočívá prakticky v tom, že se postava, do té doby nepolíbená magickým světem, dostane do jeho samotného středu a stane se strašně důležitým klíčem k řešení aktuálních problémů (čti záchraně celého světa). Od začátku dělá jedno hloupé rozhodnutí za druhým, moc si nenechá poradit (přestože všichni kolem ní jsou na tom se znalostmi mnohem lépe) a myslí si, že všechno zvládne lépe než ostatní. Samozřejmě nesmí chybět ani skvělé bojové schopnosti, které získá po náročném, zhruba tak týdenním v tomto případě, tréninku. Vzhledem k tomu, že se příběh odehrává v Americe a hlavní hrdinka je černoška, nezapomíná nám autorka v každé kapitole připomenout, jak strašně naše malá chudinka trpí rasismem.
Celá zápletka nebyla zase tak špatná a tematika kolem krále Artuše se mi líbila, ale jak jsem již zmiňovala na začátku, vyprávění se odehrávalo spíše na povrchové bázi.

05.09.2023 3 z 5


Divoká říše Divoká říše Stacey Marie Brown

Podle recenzí jsem očekávala perfektní začátek skvělé série, literární skvost, nad kterým budu ještě dlouho po přečtení přemýšlet. No, Divokou říši bych zařadila nanejvýš do takového lehce silnějšího průměru. Jak dokázala hlavní hrdinka se svými rozhodnutími proplout příběhem bez ztráty života je nad moje chápání. Uznávám, že se jedna o častý úkaz u ya hrdinek, ale stejně mě rozčiloval fakt, že polovině nepříjemných událostí by se dalo předejít pársekundovým rozmyšlením.
Děj jako takový nebyl špatný, obavám se však, že vzhledem k délce série bude zbytečně natahaný. Ráda se ovšem nechám vyvést z omylu.

29.08.2023 3 z 5


Pomsta & rozbřesk Pomsta & rozbřesk Renée Ahdieh

Hlavní předností tohoto vyprávění je jednoznačně jeho romantická linka. Mně osobně to vyhovuje, ale je mi jasné, že úbytek akčních scén ve prospěch budování milostného příběhu není úplně každého šálek kávy. Šeherezáda i Chálid jsou víceméně sympatické postavy, ač bych namítla, že jejich psychologicky věk značně převyšuje ten biologický. Mladá královna se zkrátka nechová na šestnáct let, i s přihlédnutím na veškeré okolnosti. Do druhého dílu se každopádně pustím, snad se konečně někam příběhově posuneme. :D

01.05.2023 4 z 5


Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Knížku jsem četla už po několikáté a pokaždé jsem si příběh užila. Jedná se o jednoduchou romanťárnu, protkanou vtipem a příjemným autorčiným stylem. Jako oddechovka určitě super!

24.04.2023 4 z 5


Princezna popela Princezna popela Laura Sebastian

Nezlomná vůle bojovat do posledního dechu - tak je osobnost hlavní hrdinky popisována na přebalu knihy. Nejsem si vůbec jistá, o které postavě má být řec, protože Thora to rozhodně není. Celý její příběh se točí okolo sebelítosti, stejných frází omílaných stále dokola (ano, už jsme slyšeli, kdo všechno má na rukou čí krev) a přípravě na jakousi veleakci, kdy nejde ani moc o její uskutečnění, jako spíš o nekonečném žvatlání o ní. Vedlejší postavy musely svoji královnu vyloženě vést za ručičku a všechno dělat za ni, jelikož její neschopnost dosahovala nepředstavitelných mezí.
Zbytek příběhu byl průměrný. Klasická ya fantasy bez nějaké extra přidané hodnoty. To samo o sobě není až tak zlé, ale v kombinaci s parodií na nezávislou hlavní hrdinku se jednalo o silně smrtící kombinaci. Na konci jsme se dočkali pár zajímavých, a dle mého názoru slušných zvratů, další díly už nejspíš ale stejně vynechám.

13.04.2023 2 z 5


Twisted Games: Hry na ostří nože Twisted Games: Hry na ostří nože Ana Huang

Na rozdíl od prvního dílu nebyl tento příběh tak přitažený za vlasy. Zní to nepravděpodobně vzhledem k tomu, v jakém se pohybujeme prostředí, ale i přesto, že autorka popisuje životní styl pro většinu lidí silně nepředstavitelný, působí zde velmi přirozeně a snadno uvěřitelně. Zakázaná láska je jedna z mých oblíbených romantických linek, tudíž mi tahle kniha vyloženě padla do noty.
Myslím si, že kniha je v zahraničí lehce přechválená? Ano! Zhltla jsem jí i tak prakticky za jedno odpoledne? Také ano!

25.03.2023 4 z 5


Limea Limea Lin Rina

Jednoduchá fantasy, jejíž prostředí mi připomínalo matriarchální verzi avatara. Nápad výborný, provedení už potom tolik ne. Nevím, jestli je to tím, že se po celou dobu nehneme z místa (vážně jsem snad ještě nečetla dobrodružný příběh, ve kterém by hrdinové nevytáhli paty ze své vesničky), ale celé se to nepříjemně táhlo. Konec mi na druhou stranu přišel šíleně uspěchaný - válka, ke které se celou dobu schylovalo se bleskově vyřeší během dvaceti stránek, přihodíme k tomu lehké nervové zhroucení hlavní hrdinky, a masterpice je na světě. Mrzí mě to, protože je vidět velký potenciál, který autorka knize vdechla. Ráda bych ovšem vyzdvihla grafickou podobu, obrázky byly úžasné zpestření, které moc často v knihách nevídám. A Nóatún byl taky fajn. :D

25.03.2023 3 z 5


Twisted Love: Láska na ostří nože Twisted Love: Láska na ostří nože Ana Huang

Podobných knih jsem přečetla už mraky, tohle je takový průměr. Těšila jsem se na Alexe, protože je v online knižním světě velmi oblíbený, ale mně, ačkoliv měl své světlé chvilky, přišel spíše lehce psychopatický. Příběh byl zajímavý, občas doháněn do velkých extrémů, ale alespoň se to tím rychleji četlo. Na další díly se rozhodně chystám, vedlejší postavy mají totiž skvělý potenciál.

05.03.2023 3 z 5


Dcera ztracených bohů Dcera ztracených bohů Alžběta Komrsková

Tohle mělo naprosto skvělý potenciál, ale bohužel absolutně nevyužitý. Když jsem se před čtením podívala na délku knihy, měla jsem strach, že děj bude příliš uspěchaný a nepropracovaný - mé obavy se následně ukázaly být oprávněné. Celým příběhem prolétneme šíleným tempem, kde už zkrátka není čas zabývat se hlubší psychologií postav, zkoumáním podrobnější historie bohů nebo prohlubováním děje. Vše se odehrává jen na povrchové rovině a všechny ty skvělé nápady, které autorka určitě má, zůstávají skryté pod povrchem.
Musím se přiznat, že některé zápletky mě skutečně překvapily, ale způsob, jakým byly podané, jim velmi ubral na dramatičnosti a emotivní stránce. Kdyby kniha byla delší, mohla by být opravdu skvělá, protože čtivost jí stoprocentně nechyběla.

02.03.2023 2 z 5


Říkej tomu, jak chceš Říkej tomu, jak chceš Brigid Kemmerer

Za mě asi zatím nejslabší contemporary knížka od autorky, ale stále si stojím za názorem, že její romantická díla hravě předčí její fantasy sérii. Příběhu se nedá odepřít čtivost, prolétla jsem jím neskutečně rychle a ve výsledku jsem si to vlastně i užila. Občas se mi však zdálo, že se autorka v životě nesetkala se středoškolským studentem, protože spoustu postav bylo vykresleno takovým zvláštně umělým způsobem, který teenagery jen vzdáleně připomínal. Zápletku jsem odhadla, to k tomuto žánru ovšem patří.
Tuto knihu bych zařadila mezi silně průměrné heavy contemporary, zkrátka neurazí, nenadchne.

25.02.2023 3 z 5


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Na to, že se jedná o standalone knihu, sem autorka dokázala vtěsnat opravdu velké množství zápletek a zároveň dokázala vymodelovat fantastický svět, jehož magie dávala smysl a skvěle se vyvíjela. Za to opravdu klobouk dolů. Se sarkastickým hlavním hrdinou také nejde sáhnout vedle, Nathaniel byl naprosto boží a sympatický. Začátek byl možná mírně zdlouhavý, to uznávám, ale poté už to byl jeden zvrat za druhým.
Za mě rozhodně super knížka, která stojí za přečtení.

23.02.2023 4 z 5


Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Benjamin Alire Sáenz

Asi byla částečně moje chyba, že jsem měla od knihy moc velká očekávání. Příběh se mi ovšem těžko hodnotí, protože když jsem se sama sebe zeptala, co mi na něm tak vadilo, nedokázala jsem vlastně odpovědět. Nic mi tam nevadilo…. ale zároveň to pro mě nebylo dostatečně uspokojivé. Celé mi to přišlo jako učebnicový příklad díla, které neurazí, ale zároveň ani nenadchne. Osud postav mi byl více či méně ukradený, chvílemi mi oba chlapci i mírně lezli na nervy. Musím však uznat, že některé myšlenky byly opravdu zajímavé a nutily mě se zamýšlet o svém vlastním životě. Jsem ráda, že jsem si knížku přečetla, do dalšího dílu se ovšem s největší pravděpodobností vrhat nebudu.

20.02.2023 3 z 5


Zlodějská přísaha Zlodějská přísaha Mary E. Pearson

Nevím, jestli je to tím, že série je pouze duologie a nikoliv trilogie, ale už dlouho jsem nečetla knihu, jejíž děj by tak plynule odsýpal. Nebyla tu nouze o napětí a skvělé zápletky, zároveň tu ovšem nechyběl ani psychologický vývoj postav a skvělá romantická linka. Zlodějskou přísahu skutečně nejde odložit, čte se to prakticky samo, až mi nakonec bylo líto, že už jsem na konci a nic nového ze života Kazi a Jace se už nedozvím.
Naprosto fenomenální série, ke které se v budoucnu určitě někdy vrátím.

15.02.2023 5 z 5


Zlodějský tanec Zlodějský tanec Mary E. Pearson

Tohle bylo tak boží! Konečně fantasy kniha, která má všechno - napínavý a rychle ubíhající děj, dobře propracovaný fantastický svět s velkým množstvím všelijakých legend a uvěřitelnou romantickou linku, kde prostě nejde postavám v duchu nefandit. Za mě 5 hvězdiček a jsem moc zvědavá, co si pro nás autorka připravila v druhém díle.

14.02.2023 5 z 5


Bohové a monstra Bohové a monstra Shelby Mahurin

První díl série je jedna z mých nejoblíbenějších ya fantasy knih. Druhý díl byl obrovské zklamání, naprosto výplňková kniha prakticky bez děje. U trojky jsem si vzhledem k vysokému počtu stran vůbec nepřipouštěla, že by se nouze o děj mohla opakovat. No... do určité míry se tak stalo. Rozjezd byl extrémně pomalý, zhruba první třetinu knihy se vlastně nic moc nedělo, brouzdali jsme se jen sáhodlouhými vnitřními monology, které mě velmi rychle přestaly bavit. Pak vyprávění nabylo solidního tempa, ale stále mi přišlo, že se autorka snažila stůj co stůj docílit nějakého vysokého počtu znaků, protože to všechno šlo seškrtat minimálně na polovinu. Určité dějové linky mi připadaly absolutně zbytečné, opět vhodné jen na natahování.
Co ale miluji napříč všemi díly jsou postavy. Skoro všichni mi více či méně přirostli k srdci a jejich osud mi rozhodně nebyl lhostejný. Hašteření Lou a Reida je jeden z mých vůbec nejoblíbenějších prvků celé série. Jednotlivé osobnostní vývoje byly skvěle napsané a dobře uvěřitelné.
Závěrečný dál je rozhodně lepší než díl druhý, prvnímu však nesahá ani po kotníky. Shrnula bych ho jako neurazí, nenadchne a zastávám názor, že série by byla lepší pouze jako duologie.

03.02.2023 3 z 5


Království prokletých Království prokletých Kerri Maniscalco

Druhý díl byl dle očekávání o level výš než díl první. Pojetí pekla jakožto ledové říše mi přišlo neskutečně originální a zajímavé, do příběhu to přidalo silnou dávku tajemna - člověk má pocit, že se nedá věřit vlastně ničemu a nic není zaručené. Tak bych popsala nejspíš obecně celý děj. Narazíme tu na takové množství tajemství a neodhalených pravd, že je lehké se úplně ztratit. S tím jsem občas malinko bojovala. Jakožto čtenář se slabostí pro hate-love romantickou linku jsem si naplno užívala napětí mezi hlavními hrdiny, tenhle aspekt knihy byl dle mého skromného názoru skvěle propracovaný.
Děj se soustředí více na ono zmíněné odhalování nejrůznějších záhad než na akci, což chápu, že pro někoho může působit silně nezáživně. Normálně také preferuji spíše více akce, tady mi to ovšem sedlo a na více akčních scén si počkám do závěrečného dílu.
Celkově hodnotím čtyřmi hvězdičkami a těším se, co nás čeká dál.

01.02.2023 4 z 5


Odvážná a smrtící přísaha Odvážná a smrtící přísaha Brigid Kemmerer

Tohle bylo....nijaký. Předchozí dva díly připravily poměrně slušný základ pro epické zakončení, to se však bohužel neodehrálo. Přijde mi, že se tam neodehrálo vlastně vůbec nic. První dvě třetiny knihy jenom sledujeme sáhodlouhé přípravy na válku, které nejsou ničím zajímavé. Samotné politikaření mi ani nedávalo smysl - stále nechápu, jak může být levoboček právoplatnějším dědicem, asi mi tam unikl nějaký kousek informace. Zároveň mám pocit, že 99% všech problémů by se dalo vyřešit, kdyby si spolu postavy pořádně alespoň jednou promluvily. Všichni mě tam do určité míry rozčilovali, nejlepší se mi zdál osobnostní vývoj Rhena, který to ovšem od autorky silně schytával. Naopak nejvíce mi vadila Lia Mara, která chtěla být tak strašně dobrá, až byla naprosto nesnesitelná. Konec byl, stejně jako zbytek knihy, takový nijaký a neuspokojivý, alespoň z větší části. Jsem spokojená se vztahem, který si nakonec vybudovali Grey s Rhenem. Palec nahoru dávám také grafické stránce celé série, ty obálky jsou krásné. Celkově hodnotím dvěma hvězdičkami a závěrečný díl považuji rozhodně za ten nejslabší.

27.01.2023 2 z 5


Království hříšných Království hříšných Kerri Maniscalco

Velmi slibný začátek série - tak bych čtyřmi slovy popsala celou tuhle knihu. Celý příběh perfektně sedí do zajetých kolejí ya fantasy - hlavní hrdinka, která má za úkol spasit celý svět, ale vlastně vůbec neví jak a magický svět, který se na první pohled zdá úžasný, ale po lehkém zamyšlení čtenář zjišťuje, že nemá ani nejmenším ponětí o jeho fungování. Děj byl občas lehce uspěchaný, myšlenky skvělé, ale nedotažené do konce. Nejvíc mi asi vadila postava Emilie. To, že občas bude jednat bez přemýšlení, se dalo očekávat, byl to ovšem ten extrémní výskyt "náhod", nad čím mi zůstával rozum stát. Hlavní hrdinka, která se kvůli své neznalosti prostředí, ve kterém žije celý život, dostane opět do nějaké šlamastiky, je pokaždé na poslední chvíli zachráněna svým princem na bílém koni. Poté se vesele vzpamatuje a střemhlav se vrhá do další sebevražedné mise, jako by věděla, že jí stejně nic nehrozí. Poprvé bych to určitě přešla, však jsem na tento prvek v ya literatuře zvyklá a v rozumné míře mě ani nějak neuráží, ale tady to bylo prostě moc. Abych ale jen nekritizovala, musím vystihnout krásný popis prostředí. Při čtení má člověk chuť vyrazit na dovolenou do prosluněné Itálie, uvelebit se v nějaké přímořské kavárně a při vychutnávání skvělého jídla nasávat uvolněnou atmosféru. Oceňuji také vztah mezi hlavními hrdiny. Hate - love romantická linka je zde hodně pozvolná a přirozená, jeden z mála uvěřitelných prvků této knihy. Také čtivost se nedá příběhu odepřít. Jak již jsem zmínila, tohle je dle mého názoru skvělý start série, ačkoliv sama o sobě má kniha k dokonalosti hodně daleko.

25.01.2023 3 z 5


Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

Knížku jsem četla hned, jak vyšla v originále, protože jsem se absolutně nemohla dočkat.
Autorka už několikrát dokázala, že umí skvěle psát, a bylo to zřejmé i tady. Příběh se četl velmi dobře a rychle, ač mi to místy přišlo trochu zbytečně natahované. Na téhle sérii mě moc baví Rhysovo politikaření, a to nezklamalo ani tady - jsem upřímně dost zvědavá, jak všechno bude pokračovat.
Už od začátku série nemám ráda Nestu, a to se bohužel nezměnilo ani tady. Všude vidím, jak čtenáři propadli jejímu kouzlu, mnohokrát se dokonce stala jejich oblíbenou postavou, ale já ji i po přečtení jejího příběhu prostě nemůžu vystát. To mi místy trošku kazilo požitek.
Celkově si ale myslím, že se jedná o povedené pokračování série, a na další díly se rozhodně chystám.
Mimochodem rozhodně doporučuji přečíst si bonusové kapitoly, protože minimálně jedna z nich obsahuje celkem zajímavé informace.

20.03.2022 4 z 5