Beky Beky komentáře u knih

☰ menu

Hlad Hlad Alma Katsu

Hororem bych to určitě nenazvala.
Byla jsem nalákána vysokým hodnocením a tím, že je dej založen na skutečném příběhu, ale dostavilo se akorát zklamání.
Ne že bych se nudila, ale ani to nebyla žádná jízda, žádné napětí a ve finále ani žádné překvapení ...
Pro mne to byl průměr.

03.04.2024 3 z 5


Feťáci Feťáci Eva Dolejšová

Drogy a závislosti obecně bývají vždy silné téma. V případě této knihy to není o jednotlivci, ba naopak.
Perfektně se nám prolínají příběhy a životy pěti různých lidí, takže máme na talíři jejich myšlenky, chování, potřeby a celkově jejich vnímání současnosti a života.
Nejde tady jen o drogy, bohužel i alkohol a různé prášky způsobují závislost a mnoho lidí je považuje za "řešení" nebo alespoň jako "usnadnění přijetí skutečnosti" ...
Postupně se nám počet osob sníží, což se dalo očekávat, nicméně ne vždy je to konec, jaký bychom čekali ...
Stejně tak jako lidé se závislostí svůj boj prohrávají, najdou se i výjimky, které se rozhodnou svůj život změnit a chytit ho za správný konec. Smysl života lze najít v čemkoliv a tím i sílu k boji se závislostí.

Rozhodně by si to měl přečíst každý ...

04.02.2024 5 z 5


Host na večeři Host na večeři B. P. Walter

Jsem překvapena nízkým hodnocením, protože já knihu slupla jako malinu během jednoho dne!

Byla to jízda, kdy začínáme tím, že víme, kdo je vrah a postupně se přitom dozvídáme další zajímavé a překvapivé věci, které postupně vyplývají na povrch.

Tajemství minulosti, ze kterého nevzešlo nic dobrého.
Neznámá Rachel se objevila v příběhu zcela právem a s velice promyšleným cílem. :)
I zde vidíme, že byť jsou dvě osoby manželé, neznamená to, že se ti dva navzájem skutečně znají ... :))
Adoptivní syn, který zastává taky důležitou roli v ději, mi byl postupně čím dál víc nesympatický, až se mi zcela znechutil, protože konec byl nečekaný :) .

31.12.2023 5 z 5


Hra o život Hra o život Diana Urban

Tak tohle byla opravdu jízda!

Napínavé, strhující a nervy drásající čtení od samotného začátku, potom už jen čekáte, co dalšího přijde na řadu ...
Bravurní zpracování celého děje a proložení kapitolami z minulosti, které dost odhalí, nicméně celkový závěr je neskutečně překvapivý !

Lest, lži, temná minulost a pomsta jsou hlavní indície z knihy aneb jak dokáže jedna lež v minulosti ovlivnit současnost a životy zainteresovaných osob ... :)

"Zajímá tě vůbec něco skutečnýho? Život není hra!"

30.12.2023 4 z 5


Líbánky Líbánky Rona Halsall

Mám trochu rozporuplné pocity z celého příběhu...

Totálně nesympatické hlavní postavy a divně vyprávěný průběh líbánek Chloe a Dana, který mi přišel až moc horkou jehlou ušitý a zcela nedomyšlený, až naivní ...
Absolutní idealizace všeho, co čeká zamilovaný pár na odlehlém ostrově, náhlé "náznaky", že se něco děje špatně.
Zdlouhavé a zcela zbytečné protahování původu Danova chování a lhaní.
Babička, která je zapšklá vůči vnučce a nedokáže jí projevit ani špetku vděčnosti, pochopení nebo citu po trpké minulosti ...

Líbily se mi tam ty jemné psycho hrátky, kdy docházelo k "vymazání starého života" Chloe, ačkoli čtenáři musí být jasné, kam vítr vane, a to hodně brzy.

Konec překvapil.
Kapitoly jsou svižné a úderné, knihu zvládnete přečíst za jeden den, ale jak již bylo zmíněno - přečtete jednou a dost.

20.08.2023 3 z 5


Podvrh Podvrh Erica Katz

(SPOILER) Rozhodně bych knihu neoznačila "thrillerem", je to takové odpočinkové čtení, ale žádné napětí nebo hrůzu nahánějící okamžiky.

Celý příběh je vlastně o životě Emmy, která se živí paděláním slavných malířských děl a najednou se zjeví sběratel, aby jí nabídl "nové možnosti", což je více než lákavé.

Příběh je celý takový hodně rozvláčný, všude obrazy, aukce, peníze, neznámá jména, falešné pozlátko a padělky obrazů, samozřejmě.

Do toho všeho minulost Emmy, smrt jejího otce a noční můry, zoufalství její matky a nouze o peníze. Nové možnosti a život zahalen množstvím peněz, výlety letadlem a spousta slavných osob v jejím životě jsou něco, na co se lehce zvyká, ovšem je to pouhý "podvrh" nikoli pravý život.

SPOILER
Téměř hned je jasné, k čemu bude směřovat seznámení sběratele a Emmy, a sice, k prodeji jejích padělků vydávaných za originály a tím i k finančním podvodům a rychlému konci Emmina "lepšího" života.

20.08.2023 3 z 5


Pro tebe všechno Pro tebe všechno Josefin Schygge

Tak tohle byla síla ...
Ačkoliv celý příběh začal vcelku nevinně, tak nakonec nabral obrovských rozměrů ...
Čím více jsem četla, tím více jsem byla napjatá jako struna a čekala, co se stane.

Silný příběh o domácím násilím páchaném na ženách, ze kterého na vás dýchá hrůza, strach, nejistota. Věčné přemýšlení o dalších krocích, které jsou stejně pouze jedním z dalších útěků, nikoli řešením samotným...
Nedůvěra v lidi a strach z okolí. Opravdu nelehké čtení, ikdyž jedna strana příběhu tady byla i ta "hezká" - Malin, coby tvůrkyně a fotografka veřejného blogu žijící na ostrově se svými dvěma syny a manželem, který je jí oporou.
Sledujeme příběh Malin v současnosti a zároveň nám i její minulost ukazuje, co předcházelo posedlosti a touze po pomstě jejího ex přítele; do toho máme i vhled do dalšího podobného osudu jiné ženy, která se nakonec stane důležitou v celém příběhu.

16.07.2023 5 z 5


Kopírák Kopírák Sam Holland

(SPOILER) Tak mě se to rozhodně líbilo!
Svižné, napínavé, strhující, přečteno za jeden den. Mělo to grády, bylo to drsné, hnusné, zvrhlé a slušně zamotané a propletené.
Celkem dává smysl, že základ všeho je minulost a věci, které se pachateli děly.

* SPOILER *
Nečekala jsem ovšem, že konec bude trochu překvapivý - opravdu jsem tíhla pouze k jednomu vrahovi - a oceňuji nápad podání vražd coby napodobení známých sériových vrahů.
Nic mi nechybělo, možná bych vynechala dějovou linku jistého "poměru" i bez té by to dávalo smysl a vše do sebe zapadlo.
Já jsem fakt spoko :)

03.06.2023 5 z 5


Sedm lží Sedm lží Elizabeth Kay

Mám rozporuplné pocity po dočtení ...
Slibný námět a ve finále obyčejná posedlost svou nejlepší přítelkyní a vesměs žárlivost a závist vůči všem, kteří v jejím životě figurují...
Slušné čtení s hodně trpkou a hořkou příchutí.

V textu na mě vykouklo i pár zajímavých myšlenek a jedna z nich je tato:
"Život si nijak zvlášť nevšímá drobných osobních ztrát. Prach se kvůli tomu nepřestane usazovat na všem kolem."

10.04.2023 3 z 5


Miss těžká váha Miss těžká váha Moa Herngren

Takže ...
Hodně krutě reálné podání cesty ke štíhlosti, kde jsem ovšem nenašla nic spojeného s HUMORem, za to na mě z celé knihy dýchaly pouze - křivda, přetvářka, závist, zrada, vypočítavost, sobectví, rivalita, nenávist, neštěstí, naivita, faleš, hamižnost, pomstychtivosti, sebenenávist, zoufalost, výčitky a někde mezitím trocha naděje a lásky.
Nelze upřít, že jsem knihu zhltla na jeden zátah, ale necítím se po jejím dočtení nijak pohodově, za to vím, že si příběh budu dost dlouho pamatovat, asi proto, že mám s Annie něco společného ...

29.03.2023 5 z 5


Tisíc dokonalých tónů - Když se vášeň změní v posedlost Tisíc dokonalých tónů - Když se vášeň změní v posedlost C.G. Drews

Přečteno za několik hodin !!!
Tohle bylo něco neskutečného, úplná smršť.

Příběh vtáhne do děje hned od první stránky, napětí je po celou dobu, mírně prokládáno opatrným poznáváním se s Augustou - Beckovou spolužačkou.
Začetla jsem se a pořád doufala, že se stane NĚCO, co rozsekne tu strašnou posedlost Beckovy matky, která z něj chce udělat náhradu sebe samotné a nejlepšího klavíristu.
Skvěle podaný příběh, ano, Maestra byla od počátku nesympatická a doslova "na ránu". Beck se s tím dokázal hodně statečně prát, dokonce se věnovat i své sestře a ještě objevit kouzlo lásky ...
Svým způsobem je to hodně silný příběh.

22.01.2023 5 z 5


Playlist Playlist Sebastian Fitzek

Cokoli od pana autora je sázka na jistotu :).
Ani Playlist nezklamal, samozřejmě.

Obdivuji fantazii a um Fitzka spřádat tyto nechutné, nejasné, zapeklité a přitom promyšlené hrátky lidské mysli, které člověka jen tak nenapadnou a přitom je poskládat do tak neskutečných a husí kůži nahánějících příběhů, kdy se čtenáři tají dech a nemůže se dočkat konce, který vyjasní vše, co během čtení nedávalo smysl a krásně do sebe zapadne.

15.01.2023 5 z 5


Dítě z Osvětimi Dítě z Osvětimi Lily Graham

Měla jsem nejspíše přehnaná očekávání, protože jsem celkem zklamaná.

Na téma holocaustu jsou spousty knih a každá má něco do sebe. Nelze upřít, že jisté momenty a popisované scény, které se "běžně" v KT děly a vyskytují se i zde, jsou vskutku otřesné, pro nás nepředstavitelné a nahánějící husí kůži.

Na jednu stranu se mi tedy dostalo uspokojení v podobě těchto faktů, se kterými je již člověk obeznámen a stále mu není příjemné se utvrzovat v nesmyslné nenávisti Němců vůči Židům.
Na stranu druhou byl příběh vyprávěn s tolika "šťastnými náhodami" vedoucími k přežití hlavní hrdinky, až mi to přišlo nereálné a za tehdejších podmínek neuskutečnitelné.

Ano, byly i bolestivé okamžiky, které narušily krásně rozvíjený děj v podobě drobných "náhod" a výměnných obchodů, ovšem ten konec, ten je absolutně neuvěřitelný.
Samozřejmě ano, přála bych, aby se takto setkali všichni přeživší se svými blízkými, ale tady mi to přišlo překombinované až příliš.

Někdy méně znamená více, hlavně co se týče této tématiky.

11.01.2023 3 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Hodně čtivá kniha. Příjemná změna v žánru, vskutku zajímavý námět a líbilo se mi i zpracování a uchopení tématu.
Na jednu stranu závidím, že mohla Nora vyzkoušet několik různých verzí svých rozličných životů, kousek prožít a uvědomit si jestli to je to, co by opravdu chtěla, či nikoliv.
Na stranu druhou zase nevím, jestli takový přepych taky není víc ke škodě než k užitku, když člověk ví, že si může vybírat a zkoušet a třeba ani nemusí dojít k žádnému uvědomění a prozření, co je vlastně smyslem jeho života.
Určitě příběh s hlubokou myšlenkou a jentak nezapomenu na tuto knihu a její "vnitřní poselství" a myslím, že se k ní určitě ještě v životě někdy vrátím. :)

10.01.2023 4 z 5


Memento Memento Radek John

Obecně všechny knihy na téma narkomanie jsou hodně drsné a surové, protože takové je i samotné užívání drog.
Tady je vykreslena pomalá postupná cesta od nenápadného začátku až po celkovou záhubu jedince zaslepeného tím, že "přestanu kdykoliv jen budu chtít" aniž by na tom byl kousek pravdy.
Z člověka se postupně začne stávat zvíře poháněno pouze potřebou užití drogy a vše ostatní přestane existovat ...
Je to kruté, hnusné, smutné a pro mne nepochopitelné. Jak někdo může sám dobrovolně takhle zhuntovat své tělo a přitom nevidět, že se vlastně postupně zabíjí a ničí ...

26.12.2022 4 z 5


V dobrém i zlém V dobrém i zlém Kimberly McCreight

(SPOILER) ... SPOILER
Nebyly mi tady vůbec sympatické hlavní postavy - nějaká sebranka zazobaných a narcistních jedinců s pochybnými manželstvími a oběť, které splývá realita s minulostí ??
Přišlo mi to zbytečně překombinované a natahované, načato dost věcí, které nakonec nebyly dotaženy do konce - bankrot nadace, jak dopadla Millie, co se stalo se synem oběti, ... ?
Po tomhle všem utrpení střídání vyšetřování s kapitolami o tom, co se dělo Amandě než zemřela, přišel konec sice nečekaný, ale tak uspěchaný, že se divím, že jsem vůbec na samotný konec knihu dočetla ...

20.11.2022 2 z 5


Mlčení jehňátek Mlčení jehňátek Thomas Harris

(SPOILER) Film jsem nikdy neviděla celý, vždy jen začátek, takže pro mne bylo čtení super a byla jsem překvapená, že to není o kanibalovi, který požírá své oběti, jak jsem slýchala. :)
__________

SPOILER:
Příjemně mě překvapilo, že Dr. Hannibal zde vystupoval jako "pomoc" při řešení případu "Buffalo Billa" - člověka, jež vraždil ženy pro jejich kůži...
Napínavé od začátku do konce, krásně je vidět i hra s psychologií a myslí člověka, která se autorovi povedla náramně a zcela zapadla do celistvosti příběhu.
Jsem spokojená, nemohla jsem knihu odložit, dokud jsem se nedostala na samotný konec - teď se s klidem můžu podívat na celý film :))

02.08.2022 4 z 5


Maska smrti Maska smrti Mads Peder Nordbo

Bezpochyby čtivé a napínavé, ale na můj vkus už příliš překombinované co se týče minulosti a všech věcí, které se staly a jak jsou úzce propojeny s hlavními postavami ...
Klidně se to vše mohlo odkrývat postupně dříve a ne najednou takové halo a z ničeho nic konec.

10.05.2022 3 z 5


Přítelkyně Přítelkyně Michelle Frances

(SPOILER) Nechápu, jak autorka dokázala vymyslet rovnou DVĚ totálně nesympatické a na facku osoby v jedné knize :D

_____ Spoiler _____

Cherry i Laura - obě absolutně nevyrovnané osoby, které zabraly více jak polovinu knihy svými zbytečnými představami, myšlenkami a úvahami, které v podstatě klidně mohly chybět vzhledem k tomu, oč v knize jde a jaké každá z nich zabírá místo.
* Socka, která nechce skončit jako vlastní matka a míří poněkud vysoko ve svých cílech, se samozřejmě nevzdá bohatého typa, který je do ní celý udělaný a cítí se šťastný.
* Logicky jeho matka má potřebu nevzdat se svého jediného dítěte a hodlá bojovat za zachování jeho přízně a jejich trvajícího super vztahu.
* To, že jsou obě schopny dopustit se bezpáteřních lží a nebojí se jít i tzv "přes mrtvoly" je v jejich případě zcela předvídatelné.
* Konec ??! Jakože ano, vcelku se dalo počítat s tím, co bylo nevyhnutelné, ale tak najednou a tak rychle? Celou dobu se to vleklo a až ke konci chvíle spád a napětí a najednou bum! jsme v samotném závěru ...

30.04.2022 3 z 5


Záhada domu Marwicků Záhada domu Marwicků Darcy Coates

Pořád si stojím za tím, že Darcy je v duchařinách přebornice a měla by se jich držet! :)
Opět nezklamala dalším ze svých čtivých a napínavých příběhů, který oplývá tajemnem jednoho domu, kde straší a dvě sousedky se budou snažit spolu bojovat proti tomu, co se v domě děje. :)
Moc se mi líbí, že v podání autorky každý příběh doslova "odesjpá" a člověk ho dokáže zhltnout doslova za několik hodin! :)
Vše dává smysl, navazuje na sebe, občas člověku maličko mrazí, ale nakonec má výdy vše svůj důvod a taky způsob, jak se s duchem vypořádat. :)

14.01.2022 5 z 5