Betulabii Betulabii komentáře u knih

☰ menu

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Moc nerozumím tomu, že někdo dokáže dát knize 1 *, protože je v knize moc sexu. Když na obalu je upozornění, že je jedná o "třaskavé sexuální napětí".
Já tomuto žánru říkám fantasy pro ženy, je to zkrátka spojení fantasy a romantiky. Kdo tento žánr má rád, tomu se kniha bude určitě líbit. Kdo tento žánr rád nemá, tak nechápu proč po této knize vůbec sáhl.
Každopádně Čtvrté křídlo určitě patří mezi ty lepší YA, potažmo New Adult literaturu. Jasně, hrdinka se někdy chová nepochopitelně, svět by mohl být více rozpracován a vysvětlen. Ale celé to společně funguje a hlavně je to čtivě napsané. Po dlouhé době kniha, kterou jsem chtěla přečíst co nejdřív a nutila jsem se večer jí zavřít, protože ráno vstávám.

09.04.2024 5 z 5


Páté roční období Páté roční období N. K. Jemisin (p)

Uff....knihu jsem poslouchala jako audioknihu. Abych pravdu řekla, tak mě to moc nebavilo a do druhého dílu už nejdu. Vadil mi hodně i styl jakým to bylo napsáno. Jinak audiokniha byla super namluvená, ale tohle mi zkrátka nesedla. A to jsem se na to tak těšila.

08.03.2024 3 z 5


Zmije a křídla noci Zmije a křídla noci Carissa Broadbent

Jsem rozpačitá - z hlediska fantasy tahle kniha byla velké zklamání. Svět není pořádně vysvětlen, stejně tak božstva. Mapa na začátku je totálně zbytečná (zachycuje prakticky dvě města).
Z hlediska romantiky mi tohle taky nesedlo, postavám chybí větší jiskra a chemie.
A z hlediska děje to taky nebylo nic moc - skoro celou knihu se nic moc neděje, kdyby byla alespoň více rozvinutá magická moc Orayi, ale vždyť tam ani není popsáno co její moc dělá. Prostě jen měsíční oheň, ale není tam vysvětlena podstata, čím je zvláštní, atd. Na to, že má kniha poměrně dost stran, tak co se týká světa tak není vysvětleno skoro nic.
Jsem celkově z knihy zklamaná. Druhý díl si přečtu, protože chci vědět jak to dopadne a jestli druhý díl bude lepší. Tohle fantasy je možná tak pro nějaké začátečníky, kteří s fantasy začínají, ale pro zběhlejši čtenáře je tohle zkrátka málo.

02.03.2024 3 z 5


Bitevní mág Bitevní mág Peter A. Flannery

Tohle jsou přesně případy, kdy mě na Databázi knih štve, že má jen pětibodovou hodnotící stupnici. Zkrátka na 5 hvězd to nemá, ale 4 mi zase přijdou málo. Takže hodnotím 8/10. Jinak myslím, že je to povedené fantasy pro mládež, pro někoho kdo s fantasy začíná. Pro sečtělejší čtenáře může být příběh poněkud jednodušší.
Plusy: draci, čtivě napsané.
Mínusy: přehnané popisy všeho a naopak pro mě málo rozvinutý svět. Některé věci byly nelogické. Mám ráda v knihách komplexnost, kdy postavy mají své klady a zápory. Tady měla každá postava jasně vytyčené jestli je dobrá nebo zlá a to se za celý příběh nezměnilo.
Ale jak píšu, začátečnická fantasy pro náctileté a fanoušky Eragona.

17.01.2024 4 z 5


Runy osudu Runy osudu Christina Courtenay

Pro mě to tedy na plné hodnocení není. Hvězdičku přidávám za znalost historie a způsobu života v tehdejší době, ale příběh samotný.....ne. Celé cestování časem mi přijde zbytečně navíc, kdyby to byl příběh o otrokyni a jarlovi, kteří se do sebe zamilují po cestě, tak se mi to líbí daleko víc než tohle.

14.12.2023 3 z 5


Rapsodie Rapsodie Laura Thalassa

Haha...jako takhle, kdyby to nebyla totální vykradačka Maasové, tak by to bylo dobré čtení pro puberťačky.

05.08.2023 3 z 5


Na vlásku Na vlásku Lucy Score

Ale jo, dám pět hvězd. Pěkná pohádka pro dospělé. Líbil se mi vyšší věk hlavních postav, přestože se často ani jeden nechovali úměrně věku. Ale to je věc kterou odpustím. Jen bych možná odstranila ten epilog, konec byl sladký až až. Ten epilog o deset let později už byl podle mě zbytečný. Každopádně tato kniha patří mezi ty "lepší pohádky" kdy se do chudé ženské zamiluje bohatý supermuž. Určitě se mrknu na další knihy autorka.

01.06.2023 5 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Kniha je dobrá, dobře se čte. Jen jsem stále čekala, že me to na konci opravdu nějak dostane. Ale ono ne. Čekala jsem, že to tragické propojení Monique a Evelyn bude něco šokujícího....nebylo. Možná knize škodí i ten hype kolem, člověk má pak zkrátka moc vysoké očekávání.

03.05.2023 4 z 5


Z krve a popela Z krve a popela Jennifer L. Armentrout

(SPOILER) Jdu na druhý díl. Prvně jsem chtěla hodnotit až celou sérii, ale asi přidat komentář musím.
Nebudeme si nic nalhávat, tohle není žádné vysoké fantasy. Tento fantasy romantický žánr je zaměřený zejména na vztahy mezi postavami a ten fantasy svět je jen taková berlička, kde se děj odehrává. A možná právě to mi tu pokulhává, to že hlavní hrdinka je nerozhodné tele. Chvíli je zrazená, pak ho miluje, pak ho chce zabít, zase ho miluje a zase ho chce zabít. A tak stále dokola. Přitom by se z toho dal vytěžit super fantasy celek, jen kdyby se ty postavy někdy nechovaly naprosto neadekvátně situaci. Ale jinak se to četlo dobře. Uvidíme co další díly.

18.04.2023 4 z 5


Lži Lockeho Lamory Lži Lockeho Lamory Scott Lynch

Achjo....já se na tuhle knížku tak těšila. Ale bylo to utrpení. Očekávala jsem geniálního zloděje, který vymyslí geniální plán a všechny přelstí a dostala jsem dobrého zloděje, který jen kličkuje z komplikace do komplikace a přežije jen díky štěstí. Vždyť nic z toho co se tam stalo nebylo ani jeho přičiněním, prostě se to "nějak samo vyvrbilo".
A navíc ten autorův styl... Mám ráda tlusté knihy, mam ráda popisky, ale co je moc, to je moc. Autor popisoval všechno! A to až tak, že to moc utlumovalo děj. Kniha totálně postrádá dynamiku. Jsem zklamaná, ale zase nechci dávat nízký počet hvězd, protože námět byl dobrý. Do druhého dílu se mi vůbec nechce!

24.03.2023 3 z 5


Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Dám plný počet, protože jsem chtěla oddechovou romantiku a tu jsem dostala. Jen si ale dovolím podotknout, že kniha je zbytečně přeceňovaná. Je to klasická romanťarna na styl Romantických útěků od J. Caplin. Kromě akademického prostředí se to ničím neliší. Možná jsem měla vysoké očekávání, protože ten hype kolem knihy je velký. Hlavní hrdinka se podle mne chovala spíš jako nezralá čerstvá dvacítka než jako skoro třicetiletá doktoratka. Ale příběh samotný super, trochu erotiky (která byla na můj vkus víc divná než žhavá, neustálé dotazování hrdinky "Je tohle v pořádku?"). Kolem a kolem jsem chtěla dát 4 hvězdy, ale Caplinové jsem taky dala 5 a je to dle mého názoru stejná úroveň.

05.03.2023 5 z 5


Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Je to příjemná oddychovka, jen nedám plný počet hvězdiček, protože s každou další knížkou mi to přijde slabší a slabší. Nejvíc se mi líbil první díl. Přestože chápu, že všechny knihy mají stejný rámec - pár se pozná, zalíbí se, najdou k sobě cestu, pak se pohádají a nakonec jeden z nich udělá nějaké velké romantické gesto a následuje šťastný konec, tak tady mi něco chybělo, možná trochu erotiky (kromě těch pár polibků). Autorku mám ráda, píše příjemným pohodovym jazykem, ale myslím, že romantických útěků bylo už dost a mohla by projevit nějakou tvůrčí změnu.

26.11.2022 4 z 5


Kufr z nebe Kufr z nebe Lin Rina

Super oddechové čtení, s jiným nádechem než Kroniky prachu. Líbilo se mi to, ale plný počet dát nemůžu, protože Kroniky prachu byly lepší.

15.11.2022 4 z 5


Bouřlivá noc Bouřlivá noc Elle Kennedy

Super jednohubka na jeden večer

21.09.2022 5 z 5


Komtur Komtur Petr S. Pixy (p)

Pro čtenáře Dana Browna. Je to psáno čtivě, moderně, líbilo se mi to, jen už to ke konci bylo na můj vkus moc konspirační.
Možná časem dám plný počet hvězd, až se mi to rozleží v hlavě.

02.09.2022 4 z 5


Zelená jako smaragd Zelená jako smaragd Kerstin Gier

Nápad s cestováním v čase je sám o sobě zajímavý a autorka měla celou sérii dobře promyšlenou, ale já prostě musím dát jen 3 hvězdy. Na mě to bylo prostě moc teen. Kdyby to byl úplně stejný příběh, ale hlavní postavy by byly například 25+ a místo školy chodily třeba do práce, tak bych dala klidně plný počet. Ale tak nějak se nemůžu vcítit do puberťačky (a ještě takového telátka), ani do toho devatenáctiletého borce všeumělce. Jsou věci na které člověk potřebuje trošku životní zkušenosti. Navíc si začali vyznávat lásku po tom co spolu promluvili tak 30 vět a ještě se stihli 2x pohádat. Nebýt vysokého hodnocení, tak bych to asi nedocetla. Asi jsem na toto už stará.

25.08.2022 3 z 5


Ozvěny run Ozvěny run Christina Courtenay

Mně se to moc líbilo. Odpočinková kniha, víc se mi líbila ta historická část. Možná jen konec byl lehce uspěchaný.

20.08.2022 4 z 5


Kladivo Boží Kladivo Boží Eric Schumacher

Dávám tři hvězdičky, protože to bylo propracované a je vidět, že autor se o toto historické období zajímá a musel si zjistit určitě hodně informací. O to ho víc uznávám, protože o způsobu života v raném středověku se toho zase tolik neví, prakticky jen zlomky, jelikož ty informace, spisy, kroniky, co se dochovaly většinou zrovna nepopisovaly obyčejný život lidí.
Na druhou stranu se mi to ale špatně četlo. Nějak mi nesedl styl vyprávění. Budoucí díly mě popravdě moc nelákají. Ale o životě vikingů jsem se toho dozvěděla celkem dost.

15.08.2022 3 z 5


Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

(SPOILER) Novodobý guru Jára alias Cassian udělá svým "obřím penisem s objemným žaludem" ze sebelitující zlé mrchy udatnou válečnici, která se obětuje pro své kamarádky, přestože své nejbližší celý život pouze a jen zraňovala, obětuje svou moc za záchranu své sestry o které tvrdila, že jí nenávidí. Nemám slov, velmi lituji, že nejsem mužem, protože svými objemnými žaludy, a samozřejmě také tréninkem, vyléčí každý psychický problém.
Každopádně i když se odkloním od toho, že jsem při čtení této knihy měla pocit že jí napsal úplně jiný autor než první knihy, tak největším mínusem je, že 90 % se věnuje Nestě a Cassianovi, jak spolu souloží a lízají si rány (a jiné části těla). Pokud si Maas chtěla splnit nějaké sexuální fantazie, měla tuto knihu vydat samostatně a ne jako součást ságy, protože se samotným příběhem to skoro vůbec nesouvisí. Něco se děje na pozadí, ale určitě z toho není žádný prožitek. Nemám nic proti erotické literatuře, ale když už jsem 15x četla, že "se jí zkroutily prsty na nohou" když do ní Cassian "pronikám mohutným údem a objemným žaludem" nebo "ochutnává její vlhkost" a pak spolu leželi "roztříštění" orgasmem, tak se přiznávám, že jsem erotické scény už přeskakovala a snažila jsem se najít v knize alespoň něco z děje Dvorů. A není problém se samotné sexem, ten mi nevadí, ale vadí mi, že čtu čtvrtou knihu série, která má přes 700 stran a 500 stran z toho je o sexu a o sebelítosti zlého člověka, který celý život jen zraňuje lidí v okolí a samotný děj, který by sérii posunul dál je zmíněn jen okrajově...
Na závěr si jen dovolím říct, že jako se sebou spokojený člověk doufám, že nikdy nepotkám takového žaluda, který by kompletně změnil mou osobnost.

28.07.2022 1 z 5


V utajení V utajení Mary Chamberlain

Zajímavý příběh o hrůzách války, které ale nejsou zase tak často připomínány. Střídání přítomnosti a minulosti bylo zajímavé, ale nejspíš bych příběh více ocenila kdyby byl vyprávěn jako klasické vyprávění. Kdo je Barbara jsem tušila asi od první poloviny knihy, tak nějak se to samo nabízelo. Každopádně příběh je to zajímavý. Všechny příběhy o válce, ať už první nebo druhé, se zaměřují na hlavně fyzické utrpení, utrpení vojáků a utrpení v táborech. A právě utrpení žen zase tak skloňované není. A je jedno jestli je to utrpení žen, které byly donuceny k prostituci, žen, které skončily v táborech anebo i utrpení žen, které jen prostě zůstaly sami a musely se starat o rodiny, když jejich muži bojovali. Jakoby snad ženy válku nijak neprožívaly, přitom ženy nejsou méněcenné. O to víc na mě kniha zapůsobila v dnešní době, kdy v USA se řeší potraty a jejich povolování/zakazování. Ke 77 let po válce a mám pocit, že se nic nezměnilo, stále o osudech lidí rozhodují muži a přitom už bylo několikrát dokázáno, že nadbytek testosteronu v politice nevede k ničemu dobrému.

05.07.2022 4 z 5