Beta.Vulgaris Beta.Vulgaris komentáře u knih

☰ menu

Čtyři naháči a pes Čtyři naháči a pes Gábor Mocsár

Bože, to je bejkárna. Dočetla jsem to jenom proto, abych se dozvěděla, jak to dopadlo se psem.

18.11.2021 2 z 5


Tatínku, má ďábel oči jako maminka? Tatínku, má ďábel oči jako maminka? Martin Petiška

Celkem by to bylo zajímavé téma, ale bohužel je to zpracované nudným stylem. Na jedno brdo.

06.01.2021 2 z 5


Ještě že člověk neví, co ho čeká: Života běh mezi roky 1929-1989 Ještě že člověk neví, co ho čeká: Života běh mezi roky 1929-1989 Toman Brod

Na knihu jsem poprvé narazila před několika lety při poslechu Příběhů 20. století, kde byly dva díly věnovány Tomanu Brodovi. Jedna z nejlepších knih s tématem holokaustu a komunismu.

Ještě že člověk neví, co ho čeká...
Z toho až mrazí!

30.08.2018 5 z 5


Návrat z nicoty Návrat z nicoty Martin Pistorius

Vyprávění Martina na mě hodně zapůsobilo. Taková bezmoc, kterou byl nucen zažít. Naštěstí jeho příběh má šťastný konec.
Kniha je dobře zpracovaná. Přestože jsou kapitoly krátké, obsahují všechno podstatné. Některé jsou smutné, plné zoufalství, jiné naopak vtipné až komické nebo plné naděje. Martin to nevzdal a díky podpoře svých blízkých se dokázal se svou zoufalou situací vypořádat.
Takže si važme svého zdraví a neřešme malichernosti!

30.08.2018 5 z 5


Ty, já a ti druzí Ty, já a ti druzí Fionnuala Kearney

Nemůžu říct, že bych se vysloveně nudila, ale bůhvíco to nebylo. Už jsem se nemohla dočkat, až to dočtu a budu moct sáhnout po další knize. První půlka a konec se táhly, snad jen ten prostředek měl nějaký spád. Kdyby mě nezajímalo jak to dopadne, asi bych to ani nedočetla. I když to vlastně dopadlo tak, jak se dalo očekávat...

29.08.2018 3 z 5


Běh života s úsměvem Běh života s úsměvem Zuzana Součková

Báječná oddechovka. Pobavila jsem se.

29.08.2018 4 z 5


Tryskošnek Tryskošnek Dan Černý

Miluju Tryskošneka! A chci další díly!!

27.08.2018 5 z 5


To nemůže být náhoda To nemůže být náhoda Martin Plimmer

Náhodně objeveno v naší městské knihovně. Knížka o náhodách, ne o strašidlech a jiných paranormálních jevech, jak někteří očekávají (to si raději přečtěte třeba Setkání s tajemnem). A náhodou :) je to docela dobré a zajímavé počtení. Pravda, je tam jedna kapitola o jaderné fyzice, takže jsem byla totálně vedle, ale to se dá přelouskat rychle. Hned se mi při čtení vybavily některé náhody z vlastního života.

27.08.2018 4 z 5


Rande v Praze Rande v Praze Marie Formáčková

Mít tak schopnost cestovat do minulosti. Hned bych se prošla krásnou starou Prahou.

27.08.2018 4 z 5


Život s nepřítelem - Byla jsem ženou tyrana Život s nepřítelem - Byla jsem ženou tyrana Lenka Stránská

Vzhledem k tomu, že jsem četla lepší knihy na téma domácí násilí, jsem z Života s nepřítelem na rozpacích. V žádném případě nemám v úmyslu znevažovat utrpení (nejen) žen prožívajících domácí násilí, ale nějak nemůžu uvěřit, že to má být biografie. A čí vlastně? To opravdu existuje někdo, kdo takovýmto způsobem ubližuje svým blízkým? A opravdu existuje někdo, kdo si takové peklo nechá tolik let líbit? No, nevím teda, takhle se snad nechová ani "normální" tyran. Jestli byla hrdinka knihy aspoň trochu při smyslech, tak od něj musela odejít nebo skončit v blázinci. A nebo ho rovnou zabít... Takový případ měl být přece dávno na psychiatrii.
Mám pocit, že se autorka snažila zaujmout za každou cenu a mermomocí udělala z hrdinky mučednici, která se o pomoc bojí požádat, aby neobtěžovala a nebo ani o ni nestojí. Kdo chce kam...
Proč není knížka víc rozpracovaná, proč je její obsah tak zkratkovitý a zápisky se omezují jen na negativní dny? Jak vypadalo soužití rodiny v období klidu a hlavně - proč nikdy nezasáhli dospělí synové? Z knihy čiší prvoplánová touha šokovat a vytvořit co největšího tyrana, což je na dobrou knihu málo.
Bohužel, víc než dvě hvězdy dát nemůžu.

27.08.2018 2 z 5


Léto nespěchej Léto nespěchej Michal Černík

Útlounká knížka veršů pro děti zdobená půvabnými obrázky M. Hanáka. Jak okouzlující je prostá genialita akvarelových ilustrací, stačí pár tahů štětcem a hned po papíru běhá kůň nebo poskakuje veverka.
Když jsem ji jako dítko dostala na rozloučenou se školkou, moc nadšená jsem nebyla. Přece nebudu číst nějaký blbý básničky.
Z pohledu dospělé osoby se na to už pochopitelně dívám jinak. Knížka je nejen vzpomínkou na mateřinku, ale hlavně zároveň památkou na moji dnes už nežijící babičku, která byla učitelkou v oné MŠ. Díky, babi :)

27.08.2018 5 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Bojíte se a vlastně nevíte čeho. Geniální.
Musím napsat, že tento styl mi sedí.
A ten příjemně strašidelný pocit, když jsem knihu dočítala o půlnoci...

25.05.2018 5 z 5


Dítě sněžných plání Dítě sněžných plání Nicolas Vanier

Tak nevím. Ne že bych musela s dětmi stanovat na sněhu v mínus čtyřiceti stupních a cestovat se psím spřežením několik měsíců divočinou. Ale přece jen, nežijeme my nějak blbě???

23.01.2018 5 z 5


Pádlem k Arktidě Pádlem k Arktidě Don Starkell

Zpočátku rutinní plavba kajakem se postupně stává čím dál zajímavější, až se nakonec změní v boj o doslova holý (bosý) život.
Hodnotím čtyřmi hvězdami - v knížce, zejména na začátku, je spousta pravopisných a tiskových chyb, což kazí dojem z jinak dobrého počtení, protože se nakonec soustředíte jen na to, kdy se objeví další perla...

26.12.2017 4 z 5


Podivná medicína Podivná medicína Nathan Belofsky

Po přečtení této knížky můžeme děkovat vyšším silám, že jsme se narodili do dnešní doby. Alespoň co se medicíny týká... Jinak si myslím, jako mnozí zde, že autor seznam léčebných postupů jen tak narychlo profrčel, což je škoda, protože téma mohl zpracovat mnohem líp a podrobnějc.
Hodnocení: 4 hvězdy za téma, 2 za odbyté zpracování, takže konečné hodnocení 3 hvězdy.

26.12.2017 3 z 5