Benjiki Benjiki komentáře u knih

☰ menu

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

A je tu konec. Po DOKONALÉM šestém díle nastupuje závěr, který není tak kulervoucí, jak by si sága zasloužila, ale nesouhlasím s názory že je neuctivý. Opět tu pokračuje Sapkowského experimentování s časem a dějovými linkami, ale je to prostě zrychlené a ten Artušovský závěr se sice dá ospravedlnit, ale chápu že spoustě lidem nesedí, ani já s ním nebyl úplně spokojen. Co mě ale opravdu nasralo byl osud GeraltGangu na nejmenovaném hradě, to nebylo... správné. A úplný závěr v Rivii? Byl odfláklý nebo prostě Jiný? Ale i tak, děkuji za skvělou ságu, za něco jiného. Za něco víc. 8/10 za díl a 9.2/10 za celou ságu.

22.01.2016 4 z 5


Netvor Netvor Alex Flinn

Přistupoval sem k tomu dost skepticky, připravený při první příležitosti nahodit odpad a knihu rituálně zastrčit do spodní části knihovničky. Byl jsem mile překvapen. Je to jednoduché a plytké, ale není to zas úplně špatně napsané a já knihu bez větších problémů dočetl. A to na romanťárny nejsem. Takže z dobré vůle a za milé překvapení nahazuji 5/10. Pochybuji že se k tomu někdy vrátím, ale není to špatné, vážně ne.

22.01.2016 3 z 5


Asterix - Caesarův papyrus Asterix - Caesarův papyrus Jean-Yves Ferri

Nemůžu si pomoct, ale spíš slabší Asterix. Hodně narážek, jak už je zvykem, to jo, ale nemá to tu šťávu ani dostatečnou zápletku. Pořád je to srdcovka a věřím že je série v dobrých rukou, ale třeba Piktové od stejných autorů byli mnohem lepší.

21.01.2016 3 z 5


Zloděj času Zloděj času Terry Pratchett

Po dlouhé době jsem se pustil do Pratchetta a doplnil tak Sirovu poličku ve své knihovničce o další položku. Je to ten lepší Pratchett, to rozhodně. Navíc celá myšlenka, na které dílo stojí, je jak už to u Terryyho bývá, strašně moc chytlavá, strašně moc fascinující a přitom tak jednoduše logická. Co se postav týče, hlavní tahoun je rozhodně legendární Metař a jeho kult, plus JÁCHCITAKOVOUUČITELKU Zuzanka, kteří nechávají tentokrát Smrtě hrát trochu víc v pozadí. A Auditoři jsou jedni z nejlepších záporáků vůbec. 8/10

21.01.2016 4 z 5


Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

10/10
Nejlepší kniha ze ságy a jedna z nejlepších knih vůbec. Sapkowski experimentuje, skáče v prostoru a čase, tu je na jedné straně světa, tu na druhé, tady je v daleké budoucnosti, tady v minulosti, tady je retrospektiva, tady věštba, tady masakrální flashback, támhle tvrdá přítomnost vyprávěná vtipnou budoucností. Hop hop hop. A všechno je to tak neskutečně a lehce ukočírovaný, že fajnšmeker slintá blahem. Sapkowski si vždycky hrál se slovy, házel originální hlášky a kombinoval to s latinou, cizími výrazy a zabijáckým cynismem, ale tentokrát to hází všechno na ještě vyšší level, hraje si se samotným vyprávěním. Symfonie. Dost lidí to tu asi tak neocení, ale jejich hloupost.
Tak, nad dokonalostí formy jsem se vynahválil dost, teď k příběhu - Bonhart je děsivý až to bolí, Ciri aryovsky cool, Geralt je Geralt a Geraltův gang miluji i s nováčkem Angouleme.
Tohle byl nářez, boží.
10/10

08.01.2016


Mikulášovy patálie Mikulášovy patálie René Goscinny

Hláškostroj Mikuláš se strašlivě prďáckými ilustracemi. Z těžké nostalgie házím plný počet a se slzou v oku vzpomínám na ty staré časy.

04.01.2016 5 z 5


Jurský park Jurský park Michael Crichton

9/10
Jako první jsem viděl film, asi jako většina z nás. Tenkrát jsem byl malé robátko a z raptorů měl noční můry. K filmu jsem se v pozdější době ještě párkrát vrátil, ale o předloze - přiznávám - jsem ani neuvažoval, dokud mi naprostou náhodou nepadla do oka při brouzdání knihovnou. A musím konstatovat že to bylo cool, napínavý a děsivý víc než film a víc než spousta jiných knih. Malcolm filozoficky hláškuje naprosto odzbrojujicím způsobem, často jsem se přistihl jak mu podvědomě s nepříjemným pocitem v břiše tleskám. Dodal bych nějakou jeho hlášku, která by vyjádřila úžasného ducha téhle knihy, ale spousta komentujících to už udělala za mě. Spokojim se s puberťácky vykřičenou větou - Je to fakt hustý a umírá se tam a fandí a děsí a je to prostě top!

04.01.2016 5 z 5


Zhubni Zhubni Richard Bachman (p)

Všechny telešopingy by měli zpozornět! Máme novou odtučňovací kůru! Naprosto spolehlivá, budete prostě hubnout! Přejeďte si svou cikánku! Reklamace pouze ve formě koláče! Vedlejší účinky - různé kožní a tělesné deformace, záleží od osobního postoje k přejeté....... Jo, a to je všechno. Znepokojivé, místy ošklivé, bez naděje na happy end. Prostě fajnové počtení. 8/10

03.01.2016 4 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

Schválně, kolik spisovatelů by dokázalo napsat příběh, od kterého se nedá odtrhnout a přitom jde jen o to jakhlavní hrdinové jdou a jdou a jdou dokud nezešílí. Moc jich nebude. Já jednoho znám. King nebo Bachman, to je fuck, napsal mrazivou věcičku, ve které doslova nejde o cíl ale o cestu. Ta představa je...ošklivá. Plný počet dát nemůžu, protože mi prostě k úplnému uspokojení chybělo pár informací o okolním světě a taky mi celý ten systém náboru přišel... Nevěrohodný? Na druhou stranu, když koukám na dnešní děti, možná bych i uvěřil že se s pýchou přihlásí do sebevraždné soutěže. 8/10

03.01.2016 4 z 5


Dobrá znamení Dobrá znamení Terry Pratchett

Taková pojinačí zábava, na takových jiných 8/10. Některé pasáže se četly hůř, ne že ne, ale jakmile je na scéně Azirafal s Crowleyem, je to pošušňání s kvalitní kadencí hlášek a nápaditých situací. Jejich opilecká debata o ptáčkovi a vesmíru nemá chybu.

03.01.2016 4 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Legenda žánru, mistrovská hra s jazykem a cizími jazyky, táhlý a epický příběh, který od nepaměti určuje co to slovo znamená, sympatické postavy atd atd. To se tvrdí všude a furt, už je to ohraný, vážně. Jenže... Je to pravda a nic než pravda. Opravdu to je legenda, mistrovská hra se slovy, epický příběh nejvyšší kvality a blablabla. Miluji to, stejně jako zbytek světa. Jo a pohodové kapitoly z Hobitína se mi vždycky líbily nejvíc, přirozený mír a klid.

03.01.2016 5 z 5


Sny robotů Sny robotů Isaac Asimov

Ošklivý chlapeček. To je asi jediný co dokážu právě teď napsat, protože všechno ostatní je vytěsněno emocemi a slzami, které mou citlivou duší třískají. Ale ne, vážně je to masakr. Topovka.

02.01.2016 5 z 5


Staré dobré časy Staré dobré časy Robert Kirkman

Jebat celý seriál - i když Rick je obsazen skvěle -, tohle je jiná káva. Závěrečná scéna je pro ty, co to nečekali, mega.

02.01.2016 5 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

10/10
Lahůdka. Ernest prostě uměl a když všechnu svou genialitu narval do malého prostoru a nenatahoval ho jako třeba v Komu zvoní hrana, vznikla lahůdka, úžasná novela a na svou dobu strašně moderně napsaná. Všichni co sem hází že je nebavil děj, že to bylo divný a o ničem a blablabla, jsou vážně podivný případi. Tahle knížka je plná emocí, každé slovo je tam důležité a celá zdánlivě jednoduchá zápletka maže na chleba zbytek podobných knih z jakékoliv doby. Tohle má prostě koule, stejně mocný, jako je měl Hemingway.

02.01.2016 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Tahle kniha je....jiná. Ale nemyslím, že si zaslouží hodnocení jako to nejlepší. Celé je to takové, odpusťte mi ten výraz, nafetlé. Včetně kreseb. Má to být oslava dětské fantazie a nevinnosti? Místy je to spíš oslava válení se blázna v písku a ten závěr tomu moc nepřidá. Ale jo, líbilo se mi to, ne že ne.

02.01.2016 3 z 5


Chřestýš Callahan Chřestýš Callahan Juraj Červenák

Pamatuji si na začátky tohohle v Pevnosti. Na to, jak jsem chrochtal blahem. Jo, tohle je ta nejlepší kombinace fantasy a westernu - surová, čtivá a cool. A ještě k tomu víceméně místní. Jo, Juraj umí. Brána duchů je nejlepš, být tam jen ona, házím devitku, takhle slušných 7.5/10

02.01.2016 4 z 5


Patnáctiletý kapitán Patnáctiletý kapitán Jules Verne

Společně s Dva roky prázdnin moje nejoblíbenější a asi i nejlepší Verneovka. Jules se vykašlal na vynálezy, dokonalé děti - i když i tady máme hned hlavního hrdinu toho nejvíc dokonalého ale to překousnu - a rozjel monumentální baladu o rasismu a otrokářství. A to ve velkým stylu. Má to klasické mouchy všech Verneovek a proto je to tak úžasná kniha vonící historií a tentokrát i pořádná sociální sonda. Četl jsem to poprvé jako třináctiletý a tahle kniha je jeden z důvodů proč jsem se považoval za mnohem moudřejšího, než moji vrstevníci. A vlastně jsem moudřejší byl. Díky Verne. Tohle by měla být povinná četba.
9/10

02.01.2016 5 z 5


Spravedlivý hněv Spravedlivý hněv Markus Heitz

Možná bych měl chuť i na další díly, jen kdyby Alfové nebyli takový zmrdi, neschopný vyvolat kapku sympatie. Jo, je zajímavý nahodit pohled na druhou stranu barikády, ale musí to člověka zaujat. U mě se to nepovedlo, jen ty křídla jsou cool. 4.5/10. Ale neberu to jako ostudu autora, mně to prostě nesedlo.

02.01.2016 2 z 5


Myšn impasybl aneb Svérázný mýtus Myšn impasybl aneb Svérázný mýtus Robert Asprin

Lidi nejsou ovce, ale krávy. Jinak není co dodat, halucinátorská hovadina, která se za pár hodin slupne a za pár týdnů si člověk pamatuje jen ty krávy. 6/10

02.01.2016 3 z 5


Eragon Eragon Christopher Paolini

Kopírka, přehypovaný až hrůza. Některé pasáže jak vystřižené z jiných děl. Nebudu tady ustříkávat nad věkem autora, kurňa, v jeho věku sem psal taky a kvalitou jsem se mu beztak tak trochu přibližoval. A ne, to není sebechvála, ani nic podobného, to je čistý shazování domnělých kvalit Paoliniho. Ta kniha získala až nechutnou propagandu, vy co máte na svědomí její vyhonění až do červených čísel - osmdesát procent, WTF! - laskavě se třískněte, zavřete se do sklepa, přečtěte aspoň stovku nějakých fantasy knih a potom zkuste zapomenout na to že to má sexy obálku a autor je ach, můj bože, tak mladý a talentovaný. Potom se sem vraťte a dejte tomu takové hodnocení, jaké si zaslouží. Díky za pozornost.

02.01.2016 2 z 5